Theta ialah terdesentralisasi rangkaian penghantaran video dengan blockchain sendiri, direka untuk memberi insentif kepada perkongsian lebar jalur.

Pada masa ini, rangkaian penyampaian video mengalami kekurangan jangkauan ke negara-negara yang kurang maju, penyediaan kos tinggi dan alat solek terpusat. Ini sesuai dengan penyalahgunaan dan pemotongan perkhidmatan. Selanjutnya, Theta melihat infrastruktur semasa sebagai tidak bersedia untuk mempercepat tuntutan yang akan dihadapinya kerana 4K, 8K, realiti maya dan perkembangan lain, seperti teknologi medan ringan.

Theta sedang membina rangkaian jejaring peer-to-peer (P2P) yang bertujuan untuk menyelesaikan masalah semasa semasa menggunakan blockchain untuk berfungsi sebagai lapisan insentif untuk memastikan rangkaian penghantaran tetap berkinerja tinggi.

Dalam panduan ini kami akan merangkumi perkara berikut:

Bagaimana Theta Berfungsi?

Theta terdiri daripada dua bahagian. Yang pertama adalah rangkaian penyampaian videonya. Ini terbentuk dari nod yang bergabung dengan rangkaian dan menyumbang lebar jalur mereka. Rangkaian inilah yang membentuk penyampaian video desentralisasi sebenar. Bahagian kedua adalah blockchain Theta. Ini adalah untuk tujuan insentif, untuk memberi alasan kepada peserta untuk menyertai rangkaian penghantaran.

Rangkaian Theta

Buat masa ini, rangkaian penghantaran kandungan (CDN) menyampaikan kandungan dan penstriman video. Ini biasanya terdiri daripada pusat data terpusat yang sangat besar yang tersebar di seluruh dunia. Masalah utama dengan ini adalah bahawa mereka tidak cukup dekat secara geografis untuk banyak penonton, yang menyebabkan streaming kualiti lebih rendah. Jawapan Theta untuk ini adalah dengan membuat rangkaian pengguna P2P yang berkongsi lebar jalur mereka. Hasilnya harus menjadi rangkaian global untuk mengganti atau menambah infrastruktur CDN yang ada.

rajah rangkaian

Demonstrasi bagaimana pengguna mengambil bahagian dalam rangkaian Theta

Pengguna boleh meminjamkan peranti mereka sebagai node cache yang menyampaikan aliran video kepada mana-mana penonton di dunia. Node caching adalah node yang menyimpan data video. Akibatnya, kerana rangkaian Theta akan memiliki lebih banyak titik cache dan relay daripada sistem saat ini, kualiti aliran akan ditingkatkan. Ini kerana paket data video tidak perlu melakukan perjalanan sejauh ini. Node caching akan diberi ganjaran dengan token Theta, dan dengan itu diberi insentif untuk menawarkan sumber lebar jalur lebar mereka, memperkuat rangkaian Theta.

Theta kertas putih mendakwa bahawa penyelesaiannya dapat mengurangkan kos penghantaran sebanyak 80 peratus berbanding infrastruktur yang ada. Nampaknya ini disebabkan oleh penjimatan dari tidak perlu mengekalkan pusat data besar yang kini menggunakan CDN. Walaupun ini adalah tuntutan besar, kita harus menunggu dan melihat apakah mereka dapat memenuhi ini.

Ketahanan yang ditingkatkan

Sebagai tambahan kepada peningkatan kualiti streaming yang harus ditawarkan ini, Theta juga berharap ia dapat meningkatkan daya tahan infrastruktur. Sekarang ini, keseluruhan industri penstriman bergantung pada sebilangan kecil pusat data. Ini menimbulkan risiko di mana, jika beberapa turun atau di luar talian, aliran global merosot secara besar-besaran. Dengan mengedarkan caching dan menyampaikan kepada beribu-ribu dan berpotensi berpuluh-puluh ribu nod, rangkaian Theta harus jauh lebih kukuh daripada sistem semasa.

Varians dalam Kualiti

Masalah utama yang dikenal pasti oleh Theta adalah perbezaan kualiti nod yang berbeza-beza. Selain itu, tiada apa-apa untuk menghentikan penurunan nod. Untuk mengatasi masalah ini, pasukan sedang membina pelayan dan pelanggan untuk membantu nod mengenal pasti nod yang paling dekat dengan mereka dari segi jaringan hop. Node kemudian akan dapat berhubung dengan rakan sebaya terdekat, berbanding dengan menghubungkan secara rawak dengan mana-mana nod di dunia. Theta berharap ini akan membolehkan nod menarik aliran dengan lebih konsisten dan menyaingi konsistensi CDN semasa.

pelayan dan pelanggan

Demonstrasi bagaimana pelayan dan pelanggan pelacak mengekalkan konsistensi dalam kualiti nod.

Rangkaian Blok Theta

Tujuan blockchain Theta adalah berfungsi sebagai lapisan konsensus untuk pembayaran dan ganjaran dalam ekosistem. Penting untuk mengetahui bahawa tidak ada fail video yang disimpan di blockchain. Ini tidak mungkin berlaku kerana tuntutan data yang akan dikenakan.

Blockchain akan menjadi sumber terbuka sepenuhnya dan pasukan berharap pembangun membina dan menggunakan DAPPS mereka sendiri di atas blockchain.

Menangani Penskalaan

Oleh kerana secara teorinya akan terdapat puluhan ribu nod yang menyumbang kepada rangkaian jaringan, maka, sebagai hasilnya, akan ada sejumlah besar pembayaran mikro untuk hadiah. Selain itu, blockchain perlu membayar sejumlah besar pembayaran dalam bentuk petua, pembelian, dan kes penggunaan token lain. Hasilnya, Theta berusaha untuk membina bukti blok (PoS) blockchain dengan throughput yang sangat tinggi, sementara tidak merangkumi desentralisasi dan keselamatannya. Ini tentu saja bukan masalah kecil dan merupakan sesuatu yang telah melanda banyak projek blockchain.

Pasukan ini telah membahagi blockchain mereka menjadi dua tahap. Kecil jawatankuasa pengesah sehingga 20 nod yang mengesahkan menghasilkan blok. Di bawahnya, diperluas kolam penjaga berjumlah ribuan orang bertanggungjawab untuk mengesahkan blockchain pada titik yang ditetapkan dan menyumbang kepada permuafakatan. Theta percaya bahawa ini akan memberikan hasil yang sangat tinggi tanpa menjejaskan desentralisasi.

Selain itu, Theta menggunakan skema gosip tandatangan agregat. Ini bermaksud bahawa node penjaga bukannya menghantar tandatangan mereka ke semua nod lain menghantarnya ke nod jiran mereka. Proses ini berlanjutan, menyebarkan tanda tangan dengan cara yang sama seperti virus yang akan merebak dalam wabah. Ini dirancang untuk memaksimumkan kecekapan di mana node penjaga berkomunikasi antara satu sama lain. Bahagian terakhir adalah sistem pembayaran mikro luar rantai yang menambah kapasiti tambahan pada blockchain. Ini nampaknya tahan perbelanjaan dua kali ganda.

Tujuan Token Theta

Sekarang token Theta wujud sebagai token ERC20 dan tidak mempunyai fungsi utiliti. Namun, apabila Theta beralih ke mainnet asalnya pada 15 Mac 2019, token ini akan ditukar 1: 1 untuk token Theta baru, yang berada di atas blockchain baru Theta.

Setelah mainnet disiarkan, token baru ini akan digunakan terutamanya untuk mengamankan blockchain Theta. Di samping itu, pasukan berharap orang ramai menggunakan token sebagai alat untuk membayar dan memberi penghargaan kepada pencipta kandungan, memperdagangkan produk maya dan membeli kandungan premium.

708,000,000 daripada jumlah penawaran 1,000,000,000 token kini dalam bekalan beredar. Ini setara dengan 71 peratus, yang bermaksud bahawa penawaran token tidak dapat dilemahkan secara signifikan, berita positif bagi para pelabur.

Pada masa yang sama dengan pelancaran mainnet, Theta akan mengeluarkan token Gamma kepada semua pemegang THETA. Lima token Gamma akan dikeluarkan untuk setiap token THETA yang dipegang. Token ini akan mempunyai nilai utiliti dan akan digunakan untuk membayar transaksi segmen video dan meliputi operasi kontrak pintar. Tampaknya, bahawa token Gamma, bukan token THETA akan digunakan sebagai alat untuk membayar dan memberi penghargaan kepada pencipta kandungan, memperdagangkan produk maya dan membeli kandungan premium. Akan ada lima bilion token Gamma yang dihasilkan.

Sudah tentu, sehingga 15 Mac, pelabur hanya perlu mementingkan diri sendiri dengan token THETA ERC-20 semasa.

Pasukan Theta dan Peta Jalan

Pasukan, penasihat dan senarai rakan Theta sangat mengagumkan. Pasukan ini terdiri daripada 14 ahli serta banyak penasihat blockchain dan media. Steve Chen, pengasas bersama Youtube telah menjadi penasihat kepada Theta bersama dengan ahli dan bekas anggota terkemuka dari Twitch, Verizon dan Plays.tv antara lain.

Semasa fasa testnet, Theta telah bekerjasama dengan Sliver.tv, syarikat induknya, serta Samsung VR dan MBN, sebuah syarikat media utama Korea.

Pada tahun 2019, pasukan ini bertujuan untuk melancarkan blockchain mereka terlebih dahulu dan menukar token ERC20 semasa untuk token Theta baru. Di luar ini, fokus nampaknya adalah untuk membawa lebih banyak rakan kongsi kandungan dan secara amnya mengembangkan rangkaian Theta.

Sejarah Perdagangan Theta Token

Selepas penjualan token pada Januari 2018, Theta telah aktif berdagang sejak 27 Januari 2018. Ia mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 0.314425 pada 27 Januari. Sejak itu, ia semakin merosot, bersama dengan pasaran cryptocurrency yang lain. THETA menunjukkan prestasi yang serupa dengan altcoin lain pada tahun 2018.

Kita harus mengharapkan THETA untuk mulai melepaskan diri dari pasaran lain setelah mainnet disiarkan pada bulan Mac, dan pengguna mula bergabung dengan rangkaian. Pada titik ini, token akan berpindah dari kendaraan spekulatif ke satu dengan kasus penggunaan sebagai mekanisme insentif untuk penyertaan rangkaian.

Di mana untuk membeli Theta

Berkaitan dengan permodalan pasarannya, Theta adalah token yang sangat cair, sehingga mudah dibeli. Berdagang sekarang untuk Theta difokuskan di Korea, dengan Won Korea menyumbang sebahagian besar volume di Coinbit, Bithumb dan Upbit. Walau bagaimanapun, terdapat juga jumlah isi yang berpatutan antara Binance dan Huobi untuk pasangan Bitcoin, Tether dan Ethereum. Pelabur boleh yakin untuk membeli sejumlah besar Theta tanpa mengalami masalah.

Cara Menyimpan Theta

Buat masa ini, token ERC20 semasa dapat disimpan dengan mudah di mana-mana dompet yang menyokong standard ini. Kami biasanya mengesyorkan MyEtherWallet bersama dengan dompet perkakasan seperti Ledger atau Trezor. Ini memberi anda tahap keselamatan yang tinggi bersama dengan antara muka pengguna yang mudah.

Theta telah mengatakan bahawa mereka akan melepaskan dompet baru mereka sebelum pelancaran mainnet. Pengguna akan dapat menyimpan token baru di dompet ini.

Kesimpulannya

Jawapan Theta terhadap masalah penyampaian kandungan yang semakin meningkat tentunya menarik. Pendekatan uniknya ke jaringan mesh P2P, yang diberi insentif dan dijamin oleh blockchain throughput tinggi, jika berjaya, pastinya sangat mengganggu.

Adakah mereka dapat mengekalkan desentralisasi blockchain mereka dan menjaga jaringan mesh mereka pada kualiti yang konsisten mungkin dua persoalan terbesar sekarang.

Token theta itu sendiri masuk akal sebagai token utiliti. Yang lebih penting lagi harus berfungsi sebagai kaedah untuk memberi galakan kepada pembahagian lebar jalur. Ini seterusnya akan membantu pengembangan dan pertumbuhan jaringan jaringan.

Dengan rangkaian mainnet yang akan dilancarkan dalam beberapa bulan mendatang, 2019 akan menjadi tahun yang menggembirakan bagi Theta, dan kami pasti akan memerhatikan mereka dengan teliti.

Sumber Theta Token Tambahan

Terdapat beberapa cara lain untuk mengikuti perkembangan di Theta: