Apakah nod penuh Bitcoin?

Rangkaian Bitcoin adalah kumpulan komputer di seluruh dunia yang menjalankan perisian Bitcoin Core yang mengesahkan transaksi dan sekatan. Ini adalah sebaran “node” ini (istilah untuk komputer yang dilampirkan ke rangkaian) dan hakikat bahawa sesiapa sahaja boleh menyiapkannya yang menjadikan Bitcoin “terdesentralisasi.” Ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja di mana sahaja boleh membuat nod Bitcoin selagi mereka mempunyai akses ke komputer dengan kuasa yang diperlukan dan sambungan internet. Dan sekiranya satu nod tetap aktif, Bitcoin akan terus hidup.

peta nod bitcoin 2016

Sebilangan besar nod Bitcoin juga bertindak sebagai pelanggan Bitcoin, yang membolehkan transaksi dihantar ke rangkaian. Ini bermaksud nod berfungsi sebagai antara muka peribadi anda dengan rangkaian Bitcoin secara keseluruhan. Menjalankan simpul memastikan bahawa urus niaga Bitcoin anda disahkan dan dihantar kepada sesiapa sahaja yang anda urus niaga. Ini memberikan kekuatan untuk menghantar wang yang tidak dapat diingini ke seluruh dunia atau di seberang jalan di tangan anda dan menyumbang kepada keselamatan dan kekuatan rangkaian Bitcoin itu sendiri.

Menjalankan nod adalah berbeza daripada melombong Bitcoin, yang melibatkan menjalankan perisian khas yang berfungsi untuk menyelesaikan atau menyelesaikan blok baru di rangkaian, melepaskan sejumlah Bitcoin ke komputer yang bertanggungjawab untuk menambahkan blok ke blockchain. Walaupun perlombongan Bitcoin menjadi sangat padat sumber dan banyak kerja-kerja perlombongan dilakukan oleh syarikat besar dengan pusat data yang dikhaskan untuk proses itu, menjalankan nod penuh dapat diakses oleh sesiapa sahaja.

Ok saya faham…. Mengapa saya mesti menjalankan nod penuh?

Terdapat pelbagai sebab untuk menetapkan simpul penuh sendiri:

 1. Anda percaya pada Bitcoin dan mahu rangkaian berkembang dan berjaya. Setiap simpul yang ditambahkan ke rangkaian membawa kita lebih dekat ke masa depan di mana semua orang bertransaksi di rangkaian Bitcoin dan tidak ada kerajaan atau pihak ketiga yang dapat melakukan apa-apa untuk menghentikannya.
 2. Anda berhasrat untuk menggunakan rangkaian Bitcoin untuk melakukan banyak transaksi dan ingin memastikan bahawa transaksi anda disahkan. Idea di sebalik Bitcoin adalah penghapusan kepercayaan dari sistem kewangan: anda tidak perlu mempercayai bank untuk menyimpan atau menghantar wang anda. Tetapi selagi anda tidak menjalankan node anda sendiri, anda masih mempercayai seseorang yang menjalankan nod untuk mengesahkan transaksi tersebut tepat pada masanya. Mengambil kehidupan kewangan anda ke tangan anda adalah sesuatu yang memberi kuasa.
 3. Anda boleh memberitahu semua rakan anda bahawa anda bukan hanya memiliki Bitcoin, anda adalah Bitcoin… sekurang-kurangnya sebahagian daripadanya &# 128578;

Saya yakin! Bagaimana saya boleh menyediakan nod penuh?

Terdapat 3 kaedah untuk mengatur nod Bitcoin anda sendiri mulai sekarang, mulai dari cukup teknikal dan intensif masa hingga sangat mudah tetapi sedikit lebih mahal. Apabila pengembangan dan penggunaan teknologi Bitcoin berterusan, proses ini hanya akan menjadi lebih mudah dan lebih murah. Sekiranya anda ingin terus maju dan terus beraksi sekarang, anda akan melakukannya dengan salah satu cara berikut:

 • Menyiapkan nod pada komputer anda sendiri (atau Raspberry Pi atau mesin apa pun dengan perkakasan yang diperlukan), atau
 • Menyiapkan node di cloud menggunakan perkhidmatan hosting seperti Amazon Web Services, Digital Ocean atau sebilangan penyedia lain, atau
 • Membeli peranti “node-in-a-box” yang berdiri sendiri yang mengatur nod secara automatik (Langkau ke bawah untuk mengetahui pilihan ini)

Saya sudah bersedia untuk mengekod, mari kita selesaikan!

Walaupun dua kaedah pertama sangat serupa dalam proses, terdapat pertimbangan untuk masing-masing.

 1. Pilih mesin anda!

Anda perlu menetapkan simpul pada komputer yang mempunyai spesifikasi perkakasan minimum yang diperlukan:

 • Versi terbaru sistem operasi macOS, Linux, atau Windows
 • Ruang cakera percuma 145GB
 • RAM 2GB
 • Sambungan internet berkelajuan tinggi (sekurang-kurangnya 50kB / s)
 • Had muat naik / muat turun tanpa had atau sangat tinggi (simpul boleh memuat naik ~ 200GB dan memuat turun ~ 20GB sebulan)

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan cloud dan menyiapkan pelayan maya, pastikan bahawa mesin apa sahaja yang anda sewa mempunyai spesifikasi yang sama! Pilihan termurah yang saya dapati adalah dari Scaleway, di mana anda boleh mendapatkan mesin yang cukup kuat untuk menjalankan simpul dengan harga sekitar $ 8 / bulan. Untuk melakukan ini, anda akan:

 • menuju ke https://www.scaleway.com/
 • daftar untuk contoh C1 (pilihan terendah mereka)
 • tambahkan 3 jumlah simpanan 50GB untuk memastikan anda mempunyai simpanan yang mencukupi untuk keseluruhan blockchain Bitcoin.

Terdapat banyak penyedia lain di luar sana yang dapat menangani simpul, jadi teruskan dan berbelanja atau gunakan kegemaran anda jika anda mempunyai satu. Digital Ocean dan Amazon Web Services adalah pilihan yang popular tetapi akan menelan belanja lebih banyak.

Catatan: Perhatikan lebar jalur atau had data pada penyelesaian awan apa pun, kerana banyak penyedia di luar sana akan menilai had sambungan anda selepas titik tertentu.

 1. Mulakan persediaan!

Sekiranya anda merancang untuk menjalankan node anda di komputer secara tempatan, anda boleh memutuskan sama ada anda ingin menjalankan perisian Bitcoin Core sebagai aplikasi standard (GUI atau Antaramuka Pengguna Grafik) atau melalui baris perintah sebagai proses latar belakang. Sekiranya anda menggunakan cloud, kemungkinan besar anda akan menggunakan kaedah baris perintah.

Saya mahu menjalankan perisian GUI!

Oleh itu, anda suka antara muka grafik. Hebat! Inilah prosesnya:

 • Muat turun GUI Teras Bitcoin terkini dari halaman muat turun bitcoin.org untuk pilihan sistem operasi anda.
 • Jalankan perisian dan anda akan diminta untuk memilih direktori untuk menyimpan data blockchain. Kecuali anda mempunyai pilihan khusus di sini, teruskan dan biarkan pilihan “Gunakan direktori data lalai” dicentang dan tekan OK.
 • Pada ketika ini di komputer Windows, anda mungkin muncul permintaan firewall yang meminta izin untuk membiarkan Bitcoin berkomunikasi melalui web. Tandai semua kotak dan benarkan kebenaran ini.
 • Perisian harus mula memuat turun blockchain. Ini akan memakan masa antara 12 jam hingga beberapa hari bergantung pada kelajuan dan lebar jalur internet anda. Biarkan ia selesai dan anda secara rasmi menjalankan nod penuh Bitcoin! Lihat bahagian Konfigurasi Rangkaian di bawah untuk memastikan simpul anda mempunyai akses yang diperlukan untuk dijalankan dengan betul.

Saya mahu menggunakan baris arahan!

Oleh itu, anda menggali baris arahan, atau anda lebih suka menjalankan Bitcoin Core di latar belakang? Manis! Ini dia:

 • Untuk mempermudah proses ini, earn.com (sebelumnya 21.co) telah mengumpulkan skrip yang mudah digunakan yang menjadikannya mudah untuk memasang node melalui baris perintah!
 • Buka Command Prompt (Windows) atau Terminal (macOS dan Linux) dan tampal arahan ini:
 • Tekan enter dan anda akan melihat mesej selamat datang (seperti ini):
  • Biarkan proses berjalan lancar! Ia akan memuat turun perisian Bitcoin Core dan berupaya menyiapkan pemajuan port. Sekiranya tidak dapat mengatur pemajuan port secara automatik, anda akan melihat mesej muncul seperti ini:

  • Anda juga harus menerima mesej kejayaan! Nod anda dipasang dan berjalan. Pergi ke bahagian Konfigurasi Rangkaian di bawah untuk memastikan semuanya disiapkan dengan betul agar berfungsi dengan baik.
  1. Konfigurasi Rangkaian

  Sama ada anda telah menyiapkan node menggunakan perisian GUI standard atau melalui baris perintah, akan diperlukan beberapa penyediaan rangkaian untuk memastikan simpul dapat mengirim dan menerima sambungan dari rangkaian Bitcoin.

  Terdapat dua pekerjaan yang perlu diselesaikan di sini:

  • Memberi alamat IP Statik kepada komputer anda
  • Menyiapkan Port Forwarding

  Daripada menjalani keseluruhan proses ini, saya akan membiarkan orang-orang hebat di bitcoin.org mengurusnya! Lihat panduan rasmi untuk arahan langkah demi langkah mengenai mengakses penghala anda dan menyiapkannya untuk mengendalikan nod dengan betul.

  Sekiranya anda telah menyiapkan node anda di cloud, proses ini mungkin sangat berbeza berdasarkan penyedia perkhidmatan. Hubungi pasukan sokongan untuk penyedia khusus anda atau kunjungi Pengguna Super (laman soal jawab untuk perkara seperti ini) untuk mendapatkan bantuan!

  Jadi … bagaimana dengan Node-in-a-Box?

  Sejauh ini, ini adalah kaedah termudah untuk menyediakan nod penuh sekarang. Kotak plug-and-play sederhana yang anda pasangkan ke penghala internet anda seperti kotak kabel. Ini membolehkan anda menjalankan simpul khusus tanpa memasang apa-apa di komputer atau mesin lain. Anda masih perlu menyelesaikan langkah-langkah konfigurasi rangkaian yang dijelaskan dalam bahagian di atas!

  Satu-satunya projek yang nampaknya ada sekarang adalah Bitseed. Bitseed pada masa ini cukup mahal sekitar $ 360, tetapi dari ulasan, nampaknya berfungsi seperti yang diiklankan dan menjadikan semuanya sangat sederhana. Pasti akan ada pesaing yang keluar dari pekerjaan kayu dalam waktu singkat, jadi awasi ketika ruang semakin matang.

  Keuntungan!

  Setelah perisian dijalankan, blockchain telah diselaraskan sepenuhnya, dan tetapan rangkaian anda betul, anda sudah berjaya! Anda secara rasmi merupakan anggota penyumbang rangkaian Bitcoin. Selamat datang ke masa depan wang.

  Mengakhiri

  Bitcoin dikuasakan oleh nod.

  Lebih banyak nod = Bitcoin lebih kuat.

  Anda harus menjalankan nod. Mungkin dua.