Panduan Pemula untuk Pasar OTC di Crypto

Apa perkara pertama yang muncul dalam fikiran anda ketika mendengar “over-the-counter”?

Bagi banyak orang, ungkapan itu akan membuat gambar mengenai akses mudah ke ubat. Walau bagaimanapun, OTC telah berjalan sejak beberapa lama dan berakar dari pertukaran barang pertama di kedai. Ia merujuk lebih khusus kepada akses mudah bahagian daripada perkara lain.

Pasaran kripto sedang berkembang, dan pemain besar dan kecil sama-sama mencari cara terbaik untuk terlibat. Kami akan menyelami OTC secara mendalam kerana berkaitan dengan crypto dan mengetahui peluang apa yang dibuka oleh pasaran mata wang maya untuk kelas pelabur baru.

Tetapi sebelum kita melakukannya, kita mungkin harus mengeluarkan beberapa definisi yang menjengkelkan:

Keselamatan (n): Sekuriti adalah instrumen kewangan yang mempunyai nilai wang dan boleh ditukar / diperdagangkan di pasaran. Sekuriti dalam kebanyakan kes digunakan sebagai alat untuk menghasilkan keuntungan tetapi juga dapat digunakan untuk alasan teknikal seperti lindung nilai.

Pertukaran (n): Sebilangan besar perdagangan sekuriti di bursa. Pertukaran adalah pasaran yang memperdagangkan sekuriti dan instrumen kewangan lain yang kompleks. Mereka mengumpulkan broker, peniaga, dan pelabur secara terpusat untuk menyeragamkan pembelian dan penjualan instrumen ini. Melalui peraturan, mereka juga memantau pasar untuk mencegah penipuan.

OTC (n): Over-the-counter adalah cara mewah untuk mengatakan “perdagangan terdesentralisasi”. Pesanan tidak disenaraikan di buku pesanan umum. Pelanggan boleh berdagang dengan masing-masing melalui broker tanpa ada orang lain yang mengetahui mengenai urus niaga mereka.

OTC. Pasaran terpusat telah wujud selama beratus-ratus tahun

Pasaran terpusat telah wujud selama beratus-ratus tahun

Dalam dunia kewangan tradisional, syarikat yang tidak mempunyai reputasi yang tepat dan / atau memerlukan dana untuk membayar yuran pertukaran boleh menggunakan jalan OTC untuk mengumpulkan modal. Dalam konteks crypto, kita sekarang melihat fenomena ini terungkap ketika ledakan ICO semakin pantas.

Di tempat lain, pemegang crypto yang sangat besar (ikan paus) lebih suka membuat perdagangan besar tanpa menarik perhatian terlalu banyak dan oleh itu mencari broker khusus untuk mewujudkannya.

Pasaran OTC Terbesar

Agak sukar untuk mengukur pasaran dan broker mana yang terbesar di cryptosfera kerana banyak perniagaan di kawasan ini dilakukan secara persendirian. Vinny Lingham dari projek Civic menggariskan beberapa pemikirannya mengenai perkara ini dalam catatan blog dan melalui twitter beberapa tahun yang lalu:

Fakta yang dilupakan: Pasaran OTC untuk Bitcoin lebih besar daripada pasaran pertukaran. Pertukaran menetapkan harga tetapi perdagangan besar tidak berlaku di sana.


– Vinny Lingham (@VinnyLingham) 26 Jun 2016

Hasil utama dari pengalamannya ialah orang kaya tidak menggunakan pertukaran untuk membeli Bitcoin mereka. Kerana ikan paus ini berdagang dalam jumlah yang banyak, pesanan akan mengatasi pertukaran dan memindahkan harganya secara mendadak. Akibatnya, jumlah pertukaran tidak mewakili yang sebenarnya penawaran dan permintaan untuk Bitcoin.

Beberapa broker OTC yang terkenal dan dihormati di ruang ini termasuk:

  • BitStocks
  • CircleTrade
  • Cumberland
  • iaBit
  • JumpTrading
  • Kumpulan IBC
  • Perdagangan Kejadian

Malangnya, broker ini hanya berurusan dengan peniaga bernilai bersih tinggi. Walaupun begitu, kami akan memberikan beberapa alternatif untuk apa yang disebut “ikan kecil” di bahagian berikut.

Cara Memulakan

Terdapat beberapa cara untuk memulakan perdagangan cryptocurrency kegemaran anda di kaunter:

Pelaburan ICO

Instrumen OTC paling trendi telah tiba di tempat kejadian dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Dalam kebanyakan kes, model ICO membolehkan pelabur menyokong projek kegemaran mereka dan menerima token secara langsung tanpa pengawasan yang ketat dari pihak berkuasa. Syarikat telah mengumpulkan sejumlah besar modal hanya dalam beberapa hari yang mewujudkan peluang untuk memacu matlamat projek ke hadapan. Berikut adalah beberapa petua mengenai cara mencari ICO terbaik untuk dilaburkan.

Tukar Udara

Projek AirSwap adalah kaedah inovatif untuk menukar token cryptocurrency melalui rangkaian terdesentralisasi global. AirSwap bukan pertukaran cryptocurrency dan tidak menyenaraikan harga token atau token. Sebaliknya, pengguna rangkaian menyediakan token untuk diperdagangkan dan sistem dengan pemadankan pembeli dan penjual secara automatik mengikut keperluan mereka:

OTC - Proses perdagangan AirSwap

Proses perdagangan AirSwap

Untuk menghapuskan orang tengah sepenuhnya, pasukan mereka telah menerapkan teknologi cryptocurrency menarik yang disebut pertukaran atom. Perdagangan boleh dilakukan melalui MetaMask atau terus dari dompet perkakasan Ledger Nano S atau Trezor anda yang sangat selamat. Lihat panduan buku besar kami jika anda memerlukan bantuan persediaan.

AirSwap hanya akan memberi anda cadangan mengenai harga perdagangan. Mungkin idea yang baik untuk memberi perhatian kepada harga yang disenaraikan di bursa cryptocurrency seperti Binance untuk mendapatkan taman permainan ketika membuat perdagangan. Selanjutnya, mereka hanya memberikan dagangan di token Ethereum pada masa ini tetapi mungkin akan menambahkan token blockchain lain ketika platform berkembang.

Bitcoin tempatan

Berasaskan dari Helsinki Finland, permulaan bitcoin Bitcoin tempatan membolehkan perdagangan Bitcoin dan altcoin bebas pertukaran sebagai pertukaran mata wang tempatan. Kaedah pembayaran dan kadar pertukaran disenaraikan di laman web ini. Seperti yang anda dapat lihat dari bawah, harga sedikit berbeza disebabkan oleh kekuatan penawaran dan permintaan yang berbeza.

OTC - Penjual LocalBitcoin dengan pelbagai tawaran

Penjual LocalBitcoin dengan pelbagai tawaran

Bezakan ini dengan pertukaran yang menyenaraikan harga perdagangan terkini dan memberi anda gambaran mengenai apa yang seharusnya anda bayar untuk cryptocurrency anda. Tambahan pula, LocalBitcoins menyediakan perkhidmatan escrow supaya anda dapat berniaga dengan tenang.

Pelanggan ke Pelanggan

Tidak ada yang menghalang anda daripada membeli dan menjual cryptocurrency secara langsung kepada jiran anda. Sebilangan besar orang tidak memahami atau menggunakan crypto dengan cara ini kerana tidak perlu segera. Tetapi di tempat-tempat seperti Venezuela dan Zimbabwe, pertukaran cryptocurrency over-the-counter digunakan / digunakan untuk memastikan ekonomi kecil terus berjalan kerana Kerajaan merosakkan ekonomi mereka dengan mata wang kertas yang terlalu banyak.

Cara Menjana Wang di OTC

Arbitraj

Arbitrage adalah proses membeli / menjual produk atau perkhidmatan di satu lokasi dan kemudian menjual / membelinya kembali di lokasi lain dengan harga yang lebih baik untuk mendapatkan keuntungan. Dalam kebanyakan kes, ini berlaku hampir tetapi tidak biasa dilakukan peniaga arbitraj yang licik sejumlah besar wang ke negara lain untuk memanfaatkan perbezaan ini.

Panggilan pertama anda adalah memantau pertukaran pertukaran untuk mendapatkan idea tentang bagaimana harga berdagang. Anda kemudian boleh mengambil beberapa crypto murah di bursa atau salah satu kaedah yang disebutkan sebelumnya. Menjual melalui AirSwap atau LocalBitcoins dengan harga yang lebih baik mungkin merupakan langkah terakhir anda. Arbitraj Cryptocurrency cukup maju dan di pasaran yang tidak menentu seperti crypto anda benar-benar perlu mengetahui apa yang anda lakukan.

Risiko Untuk dan Terhadap

Pasar Terbuka Sepenuhnya

Dalam erti kata yang paling ketat, OTC bermaksud anda boleh berniaga di pasar yang benar-benar terbuka. Sebenarnya, anda boleh menjual x jumlah Ethereum untuk jumlah Bitcoin dan tidak berada hampir dengan harga semasa (ETHBTC) yang terdapat di mana-mana pertukaran utama.

OTC - Pedagang pit beku di tingkat pertukaran berpusat.

Peniaga pit beku di tingkat pertukaran berpusat. Dengan hormat Loren Friedman

Ini boleh menjadi perkara baik atau buruk, bergantung pada pandangan anda. Pasar yang terbuka sepenuhnya membolehkan aliran perdagangan bebas antara pihak tanpa orang tengah mengganggu proses ini.

Kekurangannya adalah tahap penipuan dan ketidakkonsistenan harga yang lebih tinggi. Jauh lebih mudah untuk dilucutkan.

Peraturan & Masalah Perundangan

Jelas, perdagangan dalam instrumen kewangan apa pun akan menarik perhatian pihak berkuasa. Di mana ada keuntungan yang akan dibuat, kakak akan menonton. Oleh kerana perdagangan OTC memberikan kemungkinan untuk mengelakkan rekod rasmi, penting untuk mengetahui risiko yang berkaitan dengan perjalanan ini.

Peraturan moden cenderung memihak kepada orang kaya (orang dan syarikat) kerana hanya orang kaya yang mampu menyenaraikan beberapa pertukaran. Juga, dalam banyak kes, hanya pelabur dengan nilai bersih yang tinggi (yang disebut “terakreditasi”) yang dibenarkan untuk melabur di syarikat / projek lain. Cryptocurrency adalah pergerakan akar umbi yang dirancang untuk meratakan tahap permainan.

Kami mempunyai jalan buntu dalam semua ini. Di satu pihak, pengawal selia bersikap berat sebelah dan memenuhi keperluan orang kaya dan di sisi lain, peniaga OTC membuat urus niaga secara sembrono tanpa memikirkan pelaburan yang selamat. Jalan tengah yang sihat perlu dijumpai.

Kecairan

Kecairan merujuk kepada seberapa mudah anda dapat membeli atau menjual cryptocurrency anda. Bitcoin dianggap sebagai cryptocurrency paling cair di dunia kerana permintaan tinggi dan oleh itu frekuensi perdagangan yang tinggi. Lihat kapitalisasi pasaran Bitcoin pada penjejak kripto kami. Seperti yang anda lihat, aliran modal ke Bitcoin jauh melebihi cryptocurrency lain.

Anda tidak akan mengalami kesukaran untuk membeli atau menjual Bitcoin tetapi dalam ledakan ICO semasa, anda pasti akan menghadapi masalah perdagangan altcoin dengan mudah tunai yang rendah. Ethereum mempunyai penciptaan cryptocurrency yang cepat dan oleh itu tidak pernah semudah ini membuat apa yang dikenali sebagai “shitcoin”. Mendapatkan beberapa perkara biasanya tidak menjadi masalah. Namun, menyingkirkan mereka boleh menjadi mimpi buruk yang sebenarnya. Membeli cryptocurrency tidak sah adalah berisiko.

Keselamatan

Manfaat utama pertukaran dalam talian adalah tahap anonim dan perdagangan pantas. Membawa wang tunai beberapa ribu dolar untuk menukar kripto mungkin bukan idea paling bijak. Orang masih dikenali untuk melakukan ini. Gunakan akal sehat jika anda merancang untuk melakukan perdagangan barang fizikal dan / atau mata wang.

Menutup Loceng

Orang telah berunding sejak awal kemanusiaan. Mencuba mendapatkan harga terbaik untuk produk atau perkhidmatan mungkin hanya sifat binatang. Over-the-counter boleh bermaksud pasaran antarabangsa yang terdesentralisasi atau hanya membuat perjanjian dengan jiran anda.

Dalam konteks crypto, jika bukan merupakan pengalaman liar barat, perkhidmatan OTC bermunculan untuk memberikan peluang yang belum diuji untuk pengusaha / wanita, broker, peniaga, pelabur dan pemimpi. Di bandar-bandar digital yang berdebu di perbatasan baru, tawaran hebat dapat dijumpai sementara tawaran lain menjadi buruk. Di mana anda akan masuk?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map