Apa itu Bytecoin?

Bytecoin adalah cryptocurrency yang tidak dapat dikesan yang menggunakan tandatangan cincin CryptoNote untuk memberikan transaksi tanpa nama. Sebagai sistem pembayaran terutamanya peer-to-peer (p2p), Bytecoin mempunyai banyak kes penggunaan yang sama seperti Bitcoin.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Dibuat pada tahun 2012, Bytecoin adalah salah satu cryptocurrency yang paling awal dibangunkan. Sehingga baru-baru ini, pasukan yang berada di belakang duit syiling itu tidak dikenali. Namun, mereka telah membuka banyak saluran komunikasi, menghapus beberapa lapisan tanpa nama, dan bahkan membina beberapa komuniti setempat.

Koin ini mempunyai sejarah yang mendalam dengan Monero, satu lagi koin privasi dan garpu Bytecoin yang popular.

Dalam panduan pemula Bytecoin ini, kita akan membincangkan:

Bagaimana Bytecoin Berfungsi?

Dengan duit syiling yang serupa, pasukan Bytecoin berusaha untuk memperbaiki banyak masalah yang muncul dalam Bitcoin – khususnya yang berkaitan privasi. Di luar itu, pasukan ini berharap dapat menjadikan koin itu lebih skalabel dan fleksibel terhadap suasana kewangan yang sentiasa berubah.

Kebolehkesanan

Urus niaga Bitcoin menggunakan lejar umum yang memberi anda keupayaan untuk mengesan pemindahan antara dompet dengan mudah. Satu-satunya cara untuk memastikan transaksi anda tidak dikenali adalah dengan menggunakan tumbler pihak ketiga yang dipercayai untuk mencampurkan transaksi. Walaupun ada rancangan untuk meningkatkan fungsi privasi Bitcoin, mereka nampaknya masih jauh.

Bytecoin di berdasarkan CryptoNote untuk memastikan transaksi anda tidak dapat dikesan dan tidak dapat dihubungkan. Setiap transaksi menggunakan a kunci awam sekali sahaja walaupun terdapat banyak transaksi dengan penerima yang sama. Oleh itu, ini menghilangkan masalah penggunaan semula alamat dan mengurangkan kebolehlacakan urus niaga.

Gambarajah utama Cryptonote

Rajah Kunci Cryptonote

Untuk menghilangkan keterkaitan antara transaksi dan peserta transaksi, Bytecoin memanfaatkan tandatangan cincin satu kali. Dalam tandatangan dering, tandatangan anda untuk menghantar dana bercampur dengan akaun lain yang mungkin ada di rangkaian.

Anda mengawal tahap ketandusan tanda tangan cincin anda. Oleh kerana anda memasukkan lebih banyak input, transaksi anda menjadi lebih kabur, tetapi anda juga harus membayar yuran transaksi yang lebih tinggi.

Bukti Kerja (PoW)

Algoritma konsensus PoW Bitcoin sangat menyokong pelombong yang menggunakan mesin GPU dan ASIC yang kuat berbanding mereka yang cuba menambang dengan CPU. Ini menyebabkan rangkaian berpusat di sekitar pelombong yang lebih berkuasa.

Bytecoin cuba merapatkan jurang antara dua kelas pelombong ini dengan algoritma baru, Bukti Kerja Egalitarian (PoW).

Egalitarian PoW menggunakan versi skrpt, bukti fungsi kerja yang serupa dengan fungsi hashcash yang digunakan oleh Bitcoin. Perbezaan antara keduanya adalah bahawa skrypt tidak terikat dengan ingatan. Oleh kerana itu, anda dapat menghasilkan rig perlombongan CPU yang sangat efisien. GPU akan lebih kurang 10 kali lebih berkesan.

Fungsi skrypt membantu mengimbangi dinamik daya kerana GPU mahal hanya dapat lebih baik secara linear daripada rakan CPU mereka – tidak secara eksponensial seperti sebelumnya.

Pelepasan Syiling

Ganjaran perlombongan Bitcoin dibahagi dua setiap 4 tahun sekali. Pada masa lalu, ini telah menyebabkan penurunan tajam dalam hashrate rangkaian sebaik sahaja ia berlaku. Dengan hashrate yang lebih rendah, rangkaian lebih rentan terhadap aktiviti jahat seperti serangan berbelanja dua kali.

Bytecoin mengurangkan ganjaran sekatan dengan setiap blok. Ini memungkinkan untuk penurunan ganjaran blok yang lebih lancar daripada fungsi potongan yang digunakan Bitcoin.

Ganjaran mengikuti persamaan:

BaseReward = (MSupply – A) / 218

Bekalan sama dengan (2 ^ 64) – 1 unit atom, unit terkecil BCN yang boleh dibahagi. A ialah bilangan syiling yang dihasilkan sebelum ini.

Malangnya, kerana Bytecoin telah wujud sejak sekian lama, mungkin tidak berguna untuk menambang seperti duit syiling PoW yang lain. Lebih dari 99% duit syiling sudah beredar.

Parameter

Bitcoin mempunyai beberapa pemalar berkod keras dalam kod sumbernya yang tidak mudah anda ubah. Dalam dunia yang sentiasa berubah di mana hampir mustahil untuk meramalkan keperluan sistem masa depan, ini menimbulkan masalah. Kami telah melihat contohnya dalam perbahasan ukuran blok yang hebat.

Pasukan Bytecoin telah menetapkan tiga parameter yang mereka telah menambahkan fleksibiliti untuk:

  • Kesukaran
  • Had saiz
  • Denda ukuran berlebihan

The kesukaran perlombongan berubah dengan setiap blok Bytecoin kerana hasrat rangkaian meningkat dan menurun. Ini mengekalkan kadar blok tetap walaupun trafik sistem melonjak atau mengalami penurunan tajam dalam jumlah penambang.

Setiap pengguna Bytecoin dapat memilih untuk saiz blockchain, dan setiap pelombong menetapkan had lembutnya sendiri untuk ukuran bongkah yang mereka milik. Had keras ukuran blok ditetapkan pada dua kali median daripada semua blok sebelumnya. Had ini memberi ruang untuk blok berkembang, jika perlu, ketika rangkaian berkembang.

Ukuran urus niaga tidak terhad selagi anda bersedia membayar yuran yang berkaitan dengannya.

Untuk mengelakkan pelombong membuat ukuran blok yang terlalu besar dan mengembang blockchain, Bytecoin memperkenalkan sebuah penalti ukuran lebihan. Penalti mengurangkan ganjaran blok dari blok besar dengan persamaan berikut:

NewReward = BaseReward * ((Ukuran blok / MN ) – 1) ^ 2

Di mana MN adalah ukuran blok median dari blok sebelumnya. Bukan persamaan termudah, tetapi ia berjaya.

Pasukan Bytecoin & Kemajuan

Projek Bytecoin telah patah sejak awal penubuhan pada Julai 2012. Sebelum ini, beberapa pasukan terpencil mengerjakan projek tersebut tanpa kelihatan berkomunikasi antara satu sama lain. Ini membawa banyak garpu dan versi duit syiling.

Pada bulan Julai 2017, pasukan memutuskan untuk menukar imej mereka dan memberikan lebih banyak ketelusan kepada masyarakat. Pasukan ini tetap palsu-anonim dengan hanya memberikan nama dan gambar kepala di laman web mereka – tanpa bios atau pautan media sosial. Tetapi, sukar untuk mengharapkan lebih banyak daripada projek yang tertumpu pada privasi.

KEMASKINI: Laman web tidak lagi menyenaraikan ahli pasukan. Namun, ia termasuk halaman hubungan dengan beberapa cara komunikasi termasuk e-mel dan nama pengurus komuniti.

Pada awal tahun 2018, pasukan ini sibuk bekerja menyusun semula kod mereka dan dibebaskan API awam baru pada bulan Mac 2018. Terus mencapai pencapaian projek mereka, pasukan ini juga memasuki pasaran Asia pada Q1 tahun 2018. Tampaknya seolah-olah pintu masuk ke pasar Timur Tengah dan Afrika sedikit tertangguh.

peta jalan bytecoin

Peta Jalan Bytecoin 2018

Peta jalan 2018 bertepatan dengan peningkatan pemasaran dan perniagaan yang ketara. Mereka telah mencapai kemitraan baru dengan perniagaan, pengaturan masyarakat setempat, dan saluran komunikasi yang lebih aktif.

Pada akhir bulan Ogos 2018, pasukan pengembangan melakukan kerja keras di rangkaian untuk memberikan yuran dinamik. Peta jalan untuk baki 2018 dan awal 2019 merangkumi Kemas kini kecubung, yang membawa dompet HD, alamat yang tidak dapat diputuskan, dan dompet yang boleh diaudit antara ciri lain.

Peta Jalan Bytecoin

Peta Jalan Bytecoin

Pertandingan

Dengan fokus pada privasi, Bytecoin bersaing dengan koin privasi lain seperti Monero, Zcash, dan Dash. Monero sebenarnya adalah garpu dari kod Bytecoin yang asal. Penyokong Monero berpendapat bahawa Bytecoin asli (>80%) mungkin pra-perlombongan selama 2 tahun sebelum siaran awam, tetapi perkara ini masih diperdebatkan oleh kedua-dua pihak.

Berniaga

Terdapat sedikit lebih daripada 184 bilion syiling BCN dalam edaran sekarang. Apabila ganjaran perlombongan menurun, hanya akan ada maksimum 184,47 bilion BCN di pasaran. Oleh itu, seperti yang anda tahu, kebanyakan mereka telah dilombong.

Harga BCN kekal stabil antara $ 0,00002 dan $ 0,00005 hingga Mei 2017. Pada ketika ini, harga melonjak ke ~ $ 0,0043 dan harga Bitcoin sepanjang masa pada tahap 0,00000198 BTC. Kenaikan harga ini bertepatan dengan minat pasaran secara keseluruhan terhadap koin privasi serta pengumuman bahawa Bytecoin akan menerapkan token yang tidak dapat dilacak – sesuatu yang belum pernah dilihat oleh pasaran sebelumnya.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = BCN&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Selepas lonjakan ini, harga terus menurun dengan kenaikan jangka pendek ketika pasukan mengumumkan fokus baru pada ketelusan pembangunan dan komunikasi. Seperti kebanyakan altcoin lain, harga BCN telah meningkat pada bulan Disember 2017.

Yang mengejutkan, harga BCN bergerak berbanding pasaran bear bear yang jatuh pada bulan Mei 2018 untuk mencapai tahap tertinggi sekitar $ 0.0126 (~ 0.00000146 BTC). Kenaikan harga bertepatan dengan penyenaraian Binance dan merupakan sumber kontroversi dalam komuniti crypto. Penentang mendakwa bahawa duit syiling adalah pusat pam-dan-dump yang pernah ada di platform sementara pasukan berpendapat bahawa turun naik disebabkan oleh bug konsensus rangkaian. Binance sejak itu membuang BCN.

Semua duit syiling nampaknya cenderung naik pada harga yang sama. Oleh itu, tidak menghairankan apabila melihat kenaikan harga BCN yang lain bertepatan dengan kenaikan harga Monero atau Zcash. Anda harus perhatikan bahawa BCN kini berada pada harga sekitar $ 0.000764 (0.0000002 BTC).

Tempat Beli BCN

Walaupun peta jalan menyatakan bahawa BCN akan tersedia di lebih banyak bursa pada Q3 2018, anda masih mempunyai sedikit pilihan untuk membeli beberapa sekarang.

Anda boleh menukar Bitcoin dengan BCN di HitBTC dan Poloniex. Sebelum berdagang di platform tersebut, pertama sekali anda perlu membeli Bitcoin di bursa lain seperti GDAX.

Tempat menyimpan BCN

Kamu ada tiga pilihan untuk menyimpan BCN anda:

  • Dompet desktop
  • Dompet web
  • Dompet mudah alih

Dompet desktop tersedia di Mac, Windows, dan Linux, dan anda boleh mengakses dompet web dari penyemak imbas web mana pun.

Sekarang, hanya pengguna Android yang boleh menggunakan dompet mudah alih. Pasukan belum mengumumkan tarikh pelepasan untuk dompet iOS.

Semasa menggunakan dompet ini, anda juga harus menyediakannya kata laluan yang disulitkan dan pengesahan dua faktor. Langkah-langkah tambahan ini akan melindungi dompet anda ke tahap yang lebih besar daripada penyediaan lalai.

Kesimpulannya

Bytecoin adalah salah satu projek blockchain tertua dan salah satu yang pertama memberi tumpuan kepada privasi bagi pengguna akhir.

Walaupun dengan tujuan untuk meningkatkan Bitcoin, pasukan itu menyatakan dengan jelas kertas putih bahawa mereka tidak menganggap Bytecoin sebagai pengganti Bitcoin. Sebaliknya, mereka merasakan bahawa memiliki banyak mata wang yang kuat bermanfaat bagi semua orang yang terlibat.

Kebangkitan komunikasi dan ketelusan pasukan baru-baru ini membawa kepercayaan kepada projek yang mempunyai sejarah yang dianggap oleh pihak tertentu sebagai dipersoalkan. Oleh itu, projek ini terus mendapat kritikan daripada masyarakat untuk isu-isu seperti dakwaan Binance pump-and-dump.

Oleh kerana pemerintah terus terlibat dengan ruang kripto, minat terhadap koin privasi kemungkinan besar akan terus meningkat. Tidak jelas sama ada Bytecoin akan menjadi koin privasi pilihan.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 11.27.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Bytecoin Tambahan

Laman web

Github

Reddit

Twitter

Telegram

Youtube