Apa itu Pura? | Panduan Permulaan

Apa itu Pura?

Walaupun setiap cryptocurrency berpendapat bahawa mereka berusaha menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih baik, Pura menyimpan 10% daripada setiap ganjaran blok untuk melakukan perkara itu. “PURA adalah cryptocurrency sedar sosial dan persekitaran pertama di dunia yang diprogramkan oleh reka bentuk protokol untuk menyumbang hingga 10% daripada hadiah perlombongannya untuk kebaikan bersama.” Apa sebenarnya ‘kebaikan bersama’? Sekiranya anda memegang Pura, anda akan membantu membuat keputusan dalam organisasi autonomi atau DAO mereka yang terdesentralisasi. Berdasarkan kod sumber terbuka Dash, Pura adalah cryptocurrency terdesentralisasi “yang dikendalikan oleh rakyat untuk rakyat.”

Planet Pura

Pencipta Pura membayangkan sebuah dunia di mana populariti cryptocurrency menjadikan hampir mustahil bagi pemerintah untuk mengumpulkan cukai dengan berkesan. Mereka percaya 10% yang disisihkan dapat membantu membiayai keperluan masyarakat, seperti jalan raya, sekolah, dan pendidikan. Sebelum hari itu tiba, duit syiling dan DAO akan membiayai dan mengesan “projek lestari, alam sekitar, dan sosial di seluruh dunia.”

Planet Pura

Pada akhirnya, DAO bukan sahaja ingin membiayai badan amal tetapi membawa badan amal itu ke blok block. Terdapat banyak badan amal dengan kos overhed dan rasuah. “Dengan mendapatkan amal, tujuan, dan proyek ke blockchain, pengguna memastikan bahawa sumbangan dilacak, perbelanjaan dana dilakukan secara telus, dan penerima dana dipertanggungjawabkan kepada masyarakat. Dengan cara ini, keperluan untuk mempercayai tujuan bukan untung atau prososial berdasarkan niat baik sahaja tidak lagi diperlukan. “

Penonton sasaran

Pura, bahasa Sepanyol untuk ‘suci’, diberi nama dengan mempertimbangkan pasaran Amerika Latin. Memandangkan contoh hiperinflasi baru-baru ini, cryptocurrency dapat berfungsi sebagai simpanan nilai yang relatif selamat di Negara-negara Amerika Latin. Terdapat juga banyak pekerja yang menghantar wang pulang untuk mencari alternatif yang rendah.

Namun, nampaknya masyarakat masih ada pekerjaan untuk menembusi pasaran Amerika Latin ini. Sangat menarik untuk melihat Jerman, Amerika Syarikat, dan Kanada memegang sebahagian besar dompet.

Dompet Pura


Masternod

Ciri rangkaian terdapat di atas rangkaian masternodes. Anda boleh menjalankan masternode dengan membeli sekurang-kurangnya 100,000 duit syiling. Pada awal tahun 2018, harganya sekitar $ 37,000 dolar. Masternode ini, kerana pelaburannya yang besar dalam rangkaian, diberikan hadiah dan kebolehan istimewa. Pertama sekali, mereka menerima 60% daripada semua ganjaran blok. Kedua, anda boleh menggunakan ciri baru dengan mudah melalui masternode. Untuk duit syiling yang lebih terdesentralisasi seperti Bitcoin, ciri baru memerlukan persetujuan di sebilangan besar kumpulan pelombong. Walaupun mempunyai masternode mengorbankan tahap desentralisasi, dipercayai kerana pelaburan mereka, mereka akan bertindak demi kepentingan terbaik rangkaian. Akhirnya, masternode membantu menjalankan ciri penting seperti PrivatePay dan InstaPay. Anda boleh melihat video bagaimana cara menyediakan Pura masternode di sini.

PrivatePay dan InstaPay

Oleh kerana Pura didasarkan pada pangkalan data Dash, masternode menawarkan ciri yang serupa. Bayaran Peribadi membolehkan anda menghantar wang secara separa tanpa nama. Daripada duit syiling anda terus ke penerima, pertama mereka pergi ke masternode. Masternode kemudian mula memperdagangkan duit syiling untuk mengaburkan sejarah duit syiling. Masternode akhirnya menghantar duit syiling anda kepada penerima yang dimaksudkan.

InstaPay sama dengan Dash’s InstantBayar, tetapi dianggap urus niaga Pura begitu pantas sehingga tidak ada masa untuk mengeja perkataan itu dengan segera. Daripada menunggu pengesahan di blockchain, InstaPay adalah proses menghantar duit syiling anda ke masternode yang mengunci dana untuk mengelakkan perbelanjaan berganda. Masternode memberikan pengesahan dalam beberapa saat bahawa transaksi terkunci. Masternode kemudian menambah transaksi ke blockchain akhirnya. Ciri InstaPay sangat berguna untuk pedagang yang tidak mahu orang-orang yang menunggu di sekitar blok ditambang.

Pedagang

Pura memberikan beberapa insentif kepada peniaga untuk menerima duit syiling. Sehingga 1 Februari 2018, mereka mempunyai 58 pedagang yang mendaftar di seluruh dunia. Melalui proses yang disebut “Bukti Adopsi,” Pura akan menempah peratusan ganjaran blok tertentu untuk rakan kongsi yang menerima Pura sebagai pembayaran. Ganjaran ini akan berkuat kuasa pada suku ketiga 2018. Selain menyekat ganjaran dan penjimatan wang semasa memproses kad kredit, pasukan juga percaya orang akan menyokong “jenama dengan tujuan yang baik.” Dengan menggunakan rangkaian dan meningkatkan nilai duit syiling, pengguna secara serentak meningkatkan nilai 10% yang disisihkan untuk menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih baik. Sekiranya anda berminat untuk menyertai rangkaian pedagang, anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat di sini.

Perlombongan

Perlombongan Pura menggunakan algoritma X11 dengan blok rata-rata setiap 1.5 hingga 4 minit. Setiap blok memberi ganjaran 25.16 Pura. Pasukan ini mengembangkan kod untuk mencipta “Kesan Rangkaian Perlombongan yang Adil”. Mereka cuba mengatasi masalah kolam perlombongan yang melambung ke syiling yang berbeza berdasarkan duit syiling yang paling menguntungkan untuk saya. “Lompatan dan pembuangan” ini tidak baik untuk kestabilan rangkaian dan harga duit syiling. Sebagai langkah balas, Pura menggunakan “algoritma penargetan semula yang dikenali sebagai DeltaDiff” untuk menyesuaikan kesukaran perlombongan berdasarkan purata masa yang diperlukan untuk mencari blok selama 24 jam terakhir. Melicinkan ini menghilangkan kesan negatif dan banyak insentif untuk kolam besar masuk dan keluar dari perlombongan.

Syiling yang serupa

Sudah tentu, Dash adalah duit syiling yang paling serupa dengan Pura. Walau bagaimanapun, Pura adalah satu-satunya duit syiling dengan ganjaran blok yang dikhaskan untuk amal. Dash memerlukan 1000 syiling untuk menjadi masternode. Pada awal tahun 2018, ini akan menelan belanja hampir setengah juta dolar. Terdapat hanya 22 juta Dash yang ada dengan 4666 masternodes yang mengunci sebahagian besar bekalan duit syiling. Sistem ini membenarkan hanya 2.9 juta Dash untuk diedarkan. Pura, sebaliknya, memerlukan 100,000 Pura untuk menjadi masternode. Dengan 350 juta Pura yang ada, sebilangan besar syiling masih dapat bergerak di sekitar rangkaian.

Bekalan dan Kemampanan Syiling

Pada masa ini terdapat lebih dari 173 juta Pura yang beredar dengan bekalan maksimum 350 juta. Rata-rata, 1550 blok dilombong setiap hari. Selepas kemas kini baru, 10 Pura akan dikeluarkan dari setiap blok dengan edaran berikut:

  • 5.16: Masternodes penuh
  • 2.00: Pelombong
  • 1.00: Bukti Penerimaan
  • 1.00: PuraPlanet
  • 0.44: Pemerintahan
  • 0.40: Nod Biasa

Pasukan dan Kemajuan Pura

Pasukan ini dianggotai oleh lebih daripada 20 orang dan diketuai oleh Vincent Fullerton.

Pasukan Pura

Baru-baru ini, pasukan itu menjalin kerjasama dengan BitXatm untuk membolehkan orang membeli PURA dengan wang tunai dan mengeluarkan cryptocurrency secara tunai. Pasukan ini terus berusaha untuk kemungkinan kad debit Pura juga.

Sejarah Perdagangan

Selepas pelancaran, Pura dengan cepat meningkat menjadi lebih dari $ 1 setiap duit syiling. Selepas penurunan harga, harganya melambung antara 30 dan 70 sen. Harganya tidak bergantung pada pelepasan fitur baru tetapi hanya tahap penggunaan dan jumlah yang dapat mereka capai. Sebilangan besar blok pada masa ini mempunyai tiada urus niaga. Dengan kenaikan harga dan kenaikan nilai ganjaran blok, anda kemudian dapat melihat Pura Planet mula memberi kesan.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”; var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”); var embedder = scripts [scripts.length – 1]; (fungsi () {var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname); if (appName == “”) {appName = “local”;} var s = document.createElement (“script”); s.type = ” text / javascript ”; s.async = true; var theUrl = baseUrl + ‘serve / v3 / coin / chart? fsym = PURA&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’; s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName; embedder.parentNode.appendChild (s); }) ();

Di mana anda boleh membeli Pura?

Coinexchange dan Kucoin menyumbang sebahagian besar jumlah Pura dengan pasangan Bitcoin.

Di mana anda boleh menyimpan Pura?

Anda boleh menyimpan duit syiling di Pura Aurora dompet tersedia untuk dimuat turun di sini. Dengan Aurora, anda akan menerima semua ciri dan kemas kini secara automatik. Pembangun akan mengeluarkan dompet mudah alih pada satu ketika pada tahun 2018.

Kesimpulannya

Walaupun Pura adalah duit syiling yang jelas masih dalam masa awal, ia menangani beberapa masalah utama dalam ruang cryptocurrency. Pertama, InstaPay menyediakan penyelesaian segera untuk peniaga. Orang tidak akan menunggu pengesahan sekatan dan peniaga tidak mahu kehilangan wang pada transaksi yang tidak disahkan. Kedua, mereka memberikan tingkat anonimitas pada saat peningkatan pengawasan pemerintah. Dan akhirnya, mereka melihat gambaran besar dan isu-isu yang harus kita bersama-sama menyelesaikannya sebagai komuniti global. DAO mereka untuk kebaikan bersama adalah percubaan yang menarik mengenai keberkesanan organisasi amal yang terdesentralisasi.

Sumber tambahan

Facebook

Twitter

Kendur

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map