Changelly je poznata platforma koju obično koriste početnici i investitori srednje razmjene za razmjenu jedne kriptovalute za drugu. Također možete trgovati fiat-om za kripto na burzi, ali preporučujem vam da koristite platformu koja je više usmjerena na one vrste trgovina kao što su Gemini ili Coinbase. U ovom pregledu usredotočit ću se na:

Ključne informacije o Changellyju

Kako radi

Changelly ima jednostavno sučelje koje vas korak po korak vodi kroz proces razmjene vaše imovine. Pružaju opsežne upute zbog kojih bi se čak i investitor početnik mogao osjećati ugodno koristeći svoju platformu.

Odmah vas pozdravljaju s dva padajuća izbornika za odabir koje dvije valute želite razmijeniti. Nakon što unesete iznos valute koju želite zamijeniti iz, Changelly prikazuje procjenu iznosa nove valute koju želite primiti.

Početna stranica Changelly

Na sljedećoj stranici možete promijeniti i potvrditi iznos koji ste prvotno unijeli. The devizni tečaj, iznos koji ćete dobiti, i predviđeno vrijeme dolaska su također jasno prikazani. Changelly čak izračunava i prikazuje njihovu naknadu za transakcije od 0,5%, ne ostavljajući prostora za zabunu tijekom nastavka postupka.

Changelly stranica za razmjenu

Zatim morate unijeti adresu novčanika na koju treba poslati novčana sredstva. Dvaput i trostruko provjerite ovu adresu. Ako unesete pogrešnu adresu, neće biti moguće pristupiti vašoj kriptovaluti nakon izvršene razmjene.

Stranica Changelly novčanika

U ovom ste trenutku gotovo gotovi. Na sljedećoj stranici prikazuju vam se svi podaci s prethodnih stranica i traži se potvrda da je sve točno. Ponovno, Toplo preporučujem da si posvetite vrijeme da pogledate ove podatke i provjerite ima li netočnosti. Nakon što svoja sredstva pošaljete na Changelly novčanik, ove podatke više nećete moći popraviti.

Stranica za potvrdu Changelly

Za posljednji korak trebate prenijeti sredstva izvornik valuta u novčanik koji nudi Changelly. To možete učiniti kopiranjem navedene adrese novčanika ili skeniranjem QR koda na dnu stranice.

Ako šaljete STEEM, Ripple ili XEM, tu su i dodatne informacije koje morate uključiti. Više informacija o tome možete pronaći ovdje.

Promijeni stranicu za slanje sredstava

Kad Changelly primi vaša sredstva, poslat će vam potvrdu e-poštom. Većina parova razmjene traje 5-30 minuta, i možete očekivati ​​da će konačna valuta biti u vašem novčaniku u tom roku.

Iako je web stranica dobro dizajnirana i intuitivna za upotrebu, srušila se nekoliko puta dok sam je koristio, a nekoliko gumba nije radilo ispravno. Jednom kada Changelly tim riješi ove probleme, Changelly će biti najbolje ocijenjena platforma s obzirom na korisničko iskustvo.

Naknade za trgovanje

Changelly tereti a paušalna naknada od 0,5% za svaku transakciju – mnogo niže od mnogih drugih popularnih burzi. Međutim, nije sve onako kako se čini. Često je devizni tečaj kojim se Changelly trguje mnogo lošiji od trenutnog tržišnog tečaja.

Kao što možete vidjeti u nastavku, tržišna stopa Bitcoina u vrijeme pisanja ovog članka iznosi 5337,69 USD prema coinmarketcap.com (pouzdan izvor podataka i trendova na tržištu kriptovaluta).

sučelje coinmarketcap

Na Changellyiju 5338 dolara kupit će vam samo ~ .866 Bitcoin. To je nešto više od 13% manje od jednog punog Bitcoina i puno veće od naknade od 0,5% koju navode.

Changelly sučelje

Ako vam ne smeta da razmijenite svoje kovanice po manje od savršenog tečaja, Changelly je i dalje dobra opcija za brzo trgovanje.

Dostupne kriptovalute

Changelly podržava nekoliko kovanica i uparivanja, uključujući:

 • Osnovni znak pažnje
 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Crtica
 • EOS
 • Ethereum
 • Ethereum Classic
 • Factom
 • Golem
 • Litecoin
 • Monero
 • NEO
 • Mreškanje
 • TenXPay
 • Još 58 novčića

Novi se novčići neprestano dodaju na platformu, pa ako sada ne možete pronaći ono što tražite, moguće je da će ih biti u bliskoj budućnosti.

Ograničenja prijenosa

Changelly ograničava iznos fiat valute koju možete razmijeniti, ali to je ograničeno samo tijekom vašeg prvog tjedna trgovanja. Američki, kanadski i australski državljani mogu samo trgovati 50 dolara u njihovoj prvoj transakciji. Ova se granica povećava na 100 dolara za sljedeću trgovinu obavljenu u roku od 4 dana. Jednog tjedna granica se ponovno povećava na 500 USD. Nakon toga više nema ograničenja za vaše trgovine.

Ne postoji ograničenje količine kripto valute koju možete razmijeniti. Ipak, trebali biste biti svjesni minimalnih depozita za svaki novčić. Ako vaš depozit nije dovoljan da pokrije mrežne naknade za prijenos sredstava, postoji veliki rizik da izgubite depozit, i neće se razmijeniti novčići.

Povjerenje tvrtke

Changelly je stvorio tim iza MinerGate, bazen za rudarstvo bitcoina, u 2013. Imaju nekoliko partnerstava s dobro uspostavljenim novčanicima poput Coinomi i Jaxx, a platformu sada koristi preko 500 000 trgovaca. Nekoliko članova zajednice izrazilo je svoje razočaranje tvrtkom, navodeći razloge zbog loših tečajeva koje sam gore spomenuo.

Osiguranje fonda

Changelly ne nudi mnogo detalja o svojim sigurnosnim politikama, ali nema puno razloga za brigu u vezi s financiranjem sigurnosti. Vaša sredstva nikad se ne pohranjuju na platformi. Umjesto toga, vaša se imovina nakon razmjene odmah šalje u novčanik. Kao dodatnu zaštitu na vašem računu, Changelly također koristi dvofaktorsku provjeru autentičnosti za prijave.

Korisnička podrška

Imao sam problema s pronalaženjem korisničke podrške na web mjestu Changelly. Veza na sustav podrške djeluje samo na nekim njihovim stranicama. Bilo je mnogo puta kada sam kliknuo vezu “Podrška” samo da bih se vratio na početnu stranicu. Kada veza funkcionira, pojavljuje se skočni prozor s greškom u kojem možete poslati problem.

Dobra strana je što burza ima znak Odjeljak s čestim pitanjima koji pokriva mnoga pitanja koja bi novi korisnik imao o svojoj platformi.

Zaključak

Sve u svemu, Changelly je dobra opcija za investitore koji su zainteresirani za trgovanje jednom kriptovalutom za drugu bez gnjavaže s normalnom razmjenom.

Kao mlada (“ish”) tvrtka, primjetno je da tim još uvijek radi na ispravljanju nekih pogrešaka na web mjestu. Kad se ti problemi riješe i tečajevi budu na konkurentnijoj razini, neću imati problema preporučiti Changelly svima koji traže brz način prebacivanja između kovanica.