U 2018. godini Crypto Hedge Funds gazi vodu

Crypto-ov vodeći model, Bitcoin, polako tone ove godine, dovodeći sa sobom i ostatak tržišta, i umjesto da idu s njima, hedge fondovi s kriptovalutom skaču.

Od početka godine, 9 takvih hedge fondova potpuno je prestalo s radom, Bloomberg izvještaji. Mnogi od njih stvoreni su tijekom prošlogodišnjeg procvata tržišta, donoseći 167 novih sredstava. Ova količina novih krvi dodala je 39 fondova stvorenih u razdoblju od 2011. do 2016. godine, povećavajući ih do ukupnog iznosa na više od 200 aktivni hedge fondovi za kriptovalute koji upravljaju procjenom 3,5-5 milijardi dolara u imovini.

Suprotno tome, do sada je u 2018. godini uspostavljeno samo 20 fondova, što je industriji stavilo na put da proizvede otprilike 120 novih fondova do kraja godine. S obzirom na 9 koji su do sada već zagrizli prašinu ove godine, konačni rezultat mogao bi biti puno manji.

Od onih koji su zatvorili svoja vrata, određeni fondovi to su učinili bez objašnjenja za svoje investitore. Na primjer, Crowd Crypto Fund izbrisao je svoju web stranicu i izbrisao svaki trag svoje aktivnosti na društvenim mrežama. Drugi su bili malo iskreniji pred neuspjehom. Alfa protokol, decentralizirani hedge fond koji je nedavno pokrenuo ICO, ukinuo je prodaju tokena i vratio sav prihod svojim sudionicima:

“Uzimajući u obzir potencijalne regulatorne i tržišne rizike, AlphaProtocol je odlučio da je najbolji pristup povrat novca za privatne članove prodaje. Budući da ALP token nije naveden ni na jednoj burzi, suradnici mogu vratiti sve ALP tokene izdane za puni povrat novca. Postupak povrata dovršen je do 31. ožujka 2018. “

Na sličan način, Polychain Capital, možda najveći fond te vrste s procijenjenom upravljanom imovinom od 250 milijuna dolara, udaljio se od izlaska na tržište u Kanadi s IPO-om. Tvrtka je planirala prijaviti svoje mjesto na kanadskoj burzi, ali kako se tržište krajem siječnja počelo pogoršavati, izvršni direktor Olaf Carlson-Wee objavio je da je organizacija odlučila “ne nastaviti s uvrštavanjem”.

S današnjim prinosima u 2018. od -23,31% – što je surovo oštar kontrast u odnosu na 1.708,50% povrata koji su ti fondovi osrednjeli u 2017. godini – negativna dna i tržišna nesigurnost nedvojbeno su pokretači tih zatvaranja. Ista ista tržišna nesigurnost mogla bi do kraja godine ostaviti 10% tih sredstava, prema globalnom direktoru fintech strategije Autonomous Research LLP, Lexu Sokolinu. Rick Marini, partner osnivač Protocol Ventures, vjeruje da će samo 50 od trenutno aktivnih fondova moći prikupiti dovoljno kapitala do 2019. da ostane na površini.

Novac je nedostižan ili se samo igra skrivača?

Iako se investitori zaziru od kriptovaluta i hedge fondova zatvaraju, kapital, u ovom ili onom obliku, još uvijek pronalazi put u prostor s crpytocurrency-om. Novac je još uvijek prisutan – ako znate gdje potražiti.

A ako ste blockchain / kripto poduzetnik, novac i dalje postoji ako znate na koga treba paziti. Povratak može biti manji, ali, na primjer, ulaganja rizičnog kapitala iz 2018. godine još uvijek su u ritmu da nadmaše ili premaše prošlogodišnjih milijardu dolara u financiranju. Do sada su skupine rizičnog kapitala samo ove godine u projekte uložile preko 350 milijuna dolara.

Jedan od takvih projekata, Blockstream, organizacija za razvoj blockchaina, prikupio 55 milijuna dolara u svojoj investicijskoj rundi serije A u veljači ove godine i nije sam. U seriji B, Bitpay je također privukao 7-cifrena sredstva s ukupno 40 milijuna USD investicijskog kapitala.

Izvan rizičnog kapitala, u 2018. godini zabilježeno je i najveće stjecanje tvrtke za kriptovalute do sada u mladoj povijesti branše. Krajem veljače, Circle Internet Financial Ltd., tvrtka koju podržava Goldman Sachs, kupila je Poloniexovu burzu za nevjerojatnih 400 milijuna dolara. Od ove otkupe, druge su tvrtke razmotrile sljedeće primjere, poput internetskog brokera Monex iz Tokija, koji je to učinio raspravljali o kupnji japanske burze Coincheck.

Zaštitni fondovi za sada su na udaru, a s obzirom na meteorski porast tih sredstava u vrijeme kada je odabir uspješne investicije bio jednostavan poput igranja bez poveza s očima na magarcu, više će ih otpasti kako godina bude odmicala. Ulaganja u VC i akvizicije od nekoliko milijuna dolara, poput prethodno spomenutih, ukazuju na to da, čak i tijekom pada tržišta, institucionalni novac ne čeka sa strane kako bi dobio svoju kožu u igri.

Ako se hedge fondovi nastave štrajkati, veliki igrači mogu se potruditi u drugim područjima industrije dok traže mogućnosti za vođenje kuće..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me