Buck započinje ovdje: Poziv na propise

Danas će se pred Senatom pojaviti Jay Clayton, predsjednik DIP-a, i J. Christopher Giancarlo, šef CFTC-a. Dnevni red je naslovljen “Virtualne valute: nadzorna uloga SEC-a i CFTC-a”, a Clayton i Giancarlo dostavit će svjedočanstva Senatskom odboru za bankarstvo, stanovanje i urbane poslove. U oba svjedočenja oba će regulatora iznijeti argumente za regulaciju kriptovaluta svojih organizacija, a posebno razmjene kriptovaluta.

“Kriptovalute, ICO i srodni predmeti najnoviji su u nizu tržišnih problema na kojima smo mi i naše osoblje usko surađivali kako bismo ojačali svoja tržišta kapitala za investitore i sudionike na tržištu”, Clayton’s svjedočanstvo čita.

DIP je već regulirao ICO kao vrijednosne papire, ističe se u svjedočenju. Sada će Clayton podnijeti predstavku Senatu da li je “potrebna ili primjerena povećana federalna regulacija platformi za trgovanje kriptovalutama”, jer ni SEC ni CFTC nemaju regulatornu moć nad razmjenama. S obzirom na to da burze nude usluge prijenosa novca, one se licenciraju i reguliraju od države do države.

Kopija vlastitog Giancarla svjedočanstvo odjekuje Claytonov poziv na propise koji potiču zdravo tržište. Giancarlo je naglasio da CFTC nema nadležnost nad “tržištima ili platformama koje provode gotovinu ili ‘spot’ transakcije u virtualnim valutama ili drugim robama ili nad sudionicima na takvim platformama.” Ali, on ima “nadležnost za izvršenje da istražuje putem sudskog naloga i drugih istražnih ovlasti … tržišta derivata virtualne valute i na temeljnim spot tržištima virtualne valute.” To bi uključivalo “regulatornu i izvršnu nadležnost … nad izvedenicama na virtualne valute kojima se trguje u Sjedinjenim Državama”, kao što su Bitcoin fjučersi.

CFTC, dakle, ne bi imao regulatorno pravo nad razmjenama, ali bi služio kao istražni dio zakona. Zapravo, već smo vidjeli da igra takvu ulogu u sudskim pozivima koje je izdao Bitfinexu i Tetheru u prosincu.

Na kraju svog svjedočenja, međutim, Giancarlo iznosi argument za federalno regulirani krajolik razmjene. Smatra da bi “trebalo razmotriti nedostatke trenutnog pristupa izdavanja državnih dozvola za prijenos novca koji ostavlja praznine u zaštiti trgovaca virtualnim valutama i investitora”, tvrdeći da “racionalizirani savezni okvir može biti učinkovitiji i učinkovitiji u osiguravanje integriteta osnovnog tržišta ”

Američkim građanima korak u jasnijem smjeru

U usporedbi s nekim svojim europskim i azijskim kolegama, Sjedinjene Države malo su učinile na zakonu kako bi razjasnile stav svoje vlade o kriptovalutama. Štoviše, propisi su oskudni i svaki je napor umjesto malih koraka poduzeo male korake u smještanju dojenčadi..

Ono malo što znamo jest da je SEC definirao ICO (i većinu tokena) kao vrijednosne papire, podvrgavajući ih važećim zakonima o vrijednosnim papirima. Porezna uprava također je kriptovalute označila kao svojstva, dok bi se svaki dobitak ostvaren ulaganjem trebao uračunati u porez na dohodak pojedinca. Na kraju, države su vodile put – kako zakon nalaže – da zaštite građane od lažnih platformi i razmjena, što su demonstrirali prestanak i odustajanje od naredbi za Bitconnect u Texasu i Sjevernoj Karolini.

I Clayton i Giancarlo vjeruju da su za zaštitu ulagača i njegovanje zdravijeg tržišta potrebni povećani savezni propisi, zakonodavna jasnoća i opći nadzor. Te bi inicijative, tvrde njihova svjedočenja, trebale utrti put budućnosti kriptovaluta, budući da oba regulatorna tijela smatraju da je svijetla i da ih se ne smije zanemariti:

“Jednostavno rečeno, trebali bismo prihvatiti težnju za tehnološkim napretkom, kao i novim i inovativnim tehnikama za prikupljanje kapitala, ali ne na štetu principa koji podrivaju naš utemeljeni i dokazani pristup zaštiti ulagača i tržišta”, reći će Clayton senat u svojoj završnoj riječi danas.

I Giancarlo se potpuno slaže:

“Ulazimo u novu digitalnu eru na svjetskim financijskim tržištima. Kao što smo vidjeli s razvojem Interneta, tehnološkog duha ne možemo vratiti u bocu. Virtualne valute označavaju promjenu paradigme u načinu na koji razmišljamo o plaćanjima, tradicionalnim financijskim procesima i sudjelovanju u gospodarskim aktivnostima. Ako ih zanemarite, to neće nestati niti je odgovorni regulatorni odgovor. Razvoj ove imovine, njihova nestabilnost i interes koji privlače rastuće globalno tisućljetno stanovništvo zahtijevaju ozbiljno ispitivanje. ”