Apa itu Veritaseum?

“Pada yang paling sederhana, Veritaseum adalah pintu masuk ke pasar modal peer-to-peer,” laman web mengisytiharkan. Platform ini membuka akses pelabur ke kontrak pintar dan mesin kewangan yang membolehkan mereka menguruskan pelaburan mereka dan memindahkan nilai dengan pengguna Veritaseum yang lain.

Matlamat platform ini adalah untuk menghilangkan broker, penasihat kewangan, bank, dan orang tengah lain dari ekosistem pasaran modal, dan pasukannya akan secara aktif menolak label yang menuduh Veritaseum bertindak sebagai peranan ini. Sebaliknya, mereka percaya bahawa Veritaseum hanyalah penjual perkhidmatan, “perisian tanpa server yang diedarkan” yang memungkinkan penggunanya bertindak baik sebagai pengguna dan orang tengah yang diganti oleh perisian.

Veritaseum

Bagaimana Veritaseum Berfungsi

Pada tahap asas, Veritaseum menawarkan penggunanya alat dan perisian untuk terlibat dalam pasaran modal peer-to-peer. Dengan menggunakan VERI, token utiliti platform, pengguna dapat membeli hak akses ke kontrak pintar yang menguruskan perkhidmatan platform.

Produk ini merangkumi perkhidmatan escrow hak penjagaan diri hingga analisis kewangan / data penyelidikan dan juga tokenisasi aset. Semua perkhidmatan ini membentuk platform Veritaseum kolektif, dan masing-masing dapat diakses secara bebas antara satu sama lain.

Pada masa penulisan ini, hanya satu produk, VeADIR, yang mempunyai beta aktif.

VeADIR

Pendek untuk Penyelidikan Interaktif Pengedaran Autonomi Veritaseum, VeADIR adalah otot penyelidikan platform. VeADIR menarik data dari Veritaserum sebagai pertukaran untuk VERI, dan pihak yang berminat, seterusnya, dapat membayar hasil penyelidikan ini. Semua penemuan disajikan dalam algoritma bahasa mesin, oleh itu pengguna harus menggunakan kontrak pintar untuk menerjemahkannya menjadi bahasa biasa.

Sebagai tambahan, pengguna dapat meminta data dengan mengajukan pertanyaan VeADIR berdasarkan pembayaran per permintaan, dan ini memberi makan model penelitian. Sekiranya pengguna meminta penyelidikan mengenai organisasi tertentu, VeADIR membayar VERI organisasi ini untuk maklumat ini. Di sisi lain, entiti boleh mengemukakan petisyen VeADIR untuk dianalisis dan diberi kompensasi dalam VERI, juga.

VeADIR juga membuat pembelian berdasarkan penyelidikan ini, seperti melabur dalam token platform atau kredit tertekan. Ia kemudian membina “portfolio model” yang ditentukan oleh penemuannya, dan pengguna platform juga dapat membeli portfolio ini secara berkala.

VeADIR

Untuk memberi anda gambaran mengenai cara ini berfungsi, berikut adalah contoh ringkas:

Kumpulan pelaburan Bourbon Street Jim Bob Cooter ingin memasukkan wang ke dalam ICO, tetapi mereka mahukan data komprehensif mengenai ICO ini, industri yang mereka cuba ganggu, dan maklumat pelabur lain yang berkaitan.

Jim Bob et al kemudian mengemukakan permintaan kepada VeADIR dan mengisi borang soal selidik dengan data yang ingin mereka terima. VeADIR mengumpulkan maklumat ini dari ICO dan mengirimkannya ke Veritaseum untuk diproses.

Setelah Veritaseum menyusun data, VeADIR mengambil penyelidikan yang telah selesai, dan Kumpulan Pelaburan Bourbon Street Jim Bob Cooter kemudian membayar maklumat tersebut dan menukarnya dari bahasa mesin ke bahasa Inggeris (atau bahasa Perancis jika mereka jenis Cajuns).

VeRent

VeRent adalah kemudahan sewa ekonomi platform. Konsep di sini mudah: ia adalah alat yang boleh digunakan oleh pengguna untuk mengambil bahagian dalam transaksi token peer-to-peer.

Pada asasnya, anda membuat tawaran di platform, menetapkan berapa banyak duit syiling / token yang anda senaraikan, harga yang akan anda jual, dan jangka masa penawaran. Tidak jelas pelbagai tawaran yang akan ditampung oleh VeRent, tetapi seperti sekarang, nampaknya VERI, ETH dan sebilangan kecil token ERC20 tersedia di perkhidmatan ini.

Pasukan ini menafikan bahawa VeRent berfungsi sebagai pertukaran, tetapi untuk terus terang, ini memudahkan perdagangan mata wang antara pengguna sehingga tidak jelas (sekurang-kurangnya kepada pengarang ini) bagaimana ini menyimpang dari platform pertukaran lain.

Penyelidikan Ve

Rakan sejawat manusia kepada VeADIR, Penyelidikan Ve adalah kenderaan penyelidikan platform yang didorong oleh modul buatan manusia.

Dengan VeResearch, pasukan analitik Veritaseum membina model pelaburan untuk sebarang aset crypto yang dianalisis oleh platform. Model-model ini dimaksudkan untuk bekerja sama dengan model yang dibina oleh VeADIR, walaupun pelabur mungkin akan dapat membelinya secara berasingan (laman web tidak jelas bagaimana pengguna boleh mengakses model-model ini, bagaimanapun).

Pendedahan Ve

Pendedahan Ve adalah kesedaran manusia (VeResearch) dan mesin (VeADIR) yang bekerja secara bersama untuk menjatuhkan perbelanjaan dan meningkatkan prestasi, sambil membolehkan pengguna menjaga hak asasi, pemilikan dan kawalan aset mereka (kunci peribadi), ”menurut laman web Veritaseum.

Semuanya, VeExposure pada dasarnya berfungsi sebagai aplikasi yang memberi pengguna akses ke “pendedahan” (iaitu data) yang ditawarkan oleh VeADIR. Dengan menggunakan aplikasi tersebut, pengguna dapat mengirim VERI ke pendedahan kepada setiap penyelidikan yang ditawarkan di platform.

Pendedahan Ve

Pengurusan Ve

Pengurusan Ve adalah komponen pengurusan portfolio Veritaseum. Aplikasi ini memberi pengguna peluang untuk melihat portfolio model yang dihasilkan oleh VeResearch, yang memungkinkan mereka untuk membuat penyesuaian atau menerima portfolio dengan menandatanganinya dengan kunci peribadi mereka.

VeTokenization

Mungkin salah satu perkhidmatan Veritaseum yang lebih terkenal, VeTokenization membenarkan sesiapa sahaja untuk menyerahkan aset token baru ke platform dengan membuat alamat kontrak baru di blockchain Ethereum. Pengguna kemudian dapat melihat dan mengurus aset bertoken menggunakan aplikasi admin produk.

Dengan fungsi ini, secara teorinya anda dapat menghasilkan aset token untuk apa sahaja (harta tanah, bon yang dikeluarkan oleh kerajaan, pingat berharga, bahkan cryptocurrency lain). Selagi Veritaseum menyetujui aset tersebut, aset tersebut dapat diubah dan diperdagangkan di platform.

Pasukan Veritaseum dan Peta Jalan

Pengasas projek Reggie Middleton adalah pelabur keusahawanan yang mempunyai pengalaman menasihati atau mengurus dana lindung nilai, peniaga, pelabur, dan bank global. Dia juga merupakan augur yang dinyatakan sendiri mengenai “kejatuhan Bear Stearns, Lehman Brothers, GGP (REIT runcit AS terbesar ke-2), dan krisis hutang negara Eropah di tengah hampir 100 panggilan makro dan pelaburan yang berjaya.”

Patryk Dworznik, pembangun timbunan penuh projek, mempunyai 15 tahun pengalaman kejuruteraan perisian dan bertanggungjawab untuk mewujudkan klien Veritaseum java. Manish Kapoor, orang kanan Reggie, mempunyai pengalaman pengurusan di syarikat seperti Deloitte dan S&P India.

Pada penulisan ini, Veritaseum tidak mempunyai peta jalan dalam talian yang kelihatan, tetapi anda boleh mengikuti perkembangan projek mengenai projek ini blog.

Sejarah Perdagangan Veritaseum

Pada masa ini, VERI berada di kedudukan ke-57 CoinMarketCap, kedudukannya biasanya berubah-ubah dalam julat 50-60.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = VERI&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Di mana untuk membeli Veritaseum

Secara mengesankan, pasaran VERI yang paling aktif adalah ForkDelta (dahulunya EtherDelta) dengan lebih daripada 50% jumlah koin 24 / jam dalam pasangan perdagangan ETH / VERI. Anda juga boleh mendapatkannya untuk BTC dan ETH di Mercatox dan HitBTC.

Tempat menyimpan Veritaseum

Sebagai token ERC20, VERI dapat disimpan di mana-mana dompet yang sesuai dengan Ethereum (lihat senarai biasa: MyEtherWallet, Ledger Nano S, Trezor, Parity, MetaMask, dll.).

Kesimpulan (dan Tuduhan Penipuan)

Sebelum kita membungkus artikel ini, saya harus membahas gajah di dalam bilik: senarai cucian tuduhan penipuan Veritaseum.

Teruskan sahaja dan “Penipuan Veritaseum” Google dan anda akan melihat apa yang saya bicarakan. Peminat Crypto telah menuduh Veritaseum menipu laporan kewangan dan Reggie Middleton terlalu banyak menggunakan kepakarannya, dan kebanyakan kritikan melibatkan menyerang laman web rasmi kerana tidak profesional dan tidak mempunyai maklumat penting untuk memahami susunan platform.

Semasa menulis artikel ini, laman web itu mengecewakan untuk menarik maklumat. Tidak ada kertas putih, tidak ada peta jalan, dan penjelasan operasi platform, kadang-kadang, tidak jelas dan tidak jelas. Sekarang, memanggil projek sebagai penipuan untuk ini mungkin meluap-luap, kerana ia mungkin merupakan produk sederhana ketidakmampuan atau terlalu banyak produk. Yang mengatakan, terlalu banyak hiping tidak boleh menjadi dosa, tetapi ini akan meragukan niat pasukan untuk dipertimbangkan mengikut kualiti produk mereka: adakah mereka berusaha memerah susu daripada pelabur yang tidak bijak yang hanya mencari nasihat pelaburan yang berkualiti hanya untuk menerima bahan- kurang laporan oleh penganalisis yang tidak berkelayakan? Mungkin. Tapi hei, kami belum membeli perkhidmatan ini jadi kami tidak tahu pasti.

Satu perkara terakhir. VERI mempunyai bekalan yang beredar ~ 2,000,000, tetapi jumlah bekalannya adalah 100,000,000. Sial betul itu besar perbezaan – perbezaan 98%. Ini menyumbang kepada VERI yang mempunyai jumlah dagangan 24 / jam terendah dari 100 syiling teratas. Baiklah, itu dan pasaran terbesarnya berasal dari ForkDelta, tetapi kedua-duanya berjalan beriringan kerana pertukaran terpusat yang lebih besar belum menyenaraikan mata wang (mungkin untuk keraguan yang sama yang dikemukakan oleh pengkritik Veritaseum).

Sebut saja FUD, anggap tidak berasas, terserah kepada individu untuk memutuskan sama ada tuduhan ini tidak baik atau adil. Nasihat kami? Lakukan kajian mendalam anda sendiri sebelum memutuskan sama ada Veritaseum sesuai untuk anda, kerana terdapat cukup keraguan di sini untuk menimbulkan keraguan yang sihat.