Apa itu Aragon?

Aragon adalah aplikasi terdesentralisasi (dApp) pada blockchain Ethereum yang membolehkan sesiapa sahaja membuat dan mengurus organisasi yang terdesentralisasi. Projek ini adalah sumber terbuka dan diketuai oleh Aragon Foundation. Ini juga termasuk tanda, ANT, yang memberikan hak suara untuk membuat keputusan mengenai arah pengembangan masa depan. Akhirnya, pasukan berharap projek ini menjadi organisasi autonomi dan dApp yang sepenuhnya terdesentralisasi yang merupakan bidang kuasa neutral bagi sesiapa sahaja untuk membuat organisasi di blockchain.

Organisasi tradisional mempunyai anggaran yang besar untuk fungsi overhead dan pentadbiran. Di samping itu, apabila mereka berurusan dengan organisasi lain, bayaran, kelewatan, dan orang tengah dapat menumpuk. Ini meningkatkan geseran terhadap ekonomi keseluruhan. Visi Aragon adalah menghilangkan gesekan itu dengan organisasi terdesentralisasi yang beroperasi di platform bersama.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Hampir semua organisasi mempunyai beberapa fungsi pentadbiran yang sama. Mereka perlu memberikan ekuiti kepada pelabur, membenarkan pemegang saham memilih keputusan tadbir urus, mengumpulkan wang, membayar pekerja dan kontraktor, dan melaksanakan kawalan akses untuk tujuan perakaunan dan risiko. Fungsi ini menjadi standard (lihat “Fungsi Keluar dari Kotak” di bawah) sebagai bahagian dari Aragon dApp untuk organisasi baru yang dibina di rangkaian.

Visi pasukan adalah untuk menjadikannya mudah dan senang untuk menubuhkan dan mengendalikan organisasi di blockchain. Dengan menggunakan alat sumber terbuka dan keselamatan blockchain Ethereum, projek ini bertujuan untuk meningkatkan penggunaan teknologi blockchain korporat untuk kegunaan praktikal. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara kerjanya melalui bidang berikut dan anda akan dapat menentukan sendiri apakah Aragon adalah penukar permainan untuk penggunaan blockchain.

Halangan Blockchain untuk Masuk

Banyak syarikat berminat untuk menguji penyelesaian blockchain untuk pihak berkepentingan, pembayaran, dan pemerintahan. Namun, ada beberapa rintangan yang menyukarkan syarikat untuk mengambil langkah pertama.

Rintangan terbesar adalah kekurangan kepakaran. Sebilangan besar syarikat tidak mempunyai pakar blockchain mengenai kakitangan. Oleh itu, mereka tidak tahu di mana untuk memulakan dengan pembangunan kontrak pintar, dApps, dan organisasi yang terdesentralisasi.

ciri aragon

Ciri-ciri Aragon membolehkan anda memenuhi keperluan khusus anda

Terdapat juga masalah yang lebih besar yang melekat pada blockchain yang membuat organisasi gugup. Idea tentang lejar tidak berubah adalah kuat, tetapi juga menakutkan apabila kesilapan tidak dapat diperbaiki dengan cepat. Dalam kes pembangunan kontrak pintar, selalu ada kemungkinan bug diperkenalkan ke dalam kod. Oleh itu, perisian perlu ditingkatkan dengan mudah, dan harus ada mekanisme bug bounty untuk memberi insentif untuk mencari dan memperbaiki bug. Aragon sedang berusaha mencari penyelesaian ini.

Sebagai tambahan, Aragon menangani subjektiviti dalam pelanggaran kontrak pintar. Dengan setiap kontrak pintar, anda boleh mengekod banyak kemungkinan pelanggaran kontrak. Walau bagaimanapun, terdapat juga kes yang lebih subjektif, terutamanya dalam hubungan yang kompleks. Aragon menetapkan sistem timbang tara untuk konflik yang tidak ditangani secara eksplisit dalam kod kontrak pintar.

Fungsi Luar Kotak

Di luar kotak, Aragon menawarkan beberapa ciri utama. Ia mempunyai modul untuk pengurusan identiti dan modul yang berkait rapat untuk pemilikan dan kawalan akses. Modul lain merangkumi pemungutan suara pemegang saham, penggalangan dana melalui penjanaan token, pemeliharaan HR dan penggajian, dan akaun yang perlu dibayar / diterima. Secara bersama, fungsi teras Aragon merangkumi aspek kritikal perakaunan, tadbir urus, dan identiti yang menjadikan syarikat moden berfungsi.

aragon ui

Seperti yang anda lihat, modul ini merangkumi sebahagian besar fungsi pentadbiran yang diperlukan oleh syarikat atau organisasi moden. Penting untuk menekankan bahawa modul ini dapat dihidupkan dan dimatikan secara individu, memberikan penyesuaian segera untuk keperluan syarikat. Selain itu, semua kod di belakang Aragon adalah sumber terbuka. Pasukan pengembangan syarikat dapat mengeditnya jika diperlukan untuk memenuhi kehendak syarikat.

Ciri Custom Modular

Reka bentuk modular Aragon tidak berhenti dengan modul teras yang menjadi standard. Sama seperti syarikat yang dapat mengedit modul yang ada, mereka juga bebas untuk mengembangkan model yang sama sekali baru. Mereka juga dapat mengembangkan di atas data dan struktur model yang ada untuk fungsi yang lebih panjang.

kontrak aragon

Aragon Foundation membayangkan perisian Core juga dapat digunakan di luar operasi perniagaan tradisional. Kemungkinan kes penggunaan yang berbeza boleh muncul:

  • Pengundian pilihan raya dan pengundian nasional: Kontrak pintar dapat memudahkan model ramalan yang memeriksa apakah pegawai terpilih berpegang pada janji kempen mereka dan memberi ganjaran kepada penyokong mereka ketika mereka melakukannya.
  • Pembayaran kontraktor: Individu dalam kapal atau bahkan syarikat lain sebagai subkontraktor dan membayarnya secara bebas.
  • Analisis dan perakaunan yang dipertingkatkan: Tambahkan visualisasi data dan lapisan analisis di atas maklumat perakaunan, identiti, dan suara yang dihasilkan oleh organisasi anda.

Sifat modular Aragon, digabungkan dengan etos sumber terbuka, bermaksud kita dapat melihat keseluruhan ekosistem bebas menggunakan modul yang memperluas keupayaan organisasi di platform.

Bidang Kuasa Digital

Aragon secara eksplisit mempunyai matlamat untuk mewujudkan bidang kuasa digital. Sama seperti negara yang mempunyai bidang kuasa terhadap warganya ketika datang ke mahkamah undang-undang, Aragon ingin mewujudkan mahkamah digital pertama. Mahkamah ini tidak akan beroperasi berdasarkan sempadan negara. Sebaliknya, ia akan membantu menguatkuasakan kontrak digital antara organisasi di platform Aragon.

Aragon Satu

Pada hari-hari awal pembangunan, projek ini bergantung pada Yayasan Aragon nirlaba untuk memberikan arahan dan sokongan ketika projek itu mulai berjalan. Aragon One adalah langkah pertama dalam desentralisasi projek, menggantikan Yayasan. Ini merangkumi pasukan dari Aragon Foundation, termasuk CEO Aragon One, dan bekas ketua projek, Luis Cuende. Pada masa akan datang, platform ini akan sepenuhnya terdesentralisasi dan dipimpin oleh masyarakat. Pemegang token ANT akan memiliki hak suara atas semua masalah yang berkaitan dengan projek ini.

Pasukan

Aragon adalah projek sumber terbuka dan bukan keuntungan. Ia mempunyai banyak penyumbang. Secara teknikal juga tidak mempunyai CEO atau CTO. Sebaliknya, ia bermula dengan petunjuk projek. Walau bagaimanapun, berikutan tujuan desentralisasi projek, ketua projek mengundurkan diri pada penciptaan Aragon One.

Luis Cuende mengetuai projek tersebut. Pada tahun 2011, dia menerima anugerah “Programmer Eropah Bawah Umur Terbaik”, dan dia adalah penerima pengiktirafan Forbes 30 di bawah 30 tahun. Dia seorang lelaki muda, tetapi dengan kepemimpinan dan pasukan teknikal. Dia telah menasihati Naib Presiden Suruhanjaya Eropah dan merupakan penerima anugerah MIT Innovators Under 35. Dia telah mengasaskan beberapa syarikat permulaan dan membuat pengedaran Linux pertama dengan log masuk muka.

Walau bagaimanapun, tujuan utama projek ini adalah agar Aragon tidak lagi memerlukan pasukan. Pemaju berharap penglibatan dan sokongan masyarakat akan mendorong inisiatif masa depan dan Yayasan hanya akan memainkan peranan kecil dalam menyelaraskan sumbangan.

Peta Jalan

Aragon telah sibuk pada tahun 2018, melepaskan Aragon 0.1, 0.5, dan terakhir, pada 30 Oktober 2018, Aragon 0.6, yang membolehkan anda membuat organisasi di Ethnetum Mainnet. Dari catatan blog pasukan mengenai pelancaran 0.6 ini bermaksud, “Hari ini, organisasi yang terdesentralisasi menjadi nyata.” Sejak pelancaran awal, lebih daripada 15,000 organisasi telah dibuat menggunakan platform.

Langkah seterusnya projek adalah menuju desentralisasi lebih lanjut dan akhirnya platform berjalan sepenuhnya oleh masyarakat.

Token ANT

Seperti disebutkan sebelumnya, token ANT mewakili bahagian pemerintahan di Aragon. Ia memberikan hak suara atas cadangan pembangunan. Jumlah ANT yang anda miliki menentukan kekuatan kuasa mengundi anda.

Sejarah Perdagangan

Token ANT dilancarkan dengan ICO pada bulan Mei 2017. Pada masa itu, ia adalah antara ICO paling berjaya yang pernah ada. Ia mengumpulkan $ 24 juta dalam lima belas minit.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = ANT & tsyms = USD, EUR, CNY, GBP’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”)> = 0? “&”: “?”) + “app =” + appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Harga ANT belum melihat pertumbuhan besar yang telah kita lihat di cryptocurrency lain. Sejak dilancarkan, ANT telah terbang di bawah radar. Pada masa ini ia berada di antara 200 kripto teratas mengikut had pasaran.

ANT memuncak dengan pasaran crypto yang lain pada Januari 2018 pada $ 7,73, tetapi mencapai titik tinggi baru-baru ini pada bulan Mei 2018 pada $ 4,88 juga. Tidak jelas apa yang menyebabkan kenaikan harga April-Mei. Setelah nilai ANT ini terus menurun, turun sejak beberapa bulan lalu sekitar $ 0,75, penurunan yang ketara walaupun dari harga ICOnya.

Anehnya, pelancaran mainnet Aragon tidak banyak mempengaruhi harga. Kekurangan pergerakan ini mungkin merupakan tanda bahawa hari-hari pelaburan spekulatif telah berakhir untuk komuniti kripto. Melangkah ke hadapan, satu-satunya perkara yang dapat mempengaruhi harga secara positif adalah penggunaan.

Cara Membeli Aragon Token (ANT)

ANT tersedia di banyak pertukaran cryptocurrency utama. Walau bagaimanapun, tidak ada pintu masuk fiat langsung untuk membeli ANT. Sekiranya anda ingin membeli ANT, anda perlu terlebih dahulu melainkan BTC atau ETH, kerana mereka adalah pasangan perdagangan yang paling popular untuk ANT.

Anda boleh menemui ANT di Bittrex, Liqui, HitBTC, EtherDelta, dan IDEX, dalam kalangan yang lain.

Cara Menyimpan Aragon Token (ANT)

Oleh kerana Aragon adalah dApp yang dibina di blockchain Ethereum, token ANT adalah token yang serasi dengan ERC-20.

Oleh itu, anda boleh menyimpan ANT menggunakan dompet yang serasi dengan Ethereum. MyEtherWallet dompet kertas adalah pilihan yang popular untuk penyimpanan yang mudah dan selamat. Untuk tahap keselamatan tertinggi, pertimbangkan dompet perkakasan seperti Trezor atau Lejar Nano S.

Sekiranya dompet anda sukar mengenali token ANT setelah anda memindahkannya, periksa EtherScan untuk mendapatkan alamat kontrak dan perpuluhan untuk menunjuk dompet anda ke arah yang betul.

Kesimpulannya

Memudahkan untuk membuat dan mengurus organisasi di blockchain adalah langkah penting untuk kebolehgunaan blockchain. Aragon telah melangkah maju dalam misinya untuk mendapatkan banyak organisasi di platformnya dan kesan rangkaian untuk transaksi dan kecekapan antara organisasi dapat menjadi sangat besar. Kita harus menunggu dan melihat apakah desentralisasi penuh tercapai, dan apa hasil pelancaran Aragon 0.6.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Rachel Lantz pada 3 November 2018, untuk menunjukkan perubahan terkini dalam projek ini.

Sumber tambahan

Twitter

Reddit

Github

Blog

“>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me