Apa itu SingularityNET?

SingularityNET adalah pasaran terdesentralisasi untuk Kecerdasan Buatan (AI). Nilai perniagaan AI semakin jelas setiap hari; namun, terdapat jurang yang signifikan antara orang yang mengembangkan alat AI (penyelidik dan akademik) dan perniagaan yang ingin menggunakannya. Sebilangan besar organisasi memerlukan penyelesaian yang lebih disesuaikan daripada apa yang ditawarkan oleh satu projek AI, dan projek penyelidikan seringkali menghadapi masalah dalam mengakses set data yang cukup besar untuk membina pembelajaran mesin yang berkesan. SingularityNET menutup jurang ini.

Dalam panduan SingularityNET ini, kami akan merangkumi:

Bagaimana SingularityNET Berfungsi?

SingularityNET adalah projek yang kompleks – tidak ada keraguan mengenainya. Walaupun memulakan platform sebagai Pasar AI-as-a-Service, pasukan merancang untuk mengembangkannya menjadi rangkaian AI yang mengatur sepenuhnya diri. Tujuan akhirnya adalah untuk Ejen AI dalam rangkaian autonomi ini akhirnya menggunakan AI untuk melakukan outsourcing antara satu sama lain dan berkembang bersama untuk mengembangkan rangkaian – lebih meta. Mari mulakan dengan asas-asasnya.

Pasar Perkhidmatan AI

Dengan mudah, SingularityNET dilancarkan sebagai pasaran untuk perkhidmatan AI. Secara khusus, pasukan memilih untuk fokus pada tiga bidang AI yang berbeza untuk dua tahun pertama pembangunan:

 1. Robotik awan
 2. Penyelidikan bioperubatan
 3. Keselamatan siber

Di pasar terbuka ini, pembangun AI dapat menukar alat dan perkhidmatan mereka dengan token AGI SingularityNET atau bahkan dengan alat dan perkhidmatan lain. Untuk membuat transaksi ini semudah mungkin, SingularityNET menyediakan API untuk memasukkan perkhidmatan AI standard, seperti pemprosesan gambar dan bahasa, ke dalam kontrak pintar.

Platform ini juga menggunakan kontrak pintar untuk memfasilitasi jenis perkhidmatan lain seperti menjodohkan kombinasi pertukaran yang baik antara Ejen dan memberi suara untuk isu tadbir urus. SingularityNET menggunakan a Demokrasi DSOC untuk model pemerintahannya.

Senibina SingularityNET

Senibina SingularityNET

Sebelum melangkah ke hadapan, penting bagi kita untuk menentukan Ejen SingularityNET. Ejen adalah entiti yang melaksanakan kontrak pintar di platform. Ini adalah nod yang paling biasa di rangkaian.

Untuk mengekalkan kesahan rangkaian, Agen memberi peringkat antara satu sama lain selepas setiap pertukaran pada skala 0 atau 1. Meninggalkan kedudukan tidak diperlukan dan juga dapat automatik. Sekiranya Ejen menandakan tugas selesai dan menghantar pembayaran, adalah selamat untuk menganggap bahawa kedudukan 1 sesuai.

Kedudukan ejen adalah pelbagai aspek, namun berkembang melampaui reputasi pertukaran sederhana. Faktor lain yang menentukan kedudukan keseluruhan Ejen termasuk:

 • Pemadaman Token AGI. Ejen kehilangan sebahagian daripada apa yang mereka pegang sekiranya penilaian mereka dalam beberapa aspek berada di bawah tahap tertentu.
 • Kedudukan Faedah. Ini adalah peringkat khusus untuk tugas bermanfaat yang dilakukan oleh Ejen. Ini adalah tugas yang meningkatkan keseluruhan ekosistem dan tidak semestinya mendapat sokongan kewangan.
 • Pengesahan Luaran. Ejen mendapat bonus peringkat tambahan apabila mereka membuktikan pemilikan oleh syarikat ternama melalui perkhidmatan Kenali Pelanggan Anda (KYC).

Kerja Internet AI yang Menyusun Sendiri

Visi jangka panjang pasukan SingulairtyNET adalah untuk membina rangkaian interaksi Ejen AI yang kompleks terutamanya menggunakan sumber dari OpenCog Foundation. Untuk melihatnya lebih jauh, mari lihat robot humanoid buatan mereka, Sophia.

Sophia menggunakan gabungan Ejen AI yang terdiri dari pemprosesan bahasa semula jadi hingga kawalan motor fizikal untuk mengendalikannya (dia?). Anda menyuruh Sophia untuk meringkaskan video yang disematkan di laman web. Untuk melakukan ini, Sophia menghantar permintaan kepada Ejen A. Melalui AI-nya, Ejen A mengetahui bahawa Ejen B pakar dalam menganalisis dan menyalin video sementara Ejen C pakar dalam meringkaskan teks.

Ejen A membayar Ejen B dan Ejen C untuk melaksanakan tugas-tugas ini sementara Sophia membayar Ejen A untuk menyelaras. Selama ini, setiap Ejen telah mengemas kini AI mereka sendiri dengan maklumat rangkaian yang diperoleh dari tugas-tugas ini dan menggabungkannya dengan pengalaman dan pengetahuan mereka sebelumnya. Oleh itu, AI kolektif sistem berkembang pada kadar yang lebih cepat daripada Ejen individu sendiri.

Mendapatkan lebih banyak lagi sci-fi, Ejen AI akhirnya dapat menghasilkan Ejen AI baru dari maklumat yang mereka perolehi lebih masa. Rangkaian ini berkembang dan disusun sendiri secara automatik.

Token AGI

Token AGI SingularityNET adalah token ERC20, tetapi ini tidak selalu berlaku. Pengundian melalui model pemerintahan yang disebutkan sebelumnya akan menentukan apakah / kapan platform tersebut akan berpindah dari Ethereum ke platform lain atau bahkan rangkaiannya sendiri.

Ejen terutamanya menggunakan AGI untuk membuat pembayaran untuk perkhidmatan AI. Walau bagaimanapun, token juga memberikan kuasa suara kepada Ejen untuk keputusan tertentu yang mempengaruhi platform.

Kontrak Kejadian SingularityNET menghasilkan 1,000,000,000 token AGI pada masa ICO. Mereka diedarkan dengan sewajarnya:

 • 500,000,000: Peserta penjualan token
 • 200,000,000: Kumpulan ganjaran
 • 180,000,000: Pengasas
 • 80,000,000: Yayasan SingularityNET
 • 40,000,000: Penyokong kempen (iaitu karunia)

Pasukan ini melepaskan token kumpulan hadiah selama sepuluh tahun kepada Ejen yang mengambil bahagian dalam rangkaian selepas pelancaran. Selepas tempoh masa itu, mereka akan memilih sama ada untuk membuat kumpulan ganjaran baru atau memilih jenis mekanisme lain.

Pasukan SingularityNET & Kemajuan

Pasukan SingularityNET mempunyai 50+ ahli dengan 10+ PhD. Dr. Ben Goertzel mengetuai kumpulan itu sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Saintis. Dia juga merupakan Pengerusi OpenCog Foundation dan Artificial General Intelligence Society, serta Chief Scientist di Hanson Robotics, syarikat rakan kongsi yang membantu menghidupkan SingularityNET.

David Hanson, pengasas Robotik Hanson, berfungsi sebagai Ketua Robotik. Paling terkenal, Hanson Robotics membina Sophia, robot humanoid paling ekspresif setakat ini. Sophia juga merupakan ahli pasukan SingularityNET yang berbangga.

Pasukan SingularityNET

Pada awal tahun 2018, pasukan melepaskan versi alpha dari platform. Mereka belum mengumumkan tarikh yang tepat untuk rilis beta, tetapi sesuai dengan mereka peta jalan, semestinya tidak lama lagi. Ciri dan perkhidmatan lain yang sedang dalam proses termasuk (tetapi tidak terhad kepada):

 • Pendaftaran SingularityNET – Pendaftaran organisasi, perkhidmatan AI, dan jenis repositori dalam ekosistem
 • Perkhidmatan Daemon – Suite API untuk pembangun AI
 • Analisis Data Bioperubatan – Sejumlah alat untuk analisis genomik, proteomik, dan klinikal
 • Chatbot Bertenaga GHOST – Ejen yang mampu melakukan interaksi secara lisan dan bukan lisan

Pada Januari 2018, SingularityNET bekerjasama dengan Nexus untuk membantu mereka mencapai matlamat mereka untuk membina blockchain tiga dimensi.

Pertandingan

SingularityNET unik di ruang blockchain. Satu-satunya projek terkenal lain yang bekerja dengan AI adalah DeepBrain Chain yang dihoskan oleh NEO. Walaupun kedua-dua projek mempunyai visi jangka panjang yang serupa, DeepBrain Chain pertama kali memfokuskan pada kekuatan pengkomputeran bersama untuk melaksanakan tugas-tugas yang berkaitan dengan pembelajaran mesin sedangkan SingularityNET, seperti yang anda tahu, bermula sebagai pasar AI.

Sebenarnya, kedua-dua projek tersebut memutuskan untuk bergabung tenaga pada bulan Jun 2018. Dengan perkongsian ini, SingularityNET dan DeepBrain Chain menggabungkan data dan kuasa pemprosesan rangkaian mereka untuk membuat satu rangkaian mega.

Berniaga

SingularityNET masih muda dan token AGI hanya diperdagangkan sejak pertengahan Januari 2018. Tidak lama selepas mencecah pertukaran, harga token meningkat dengan mendadak dari sekitar $ 0.54 (~ 0.000047 BTC) ke paras tertinggi sepanjang masa $ 1.85 (~ 0.000147 BTC). Sejak itu, harga menjadi mangsa pasaran beruang, jatuh sepanjang hampir 2018.

AGI nampaknya telah menemui harga sekitar $ 0,035 (~ 0,000009 BTC) – turun 98 peratus dari paras tertinggi sepanjang masa.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = AGI&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Harga AGI kemungkinan akan meningkat dengan pelancaran beta awam dan / atau berita mengenai perkongsian dengan syarikat AI yang terkenal. Namun, seperti banyak altcoin, AGI berada di bawah belas kasihan kesihatan keseluruhan pasaran dan perubahan harga Bitcoin.

Tempat Beli AGI

AGI diperdagangkan dengan jumlah paling banyak sebagai pasangan perdagangan dengan Ethereum dan Bitcoin di Binance dan KuCoin.

Sekiranya anda perlu mengambil Bitcoin atau Ethereum, Gemini adalah pilihan yang tepat.

Tempat menyimpan AGI

Oleh kerana AGI adalah token ERC20, anda perlu menyimpannya di dompet dengan sokongan ERC20. Pilihan yang disyorkan adalah dompet perkakasan seperti Ledger Nano S.

Sekiranya anda tidak mahu mengeluarkan wang tunai untuk dompet perkakasan, anda boleh menggunakan MyEtherWallet secara percuma.

Di hujung jalan, SingularityNET mungkin bergerak dari blok Ethereum dan ke rantai platform mereka sendiri atau platform lain. Apabila ini berlaku, kemungkinan besar anda perlu memindahkan token AGI anda ke dompet SingularityNET rasmi. Berhati-hatilah untuk pengumuman dari pasukan sekiranya / bila ini berlaku.

Kesimpulannya

SingularityNET adalah pasaran perkhidmatan AI yang akan segera mengatur otak mega AI. Walaupun projeknya masih muda, ia telah membuat percikan besar dalam komuniti dengan ICO $ 36 juta yang habis terjual dalam masa satu minit. Projek ini menghimpunkan dua bidang terpanas teknologi: AI dan blockchain.

Sekiranya pasukan mencapai matlamatnya yang tinggi, mereka mungkin akan mencipta masa depan yang berfokus pada AI yang kita semua harapkan, atau takut, suatu hari nanti akan datang.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 11.28.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber SingularityNET Tambahan

Laman web

Telegram

Github

Sedang

Twitter

Reddit

Podcast

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me