Apakah Platform Gelombang?

Gelombang adalah platform blockchain anda boleh gunakan untuk buat token tersuai anda sendiri. Sama ada anda ingin mencari dana projek, membina program penghargaan kesetiaan, atau membuat mata wang dalam aplikasi, platform Waves mungkin patut dikaji.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Menurut mereka laman web, anda boleh membuat token anda sendiri hanya dalam satu minit (tetapi anda mungkin mahu meluangkan masa dan mempunyai rancangan yang baik tentang bagaimana anda akan menggunakannya terlebih dahulu). Gelombang juga merangkumi a pertukaran terdesentralisasi (DEX) di mana anda boleh memperdagangkan duit syiling yang baru anda buat dalam pasangan perdagangan dengan token Waves yang lain.

Dalam panduan platform Waves ini, kita akan membincangkan mengenai:

Bagaimana Platform Waves Berfungsi?

Sederhananya, token baru yang anda buat dan pindahkan menggunakan platform Waves dilakukan seperti lampiran pada urus niaga blockchain. Terdapat masalah yang wujud dengan strategi ini. Dengan menggunakan protokol blockchain khas, seperti yang dilihat dalam Bitcoin, perisian klien rangkaian perlu dikemas kini dengan setiap jenis transaksi baru. Kemas kini ini lebih dikenali sebagai garpu keras. Seperti yang telah kita lihat melalui sejarah blockchain, garpu keras mempunyai sejumlah risiko dan sejumlah besar pekerjaan.

Untuk mengelakkan ini, Waves menerapkan jenis transaksi baru melalui pemalam sebagai pelanjutan di atas perisian teras. Dengan cara itu, walaupun pelanggan kehilangan pemalam, ia masih dapat menyampaikan transaksi khusus melalui rangkaian. Mereka masih boleh berpartisipasi dalam rangkaian dengan berkesan tanpa mengemas kini perisian mereka.

Terdapat sebilangan besar ciri yang disertakan dalam perisian Waves teras:

  • Token Aplikasi Tersuai (CAT)
  • Pertukaran desentralisasi (DEX)
  • Kontrak Pintar

antara muka platform gelombang

Antaramuka Platform Gelombang

Token Aplikasi Tersuai (CAT)

Fokus utama platform Waves adalah dalam pembuatan dan pemindahan token tersuai. Awak boleh buat token secara langsung melalui pelanggan lite yang ada di laman web begitu juga kedua-duanya Android dan iOS.

Token yang anda buat dapat dibeli, dijual, diperdagangkan, dan diurus niaga tanpa perantara. Kerana anda dapat menyesuaikan duit syiling, mereka dapat mewakili apa sahaja yang anda mahukan. Walaupun anda mungkin tidak mendapat fungsi token sebanyak yang anda lakukan di platform lain, seperti Ethereum, penggunaan Waves jauh lebih mudah dan memerlukan pengetahuan pengekodan sifar. Kemudahan penggunaan ini menjadikan platform Waves sesuai untuk crowdfunding, ICO sederhana, dan program kesetiaan.

Harganya 1 WAVE untuk membuat token tersuai – kira-kira $ 2.00 pada masa penulisan ini.

Penggunaan platform telah berkembang dengan pesat sejak dilancarkan. Sejak Disember 2017, jumlah token khusus yang dikeluarkan menggunakan platform Waves telah meningkat dari 7,000 menjadi hampir 20,000 CAT.

Pertukaran Desentralisasi (DEX)

Pertukaran yang terdesentralisasi mengurangkan banyak risiko yang berkaitan dengan penggunaan pertukaran terpusat yang biasa.

Kerana dana anda disimpan terus di dompet anda, hampir tidak ada kemungkinan DEX digodam. Selain itu, desentralisasi bermaksud bahawa tidak ada pentadbir untuk membekukan dana anda atau mengehadkan perdagangan dan pengeluaran anda. Anda mempunyai kawalan penuh terhadap akaun anda.

Gelombang DEX menggunakan pemadan automatik untuk memasangkan pesanan beli / jual dan menukar token apabila pesanan dipenuhi.

Sorotan Gelombang DEX

Sorotan Gelombang DEX

Seperti yang anda lihat, WEX DEX unggul dengan bayaran yang rendah (<$ 0.01 setiap pesanan perdagangan) dan banyak pintu masuk. Selain daripada gateway ETH, BTC, dan WAVES standard, DEX menyediakan tanjakan hidup / mati untuk ZEC, XMR, dan cryptocurrency lain serta beberapa pilihan fiat seperti USD dan EUR.

Anda boleh lihat CoinMarketCap untuk senarai lengkap pasangan perdagangan yang ada.

Walaupun anda perlu memberikan maklumat KYC / AML untuk menggunakan gateway fiat, semua pesanan crypto-to-crypto di DEX sama sekali tidak dikenali. Untuk membantu kegunaan, pasukan Waves melakukan kemas kini lengkap ke antara muka DEX pada bulan Julai 2017.

Kontrak Pintar

Pada bulan September 2018, pasukan Waves melaksanakan set pertama fungsi kontrak pintar di platform. Ciri-ciri baru termasuk “alamat multi-sig, pembekuan token, pertukaran atom, pengundian, dan Oracles.” Kontrak pintar menggunakan bahasa pengaturcaraan baru, RIDE, yang dibuat khusus untuk projek ini.

Tidak seperti kontrak pintar Ethereum, kontrak di Waves jangan memerlukan Gas untuk melaksanakan. Sebaliknya, rangkaian mengenakan bayaran minimum dan minimum.

Token Gelombang & Senibina

Gelombang sedikit berbeza dari struktur seni bina tradisional yang digunakan syarikat blockchain lain. Untuk mengelakkan masalah penskalaan, platform menggunakan a seni bina dua peringkat dengan kedua-dua nod yang ringan dan penuh mengekalkan rangkaian. Ini berbeza daripada pendekatan simpul penuh yang disukai Bitcoin.

Senibina Dua Tingkat

Gelombang ringan gelombang tidak pernah memuat turun blockchain. Sebaliknya, mereka bergantung pada node penuh untuk pengesahan transaksi dan interaksi di rangkaian.

Strategi diambil dari Pelanggan SuperNET lite yang telah berjaya disahkan oleh projek NXT.

Untuk mempermudah kepercayaan antara simpul ringan dan penuh, Waves menggunakan Platform Scorex. Daripada memuat turun sejarah transaksi yang lengkap, simpul ringan menggunakan keadaan rangkaian semasa. Mereka kemudian menggunakan negara itu untuk mewujudkan proses pengesahan pembayaran yang dipermudahkan.

Proof-of-Stake yang Disewa (LPoS)

Terdapat 100,000,000 token Gelombang, GELOMBANG, dalam edaran.

Platform ini menggunakan variasi algoritma konsensus Proof-of-Stake tradisional untuk mengekalkan integriti rangkaian. Didalam Sistem Leasing Proof-of-Stake (LPoS), anda boleh mempertaruhkan token anda dengan “pajakan“Mereka ke node penuh yang menjalankan rangkaian. Pajakan berharga 0.002 GELOMBANG.

Awak perlu 1,000 GELOMBANG ke jalankan simpul penuh. Nombor ini telah berubah dan jauh lebih rendah daripada keperluan 10,000 WAVES awal. Sekiranya anda tidak mempunyai banyak duit syiling, anda masih boleh mengambil bahagian dalam penyewaan dengan memajak GELOMBANG anda ke kolam perlombongan awam. Lihat senarai penuh nod Gelombang untuk mencari yang paling sesuai untuk anda.

Token Ganjaran Penambang (MRT)

Sebagai noktah penuh, anda memperoleh Token Reward Miner (MRT) di samping ganjaran WAVES anda. Anda menerima 60 MRT untuk 70 blok pertama yang anda buat dalam sehari dan memperoleh 30 MRT setiap blok selepas itu. MRT adalah token platform Waves, jadi anda boleh memperdagangkannya secara bebas di DEX untuk cryptocurrency lain yang disokong.

Sejarah Platform Gelombang

Beberapa ahli pasukan Waves pengasas sebelum ini mengusahakan projek NXT bersama. Pengedaran duit syiling awal yang buruk, pasukan pembangunan yang berputar, dan keputusan pembangunan yang kontroversial adalah faktor di mana mereka meninggalkan untuk memulakan projek mereka sendiri – Gelombang.

Daripada membolos dari NXT, pasukan memutuskan untuk memulakan sepenuhnya dari awal. Perbezaan utama antara kedua platform adalah penekanan Waves penyatuan fiat yang wujud.

Syarikat telah bekerjasama dengan Deloitte untuk menyediakan perkhidmatan ICO kepada pelanggan dan juga bekerjasama dengan Depositori Penyelesaian Nasional Rusia (Bursa Saham Moscow) untuk berpotensi mengembangkan platform blockchain untuk mengedarkan aset digital.

Pada bulan Oktober 2018, platform Waves menetapkan rekod untuk memproses transaksi yang paling banyak dari sebarang projek blockchain dalam satu hari. Jaringan itu menyelesaikan 6.1 juta transaksi, melebihi pemegang rekod sebelumnya, EOS, yang mempunyai 5.4 juta.

Peta jalan gelombang

Peta Jalan Gelombang Lengkap

Pertandingan

Tidak ada kekurangan persaingan di ruang kontrak pintar. Ethereum saat ini adalah nama besar ketika datang ke ICO dan dapps tetapi ada ruang yang cukup untuk projek lain juga. NEO, EOS, Lisk, dan Stratis juga bersaing untuk pelanggan kontrak pintar.

Gelombang nampaknya mengukir ceruk dengan memberi tumpuan penggunaan secara besar-besaran melalui kesederhanaan. Token yang boleh anda buat dengan Waves tidak mempunyai beberapa fungsi yang dilihat di platform lain, tetapi sangat mudah dibuat. Oleh kerana pasukan terus menambah fungsi kontrak pintar, jurang ciri akan semakin dekat.

Gelombang juga menghadapi persaingan yang ketara di bahagian depan DEX. IDEX adalah salah satu pesaing teratas, dan protokol seperti 0x dan Kyber Network menjadikannya agak mudah untuk menjana DEX baru. Pasukan Waves memfokuskan kegunaan dan kelajuan transaksi untuk memisahkan pertukaran dari pek.

Perdagangan WAVES

Waves menyelesaikan ICO mereka pada kenaikan Jun 2016 lebih $ 16 juta. Sejurus selepas ICO, harga WAVES merosot 80% dan stabil sekitar $ 0.20 (0.0003 BTC).

Harga kekal relatif sebelum naik pada bulan Julai 2017. Peningkatan ini kemungkinan besar disebabkan oleh pelancaran peta jalan mereka dan juga pengumuman perkongsian dengan ICO Hub untuk cabaran pra-ICO.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“skrip”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(fungsi () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

jika (appName == “”) {appName = “tempatan”;}

var s = document.createElement (“skrip”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = benar;

var theUrl = baseUrl + ’serv / v3 / coin / chart? fsym = GELOMBANG&tsyms = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0? “&”:”? “) +” App = “+ appName;

embedder.parentNode.appendChild (s);

}) ();

Untuk baki tahun 2017, harga perlahan-lahan turun sebelum melonjak ke paras tertinggi sepanjang masa (dalam USD) Disember ini pada $ 17.06 (~ 0.000899 BTC). Antara faktor lain, bull-run ini kemungkinan besar disebabkan oleh tuntutan pasukan bahawa Waves akan segera menjadi blockchain terpantas di dunia. Dengan masalah penskalaan Bitcoin, kelajuan semakin menjadi faktor yang lebih besar dan lebih besar ketika menilai nilai cryptocurrency.

Selain kenaikan harga pada bulan Februari dan April 2018, WAVES telah jatuh dengan pasaran yang lain pada masa pasaran beruang ini. tidak jelas apa yang menyebabkan kenaikan bulan Februari, tetapi kita boleh menganggap bahawa kenaikan bulan April disebabkan oleh pelaksanaan ciri kontrak pintar.

Duit syiling ini terus diperdagangkan sekitar $ 2.00 selama beberapa bulan terakhir. Penggunaan lebih lanjut fungsi penerbitan token, DEX, atau inovasi kontrak pintar baru harus memberi kesan positif pada harga.

Tempat Membeli GELOMBANG

Anda mempunyai dua pilihan untuk membeli GELOMBANG:

  • Pertukaran
  • DEX

Pertukaran

Banyak pertukaran seperti Binance dan Bittrex mempunyai WAVES yang tersedia untuk perdagangan. Untuk menukar WAVES di platform ini, pertama anda perlu membeli Bitcoin atau Ethereum. Setelah dibeli, pindahkan dana anda ke salah satu bursa yang disebutkan sebelumnya dan tukar dengan WAVES.

Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan seperti Changelly atau Shapeshift untuk mendapatkan WAVES.

DEX

Anda juga boleh menggunakan DEX untuk menukar dengan gelombang. Token itu tersedia untuk diperdagangkan dengan BTC, USD, dan EUR walaupun perdagangan dengan Bitcoin mempunyai jumlah yang jauh lebih banyak daripada dua yang lain. Biasanya, semakin tinggi jumlahnya, semakin mudah untuk berdagang.

Tempat menyimpan GELOMBANG

Tempat terbaik untuk menyimpan WAVES anda adalah di pelanggan dompet lite disediakan oleh syarikat. Menyimpan dana anda di bursa mendedahkan mereka kepada penggodam dan membiarkannya berada di bawah kawalan pihak ketiga.

pelanggan gelombang

Pelanggan Waves Lite Wallet

Seperti yang disebutkan sebelumnya, klien ringan tersedia di web, di Android, di iOS, atau sebagai pemalam Chrome.

Pastikan untuk menyewakan token anda semasa menyimpannya sehingga anda dapat menyokong rangkaian dan mendapatkan hadiah yang bagus.

Kesimpulannya

Waves menyediakan cara mudah untuk membuat token anda sendiri dan memanfaatkan fungsi blockchain sederhana. Platform ini bagus untuk orang yang ingin menjalankan crowdfund atau membuat koin kesetiaan sederhana untuk perniagaan mereka. Dengan fungsi kontrak pintar tambahan, platform ini juga menjadi lebih kompetitif dengan platform dapp yang lebih popular (mis. Ethereum).

Nilai Gelombang berada dalam kesederhanaan. Sesiapa sahaja boleh membuat token yang disesuaikan dengan beberapa klik dan sedikit pengetahuan mengenai teknologi yang mendasarinya. Di luar penciptaan token langsung, Waves juga menjalankan pertukaran yang terdesentralisasi.

Sekiranya pasukan terus membuat peningkatan yang besar pada kelajuan dan kegunaan rangkaian, adalah mungkin untuk melihat platform memperoleh populariti yang jauh lebih besar.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 10.23.18 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Platform Gelombang Tambahan

Facebook

Twitter

Kendur

Blog

Reddit

Telegram