Apa itu Ether Delta Exchange dan Bolehkah Saya Mempercayainya?

Ether Delta adalah pertukaran cryptocurrency yang dibina khusus untuk pasangan perdagangan token dan Ethereum ERC20. Pertukaran dijalankan berdasarkan kontrak pintar bertenaga Ethereum yang bertanggungjawab untuk menguruskan perdagangan, deposit, pengeluaran, dan integrasi dompet.

Sekiranya anda baru menggunakan Ether Delta, susun atur umum mungkin kelihatan tidak canggih berbanding Bittrex dan Binance, dan antara muka penggunanya mungkin canggung dan sukar untuk digunakan pada mulanya. Jangan biarkan ia sampai kepada anda. Setelah anda mengetahui seluk beluknya, anda akan melihat bahawa Ether Delta menawarkan salah satu pengalaman perdagangan yang paling selamat dan paling lancar di luar sana.

Ulasan ini akan merangkumi:

Ciri-ciri Utama Ether Delta

Bagaimana ia berfungsi

Ethere Delta berfungsi seperti satu kontrak pintar yang besar. Kontrak pintar mengawasi sebagian besar fungsi laman web, termasuk integrasi dompet, deposit, pengeluaran, dan pesanan perdagangan. Mereka adalah ciri khas Ether Delta, menjadikannya benar-benar terdesentralisasi dan menawarkan pengguna lebih banyak kawalan daripada pertukaran arus perdana yang lain.

Semasa membuka Ether Delta, anda akan melihat betapa padatnya keseluruhan antara muka. Dompet, buku pesanan, dan carta harga semuanya berada di tempat yang sama, dan anda juga tidak perlu membuat akaun untuk memulakan perdagangan.

ED

Daripada membuka akaun seperti yang anda lakukan di bursa warisan, kontrak pintar Ether Delta membolehkan anda menguruskan dana anda secara langsung menggunakan akaun dompet Ethereum anda sendiri. Anda boleh eithEDdropdowner import akaun Ethereum yang sudah ada atau buat yang baru dengan pertukaran. Sebagai alternatif, anda juga boleh menyegerakkan akaun Ledger Nano S atau Meta mask ke bursa. Kami akan membahas setiap pilihan akaun ini dengan lebih terperinci di bawah, tetapi pertama-tama kita akan melihat bagaimana memulakan perdagangan di Ether Delta. Untuk menguruskan akaun anda, anda mengklik menu lungsur turun di sudut kanan atas bursa. Dari sini, anda boleh mengimport / mengintegrasikan dompet dan kunci dan membuka halaman Etherscan akaun.

Penting untuk diperhatikan bahawa anda tidak boleh berdagang secara langsung dari akaun Ethereum anda. Untuk menggunakan pertukaran, anda harus memindahkan dana dari dompet peribadi anda ke dompet pertukaran. Untuk melakukan ini, pergi ke kotak Imbangan di sebelah kanan halaman dan pilih Deposit. Sebarang dana yang ada di dompet peribadi anda akan disenaraikan di bawah “Dompet”, sementara dana yang ada dalam kontrak pintar pertukaran akan disenaraikan di bawah “Ether Delta.” Untuk memulakan pemindahan, anda perlu memasukkan jumlah token Ethereum atau ERC20 yang ingin anda pindahkan dari dompet anda ke bursa dan klik butang Deposit biru.

Deposit ED

ED menarik diri

Setelah anda melakukannya, pop-up akan memberi anda alamat Etherscan untuk mengesan transaksi anda. Dana akan masuk ke dompet pertukaran anda sebaik sahaja pelombong mengesahkan transaksi. Proses ini berlaku sama seperti pengeluaran. Anda hanya perlu mengklik pada bahagian Pengeluaran di Balance Box, masukkan jumlah yang ingin anda pindahkan dari Ether Delta ke dalam dompet anda, dan klik “Penarikan.” Terdapat juga pilihan pemindahan untuk mengirim pertukaran atau dana dompet terus ke alamat dompet Ethereum yang berbeza.

Dan hanya itu yang ada. Proses pemindahan mungkin kelihatan berlebihan dan membosankan pada mulanya, tetapi tiada apa-apa yang anda belum ada kaitan dengan pertukaran arus perdana. Lebih-lebih lagi, ini memberi anda kawalan tambahan ke atas dana anda, kerana kontrak pintar sesuai dengan banyak pilihan dompet dan penyimpanan.

Berikut adalah beberapa pilihan yang anda ada untuk menyegerakkan akaun Ethereum luaran dengan Ether Delta.

Lejar Nano S

Ini mungkin merupakan pilihan paling selamat dan termudah untuk menguruskan kunci peribadi anda dengan kontrak pintar Ether Delta.

Untuk memulakan, anda hanya memasangkan Ledger Nano S ke komputer anda, buka kunci dan buka Aplikasi Ethereum. Seterusnya, anda harus mengaktifkan data kontrak dan menghidupkan sokongan penyemak imbas. Setelah anda berjaya melakukannya, Ether Delta akan mengenali buku besar anda dan apa sahaja dana yang anda ada akan muncul di bahagian dompet peribadi pada kotak Imbangan. Setiap kali anda melaksanakan atau memindahkan duit syiling, anda hanya perlu mengesahkan transaksi Ledger anda – Ledger Nano S menyimpan kunci peribadi dan alamat akaun anda, jadi ini akan menguruskan yang lain.

edlsn

Topeng Meta

metamaskMeta Mask tidak begitu selamat seperti Ledger Nano S, tetapi hanya sedetik. Ini adalah DAPP (aplikasi terdesentralisasi) yang berfungsi sebagai pemalam Chrome, dan anda boleh memuat turunnya secara percuma di kedai web Chrome. Setelah anda dimuat turun, anda akan membuat kata laluan yang membolehkan anda mengakses alamat Meta Mask dan kunci peribadi anda.

Akaun Meta Mask anda harus kelihatan dari menu drop-down di sudut kanan atas Ether Delta. Seperti dengan Ledger Nano S, selagi Meta Mask dibuka dan beroperasi, anda boleh menguruskan dana dengan menggunakan kontrak pintar Ether Delta.

Mengimport atau Membuat Akaun Baru

Anda juga mempunyai pilihan untuk mengimport mana-mana akaun Ethereum yang ada ke Ether Delta. Untuk melakukannya, anda mengklik dropbox pemilihan akaun di sudut kanan atas, pilih “Import Akaun”, dan berikan alamat dan kunci peribadi akaun.

Ether Delta juga membolehkan anda membuat akaun baru menggunakan kontrak pintar pertukaran. Cukup klik pada “Akaun Baru” di dropbox dan ia akan memberikan anda ID dompet baru dan kunci peribadi. Pastikan anda merakam kedua-dua ID ini, terutamanya kunci peribadi. Sekiranya anda kehilangan kunci peribadi akaun baru, anda tidak akan dapat mengakses dana anda.

baru

Keselamatan Akaun

Sifat desentralisasi, kontrak pintar, dan integrasi dompet peribadi Ether Delta menjadikannya salah satu pertukaran paling selamat di luar sana.

Pertukaran tradisional memerlukan anda membuat akaun untuk berdagang dan menyimpan dana. Akaun ini berada di dalam rangkaian pertukaran, dan semua dana anda disimpan dalam akaun ini. Kata laluan, nama pengguna, dan (kadangkala) pengesahan berbilang faktor melindungi akaun anda.

Dengan Ether Delta, mana-mana dan semua akaun anda digunakan untuk menguruskan dana anda wujud di luar pertukaran. Untuk membolehkan pengguna mengakses akaun ini, kontrak pintar Ether Delta berfungsi bersama dengan alamat dompet individu dan kunci peribadi.

Oleh itu, jika anda tidak mempunyai kunci peribadi alamat, anda tidak dapat mengakses dana alamat itu, sama ada dalam akaun asal atau dalam kontrak pintar Ether Delta. Ini menjadikan Ether Delta lebih selamat daripada pertukaran tradisional, yang menyimpan kunci peribadi anda untuk anda. Sekiranya ada yang mendapat akses ke akaun pertukaran anda, Bittrex atau Binance, ini bermakna mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahukan dengan dana anda. Dengan Ether Delta, mereka melihat alamat dompet anda, tetapi tanpa kunci peribadi akaun itu, mereka tidak dapat menyentuh apa pun di dalamnya.

Inilah sebabnya penggodaman baru-baru ini Ether Delta yang dialami tidak begitu merosakkan pertukaran seperti yang kita lihat dengan pertukaran masa lalu, seperti Youbit. Penggodam tidak menggodam bursa itu sendiri – dia hanya menggodam nama domain Ether Delta, jadi itu lebih merupakan penipuan phishing daripada penggodaman yang sebenarnya. Sekiranya itu adalah pertukaran biasa, penggodam mungkin telah meretas pelayan terpusat bursa, mengakses dompetnya yang panas, dan mengambil wang dan berlari. Ether Delta, bagaimanapun, tidak memiliki dompet panas kerana tidak menyimpan dana untuk penggunanya. Semua pengguna menyimpan dana mereka sendiri dalam kontrak pintar bursa, jadi satu-satunya cara penggodam dapat mengaksesnya adalah dengan memperdayakan pengguna agar mendedahkan kunci peribadi mereka di laman web Ether Delta palsu yang digunakannya untuk menggantikan domain sebenar.

Serangan pancingan data ini membuktikan betapa pertukaran desentralisasi yang hebat. Tanpa sumber terpusat untuk menyimpan dana, pertukaran dilindungi daripada serangan langsung ke bursa dan dana pengguna.

Pasangan Perdagangan

Ether Delta adalah eksklusif untuk token Ethereum dan ERC20, jadi satu-satunya pasangan perdagangan yang ada adalah antara Ethereum dan syiling yang dibina di blockchainnya.

Ini menjadikan pertukaran sebagai titik panas untuk duit syiling yang baru saja keluar dari ICO mereka. Mana-mana token ERC20 dapat menyenaraikan mata wangnya di bursa, selagi mereka mendaftarkan token mereka di platform.

Mata wang yang paling popular termasuk Populous, OmiseGo, Veritaseum, dan EOS antara lain.

Bayaran dan Had Perdagangan

Anda boleh membuat simpanan, pengeluaran, dan membuat pesanan di Ether Delta secara percuma. Apabila anda melaksanakan pesanan (iaitu membeli atau menjual dengan pesanan orang lain yang ada), anda hanya perlu membayar yuran sebanyak 0,03%.

Bayaran ini khusus untuk pertukaran, tetapi anda juga perlu membayar gas dalam setiap transaksi. Gas adalah bayaran yang membayar pelombong untuk memproses setiap transaksi. Pengguna dapat menetapkan harga gas mereka sendiri di menu drop-down kanan atas di bawah bahagian “Harga gas.” Harga gas yang lebih tinggi kemungkinan akan menghasilkan transaksi yang lebih pantas, sementara harga gas yang lebih rendah bermaksud harga yang lebih perlahan.

Harga gas lalai ditetapkan pada 4 gwei untuk setiap transaksi, yang berkaitan dengan biaya berikut:

Transaksi

Bayaran

Deposit ETH ~ 0.0003 ETH
Tarik balik ETH ~ 0.0001 ETH
Token deposit ~ 0.0001 ETH
Tarik balik token ~ 0.0002 ETH
Perdagangan ~ 0.0003 ETH
Batalkan pesanan ~ 0.0002 ETH

Pada masa ini, tidak ada had pengeluaran atau deposit di Ether Delta. Hanya ada ukuran transaksi minimum 0,001 dan batas jumlah pesanan yang dapat aktif dalam satu akun (5 pesanan beli dan maksimum 5 pesanan jual).

Sokongan penggunaedhelp

Ether Delta tidak menyediakan bahagian FAQ seperti kebanyakan pertukaran, tetapi menawarkan menu drop-down “Bantuan” dengan sumber yang bermanfaat.

Salah satu sumber ini termasuk sembang sokongan. Sembang ini membolehkan pengguna mengemukakan soalan kepada wakil syarikat dan ahli komuniti Ether Delta. Satu kelemahan untuk berbual itu ialah ia adalah ruang sembang awam, jadi soalan dapat ditenggelamkan oleh catatan dari pengguna lain. Walau bagaimanapun, perwakilan mempunyai pilihan untuk mengarahkan anggota mesej untuk menjawab soalan dengan lebih baik.

Menu lungsur turun juga merangkumi pautan ke sebilangan panduan mengenai cara menggunakan Ether Delta. Panduan ini biasanya mengarahkan pengguna ke catatan Reddit yang merangkumi pautan ke sumber yang bermanfaat.

Kepercayaan Masyarakat

Komuniti Ether Delta kecil, tetapi mereka yang memilih pertukaran bersumpah olehnya. Pada umumnya, pengguna yang konsisten setia pada platform, lebih memilihnya daripada pertukaran warisan kerana keselamatan dan penghormatannya yang lebih baik terhadap dana yang dikendalikan pengguna.

Pengasasnya, Zack Coburn, menyimpan profil yang cukup rendah. Dia mempunyai resume keusahawanan yang mengagumkan, tetapi dia sama sekali tidak mendapat perhatian dari laman web media atau berita.

Ringkasan Penutup

Saya penyokong besar Ether Delta semata-mata untuk keselamatan dan fleksibiliti tambahannya berbanding pertukaran warisan. Mengendalikan kunci peribadi anda sendiri adalah kelebihan besar, dan dapat mengintegrasikan banyak dompet ke dalam kontrak pintar Ether Delta untuk melancarkan pemindahan dana.

Perkara yang sama yang menjadikan Ether Delta begitu menarik juga boleh menjadikannya tidak menarik bagi pengguna. Di antara menavigasi kontrak pintar dan belajar bagaimana memindahkan dana, keluk pembelajaran sukar dilakukan berbanding pertukaran lain. Pasangan perdagangannya juga terhad kepada token ERC20, yang menjadikannya satu-satunya pertukaran yang tidak menyokong Bitcoin.

Secara keseluruhan, Ether Delta adalah pertukaran hebat yang memerlukan keperitan pendidikan yang diperlukan untuk menggunakannya, terutamanya jika anda memegang duit syiling anda di Ledger Nano S atau Meta Mark. Sifatnya yang terdesentralisasi dan kontrak pintar memberi anda lebih banyak kuasa terhadap mata wang anda daripada pertukaran lain, dan setelah anda mempelajari antara muka, ia menjadikan dana perdagangan masuk dan keluar dari dompet peribadi anda menjadi mudah..