Menurut Ini Tinjauan LendEDU, seperlima pembeli crypto menggunakan kad kredit. Dan duit syiling yang paling popular, Bitcoin, tidak terkecuali. Bagi mereka yang tidak mahu memautkan akaun bank mereka ke bursa, membeli bitcoin dengan kad kredit boleh menjadi pertaruhan yang selamat.

Jadi bagaimana anda membeli crypto dengan kad kredit? Adakah terdapat kelemahan?

Cara Membeli Bitcoin dengan Kad Kredit

Inilah yang diharapkan setelah anda mengeluarkan kad kredit anda dari dompet: Proses KYC yang panjang sekiranya anda benar-benar baru di platform.

Prosesnya, tentu saja, bergantung pada pertukaran. Secara amnya, bagi warganegara AS, lesen memandu anda lebih daripada mencukupi. Sekiranya berjaga-jaga, ada baiknya memastikan imbasan pasport anda sentiasa siap. Sekiranya pertukaran tidak dapat membaca fail PDF atau JPG anda, bersiaplah untuk menghantarnya terus kepada kakitangan mereka. Sekiranya terdapat masalah, mereka akan menghantar e-mel kepada anda.

Sudah tentu, jika akaun anda diaktifkan, dan anda hanya menggunakan pindahan wang melalui bank atau sebelum ini, anda harus terus maju.

Setelah akaun anda disahkan, anda seharusnya dapat menggunakan kad kredit anda seperti yang anda lakukan di mana-mana laman web e-dagang. Anda memilih berapa banyak BTC yang ingin anda beli, ikuti langkah-langkah termasuk maklumat bil dan kad anda dan sahkan pembelian. Kemudian dalam (biasanya) lima minit cepat, anda adalah pemilik BTC yang lebih bangga, dan anda mempunyai pilihan untuk menyimpan atau memperdagangkannya di bursa atau memindahkannya ke dompet perkakasan untuk disimpan..

Contoh: Cara Membeli Bitcoin dengan Kad Kredit di Coinmama

Coinmama adalah salah satu daripada beberapa pertukaran yang membolehkan kad kredit, bukan hanya versi debit. Seperti yang telah kami sebutkan, mendaftar untuk Coinmama memerlukan proses KYC. Anda mesti mengimbas lesen memandu atau pasport anda dan bersedia sebelum dapat membeli Bitcoin. Dan pastikan kedua-dua sisi lesen memandu anda sudah siap! Anda boleh memuat naik fail anda sebagai fail jpg biasa.

Tetapi dokumen anda tidak hanya perlu diimbas. Anda mesti mengambil gambar diri sendiri dengan dokumen, dan sehelai kertas dengan tulisan “Coinmama” dan tarikh permohonan.

Beli Bitcoin dengan Kad Kredit: Ambil gambar selfie untuk pengesahan Coinmama

Mereka benar-benar ingin tahu apakah itu anda.

Hanya perlu beberapa minit untuk menyelesaikan proses permohonan. Anda akan segera menerima e-mel pengesahan yang memberitahu anda bahawa ia mungkin memerlukan sehari sebelum anda dapat membeli crypto. Sekiranya imbasan anda berkualiti tinggi, tidak akan ada masalah semasa memeriksa dokumentasi anda. Setelah proses selesai, anda akan mendapat e-mel lain yang mengatakan bahawa anda sudah bersedia.

Oleh itu, setelah anda bersedia untuk membeli, bagaimana anda boleh melakukannya?

Anda mempunyai beberapa pilihan. Anda boleh membeli bitcoin dengan jumlah yang ditetapkan, seperti $ 100 atau $ 1000. Atau, anda boleh menetapkan harga anda sendiri dengan bitcoin atau setara dengan fiat.

Beli crypto dengan kad kredit: Opsyen beli Coinmama

Tangkapan skrin dari Coinmama ini menunjukkan pilihan pembeliannya.

Setelah anda mengklik Buy BTC, prosesnya agak mudah.

Pertama, masukkan alamat dompet bitcoin anda (atau crypto lain). Kemudian, pilih kaedah pembayaran anda, diikuti dengan memasukkan butiran kad anda. Bergantung pada syarikat kad anda, anda mungkin mempunyai satu hentian tambahan. Kemungkinan besar, anda perlu memasukkan kod keselamatan yang dihantar ke telefon atau e-mel dari syarikat kad kredit anda. Setelah ini selesai, tunggu urus niaga anda berubah dari Dalam proses menjadi Diluluskan. Di persimpangan ini, BTC memerlukan masa sekitar 10 minit untuk dimasukkan ke dalam dompet anda.

Ya, semudah itu.

Beli bitcoin dengan kad kredit: Skrin pembayaran Coinmama

Ini adalah borang pembayaran untuk kad kredit di Coinmama.

Kad Apa Yang Perlu Digunakan

Sebilangan besar pertukaran mengambil kad debit. Malah MyEtherWallet membolehkan anda membeli Ethereum jika anda mempunyai Visa atau Mastercard. Pertukaran yang paling popular seperti Coinbase akan diterima kad Debit dari kedua-dua syarikat itu tetapi bukan kad kredit.

Mereka yang menerima kad kredit juga cenderung menggunakan Visa dan Mastercard. Jadi, jika anda mempunyai American Express, anda mungkin berada di sungai kecil.

Beberapa bursa terpilih menerima beberapa pilihan pembayaran lagi. Bitit menerima EuroCard dan N26, dan Bitpanda menawarkan beberapa pemindahan perkhidmatan dalam talian seperti Skrill, alternatif PayPal. Sekiranya pertukaran tidak menerima kad anda tetapi menawarkan pilihan pembayaran dalam talian yang lain, anda boleh menggunakannya sebagai jalan penyelesaian. Contohnya, gunakan kad kredit anda untuk memuatkan akaun Skrill atau PayPal anda dengan dana, kemudian pindahkan ke bursa.

Cara membeli bitcoin dengan kad kredit: Screencap dari Coinbasem yang menunjukkan

Coinbase tidak menerima kad kredit tetapi akan menerima kad debit dan pindahan bank. Sekali lagi, Visa dan Mastercard adalah satu-satunya pilihan.

Mengapa Anda Tidak Harus Menggunakan Kad Kredit untuk Membeli Bitcoin?

Anda mungkin tidak mahu menggunakan kad kredit dengan alasan yang sama anda ingin mengelakkan pindahan bank dalam talian: sekuriti. Pertukaran tidak seaman dompet, dan jika diretas, maklumat anda mungkin berisiko.

Perlu diingat bahawa anda menghadapi risiko yang sama setiap kali anda membeli sesuatu dalam talian atau menggunakan kad kredit anda di kedai. Oleh itu, jika anda menggunakan Amazon atau mengambil kertas tandas di Target, anda sudah menghadapi risiko keselamatan ini.

Sekiranya anda bimbang tentang keselamatan, periksa pertukaran dan cari logo PCI DSS. Ini bermaksud laman web mereka mematuhi piawaian keselamatan kad pembayaran. Walaupun tidak dapat menjamin keselamatan 100 peratus – bagaimanapun, sebahagian keselamatan adalah menjaga keselamatan maklumat anda – ini adalah penghalang penting terhadap penggodam.

Kesimpulannya

Oleh itu, perlukah anda menggunakan kad kredit anda untuk membeli bitcoin? Sekarang, kad kredit adalah salah satu kaedah pembayaran yang paling mudah, dan dua pilihan kad yang paling popular diterima secara meluas. Dari segi keselamatan, anda tidak mengambil risiko lebih besar daripada jika anda meletakkan kad anda di ATM. Dan, jika anda sudah disahkan di Coinmama atau Bitpanda – anda sudah boleh membeli bitcoin dengan kad kredit anda hanya dalam beberapa klik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me