Apa Itu Wanchain?

Wanchain mencipta pasaran kewangan baru aset digital dengan melaksanakan pemindahan rentas rantaian di rantaian blok yang berbeza. Dengan jumlah pelbagai syiling, token, dan rantai blok yang ada di ekosistem, saat ini tidak ada kaedah yang terdesentralisasi yang berkesan untuk menukar nilai di antara mereka. Sebagai blockchain bebas, Wanchain menghubungkan akaun rantaian bebas untuk menyediakan rangka pertukaran aset ini.

Platformnya bukan hanya untuk pemindahan mata wang. Melalui kontrak pintar, protokol perlindungan privasi, dan token Wancoin (WAN) asli, antara lain, anda boleh menggunakan Wanchain untuk membina pelbagai aplikasi kewangan.

Dalam panduan Wanchain ini, kami akan menggariskan:

Bagaimana Wanchain Berfungsi?

Walaupun bercabang dari Ethereum, Wanchain adalah blockchain yang sama sekali terpisah, dan itu Wancoin (WAN) bukan token ERC20. Terdapat banyak bahagian untuk platform, tetapi protokol komunikasi rentas rantai merupakan tulang belakang di sebalik semua itu.

Protokol Komunikasi Merentas Rantai

Protokol komunikasi rentas rantai menyediakan cara untuk memindahkan data antara Wanchain dan rantai lain. Protokol ini mempunyai tiga modul berfungsi:

 • Modul pendaftaran: Mendaftarkan rantai dari mana transaksi berasal dan juga aset yang sedang dipindahkan
 • Modul penghantaran data transaksi rentas rantai: Memulakan permintaan transaksi rentas rantai kepada Wanchain, mengakui sama ada nod validator mengembalikan kejayaan atau tidak, dan memudahkan transaksi sah dari simpul validator ke rantai asal
 • Modul pertanyaan status transaksi: Memantau status transaksi

Pada dasarnya, protokol komunikasi rentas rantai menggunakan kontrak pintar untuk membolehkan anda menukar aset dengan Wanchain dan sebaliknya.

Contoh Transaksi Rantaian Rantaian Wanchain

Contoh Transaksi Rantaian Rantaian Wanchain

Algoritma Konsensus Node Pengesahan

Wanchain akan mengikuti Ethereum dalam perjalanan ke algoritma konsensus Proof-of-Stake (PoS). Platform ini mungkin akan melaksanakan penyelesaian seperti Plasma dan Raiden Network juga. Berdasarkan PoS, terdapat tiga jenis node pengesahan yang mengekalkan keseluruhan rangkaian dan memisahkan yuran transaksi:

 • Baucar: nod bukti transaksi rentas rantai
 • Pengesah: nod pengesahan am
 • Storemen: nod pengurusan akaun terkunci

Baucar terima deposit keselamatan dari yuran transaksi. Sebagai balasannya, mereka memberikan bukti transaksi antara akaun asal dan akaun terkunci Wanchain. Sekiranya bukti ini tidak benar, wang cagaran diambil dari akaun pegangan, dan Baucar tidak lagi dapat membenarkan transaksi.

Pengesah catat data urus niaga di blockchain Wanchain sebagai pertukaran sebahagian daripada kos transaksi.

Storemen mesti kekal dalam talian dan mengekalkan saham utama mereka sendiri (lebih lanjut mengenai ini di bawah) untuk menerima bahagian yuran mereka.

Jenis nod Wanchain

Senibina Wanchain Node

Sekiranya anda tidak mempunyai cukup WAN untuk menjalankan nod pengesahan, anda masih boleh mengoperasikan a nod am. Sebagai simpul umum, anda tidak mengesahkan transaksi secara langsung. Sebagai gantinya, anda mempercayakan kepentingan anda ke node pengesahan yang seterusnya menyebarkan sebahagian daripada yuran transaksi kepada anda.

Skim Penjanaan Akaun Berkunci

Wanchain menggunakan Skim Penjanaan Akaun Berkunci untuk mendapatkan dana dan kunci apabila terdapat banyak pihak yang terlibat. Berdasarkan Skim Perkongsian Rahsia Shamir, ia berjaya memecahkan kunci kepada saham dan menyebarkannya kepada semua peserta yang disertakan.

Storemen bertanggungjawab untuk mengekalkan dan mengurus bahagian utama akaun terkunci yang sesuai untuk transaksi.

Gambar rajah bahagian kunci akaun terkunci

Diagram Kongsi Kunci Akaun Berkunci

Kaedah pengagihan saham utama ini mempunyai beberapa faedah. Kerana Wanchain menghasilkan akaun terkunci melalui perhitungan berbilang pihak, terdapat peningkatan desentralisasi. Dan ada lebih banyak kestabilan kerana anda tidak memerlukan setiap bahagian penting untuk menghasilkan tandatangan untuk akaun yang terkunci. Sekiranya beberapa Pengesah berada di luar talian, transaksi masih dapat dilaksanakan dengan jumlah saham minimum.

Akhirnya, sebarang transaksi dengan akaun yang dikunci dilakukan melalui rangkaian asal. Ini bermaksud bahawa mana-mana rangkaian dapat mengintegrasikan dan berinteraksi dengan Wanchain dengan mudah tanpa memerlukan jenis transaksi baru atau pengesah.

Tanpa Nama Transaksi Token Kontrak Pintar

Wanchain adalah salah satu projek blockchain pertama yang disertakan privasi dalam kontrak pintar. Platform menggunakan tandatangan cincin dan penjanaan alamat sekali sahaja untuk memberikan anda anonim dalam urus niaga anda.

Dalam tandatangan cincin, tandatangan anda sebagai pengirim dicampur dengan akaun palsu yang lain. Campuran ini menyukarkan anda mengesan anda sebagai pengirim sebenar. Selain itu, Wanchain menghasilkan alamat baru untuk setiap transaksi, jadi mengesan corak transaksi hampir mustahil.

Tandatangan cincin Wanchain

Rajah Tandatangan Cincin Wanchain

Wancoin (WAN)

Wancoin (WAN) adalah token asli Wanchain. Urus niaga menggunakan sejumlah WAN, dan anda perlu membayar deposit keselamatan WAN ke nod pengesahan rentas rantai semasa membuat transaksi.

Pasukan ini menjual 107.1 juta token semasa ICO mereka untuk mengumpulkan lebih dari 120,000 ETH. Token ini merangkumi 51% dari bekalan. Pasukan ini menggunakan dana ICO dengan cara berikut:

 • 60 peratus: Penyelidikan dan pembangunan
 • 10 peratus: Pembangunan masyarakat
 • 10 peratus: Pemasaran
 • 10 peratus: Prasarana
 • 10 peratus: Operasi harian

Pasukan Wanchain & Kemajuan

The Wanchain Foundation adalah sebuah organisasi tidak berasaskan keuntungan terutamanya beroperasi di luar Singapura tetapi juga mempunyai kehadiran yang signifikan di Austin, Texas.

Wanchain ditubuhkan oleh Jack Lu, pemain yang dihormati di ruang blockchain. Sebelum memegang peranannya sekarang, Lu mengasaskan Factom dan memulakan Wanglu Tech, sebuah syarikat pengembangan aplikasi blockchain. Wanglu Tech telah menjadi penyumbang utama projek Wanchain sumber terbuka.

Dustin Byington sebelum ini berkhidmat sebagai Presiden Wanchain. Byington adalah veteran blockchain yang telah menubuhkan Bitcoin College pada tahun 2014 dan juga pengasas Tendermint, mekanisme perisian untuk meniru aplikasi dengan selamat dan konsisten di seluruh mesin. Byington juga mengasaskan Satoshi Talent, platform untuk menghubungkan usahawan blockchain dengan pemaju.

Pada bulan Mei 2018, Byington meninggalkan Yayasan Wanchain untuk memulakan DUA12. Tidak banyak maklumat yang tersedia mengenai syarikat baru. Namun, ia seolah-olah berputar di sekitar token keselamatan dan akan menjadi sebahagian daripada ekosistem Wanchain.

Peta jalan Wanchain

Peta Jalan Wanchain

Pasukan Wanchain melancarkan jaringan utama mereka pada Januari 2018. Pada bulan Julai 2018, mereka melepaskan Wanchain 2.0. Pelepasan ini termasuk interoperabiliti dengan Ethereum. Tonggak utama seterusnya pada peta jalan Wanchain adalah versi 3.0, yang menyediakan interoperabiliti dengan Bitcoin. Kemudian selepas itu, 4.0, dengan penyatuan ke rantai swasta.

Pada bulan Julai 2017, Wanchain Foundation mengumumkan WanLabs, pemecut blockchain. Sekurang-kurangnya enam projek bergabung dengan pemecut, tetapi belum ada kemas kini yang signifikan sejak pengumuman awal, dan laman web WanLabs tidak lagi tersedia.

Pertandingan

Kerana Wanchain menangani keseluruhan pasaran kewangan, terdapat beberapa projek lain yang boleh anda anggap sebagai pesaing. Ripple dan Stellar, dengan penglibatan berat mereka dengan institusi kewangan, mungkin yang paling setanding dengan projek ini.

Ark dan Smart Bridges yang bersamaan juga berusaha menghubungkan rangkaian aset digital yang berbeza. ICON juga memfokuskan pada interoperabiliti. Dan kerana anda dapat membuat aplikasi terdesentralisasi menggunakan Wanchain, Ethereum bahkan boleh dianggap sebagai pesaing.

Wanchain unik kerana menggabungkan fungsi banyak projek utama lain untuk mewujudkan keseluruhan ekosistem kewangan. Ini juga merupakan salah satu daripada beberapa projek untuk menggunakan tanda tangan cincin dan alamat sekali untuk menyediakan kontrak pintar tanpa nama. Enigma adalah salah satu daripada beberapa yang lain.

Berniaga

Carta harga WAN melukis gambaran teladan dari pasaran altcoin 2018. Duit syiling ini positif, jangka pendek pada bulan April 2018 ketika pertama kali tersedia untuk diperdagangkan. Kenaikan ini ke paras tertinggi sepanjang masa hanya di bawah $ 10.00 (~ 0.00102 BTC) berlangsung sehingga awal bulan Mei. Namun, sejak itu, harga terus jatuh dan kini berada di paras sekitar $ 0.45 (~ 0.000106 BTC)

Harga WAN mengalami kenaikan 40 peratus pada bulan Julai bertepatan dengan pembebasan Wanchain 2.0. Walau bagaimanapun, mengezum keluar menunjukkan keuntungan ini (dan kerugian seterusnya) hanya menjadi kelebihan pada carta.

Sama seperti altcoin topi kecil yang lain, harga WAN nampaknya berada di atas belas kasihan pasaran keseluruhan. Pertumbuhan ekosistem Wanchain, tentu saja, dapat membantu harga serta penyelesaian tonggak peta jalan.

Tempat Beli WAN

Binance menyokong WAN sebagai pasangan perdagangan dengan Bitcoin dan Ethereum. Anda juga boleh membeli WAN on Bitrue dengan XRP.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk memulakan, lihat panduan kami tentang bagaimana dan di mana untuk membeli Bitcoin.

Tempat menyimpan WAN

Anda harus menyimpan WAN anda di Wanchain yang disediakan dompet. Ia tersedia di sistem operasi Windows, Mac, dan Linux. Walaupun hanya memegang WAN dan ETH sekarang, ia akan segera menyokong pelbagai mata wang tambahan.

Selain itu, anda boleh (dan harus) menggunakan dompet Wanchain dalam kombinasi dengan dompet perkakasan Trezor atau Ledger.

Kesimpulannya

Wanchain bertujuan untuk mendesentralisasi industri kewangan melalui kontrak pintar rentas rantai swasta. Dengan teknologi ini, perniagaan dapat membuat aplikasi blockchain untuk:

 • Meminjam dan memberi pinjaman
 • Pembayaran dan penyelesaian
 • Urus niaga dan pertukaran
 • Pelaburan dan pembiayaan

Tambahan, segelintir perkhidmatan kewangan lain.

Walaupun ini adalah projek yang mencabar, pasukan ini mempunyai rekod prestasi yang harus memberi keyakinan kepada para pelabur bahawa mereka dapat melakukannya. Dengan V2 bersih utama yang sudah di produksi, Wanchain mendahului sebahagian besar projek blockchain lain. Hanya masa yang akan memberitahu, jika Wanchain akan menjadi standard baru untuk aplikasi kewangan bergerak maju.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 11.29.18 untuk mencerminkan perubahan terbaru projek ini.

Sumber Wanchain Tambahan

Laman web

Telegram

Reddit

Twitter

Github

Tidak setuju