Kroz povijest su umjetnost i tehnologija imale složen, ali koristan odnos. Obje discipline tjeraju ljudsku maštu do krajnjih granica. Kada komuniciramo s umjetnošću ili tehnologijom, učimo nešto novo i istražujemo novi način gledanja na svijet. Odnos tehnologije i umjetnosti važan je u ljudskoj kulturi.

Međutim, tijekom posljednjih nekoliko desetljeća umjetnost i tehnologija razvili su odnos ljubavi i mržnje s porastom Interneta. Sada je lako pretraživati ​​Google slike za bilo koje umjetničko djelo, a trivijalno je kopirati digitalne datoteke. Iako to znači veći pristup umjetnosti, to također znači da je prava umjetnost pojeftinjena pred poplavom primjeraka.

Blockchain tehnologija to bi mogla promijeniti. U ovom ćemo članku pogledati načine na koje blockchain pomaže umjetnosti da se promijeni.

Umjetnost se mijenja

Vizualnu umjetnost teško je definirati, upravo zato što se uvijek mijenja. Umjetnici neprestano pomiču granice mogućeg. Nedavno su se ta ograničenja proširila na područje digitalne umjetnosti – umjetnosti koja postoji kao datoteka na računalu, a ne u fizičkom svijetu. Ovaj prijelaz još više zamagljuje podjelu tehnologije i umjetnosti.

1. Digitalno proizvedena umjetnost

Jedan segment pokreta digitalne umjetnosti usredotočen je na stvaranje umjetnosti na računalu. To može značiti skiciranje nečega digitalno, fotošopiranje postojećih slika ili predstavljanje nečega u GIF obliku. Te vrste umjetnosti započinju život kao računalni kod.

digitalno proizvedena umjetnost

Ova je slika nastala uz pomoć računalnog algoritma

Blockchain tehnologija olakšava stvaranje ove vrste umjetnosti i provjeru autentičnosti. Mnogi ljudi čak mogu smatrati blockchain igre ili blockchain kolekcionarstvo vrstama digitalno proizvedene umjetnosti. Rijetki Pepes, na primjer, stekli su kultni status poželjne digitalne umjetnosti. Napokon, umjetnost je jednako vrijedna koliko god je netko spreman platiti.

2. Digitalno predstavljena umjetnost

Sljedeća grana svijeta digitalne umjetnosti je umjetnost stvorena u stvarnom svijetu, ali namijenjena digitalnom predstavljanju. U svijetu digitalne umjetnosti postoji izreka: “Ekrani su novi zidovi”. Štoviše, s porastom zaslona visoke razlučivosti, zasloni mogu predstavljati umjetnička djela s nevjerojatno visokom vjernošću originalnom djelu.

Ali kako znati da je datoteka koju prikazujete izvorna i da ima najvišu moguću kvalitetu? Blockchain tehnologija može pomoći u tome, potvrđujući pokretanje visokokvalitetnih slikovnih datoteka.

3. Digitalno proizvedeno i predstavljeno

digitalna umjetnost

Ovaj se GIF na aukciji prodao za 200 dolara, nakon što je naveden na cijeni od preko 5000 dolara.

Umjetnost se sve više digitalno proizvodi i prezentira, nudeći mogućnosti blockchainu da osigura čitav ciklus vrijednosti umjetničkog djela. Podjela tehnologije i umjetnosti više ne postoji jer tehnologija postaje sastavni dio stvaranja, prikazivanja, potpisivanja i prodaje umjetnosti.

4. Kupnje umjetnina kriptovaluta

Još jedna cvjetajuća industrija koristi kriptovalute za kupnju umjetnina. Kriptovalute su vrlo pogodne za ove vrste transakcija jer vam omogućuju relativno brzo prijenos velikih zaliha vrijednosti bilo kome na svijetu. Ne treba čekati da banke odobre prijenos, a niti jedan postotak transakcije ne ide obrađivaču plaćanja.

5. Blockchain umjetnička provenijencija

Primjene blockchain tehnologije u umjetnosti ne prestaju samo s digitalnom umjetnošću. Fizička umjetnička djela također imaju koristi od verifikacije blockchain umjetnosti i decentraliziranih tržišta.

Jedna od važnih aplikacija je blockchain art porijeklo, pomažući kupcima umjetnina da uspostave povijest prethodnih vlasnika, sve do izvornog umjetnika. Prednost korištenja blockchaina je što je njegova knjiga nepromjenjiva i dodana je samo. Bilo bi teško krivotvoriti, lažirati ili promijeniti podrijetlo umjetničkog djela koje je jednom navedeno na blockchainu. Kako blockchain ulazi na tržište umjetnosti čak i za starije umjetničke radove, razdor tehnologije i umjetnosti još se više zatvara, dovodeći analognu umjetnost u digitalno doba.

6. Proširivanje granica onoga što jest

Glavni nuspojava rasta digitalne umjetnosti i sve manjeg razdvajanja tehnologije i umjetnosti širi se osjećaj onoga što bi umjetnost mogla biti. Ne samo da Rijetki Pepes i Cryptokitties sada dobivaju status umjetničkih djela. Kripto Anime Coin (ANI), pa čak i crteži MS Paint, sada se mogu prodavati na digitalnim tržištima. Ako je netko spreman platiti za njih, onda ima vrijednost.

umjetničke granice

Ovakve vrste tehnoloških umjetničkih projekata nastavljaju osporavati naše unaprijed stvorene predodžbe o tome kako bi umjetnost trebala izgledati.

7. Učiniti umjetnost pristupačnijom

Korištenjem blockchaina moguće je kupiti djelo digitalne umjetnosti izravno od umjetnika bez posrednika. Slijedom toga, nikada u povijesti nije bilo jeftinije postati kolekcionar umjetnina. Trenutno putem interneta možete kupiti umjetničko djelo za manje od 10 USD. Datoteka koju primite ne bi bila pretisak izvornika. Umjesto toga, to bi bila originalna, ovjerena kopija koja je dio ograničenog broja (ili možda jedinstvena u svijetu).

8. Učiniti umjetnost pristupačnijom

Tradicionalna tržišta umjetnina carstvo su elite. Kurirani su i često udovoljavaju ukusima zapadnjaka više klase. Čim digitalizirate umjetnost i kreirate blockchain umjetničke tržnice, svima je lakše pristupiti tim tržnicama. Bilo koji umjetnik može prodati bilo kome drugome na svijetu, a da mu na putu ne stoje vratar ili kustos galerije.

9. Decentralizirajući autoritet za prodaju

Ovaj trend prema decentraliziranoj prodaji umjetnina umjetnicima i vlasnicima daje moć nad tim što učiniti sa njihovom umjetnošću. Kupovina i prodaja umjetnosti može se dogoditi ravnopravno po brzinama mnogo brže od tradicionalnih umjetničkih tržišta. Možda želite kupiti komad za prikaz tjedan dana, a zatim ga preprodati sljedeći tjedan. S decentraliziranim blockchain umjetničkim tržištima to je moguće.

Kada prodate, moći ćete primati ponude iz cijelog svijeta. Uskoro će pametni ugovori olakšati transakciju, osiguravajući da primate sredstva, datoteka se prenosi primatelju i izvornik više ne postoji na vašem računalu.

10. Digitalne galerije

Umjetničke galerije već su dugo fizički prostor i nije vjerojatno da će uskoro nestati. Međutim, prijelaz tehnologije i umjetnosti znači da su galerije sve više digitalne. S blockchain umjetnošću moguće je postaviti tržište umjetnina koje je DAO, potpuno bez vlasnika i koristi pametne ugovore za olakšavanje trgovine umjetninama.

Tehnologija, čl, & budućnost

Odnos umjetnosti blockchain i dalje se razvija, ali to je uzbudljiva primjena blockchaina u stvarnom slučaju upotrebe industrije gdje su prijeko potrebne provjera i autentičnost. Kako se jaz između tehnologije i umjetnosti smanjuje, očekujte da će umjetnost postati jeftinija, pristupačnija i eklektičnija.