Apakah Rangkaian Permintaan?

Rangkaian Permintaan (Request for short) adalah berasaskan Ethereum, terdesentralisasi sistem pembayaran di mana sesiapa sahaja boleh meminta pembayaran dan menerima wang dengan cara yang selamat. Ini menghilangkan keperluan pihak ketiga yang dipercayai untuk menyediakan penyelesaian pembayaran yang lebih murah dan lebih selamat yang berfungsi dengan semua mata wang global.

Permintaan juga disatukan dengan undang-undang di seluruh dunia untuk tetap mematuhi undang-undang perdagangan setiap negara. Melangkah melampaui pembayaran, Jaringan Permintaan memanfaatkan ketidakboleh ubah blockchain untuk menghasilkan perkhidmatan audit dan perakaunan yang tepat.

Ringkasnya, Request Network berusaha untuk bersaing dengan PayPal sebagai sistem pembayaran global nombor satu. Tetapi, ia lebih daripada itu. Permintaan ingin terlibat dalam semua jenis pembayaran (Invois, IoT, B2B, Kerajaan, dll.) Sepanjang kitaran hayat pembayaran – semuanya dari permintaan awal hingga perakaunan selepas itu.

Dalam panduan Rangkaian Permintaan ini, kita akan membincangkan:

Bagaimana Rangkaian Permintaan Berfungsi?

Pembayaran

Proses yang berkaitan dengan permintaan dan penerimaan pembayaran (Request Invoice) agak mudah:

  1. Bob menyiarkan invois permintaan kepada Alice melalui blockchain.
  2. Alice mengesan permintaan itu dan membayarnya dalam 1 klik.
  3. Bob mendapat wangnya.

pembayaran permintaan sederhana

Contoh Bayaran Permintaan Ringkas

Ini adalah contoh mudah pembayaran peer-to-peer tetapi dapat dikembangkan lebih jauh. Permintaan pembayaran juga dapat digunakan untuk pembelian dalam talian, invois perniagaan ke perniagaan, dan akhirnya Pembayaran IoT antara mesin.

Rangkaian Permintaan menawarkan beberapa kelebihan yang ketara berbanding sistem semasa. Kerana pembayaran adalah tolak dihasilkan (bukannya menarik), tidak perlu berkongsi maklumat akaun bank anda. Juga penting, penggunaan teknologi blockchain bermaksud tidak memerlukan pemproses pihak ketiga yang sangat mengurangkan kos transaksi.

Pengauditan & Ketelusan

Selain pembayaran, Rangkaian Permintaan juga menangani pengauditan dan ketelusan belanjawan. Perniagaan mempunyai kemampuan untuk melacak invois untuk mengaudit pembayaran serta merekod transaksi untuk tujuan perakaunan.

Pemerintah, organisasi nirlaba, dan organisasi lain juga dapat menggunakan Permintaan untuk memberikan ketelusan terhadap anggaran dan perbelanjaan mereka.

Token REQ

REQ adalah sebuah Token ERC20 yang anda belanjakan untuk menggunakan Rangkaian Permintaan. Anda mungkin perlu membayar yuran REQ tambahan semasa membuat invois yang lebih maju juga. Pasukan ini pada asalnya dinyatakan dalam pasukan mereka kertas putih bahawa yuran akan kekal antara 0.05% dan 0.5% dan menurun semasa sistem berkembang. Namun, dengan pelepasan v2, struktur yuran ini berubah. Setelah dilepaskan, Request v2 akan mengenakan yuran berdasarkan ukuran data setiap permintaan, bukan jumlahnya sendiri. Bayaran bermula dari $ 0.10 hingga 10kB data dan kemudian meningkat $ 0.03 setiap setiap 10kB tambahan. Pasukan boleh menyesuaikan bayaran ini pada masa akan datang.

Sebahagian daripada bayaran REQ adalah dibakar pada kadar yang ditentukan oleh penawaran semasa dan kadar pertukaran dengan mata wang lain di platform.

Walaupun belum disahkan, Jaringan Permintaan mungkin menggunakan algoritma konsensus Proof-of-Stake. Ini bermaksud bahawa anda, sebagai pemegang REQ, akan menerima dividen kerana memegang token tersebut. Pasukan pengembangan terbuka terhadap mekanisme ini dan kemungkinan besar akan menerapkannya jika mereka memilih Ethereum Plasma sebagai penyelesaian penskalaan rangkaian.

Tujuan lain dari token REQ termasuk bertindak sebagai perantara pertukaran silang mata wang dan membentuk pemerintahan dalam pengundian masyarakat.

Minta Ekosistem Rangkaian

Request Network dibina sebagai lapisan di atas rangkaian Ethereum. Untuk memenuhi fleksibiliti yang diperlukan untuk kes penggunaan yang berbeza, pasukan menggunakan seni bina tiga peringkat untuk platform:

  1. Lapisan Teras
  2. Lapisan Sambungan
  3. Lapisan Aplikasi

meminta ekosistem rangkaian

Minta Senibina Tiga Tingkat Rangkaian

Lapisan Teras

Teras adalah asas Rangkaian Permintaan dan berlaku di blockchain Ethereum. Oleh kerana itu, secara automatik dapat mengesan invois berasaskan ERC20. Jenis invois lain juga dapat dikesan secara automatik tetapi memerlukan Oracle.

Lapisan ini menguruskan jenis pembayaran yang paling asas. Ini merangkumi kontrak pintar untuk invois dan trek mudah apabila sudah selesai.

Lapisan Sambungan

Lapisan Sambungan memasukkan cukai, wang pendahuluan, pendahuluan, dan syarat pembayaran lain yang lebih maju ke dalam gambar. Ini ditambah sebagai sambungan kepada invois standard.

Beberapa contoh peluasan termasuk:

  • Memberi 1% daripada semua pembayaran kepada badan amal tertentu
  • Pembayaran sewa tidak tradisional (mis. Mingguan dan bukannya bulanan)
  • Pembayaran gaji harian dan bukannya gaji 2 minggu biasa

Sambungan menghilangkan keperluan pembayaran sekaligus dan membawa lebih banyak kecairan ke akaun bank anda. Jaringan Permintaan juga memastikan anda membayar cukai yang sesuai walaupun menggunakan proses bukan tradisional.

Sebagai tambahan kepada pasukan Request, pemaju luar dapat menggunakan lapisan Extensions. Setiap peluasan dikenakan bayaran token REQ di mana sebahagiannya akan dibakar dan selebihnya akan diberikan kepada pembangun sambungan.

Lapisan Aplikasi

Lapisan Aplikasi berada di luar blockchain. Aplikasi pihak ketiga boleh memasukkan ke lapisan ini untuk berinteraksi dengan invois atau melihat maklumat yang berkaitan. Lapisan ini juga merangkumi sistem reputasi untuk mengurangkan serangan pancingan data dan menarik mereka yang tidak membayar invois yang diterima tepat pada waktunya.

Pasukan Request Network telah mendedikasikan a Dana $ 30 juta untuk memberi insentif kepada pembangun aplikasi untuk membina rangkaian. Untuk memanfaatkan dana ini, anda perlu memohon maklumat projek anda dan mendapatkan persetujuan daripada pasukan.

Minta Pasukan Rangkaian & Kemajuan

Pasukan

Majoriti pasukan kepimpinan Request sebelum ini dibuat Moneytis, platform pemindahan wang global. Walaupun Moneytis mempunyai kadar pertumbuhan 20% bulanan, pasukan memilih untuk berpusing dan membuat Rangkaian Permintaan. Dalam kerja mereka dengan Moneytis, mereka mendapati bahawa sebahagian besar pemindahan wang adalah invois dan ingin memusatkan perniagaan mereka pada masalah yang terlibat dengan mereka.

Christopher Lassuyt dan Etienne Tatur mengasaskan Request dan memimpin pasukan sebagai CFO dan CTO. Kedua-dua Lassuyt dan Tatur mempunyai pengalaman luas dalam posisi ini yang memegang peranan serupa di syarikat sebelumnya dalam kerjaya mereka.

Pasukan ini nampaknya salah satu yang paling telus dalam industri mengenai kemas kini pembangunan. Mereka menyiarkan kemas kini dua minggu sekali dan tetap aktif di Reddit dan saluran sosial lain. Projek ini mencapai kejayaan penting pada bulan Mac 2018 dengan pelancaran rasmi mereka mainnet. Selain itu, pasukan mengeluarkan perpustakaan Javascript untuk pemaju yang berminat dan sokongan duit syiling yang diperluas untuk memasukkan Bitcoin dan semua token ERC20.

Seterusnya pada peta jalan projek: sokongan mata wang tambahan, penyulitan data dan kesinambungan, papan pemuka pembayaran, dan aplikasi crowdfunding antara lain.

Minta Antaramuka Aplikasi Rangkaian

Minta Antaramuka Aplikasi Rangkaian

Perkongsian

Pasukan ini memasuki Y Combinator, pemecut permulaan eksklusif, sebagai Moneytis tetapi terus menerima bimbingan dan sokongan dari program ini. Y Combinator mempunyai kadar penerimaan 1-2%, jadi dalam program ini banyak mengatakan tentang kredibiliti projek dan pasukan.

Permintaan juga telah bekerjasama dengan Kyber Network untuk membantu pembayaran silang mata wang. Selain itu, kontrak pintar platform telah diaudit oleh Quantstamp dan ia menggunakan iExec untuk menampung perkhidmatan audit pintar. Yang paling terkenal, bagaimanapun, adalah kerjasama projek dengan firma perakaunan PwC France untuk menyediakan penyelesaian blockchain untuk pelanggan perniagaan mereka.

Minta Rakan Rakan Kongsi

Minta Rakan Rangkaian

Pada satu ketika, pasukan Request menyatakan bahawa mereka juga akan bekerjasama dengan 0x, Aragon, dan Civic, tetapi ini tidak lagi terjadi.

Pesaing

Kerana Jaringan Permintaan mensasarkan seluruh ruang pembayaran, mereka mempunyai beberapa pesaing. Pesaing blockchain yang paling serupa adalah OmiseGo, walaupun pasukan Request telah dinyatakan bahawa mereka mempercayai kedua-dua produk itu sebagai pelengkap dan bukannya pemangsa.

Walaupun mendekati invois dengan strategi yang berbeza, Permintaan dapat mengambil pelanggan dari Populous, penyelesaian pembiayaan invois. Dan, fungsi pembayaran biasa mungkin menyaksikan persaingan dari kad kripto popular seperti TenX dan Monaco.

Terdapat beberapa syarikat blockchain yang menyasarkan pengauditan dan perakaunan tetapi tidak ada yang merangkumi keseluruhan sistem pembayaran seperti yang dilakukan oleh Request.

Rangkaian Permintaan juga akan menghadapi persaingan dari raksasa dalam kewangan tradisional seperti PayPal. Permintaan bertujuan untuk menawarkan penyelesaian yang lebih murah, selamat, dan lebih telus yang diharapkan cukup untuk pengguna beralih.

Berniaga

REQ mula diperdagangkan pada Oktober 2017 dengan harga sekitar $ 0.05 atau 0.000009 BTC. Sehingga Disember 2017, harganya tetap tidak berubah pada tahap itu. Ia kemudian terus meningkat menjadi $ 0.30 (~ 0.0002 BTC) sebelum meroket pada akhir tahun.

Harga mencapai paras tertinggi sepanjang masa iaitu ~ $ 1,15 (~ 0,0007 BTC) sebelum jatuh pada bulan Januari bersama dengan pasaran yang lain.

Walaupun di pasaran bear, harga REQ menyaksikan kenaikan yang sewajarnya pada bulan Mac-April 2018 bertepatan dengan pelancaran mainnet. Namun, sejak itu, REQ perlahan-lahan jatuh ke harga semasa hanya di bawah $ 0.05 (~ 0.000008 BTC). Harga ini selama empat bulan.

Pasukan pembangunan telah secara konsisten mencapai tonggak pencapaian dalam peta jalan mereka, jadi mungkin ada baiknya untuk memperhatikan setiap pengumuman. Setelah produk ini tersedia, pengguna akan menjadi pemacu utama harga. Pelancaran aplikasi crowdfunding dan aplikasi pihak ketiga yang lain dapat membawa adopsi yang diperlukan untuk mengembalikan harga ke kejayaannya sebelumnya.

Tempat Beli REQ

Pertukaran yang disyorkan untuk membeli REQ adalah Binance. Binance menawarkan REQ sebagai pasangan perdagangan dengan BTC dan ETH. Sekiranya ini bukan sebahagian daripada portfolio anda, anda boleh mendapatkan sejumlah USD dalam platform seperti GDAX (sekarang Coinbase Pro).

Sekiranya anda lebih berminat dengan pertukaran terdesentralisasi, REQ tersedia di IDEX, walaupun jumlah dagangannya agak rendah.

CoinMarketCap menyediakan senarai pertukaran yang lengkap yang menawarkan REQ.

Tempat menyimpan REQ

REQ adalah token ERC20, jadi anda boleh menyimpannya di dompet mana pun dengan sokongan ERC20. Pilihan dalam talian yang paling popular adalah MyEtherWallet atau MetaMask.

Sebaik-baiknya, anda harus menggunakan dompet perkakasan seperti Ledger Nano S untuk menyimpan sebahagian besar dana anda. The Ledger Nano S memegang semua token ERC20 termasuk REQ.

Kesimpulannya

Jaringan Permintaan berusaha untuk membawa penyelesaian blockchain ke setiap aspek pembayaran. Lebih daripada sekadar produk, Request adalah platform yang dapat dibangunkan oleh pembangun untuk membuat aplikasi dan perkhidmatan mereka sendiri. Peta jalannya berani, paling tidak, dan mungkin sukar bagi pasukan untuk menyelesaikan semuanya tanpa fokus yang sederhana.

Walaupun begitu, pasukan ini mempunyai pengalaman pembayaran bertahun-tahun (tetap bekerjasama) dan mendapat sokongan boleh dikatakan pemecut permulaan terbaik di dunia. Selain itu, mereka secara konsisten mencapai tonggak pengembangan produk yang telah mereka tetapkan untuk diri mereka sendiri.

Sekiranya Jaringan Permintaan dapat terus mencapai tonggak pembangunan dan menghasilkan platform yang hebat, mereka mempunyai peluang yang baik untuk menurunkan kedudukan platform pembayaran semasa.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 11.06.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Rangkaian Permintaan Tambahan

Laman web

Sedang

Reddit

Twitter

Telegram

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me