Apa Yang Hebat?

Stellar mengiklankan dirinya sebagai sumber terbuka, diedarkan infrastruktur pembayaran, dibina di atas premis bahawa masyarakat antarabangsa memerlukan “rangkaian kewangan di seluruh dunia yang terbuka untuk semua orang.” Projek ini memenuhi keperluan ini, menghubungkan individu, institusi, dan sistem pembayaran melalui platformnya.

Dengan berbuat demikian, pasukan Stellar ingin membuat transaksi wang lebih murah, lebih cepat, dan lebih dipercayai daripada yang ada di bawah sistem semasa. Selain itu, protokol mereka menghubungkan orang dari seluruh dunia dengan membenarkan pembayaran rentas sempadan yang lebih cekap.

Dalam panduan ini, kami akan melihat semua butiran termasuk:

Bagaimana Stellar Berfungsi?

Seperti (hampir) semua cryptocurrency lain, Stellar menggunakan kata kunci yang indah yang telah menjadi ciri khas teknologi blockchain: desentralisasi. Rangkaian ini berjalan di web pelayan terdesentralisasi yang disokong oleh konsortium antarabangsa individu dan entiti. Pelayan ini menyokong lejar yang diedarkan yang melacak data dan transaksi rangkaian.

Dalam praktiknya, protokol Stellar berfungsi seperti PayPal yang lebih inklusif dan lebih fleksibel. Untuk mula menggunakannya, anda perlu memuat naik dana ke sauh di rangkaian. Sama seperti bank atau PayPal, jangkar ini kemudian menyimpan wang anda dan mengeluarkan kredit ke dompet maya anda sebagai gantinya.

sauh

Jangkar Bintang

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda perlu menukar debit dengan kredit dengan kedudukan awal. Baiklah, sauh berfungsi sebagai jambatan untuk mata wang tertentu dan rangkaian Stellar. Pertukaran ini membolehkan anda menukar dana anda secara rasmi menjadi lejar awam Stellar.

Integrasi ini bermaksud anda dapat mengirim dana dengan segera di rangkaian tanpa perlu menunggu transfer bank, seperti halnya PayPal. Ia juga menyelaraskan pembayaran rentas sempadan. Katakan anda mahu menghantar dana kepada saudara ekspatriat miskin anda yang tinggal di Perancis. Anda akan menggunakan baki USD anda yang dikreditkan untuk mengumpulkan dana melalui rangkaian Stellar. Stellar kemudian secara automatik akan menukar USD menjadi EUR menggunakan kadar pertukaran terendah, dan akaun saudara anda akan dikreditkan dengan jumlah pertukaran dalam EUR. Setelah menerima pindahan, dia dapat mengeluarkan dana dari sauh yang menyokong EUR dan menjalani gaya hidup Bohemia.

Contoh Pertukaran Stellar Lumens

Contoh Pertukaran Stellar Lumens

Pertukaran Teragih

Stellar juga menawarkan anda pilihan untuk membuat pesanan pertukaran ke lejar umum untuk menjual atau membeli mata wang lain. Semua kadar ditentukan sebelumnya oleh individu yang membuat pesanan, jadi mereka tidak dikenakan kadar pertukaran automatik yang dikenakan oleh Stellar untuk pemindahan peribadi.

Sekiranya anda ingin menukar, katakan GBP dengan EUR, anda akan membuat pesanan di buku pesanan Stellar. Pesanan itu kemudian memasuki pasaran global, yang mana anda juga boleh berjumpa untuk melihat bagaimana pesanan anda meningkat berbanding orang lain yang menyukainya. Perhatikan bahawa pertukaran ini tidak terhad kepada mata wang fiat sahaja. Ia juga merangkumi pasangan perdagangan cryptocurrency dan fiat.

Transaksi Berbilang Mata Wang

Seperti yang kami nyatakan sebelumnya, Stellar membolehkan anda mengirim wang secara bebas melintasi sempadan tanpa perlu prosedur perbankan formal atau pertukaran mata wang.

Untuk mencapai ini, rangkaian melakukan salah satu daripada tiga perkara ketika anda meminta pertukaran mata wang:

  • Stellar menukar dana dengan tawaran sebelumnya pada buku pesanannya dan secara automatik memudahkan pertukaran.
  • Stellar menggunakan Lumens (XLM), duit syilingnya, sebagai perantara pertukaran. Ia menukar dana dari mata wang A menjadi Lumens di pasaran global, dan kemudian mengambil Lumens tersebut dan menukarnya menjadi mata wang B untuk pengguna yang menerima dana ini.
  • Sekiranya tidak ada pasangan perdagangan dalam pertukaran untuk dua mata wang tersebut, Stellar mencari tawaran di rangkaian yang akan menyebabkan penukaran rantai menjadi mata wang yang diingini (misalnya, USD ke EUR, EUR ke GBP, BGP ke AUD, AUD ke JPY ).

Proses pertukaran mata wang pelbagai ini cukup bijak, dan ia menawarkan kepada pengguna pendekatan fleksibel untuk menukar mata wang dengan mudah pada skala antarabangsa.

Pasukan Stellar

Jed McCaleb adalah wajah Stellar. Sebelum ini, dia mencipta Mt. Gox, walaupun dia tidak lagi terlibat dalam penggodaman lebih dari $ 450 juta. Selepas itu, dia kemudian menemui Ripple, pesaing paling terkenal di Stellar. Pada tahun 2013, dia meninggalkan Ripple kerana perbezaan ideologi berbanding pasukan kepimpinan yang lain. Tidak lama kemudian, dia memulakan Stellar.

Stellar mempunyai salah satu papan penasihat yang paling mengagumkan dari projek lain di ruang cryptocurrency. Senarai tersebut merangkumi Patrick Collison (CEO Stripe), Matt Mullenweg (Pengasas WordPress), Naval Ravikant (Pengasas AngelList), dan Sam Altman (Presiden Gabungan Y).

Sejarah Dagangan XLM

Sekurang-kurangnya XLM mempunyai sejarah perdagangan yang menarik. Duit syiling itu mengalami kenaikan nilai sekitar 5x pada akhir tahun 2014. Walau bagaimanapun, jangka masa itu tidak lama lagi, dan harganya perlahan-lahan jatuh sepanjang tahun 2015, 2016, dan bahkan awal tahun 2017.

Tidak sampai Mei 2017, perkara-perkara benar-benar mula berputar untuk mendapatkan duit syiling. Pada bulan itu, harga melonjak dari $ 0,00547 (~ 0,00000363 BTC) menjadi lebih dari $ 0,047 (~ 0,0000283 BTC) pada empat hari. Tidak jelas apa yang menyebabkan lonjakan monumental ini. Mungkin ini merupakan rancangan baru-baru ini yang dihoskan oleh pasukan, lebih banyak orang yang belajar untuk memproyeksikan, atau hanya penggemar pasar biasa.

Berikutan kenaikan awal Mei, harga XLM kurang lebih mengikuti pasaran lain. Ia meningkat ke paras tertinggi sepanjang masa lebih dari $ 0.91 (~ 0.000061 BTC) pada Januari 2018 dan jatuh untuk baki tahun itu. Oleh itu, XLM telah mengatasi pasaran beruang dengan lebih baik daripada kebanyakan altcoin lain. Sebenarnya, ia hanya kehilangan sekitar 50 peratus daripada nilai BTCnya apabila banyak syiling lain telah kehilangan lebih dari 90.

Penambahan lebih banyak sauh, rakan kongsi, dan (jelas) pengguna, semestinya akan mempengaruhi harga dengan cara yang positif.

Tempat Beli XLM

Stellar Lumens diperdagangkan di bawah ticker XLM dan STR. Pasukan Stellar mengubah ticker dari STR menjadi XLM beberapa saat lalu, tetapi beberapa pertukaran, seperti Poloniex, tidak peduli untuk mengubahnya.

Bittrex, Poloniex, dan Binance menyumbang sejumlah besar jumlah dagangan XLM. Binance dan Bittrex menyokong kedua pasangan perdagangan ETH dan BTC, sementara Poloniex hanya menyokong BTC, USDT, dan USDC.

Sekiranya anda ingin membeli XLM dengan USD atau EUR, anda perlu melihat Kraken.

Tempat menyimpan XLM

Sebilangan besar dompet yang digunakan untuk menyimpan XLM adalah khusus XLM atau ada di dalam rangkaian Stellar untuk digunakan dengan pasaran globalnya. Kubu kuat, sebagai contoh, adakah pertukaran yang diedarkan dimasukkan ke dalam sistem Stellar, dan Terma Stellar adalah pelanggan yang membolehkan anda mengakses pertukaran yang diedarkan untuk berdagang atau mengirim dana. Pasukan Stellar juga telah membuat Pelanggan Desktop yang khusus untuk mata wang XLM.

Sekiranya anda mencari dompet eksklusif bukan Bintang, Ledger Nano S mungkin merupakan pertaruhan paling selamat, tetapi jika anda tidak memiliki dompet perkakasan ini, anda boleh melihat stargazer, Betik, dan Saza.

Dalam aksi promosi baru-baru ini, Blockchain menambahkan sokongan untuk XLM dan memberikan XLM bernilai $ 25 semasa anda mengesahkan identiti anda.

Pilihan Dompet XLM

Pilihan Dompet XLM

Peta Jalan Stellar

Stellar tidak mempunyai peta jalan konkrit di laman web mereka, tetapi mereka tetap tetap blog.

Dalam blog ini, mereka menyiarkan bulanan bulanan perkembangan terbesar bulan itu. Untuk pusingan bulan Oktober 2017, sebagai contoh, mereka menyusun semula perkongsian mereka dengan IBM dan KlickEx untuk pembayaran rentas sempadan. Mereka juga telah menjalin kerjasama dengan Remitr, MSewa Software Solutions, PesaChoice, dan Chaneum ICO Advisory Services.

Dalam urat ICO, the Pasukan bintang percaya bahawa rangkaian mereka akan sesuai untuk mengawasi ICO dan penggalangan dana permulaan blockchain. Terdapat banyak kesimbangan yang perlu dibuat untuk fleksibiliti tawaran rangkaian Stellar untuk usaha permulaan, kerana dapat memudahkan banyak pilihan cryptocurrency dan pembayaran fiat.

Seperti yang disebutkan di atas, Stellar bekerjasama dengan penyedia dompet Blockchain pada bulan November 2018. Kerjasama ini merangkumi penyatuan sokongan XLM ke dalam Blockchain dan penyaluran sehingga 500 juta XLM kepada pengguna Blockchain.

Pemikiran Akhir

Sekiranya Ripple (XRP) dibina untuk institusi kewangan dan syarikat gergasi perbankan, maka Stellar Lumens akan bekerja untuk orang biasa. Ini berpotensi untuk mengubah cara kita memproses transaksi peer-to-peer pada skala global.

Kes serbaguna dan penggunaannya menjadikannya berfungsi seperti Pisau Tentera Swiss kewangan. Dengan Stellar, anda dapat menangani pembayaran mikro dengan yuran nominal, mengirim kiriman wang tanpa resah pertukaran mata wang atau transfer bank, dan menyelesaikan pembayaran dalam masa nyata (2-5 saat).

XLMuse

Sebilangan Kekuatan Stellar

Sekiranya perkongsian IBM dan KlickEx tidak mencukupi untuk menarik perhatian anda, Deloitte, Parkway Projects, dan Tempo telah mula membina perkhidmatan di rangkaian Stellar.

Di antara syarikat-syarikat ini yang menggunakan Stellar untuk penerapan dunia nyata, perkongsian rasminya, dan visi yang dimiliki Stellar untuk masa depan pertukaran mata wang, kami sangat gembira melihat apa yang ada dalam beberapa tahun ke depan untuk Ripple orang awam. Kami tidak akan memberitahu anda untuk memasukkan wang anda, tetapi perlu diketahui.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 1.10.2019 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Bintang Tambahan

Laman web

Twitter

Github

Reddit

Blog