Changelly adalah platform terkenal yang biasa digunakan oleh pelabur peringkat permulaan dan pertengahan untuk menukar satu cryptocurrency dengan yang lain. Anda juga boleh memperdagangkan fiat untuk crypto di bursa, tetapi saya cadangkan anda menggunakan platform yang lebih tertumpu pada jenis perdagangan seperti Gemini atau Coinbase. Dalam ulasan ini, saya akan memberi tumpuan kepada:

Maklumat Utama Changelly

Bagaimana ia berfungsi

Changelly mempunyai antara muka sederhana yang memandu anda selangkah demi selangkah melalui proses pertukaran aset anda. Mereka memberikan banyak arahan yang harus membuat pelabur pemula sekalipun merasa selesa menggunakan platform mereka.

Segera, anda akan disambut dengan dua pilihan untuk memilih dua mata wang mana yang ingin anda tukar. Sebaik sahaja anda memasukkan jumlah mata wang yang ingin anda tukar dari, Changelly menunjukkan anggaran jumlah mata wang baru yang anda mahukan terima.

Laman utama Changelly

Pada halaman seterusnya, anda boleh mengubah dan mengesahkan jumlah yang anda masukkan. The kadar pertukaran, jumlah yang akan anda terima, dan juga anggaran waktu ketibaan ditunjukkan dengan jelas juga. Changelly bahkan menghitung dan menunjukkan 0.5% yuran transaksi mereka tanpa meninggalkan ruang untuk kebingungan semasa anda meneruskan prosesnya.

Halaman pertukaran Changelly

Seterusnya, anda diminta memasukkan alamat dompet tempat dana harus dihantar. Periksa dua kali ganda alamat ini. Sekiranya anda memasukkan alamat yang salah, tidak akan ada cara untuk mengakses cryptocurrency anda setelah pertukaran dilakukan.

Halaman dompet Changelly

Pada ketika ini, anda hampir selesai. Di halaman seterusnya, anda akan menunjukkan semua maklumat dari halaman sebelumnya dan diminta untuk mengesahkan bahawa semuanya betul. Sekali lagi, Saya sangat mengesyorkan agar anda meluangkan masa untuk melihat maklumat ini dan memeriksa sebarang ketidaktepatan. Sebaik sahaja anda menghantar dana anda ke dompet Changelly, tidak ada cara untuk memperbaiki maklumat ini.

Halaman pengesahan Changelly

Untuk langkah terakhir, anda perlu memindahkan dana dari asli mata wang ke dompet yang disediakan oleh Changelly. Anda boleh melakukannya dengan menyalin alamat dompet yang tertera atau mengimbas kod QR di bahagian bawah halaman.

Sekiranya anda mengirim STEEM, Ripple, atau XEM, ada maklumat tambahan yang perlu anda sertakan juga. Maklumat lebih lanjut boleh didapati di sini.

Changelly hantar dana halaman

Setelah Changelly menerima dana anda, mereka akan menghantar pengesahan e-mel kepada anda. Sebilangan besar pasangan pertukaran berlaku 5-30 minit, dan anda boleh mempunyai mata wang akhir di dompet anda dalam jangka masa tersebut.

Walaupun laman web direka dengan baik dan intuitif untuk digunakan, laman web itu rosak beberapa kali semasa saya menggunakannya, dan beberapa butang tidak berfungsi dengan baik. Setelah pasukan Changelly berjaya menyelesaikan masalah ini, Changelly akan menjadi platform teratas berkaitan dengan pengalaman pengguna.

Yuran Perdagangan

Changelly mengenakan bayaran a bayaran tetap 0.5% untuk setiap transaksi – jauh lebih rendah daripada banyak pertukaran popular lain. Namun, tidak semuanya seperti yang kelihatan. Sering kali, kadar pertukaran yang digunakan Changelly untuk melakukan perdagangan jauh lebih buruk daripada kadar pasaran semasa.

Seperti yang anda lihat di bawah, kadar pasaran Bitcoin pada saat penulisan ini adalah $ 5337.69 menurut coinmarketcap.com (sumber yang dipercayai untuk data dan trend pasaran cryptocurrency).

antara muka coinmarketcap

Di Changelly, $ 5338 hanya akan membeli anda ~ .866 Bitcoin. Jumlah ini sedikit lebih daripada 13% daripada satu Bitcoin penuh dan jauh lebih besar daripada bayaran 0.5% yang mereka nyatakan.

Antara muka Changelly

Sekiranya anda tidak keberatan menukar duit syiling anda dengan harga yang kurang sempurna, Changelly masih merupakan pilihan yang baik untuk membuat perdagangan dengan cepat.

Cryptocurrencies yang ada

Changelly menyokong beberapa syiling dan pasangan termasuk:

 • Token Perhatian Asas
 • Bitcoin
 • Tunai Bitcoin
 • Sengkang
 • EOS
 • Ethereum
 • Ethereum Classic
 • Faktom
 • Golem
 • Litecoin
 • Monero
 • NEO
 • Riak
 • TenXPay
 • 58 syiling lagi

Syiling baru terus ditambahkan ke platform, jadi jika anda tidak dapat mencari apa yang anda cari sekarang, ada kemungkinan ia akan berada di sana dalam masa terdekat.

Had Pindah

Changelly menghadkan jumlah mata wang fiat yang dapat anda tukar, tetapi ini hanya terhad pada minggu pertama perdagangan anda. Warganegara A.S., Kanada dan Australia hanya boleh berniaga $ 50 dalam urus niaga pertama mereka. Had ini dinaikkan menjadi $ 100 untuk perdagangan seterusnya yang dibuat dalam masa 4 hari. Pada satu minggu, hadnya meningkat lagi kepada $ 500. Selepas itu, tidak ada lagi had perdagangan anda.

Tidak ada had untuk jumlah cryptocurrency yang dapat anda tukar. Anda harus mengetahui deposit minimum untuk setiap duit syiling. Sekiranya deposit anda tidak mencukupi untuk menampung yuran rangkaian untuk memindahkan dana, terdapat risiko tinggi bahawa anda akan kehilangan deposit anda, dan tidak ada duit syiling yang akan ditukar.

Kepercayaan Syarikat

Changelly dicipta oleh pasukan di belakang MinerGate, kolam perlombongan bitcoin, pada tahun 2013. Mereka mempunyai beberapa perkongsian dengan dompet mapan seperti Coinomi dan Jaxx, dan platform ini kini digunakan oleh lebih 500,000 peniaga. Beberapa anggota masyarakat telah menyuarakan kekecewaan mereka dengan syarikat itu, dengan menyatakan alasan mengenai kadar pertukaran yang kurang baik yang saya sebutkan di atas.

Keselamatan Dana

Changelly tidak memberikan banyak butiran mengenai dasar keselamatan mereka, tetapi tidak banyak yang perlu dikhawatirkan mengenai keselamatan dana. Dana anda tidak pernah disimpan di platform. Sebagai gantinya, aset anda segera dihantar ke dompet setelah mereka ditukar. Sebagai perlindungan tambahan pada akaun anda, Changelly juga menggunakan pengesahan dua faktor untuk log masuk.

Sokongan pengguna

Saya menghadapi masalah mencari sokongan pelanggan di laman web Changelly. Pautan ke sistem sokongan hanya berfungsi di beberapa halaman mereka. Terdapat banyak kali ketika saya mengklik pada pautan “Sokongan” hanya untuk menavigasi kembali ke halaman utama. Apabila pautan berfungsi, tetingkap pop timbul muncul di mana anda dapat mengemukakan masalah.

Di sisi positifnya, pertukaran mempunyai Bahagian Soalan Lazim yang merangkumi banyak soalan yang akan diajukan pengguna baru mengenai platform mereka.

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, Changelly adalah pilihan yang kukuh untuk pelabur yang berminat untuk memperdagangkan satu cryptocurrency dengan yang lain tanpa perlu pertukaran biasa.

Sebagai syarikat muda (“ish”), dapat dilihat bahawa pasukan masih berusaha memperbaiki beberapa bug di laman web. Setelah masalah ini diselesaikan dan kadar pertukaran berada pada tahap yang lebih kompetitif, saya tidak akan mempunyai masalah untuk mengesyorkan Changelly kepada sesiapa yang mencari cara cepat untuk menukar antara syiling.