Gerbang.io adalah pertukaran cryptocurrency yang kurang dikenali tetapi lama. Gate.io dimulakan di China dan telah beroperasi sejak tahun 2013. Ia mempunyai pelbagai jenis cryptocurrency dan ciri yang ditawarkan, serta perdagangan margin. Pertukaran ini membanggakan amalan keselamatannya. Walaupun amalan ini lebih kuat daripada banyak pertukaran yang lebih terkenal, masih terdapat beberapa kebimbangan.

Dalam tinjauan ini, kami akan merangkumi perkara berikut:

Maklumat Utama

Gate.io adalah anak syarikat Gate Technology, Inc. Peniaga boleh menggunakan versi web atau versi mudah alih, yang tersedia untuk IOS dan Android. Pada masa ini ia berada di kedudukan ke-35 berbanding semua pertukaran lain menurut data dari CoinMarketCap.

Kini terdapat empat pasaran yang tersedia: Tether, Bitcoin, Ether dan penukaran duit syiling yang stabil untuk pelbagai negara. Pilihan terakhir ini ialah portfolio dari beberapa syiling stabil yang berbeza yang dipaparkan dalam mata wang tempatan di negara mana sahaja pengguna beroperasi. Semua syiling lain berdagang dengan salah satu daripada empat pasaran ini.

Pertukaran ini melayani terutamanya pelanggan berbahasa Asia dan Inggeris dari segi bahasa yang tersedia. Ini tersedia untuk pengguna dari mana-mana negara kecuali Kanada, AS, dan Jepun, bersama dengan beberapa negara kecil lainnya. Pengecualian ini wujud terutamanya kerana rintangan peraturan.

Bagaimana ia berfungsi

Antaramuka pertukaran agak serupa dengan pertukaran lain seperti Binance, dengan ciri carta, buku pesanan, dan tab sejarah perdagangan yang cukup canggih.

antara muka

Pengguna boleh membuat pesanan had, pesanan keadaan harga atau pesanan keadaan waktu. Perintah had berfungsi seperti di bursa lain. Anda memasukkan harga yang ingin anda bayar untuk duit syiling, pesanan memasuki buku pesanan dengan segera, dan jika harganya mencapai tahap yang anda pilih, pesanan anda akan diisi. Pesanan keadaan harga membolehkan anda membuat pesanan yang hanya memasuki buku pesanan jika syarat harga yang anda pilih dipenuhi. Pesanan keadaan masa memasukkan buku pesanan berdasarkan selang masa yang anda pilih. Ini bermaksud bahawa anda boleh membuat pesanan memasukkan buku pada selang waktu yang ditetapkan jika anda ingin membahagikan pembelian anda selama beberapa jam.

jenis pesanan

Anehnya, tidak ada pilihan pesanan pasar, dengan pengguna harus sesuai dengan harga pasar sendiri melalui pesanan had. Ini tentunya menjadi batasan.

Yuran Perdagangan

Bayaran cukup mudah. Tiada bayaran deposit pada masa ini. Bayaran perdagangan untuk semua pasangan kecuali USDT / CNYX mempunyai kadar tetap 0.2 peratus. Selain daripada ini, satu-satunya bayaran lain adalah untuk pengeluaran. Ini berbeza mengikut pasangan perdagangan. Walau bagaimanapun, ia tetap dan bukan berdasarkan peratusan dan jadi tidak berubah sebagai tindak balas terhadap jumlah duit syiling yang anda tarik.

Terdapat juga ukuran pesanan minimum bernilai $ 10.00 dalam pasangan perdagangan yang perlu anda pertimbangkan.

Aset Crypto yang ada

Kepelbagaian dan rentang pasangan perdagangan pasti mengagumkan. Mereka kini mempunyai 266 syiling dan 356 pasangan perdagangan yang berbeza ditawarkan. Dari pasangan tersebut, tiga teratas adalah EOS / USDT, ETH / USDT, dan BTC / USDT.

Perdagangan Margin

Tidak seperti kebanyakan pertukaran lain, Gate.io kini menawarkan perdagangan margin. Sesuatu yang baru mereka perkenalkan. Sekarang ini hanya tersedia untuk 24 syiling. Pedagang leverage maksimum yang boleh digunakan adalah faktor tiga. Oleh itu, jika anda memasukkan 10 BTC ke dalam akaun margin anda, anda boleh meminjam 20 BTC lagi, memberikan anda akaun margin sebanyak 30 BTC.

Ini adalah perkhidmatan yang sangat berguna, walaupun leverage jauh lebih rendah daripada beberapa bursa lain seperti Bitmex. Peniaga memilih jangka masa 10, 20 atau 30 hari untuk margin mereka. Gate.io akan membubarkan kedudukan anda sekiranya kerugian anda melepasi tahap di mana anda tidak lagi dapat membayarnya. Pada ketika ini, pertukaran akan menyelesaikan semua hutang dari akaun anda dan menutup sebarang posisi terbuka. Bayaran perdagangan adalah sama untuk posisi margin seperti untuk posisi spot.

Had Pindah

Had pengeluaran berubah-ubah mengikut duit syiling. Untuk akaun standard, pengguna boleh mengeluarkan sehingga 100 BTC, 3000 ETH atau 100,000 USDT sehari. Walaupun demikian, adalah mungkin untuk menaikkan had ini ketika menyerahkan dokumen KYC. Yang penting, tidak seperti prosedur kelulusan KYC lain di bursa lain, secara automatik tidak akan menghasilkan had pengeluaran yang lebih tinggi secara keseluruhan. Sebaliknya, anda harus menghantar e-mel kepada sokongan dan meminta had yang lebih tinggi untuk duit syiling tertentu. Malangnya, tidak ada maklumat mengenai had deposit harian.

Kepercayaan Syarikat & Reputasi

Salah satu kontroversi di sekitar Gate.io adalah aktiviti oleh pengguna AS di platform. Pasukan pengurusan telah menyatakan dengan jelas bahawa ia tidak menyokong pengguna Amerika, juga tidak mempunyai rancangan untuk mengubahnya kerana kurangnya kejelasan dari SEC, antara faktor lain.

Tidak ada sebutan atau bukti bahawa Gate.io diatur atau diberi kuasa oleh pengawal selia nasional dari mana-mana negara. Ini mungkin sebahagian besarnya kerana mereka tidak mengendalikan mata wang fiat dan pemindahan bank. Walau bagaimanapun, kekurangan kelulusan peraturan ini boleh menjejaskan kebolehpercayaan pertukaran pengguna yang lebih konservatif.

Langkah Keselamatan

Semasa anda mempertimbangkan keselamatan pertukaran, terdapat dua kelemahan yang perlu anda fikirkan oleh pengguna. Salah satunya adalah mekanisme perlindungan identiti masuk dan pengguna dan yang lain adalah mekanisme penyimpanan dana oleh pertukaran.

Nasib baik, Gate.io menawarkan perlindungan akaun yang sangat kuat. Pengguna mesti menetapkan kata laluan akaun dan dana yang berasingan dan berbeza dan boleh menggunakan pengesahan dua faktor, sesuatu yang selalu kami cadangkan. Kata laluan akaun digunakan untuk log masuk, sementara kata laluan dana dikhaskan secara eksklusif untuk deposit dan pengeluaran dana.

Dari segi keselamatan dana, berdasarkan maklumat yang ada, praktik nampaknya ketat. Walaupun jumlah maklumat yang terhad agak merisaukan. Sudah tentu, ini mungkin kerana mereka tidak mahu mendedahkan keselamatan mereka. Gate.io mengatakan bahawa mereka mengamalkan penyimpanan sejuk di luar talian untuk sebahagian besar dana. Namun, mereka menggunakan dompet panas untuk menyimpan cukup untuk membiayai transaksi harian.

Gate.io mempunyai sejarah terkenal untuk keselamatan yang kuat dan berjaya mengelakkan peretasan. Namun, baru-baru ini terdapat ketakutan, berikutan pendedahan oleh penyelidik malware bahawa penggodam mensasarkan pengguna memindahkan dana masuk dan keluar dari bursa. Yang penting, Gate.io mengatakan bahawa tidak ada pengguna yang mengalami kerugian, dan bahawa mereka telah menghentikan hubungan mereka dengan perkhidmatan pihak ketiga yang telah dikompromikan.

Baru-baru ini lapor oleh ICORating, menganalisis keselamatan 100 pertukaran teratas yang diukur dengan jumlah 24 jam. Gate.io, sayangnya, berada di kedudukan ke-53. Walaupun skornya baik untuk keselamatan pengguna dan domain, keselamatan webnya sangat buruk. Markah mereka pasti mengecewakan. Walau bagaimanapun, ia benar-benar menjaringkan lebih baik daripada beberapa pertukaran lain yang sangat terkenal seperti Bitfinex, Gemini dan Bitstamp.

Sokongan pengguna

Terdapat tahap perkhidmatan pelanggan yang wajar untuk pengguna. Sebaik sahaja anda log masuk, anda boleh bercakap dengan ahli sokongan dalam sembang langsung atau menghantar tiket untuk tindak balas yang ditangguhkan.

Terdapat juga sokongan pelanggan yang luas dan Soalan Lazim yang lengkap halaman.

Kesimpulannya

Gate.io adalah pertukaran yang baik untuk pengguna yang mahukan pendedahan kepada pelbagai syiling, cenderung menggunakan margin trading dan yang tidak ingin melalui KYC yang luas untuk membuka akaun asas. Mereka ada selama beberapa tahun, hanya mengalami satu ketakutan keselamatan, yang tidak mengakibatkan hilangnya dana. Namun, jelas, sementara keselamatannya lebih tinggi daripada banyak pertukaran premium dan premium, perlu dilakukan peningkatan lebih lanjut. Sudah tentu, anda hanya dapat menggunakan pertukaran jika anda berasal dari negara yang diluluskan.

Sumber Berguna

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me