Pengusaha fintech yang tak terhitung jumlahnya telah menargetkan ruang mereka di tiang marmer dengan pembiayaan tinggi dan mengeluarkan ribuan idea perniagaan untuk mengusiknya, tetapi belum ada yang berhasil. Alex Mashinsky dan Celsius sebenarnya boleh melakukannya dengan akaun faedah cryptocurrency.

“Celsius mengejar semua wang di dunia,” kata Alex Mashinsky, Pengasas Celsius, yang merancang untuk membuat lebih dari sekadar penyok.

Bank pelaburan berkembang walaupun terdapat aktiviti permulaan fintech yang sibuk dan ancaman ekonomi yang menjulang – JP Morgan merayakan tahun yang paling menguntungkan pada tahun 2019 dengan rekod $ 36.4 bilion pendapatan bersih, sebahagian besarnya berasal dari strategi yang sangat penting yang disebut Pinjaman Keselamatan (Sec) – kita akan segera melakukannya.

Alex tahu satu atau dua perkara mengenai membina syarikat yang bernilai strategik. Dia juga membuat sekitar 120 pelaburan VC, memegang 34 paten, mengumpulkan lebih dari satu bilion dolar, dan telah mencapai lebih dari $ 3 miliar.

Alex berada di syarikat permulaannya yang kelapan sebagai pengasas, dan dua syarikatnya, Arbinet dan Transit Wireless adalah dua pintu keluar yang disokong usaha terbesar di New York yang pernah ada, dengan masing-masing $ 750 juta dan $ 1.2 bilion. Kesamaan inti antara jalan keluar ini adalah bahawa syarikat membangun pegangan monopoli dalam industri mereka dan menggunakan teknologi inovatif untuk mempelopori model perniagaan yang dianggap mustahil.

Sebagai contoh, dengan mencipta VoIP (suara IP) pada awal tahun 2000-an, Alex telah membantu lebih satu bilion orang memintas monopoli telekomunikasi dengan menggunakan suara melalui Internet secara percuma.

Secara perbandingan, Celsius bertujuan untuk membawa 7.5 bilion orang dari dunia tradisional akaun faedah ke dalam cryptocurrency, yang kini mempunyai satu Aplikasi Celsius pengguna pada satu masa. Dengan akaun faedah kripto pada peringkat baru mereka, Celsius telah menunjukkan potensi.

Pada nilai nominal, konsep ini mudah difahami: Pengguna mendepositkan jumlah pelbagai jenis aset digital dan memperoleh kadar faedah tahunan melebihi 11% – perbandingan ketara dengan akaun simpanan bank tradisional, yang menawarkan antara 0,01% hingga 2 %.

Bagaimana Celsius dapat melakukannya dalam akaun faedah kripto, bagaimanapun, memerlukan mengupas lapisan bawang kewangan, yang telah dibantu oleh Alex dengan mahir dalam artikel ini.

Apa yang kebanyakan orang hilang adalah apa yang diberitahu oleh bank kepada pelabur mereka bagaimana mereka memperoleh 15-18% dari wang pendeposit mereka setiap suku tahun, ”Alex memulakan. “Jika mereka peduli dengan pelanggan mereka, bank juga dapat membayar 9% seperti yang kita lakukan. Mereka memberi tumpuan mengembalikan keuntungan kepada pemegang saham, tidak menarik minat pendeposit, kedua-duanya saling bertentangan.

Steven Buchko CoinCentral pertama kali mewawancarai Alex pada tahun 2018, ketika Celsius berada di tengah-tengah melancarkan aplikasi. Menjelang hari ini, Celsius meraikan beberapa pencapaian penting – tonggak deposit 53.5k BTC (kira-kira $ 513.600.000), lebih dari 100,000 pengguna, hampir dengan deposit bernilai $ 1B.

Untuk temu ramah ini, kami memasangkan Alex di Alex: Moskov CoinCentral dan Mashinsky dari Celsius.

Catatan editor: pastikan untuk melihat panduan kami di Platform Celsius untuk menyelam lebih dalam.

Mencabar Antrian Status dengan Blockchain: Investment Bank Edition

Jarang sekali seseorang mengunjungi peluang kewangan yang menarik tanpa rasa ragu atau ragu-ragu. Ekspresi Sekiranya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, mungkin … dibina berdasarkan pengalaman mengecewakan, tipu muslihat, dan biasanya seorang lelaki dengan senyuman lebat, jas yang mahal, dan potongan rambut $ 100.

Walau bagaimanapun, terlalu baik untuk menjadi kenyataan mungkin mempunyai berat badan yang lebih rendah dalam paradigma yang sudah jauh bertentangan dengan kepentingan terbaik anda. Paling tidak, itulah yang dibahaskan oleh etos Celsius.

“Kembali ketika saya membuat VoIP pada tahun 90-an, kami dapat menawarkan perkhidmatan dengan harga seperlima dari harga,” kata Mashinsky. “Orang mengatakan mustahil untuk menawarkan perkhidmatan lebih murah daripada AT&T. Hari ini, orang menganggap bahawa hanya kerana bank membayar faedah mereka 1%, tidak ada yang dapat mengalahkan bank itu. ”

“Tetapi, Encik Mashinsky, bagaimana bank membayar 1% kepada orang?” pembaca yang ingin tahu mungkin bertanya.

Apabila kita memikirkan bank-bank besar, kita biasanya memikirkan bangunan raksasa yang duduk di jalan-jalan termahal di pusat bandar dan eksekutif yang bergaji tinggi. Bank hanya tahu menjana wang, walaupun pada zaman kegelapannya. Pada tahun 2008 selepasnya, $ 1.6 bilion wang bailout bank persekutuan pergi ke eksekutif. Lloyd Blankfein, presiden dan ketua pegawai eksekutif Goldman Sachs ketika itu, meninggalkan wang pampasan sebanyak $ 54 juta pada tahun itu, dan lima eksekutif teratas menerima $ 242 juta. Rumah tidak pernah rugi.

Untuk memahami bagaimana bank menghasilkan wang mereka, Mashinsky meminta kita untuk mempelajari sesuatu yang tidak diketahui oleh beberapa orang Amerika di luar dunia kewangan pinjaman sekuriti.

Pinjaman sekuriti, atau pinjaman sekunder, adalah amalan “meminjam” saham, sekuriti, atau derivatif kepada pelabur atau firma. Ini biasanya dilakukan antara broker dan peniaga dan bukan pelabur individu. Sebagai komponen penting dalam mewujudkan kecairan pasaran (khusus untuk hipotesis semula, atau pada dasarnya proses untuk memudahkan perdagangan pendek dan pilihan lain), pinjaman sekunder boleh menjadi sangat menguntungkan.

Mashinsky memandu kita melalui contoh mudah.

“Katakan anda membeli saham TSLA dari Charles Schwab. Anda mengambil risiko TSLA naik atau turun, tetapi di bahagian belakang, Charles Schwab meminjamkan TSLA anda kepada broker dan peniaga lain dan membuat sesuatu antara 12% hingga 17% setahun.

Berapa banyak yang anda, pelabur, dan pemilik TSLA hasilkan hasil faedah Schwab? Sifar lemak besar.

Begitu juga, kebanyakan akaun simpanan bank secara historis menawarkan sejumlah deposit kepada pendeposit (sekarang naik 2%) ke atas aset mereka, tetapi meminjamkan pendeposit untuk mendapat pulangan yang lumayan. JP Morgan, raksasa kewangan yang berakar dalam sejarah Amerika, bank untuk lebih dari 100 juta orang Amerika yang memiliki kad Chase, akaun bank, dan akaun lain.

“Kos modal JP Morgan kurang dari 1%,” kata Mashinsky. “Pulangan mereka hampir 17%. Begitulah cara mereka menghasilkan $ 36B setahun, yang kebanyakan mereka gunakan untuk membeli balik stok mereka, membayar dividen kepada pemegang saham, dan memberi ganti rugi kepada eksekutif. Bagaimanakah perkara itu baik untuk pendeposit? Apa yang dikeluarkan oleh pendeposit ini? Mereka mengambil wang yang anda berikan kepada mereka secara percuma dan meminjamkannya kepada anda dan mengenakan bayaran 24% pada kad kredit anda. ”

Mashinsky membawa kita ke garis pukulan, di antaranya banyak.

“Sekiranya bank mempunyai leverage 10: 1 untuk wang anda, jika anda mengeluarkan wang anda, mereka akan kehilangan 10x. Satu-satunya yang mempunyai kuasa untuk membiarkan bank melakukan apa yang dilakukannya adalah anda. Anda tidak tahu bahawa anda tidak mempunyai kekuatan. “

Celsius ingin membalikkan skripnya.

Kadar faedah akaun faedah Celsius crypto

Kadar faedah akaun faedah Celsius crypto pada deposit stablecoin.

“Tunjukkan kepada saya syarikat fintech yang menggaruk bank mana pun,” kata Mashinsky. “JP Morgan baru sahaja mendapat tahun terbaik. Tidak ada syarikat fintech yang dapat melepaskan atau menjatuhkan institusi ini. Mereka semakin kuat dan menerapkannya. Institusi tidak boleh menang dalam permainan saya. Kami mengambil bahagian Wall Street yang paling segar dan membawanya ke komuniti crypto. Orang membenci saya kerana menumpahkan kacang. Berikan sebahagian besar yuran kepada pendeposit. Kami memberikan 80% hasil kepada pendeposit. ”

Celsius: Akaun Minat dan Cryptocurrency yang Disahkan oleh Blockchain

Dari segi sejarah, monopoli membina kubu kepentingan perniagaan mereka oleh halangan tinggi untuk masuk yang dibuat oleh infrastruktur sedia ada yang telah mereka bina atau beli. Namun, kemajuan teknologi seringkali dapat melupakan infrastruktur yang ada, kerana kita telah melihat kesan kenderaan dan pesawat terbang pada industri kereta api.

Mashinsky ingin menggunakan blockchain sebagai dorongan untuk menjatuhkan dominasi Wall Street dan memberikan pemerkasaan kewangan kepada orang ramai.

“Mari kita mulakan dengan bank,” kata Mashinsky. “Bayangkan fungsi audit awam. Anda membuat deposit di bank dan bertanya ke mana wang anda akan masuk, di mana ia disimpan, kepada siapa mereka meminjamkannya, berapa banyak bank yang mengenakannya kepada mereka, berapa banyak wang itu akan dikembalikan kepada anda, dan bagaimana mereka merancang kerana mengedarkannya kembali kepada anda. ”

“Sekiranya anda bukan individu bernilai tinggi, bank mana pun akan mengusir anda dan menutup akaun anda kerana mempunyai keberanian untuk mengemukakan soalan-soalan ini,” kata Mashinsky setengah-jenaka. “Mereka menganggap tiang marmar di luar setiap bank bercakap untuk diri mereka sendiri: mereka tahu bagaimana menjana wang. Mereka tidak perlu membuktikan apa-apa. “

“Bukan hanya itu, tetapi kegiatan mengumpulkan yang dilakukan pemerintah juga akan membuat kita dalam masalah. Kami mempunyai defisit lebih dari $ 100 juta dan liabiliti $ 120 juta. Sekiranya bank gagal dan dibeli atau diikat jamin, bank hanya memanjangkannya. Anda boleh mengatur semula tempat duduk di titanic pada bila-bila masa, tetapi kapal masih karam. Kapal ini akan turun tidak kira apa, persoalannya ialah berapa banyak air yang diambilnya.

Celsius memotong bank dan pemerintah dengan menggunakan blockchain untuk memberi keterlihatan kepada semua pihak mengenai perniagaannya. Ia harus bermula dengan mencipta semula akaun yang berbunga dari awal.

“Sebab Celsius memfokuskan pada ketelusan dan menggunakan lejar adalah mekanisme yang luar biasa untuk menyampaikan minat. Saya tidak dapat menggunakan kad kredit untuk memberikan yuran kepada anda kerana bayarannya terlalu tinggi. Bitfnix baru-baru ini menggerakkan hampir $ 1B dengan harga $ 6 menggunakan blockchain. Itu tidak mungkin dilakukan dengan infrastruktur lain ”

“Kami menggunakan blockchain sebagai kenderaan yang memberikan minat di front-end, dan kami menggunakan ketelusan dan bukaan terbuka di back-end. Celsians.com, sebagai contoh, adalah laman web pihak ketiga yang menggunakan data blockchain untuk mengaudit Celsius. Mereka mengambil semua dompet yang kami terbitkan kerana urus niaga bersifat umum, anda boleh mengesahkan semua yang kami katakan. Kepada siapa mereka memberikan pinjaman ini. Pembayaran masuk. Kita dapat melihat bunga, siapa yang membayar faedahnya, dan siapa Celsius yang membayar faedah ini. Kami menerbitkan semua dompet di laman web, anda tidak perlu menjadi anggota celsius, anda boleh mengesahkannya hanya dengan mengetahui blockchain berfungsi. “

Contoh kadar akaun faedah crypto pada Celsius.

Kadar akaun faedah crypto Celsisu, milik Celsians.com

Mashinsky melihat Celsius sebagai masa depan institusi kewangan, walaupun hanya sebagai asas.

“Kami berharap kami menetapkan kerangka dasar institusi masa depan. Ini bukan mengenai Celsius, ini adalah untuk membuat infrastruktur baru untuk menggantikan Wall Street. “

“Celsius telah berkongsi berapa banyak yang kami kenakan kepada pelanggan, berapa banyak yang kami perolehi, berapa banyak pembayaran kami selama 114 minggu terakhir sejak pelancaran kami,” kata Mashinsky dengan bangga. “Kami mungkin syarikat yang paling telus dalam cryptocurrency. Komuniti kami menjalankan audit secara rutin terhadap kami nombor melalui blockchain juga. “

Memimpin Pasaran Akaun Minat Crypto

Dengan lebih banyak pendapatan di BTC dan ETH daripada semua persaingannya dalam gabungan ruang cryptocurrency, Celsius telah memperoleh kemajuan yang ketara.

Mashinsky memberi penghargaan kepada kepemimpinan pasaran Celsius dengan usaha komuniti dan pelaksanaan operasi. Mashinsky, yang berkhidmat dalam tentera Israel selama tiga tahun, tidak boleh menghindar dari pergi ke jugular.

Contoh kadar akaun faedah crypto pada Celsius.

Contoh kadar akaun faedah crypto pada Celsius.

“Celsius melakukan lebih banyak daripada orang lain kerana pesaing kami tidak cukup membayar pengguna. Celsius mengagihkan 80% pendapatannya kepada komuniti, sedangkan pesaing kami baru sahaja menerbitkan 30% daripada keuntungan BERSIH lebih kurang. “

“Tidak satu pun syarikat ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana mereka memperoleh minat atau berkongsi butiran mengenai perniagaan mereka,” kata Mashinsky. “Ramai di antara mereka bahkan tidak akan memberi anda alamat fizikal di mana pejabat mereka berada. Saya tidak akan mempercayai syarikat seperti itu. ”

kadar akaun faedah crypto

Perbandingan kadar akaun faedah crypto dan kadar faedah fiat (Sumber: Celsius)

“Banyak dari mereka hanya berusaha untuk bersaing dengan kita secara langsung. Mereka tidak memperoleh kadarnya, mereka mensubsidi pembayaran dengan wang VC yang mereka kumpulkan dari lelaki jenis Wall-street, “kata Mashinsky kepada pesaing BlockFi dan Cred. Celsius adalah usaha komuniti yang ingin memberikan sebanyak mungkin usaha kepada masyarakat. ”

Sekiranya anda merancang untuk mengalahkan Celsius, Mashinsky mendakwa, lebih baik anda bersedia untuk mengurangkan margin keuntungan anda.

“Sekiranya anda ingin menawarkan harga yang lebih tinggi daripada Celsius, lebih baik anda memberikan lebih dari 80% dari apa yang anda hasilkan kepada masyarakat. Kami mahu meletakkan bar yang sangat tinggi. “

2020, Pertumbuhan, dan seterusnya

Niche akaun cryptocurrency yang berfaedah adalah gnat perbandingan ketika berdiri di sebelah pasar tradisional yang mempunyai faedah. Bagi Mashinsky, ini hanya memberi ruang untuk pertumbuhan.

“Celsius mengejar semua wang di dunia. 7.5B orang mahu memperoleh lebih banyak minat, namun bank dan kerajaan terus menurunkan kadar dan memberikan semua wang kepada syarikat-syarikat dan kepada bank-bank yang “terlalu besar untuk gagal”, “kata Mashinsky, menyiapkan tangen panas terhadap keadaan ekonomi semasa.

“Semua wang yang sedang kami cetak sekarang harus dihabiskan ke infrastruktur negara ini,” Mashinsky memulakan. “Untuk menyelesaikan semua perkara secara tempatan memerlukan puluhan trilion dolar. Daripada membelanjakannya untuk infrastruktur, kami memberikannya kepada syarikat penerbangan, hotel, syarikat pelayaran. Kami Menggembirakan semua orang, syarikat zombie, yang diberi makan akan menyelamatkan sesiapa sahaja, seperti yang dilakukan oleh Jepun selama 30 tahun terakhir. Itulah daging lembu saya. Mengambil dolar berharga dari masa depan – meminjamnya dari anak-anak kita, membuat mereka membayar cukai pada masa depan, dan membelanjakannya untuk mengekalkan gaya hidup kita hari ini. “

“Sekiranya anda memberikan pendapatan faedah yang boleh dipercayai, tujuh bilion orang akan ingin menggunakan perkhidmatan anda,” Mashinsky terkini. “Itu adalah rancangan kami sejak awal – memberikan pendapatan faedah kepada sebanyak mungkin orang, dan dalam prosesnya, membuat adopsi besar-besaran untuk semua koin yang kami sokong.”

Salah satu token Celsius pasti akan menarik perhatian adalah miliknya sendiri. CEL dapat digunakan untuk meningkatkan kadar faedah pada akaun simpanan dan menurunkan kadar faedah pinjaman.

“Fungsi utama CEL adalah menawarkan faedah hingga 30% lebih banyak dan memberikan pendapatan 5% jika anda MENGHORMATI,” tetapi kami mempunyai utiliti lain.”

Walau bagaimanapun, deposit cryptocurrency tidak diinsuranskan oleh FDIC, pengurangan dalam aspek pemerolehan pengguna bagi banyak syarikat yang mempunyai faedah cryptocurrency. Bagaimana syarikat seperti Celsius dapat mengurangkan risiko pengguna kehilangan aset mereka dalam senario kiamat atau penggodaman?

Kami hanya meminjamkan syiling untuk cagaran, jadi semua pinjaman disokong aset, ”kata Mashinsky. “Sebilangan besar bank memanfaatkan 10x melalui cadangan pecahan dan memberi pinjaman kepada pengguna tanpa cagaran melalui kad kredit, jadi saya fikir kita sebenarnya lebih selamat daripada kebanyakan bank. Kami tidak mempunyai default sejak dilancarkan, sementara semua bank utama baru sahaja mengambil lebih dari $ 30B dalam simpanan kerugian dalam 60 hari terakhir. “

Celsius, Peluang, dan seterusnya

Mashinsky membawa pengalaman berpuluh-puluh tahun sebagai usahawan ke dalam cryptocurrency, satu bidang yang dia lalui sejak 2013. Peluang, menurut Mashinsky, memerlukan penggunaan blockchain untuk model perniagaan yang inovatif, bukan hanya replika tradisional pada blockchain.

“Peluang terbaik adalah bagi para pemula untuk menciptakan model perniagaan baru yang hanya dapat dilakukan pada blockchain seperti yang dilakukan Celsius dengan pendapatan bunga dalam akaun bunga kripto. Banyak syarikat di crypto hanya menyalin model perniagaan Wall Street dan menyebut diri mereka revolusioner. Saya mencipta VOIP pada tahun 1994, dan kami sekarang sedang membina MOIP (Money over IP) untuk menyampaikan sistem kewangan berasaskan blockchain baru yang terdesentralisasi kepada orang ramai. “

Mashinsky juga menunjukkan tanggungjawab usahawan untuk membantu cryptocurrency menjadi perkara biasa.

“Kami telah menunggu bertahun-tahun untuk adopsi massal. Walaupun Bitcoin telah berjaya dengan baik berbanding kelas aset lain, ia mungkin mendapat gred C untuk dimasukkan, skala, dan diterima pakai. Mungkin ada 30-35 juta dompet unik aktif di seluruh dunia untuk semua duit syiling. Dari sudut pengangkatan, kita sangat awal. Celsius sebahagiannya muncul dengan bertanya pada diri sendiri bagaimana kita dapat mencapai adopsi besar-besaran. ”

“Kami mempunyai hampir 100,000 pengguna yang melakukan KYC: itu adalah sejumlah besar untuk cryptocurrency tetapi masih sebilangan kecil untuk fintech. Saya rasa sukar bagi orang untuk mempercayai bahawa kita dapat membayar 9% untuk sesuatu berdasarkan USD (stablecoin) ketika bank memberitahu mereka bahawa mereka bahkan tidak dapat membayar mereka 1%. “

Mashinsky menasihati orang untuk mendapatkan pendidikan tetapi berhati-hati.

“Percayalah, tetapi sahkan,” kata Mashinsky mengenai blockchain yang menggemakan pendekatan Reagan terhadap Rusia dalam Perang Dingin. Pendekatannya terhadap berita serupa. Di manakah seorang usahawan seperti Mashinsky mendapat maklumat dari hari ke hari?

Saya menonton banyak berita melalui Youtube dan membaca WSJ dan sumber berita kewangan lain. Juga, pub tertentu seperti Coincentral :), ”nota Mashinsky memuji.

Sebagai penutup, Mashinsky mendorong orang untuk mengambil tindakan untuk mengubah sesuatu dengan mengambil tindakan.

“Jika anda tidak menyukai permainan, ciptakan yang baru. Pilihan ada pada kebanyakan kita. “