Apa itu Syiling IAMA?

IAMA Coin (atau saya adalah duit syiling) adalah koleksi kedua-duanya karya seni fizikal dan digital oleh Kevin Abosch. Abosch mencipta 100 karya seni fizikal dan mengikatnya dengan blockchain Ethereum dengan “seni maya”. Dia menggunakan “seni maya” di sini untuk menerangkan token ERC20 projek, IAMA. Terdapat, dan hanya akan ada, 10 juta keping seni maya IAMA yang ada.

Sebagai pemegang token IAMA, anda boleh menggunakan token anda mengikut kehendak anda. Anda boleh menjualnya, menyimpannya, atau memecahnya – mereka boleh dibahagi 18 tempat perpuluhan. Abosch menjelaskan bahawa “setiap pecahan duit syiling IAMA mempunyai nilai artistik intrinsik yang sama dengan satu [keseluruhan] Koin IAMA.”

Abosch telah mencap setiap karya seni fizikal dengan alamat kontrak untuk penciptaan IAMA yang wujud di rangkaian Ethereum. Dia tidak hanya mencetak kepingan itu dengan dakwat. Dia benar-benar memasukkan darahnya (yang mungkin termasuk keringat dan air mata atau dua) ke dalam setem.

Dari masa ke masa, karya fizikal akan tersedia untuk pemegang syiling IAMA.

kevin abosch melukis darah

Apa maksudnya semua itu?

Dalam projek IAMA Coin, Abosch membandingkan manusia dengan a duit syiling yang baru dicetak. Kami tidak ternilai harganya, “namun kami selalu diberi nilai.” Abosch merasakan seolah-olah hidup seringkali dikurangkan kepada serangkaian transaksi untuk keuntungan peribadi.

Dia menghubungkan fizikal dengan digital dengan cara yang tidak dapat wujud tanpa yang lain. Tanpa token IAMA, karya seni fizikal tidak mempunyai nilai. Dan, tanpa karya seni fizikal, token tidak bermakna – maya dan nyata bersama dalam satu hubungan simbiotik.

Dengan mengikat darahnya ke blockchain, dia ingin menunjukkan kepada dunia bahawa jauh ke dalam, dia seperti duit syiling.

Di mana saya boleh membeli IAMA?

Malangnya, anda belum dapat membeli token IAMA. Abosch pertama kali menyediakan karya seni maya untuk pengumpul yang ada dan selepas itu, kepada masyarakat umum. Dia belum menyatakan tarikhnya. Walau bagaimanapun, melihat dompet aktiviti, nampaknya dia sudah melakukan beberapa transaksi dengan beberapa pengumpul.

Di mana saya boleh menyimpan IAMA?

Anda boleh menyimpan IAMA anda di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC20. MyEtherWallet adalah pilihan dalam talian yang popular sementara Trezor adalah pilihan dompet perkakasan yang kukuh.

Siapa Kevin Abosch?

kentang # 345

Kevin Abosch adalah orang Ireland yang popular artis dan jurugambar. Dia bekerja dengan orang-orang terkenal seperti Johnny Depp, Yoko Ono, dan Malala Yousafzai. Karyanya yang paling berharga, adalah gambar kentang. Kentang # 345 dijual dengan harga satu juta euro kepada ahli perniagaan Eropah – salah satu gambar paling mahal yang pernah dibeli.

Walaupun tanpa gaji kentang, Abosch mempunyai kerjaya yang cukup lumayan. Potret latar belakang ikoniknya bermula dari $ 150,000 dan boleh menjangkau lebih dari setengah juta dolar.

Abosch tidak selalu menjadi seniman. Dia pertama kali memulakan kerjayanya sebagai ahli biologi dengan semangat untuk mempelajari teknologi baru. Pertunjukan fotografi pertamanya adalah semasa dia bekerja di CBS Records. Syarikat memerlukan seseorang untuk memotret sebuah band, dan Abosch melemparkan topinya ke cincin. Setelah mencuba bayaran gaji $ 5,000, dia merundingkan sehingga $ 2,500 untuk pekerjaan itu. Dengan set asas itu, dia terus mengambil lebih banyak pekerjaan dan selebihnya adalah sejarah.

Projek Teknologi Lain

IAMA Coin juga bukan karya digital pertama Abosch. Dia juga mengasaskan Kwikdesk, laman web yang membolehkan anda bertukar maklumat tanpa nama. Anda tidak memerlukan e-mel atau kata laluan untuk menggunakan platform, dan tidak menjejaki kuki atau alamat IP. Selain itu, maklumat yang anda hantar merosakkan diri pada tarikh pilihan anda – bila-bila masa antara 24 jam dan 10 hari selepas anda menghantarnya.

Selain itu, Abosch mencipta OneOne, aplikasi pemesejan yang tidak dapat dikesan untuk telefon bimbit anda. Seperti Kwikdesk, tidak perlu membuat akaun di aplikasi. Anda hanya membuka salah satu daripada tujuh saluran anda, menjemput peserta lain, dan mula berbual. Selepas 24 jam, aplikasi akan menghapus mesej. Setiap peserta juga mempunyai pilihan untuk menghapus mesej dari telefon kedua pengguna setiap saat.

Malangnya, walaupun, pasukan menutup OneOne pada tahun 2016 kerana “tekanan yang tidak dapat diatasi dari pemerintah yang tidak berkongsi pandangan kami bahawa privasi adalah hak asasi manusia.”

Seolah-olah Abosch belum cukup sibuk, baru-baru ini dia bekerjasama dengan Andy Tian (pencipta Gifto), untuk menyumbangkan $ 1 juta Ethereum kepada CoderDojo melalui mereka Projek Forever Rose. CoderDojo adalah rangkaian kelab pengaturcaraan komputer yang diketuai oleh sukarelawan untuk kanak-kanak. Dalam usaha untuk menjadikan pembangunan tersedia untuk semua orang, kelab-kelab ini bebas sepenuhnya.

Dengan projek seperti Kwikdesk, OneOne, dan Forever Rose di bawah tali pinggangnya, tidak hairanlah Abosch kini memfokuskan diri pada blockchain.

Garisan Halus Seni

Projek IAMA Coin menimbulkan pertanyaan, “Di mana kita menarik garis untuk apa yang kita anggap seni?” Kebanyakan orang tidak menganggap blockchain sebagai “seni”, tetapi pengaturcaraan komputer sering digambarkan sebagai cantik dan / atau jelek. Untuk mendapatkan jawapannya, kita boleh melihat salah satu soalan dari senarai Soalan Lazim IAMA Coin:

Soalan dari Halaman Soalan Lazim Syiling IAMA mengenai kecantikan

Walaupun persoalannya tertumpu pada kecantikan, ia boleh beralih ke seni dengan mudah. Ketika teknologi dan seni tradisional terus bergabung, garis antara keduanya menjadi semakin kabur. Pada akhirnya, ini bergantung kepada proses pemikiran anda sendiri. Sekiranya bangunan pencakar langit dan kediaman, dulunya dianggap hanya struktur berfungsi, kini dikenali sebagai karya seni, mengapa blockchain tidak boleh terlalu?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me