Australija. Dosta slika nam padne na pamet kad pomislimo na zemlju dolje. Izbjeljeni suncem surferi, wallabies, Sydney Opera House. Ali, Australija je, unatoč skromnoj populaciji od 23 milijuna, više od pukog turističkog odredišta. Dom klokana, koala, AC / DC-a i vegemita na dobrom je putu da postanu svjetski lider u blockchain prostoru. Evo barem pet znakova blockchain inovacija u Australiji trenutno.

1. Australija je svjetski centar za inovacije

Možda to ne znate, ali Australija je zapravo to 11. najveće gospodarstvo u svijetu. I to je onaj koji je u tranzicijsko-brzom stanju. S ekonomijom koja se tradicionalno temelji na proizvodnji, vladin fokus za budućnost čvrsto je fiksiran na tehnologiji. I, točnije, o blockchain inovacijama u Australiji.

Već neko vrijeme utiru staze za to. 2016. dodijelila je vlada južne Australije 80 milijuna dolara stvaranju radnih mjesta u budućnosti i modernizaciji gospodarstva. Iste godine, tri od najviše na svijetu ometajući startupi na popisu Disrupt 100 (koji su uredili Microsoft Ventures, IBM kurator i Sky News) došao je iz Australije, prepoznat kao moć “utjecati, promijeniti ili stvoriti nova globalna tržišta”.

Također ima dosta međunarodnih tvrtki s uporištem. Poput HP-a i Microsofta, ovdje su i inovacijski centri. Australija je već naletjela na svjetsku scenu svojom domaćom telekom kompanijom Myriota. Tvrtka je osvojila najbolji industrijski startup na Internet of Things Summit, Silicijska dolina, za svoj IoT primopredajnik s niskom cijenom i snagom male snage.

A što se tiče blockchain inovacija u Australiji, njihov se talent talent brzo produbljuje, s čitavim okrugom za inovacije Tonsley već cvjeta u Južnoj Australiji. Sa svojim autobusima bez vozača, otvorenim prostorima, restoranima i centrima za okupljanje, Tonsley je odgovor Australije na Silicijsku dolinu. Mjesto za poticanje kreativnog razmišljanja, inovacija, inkubacije, vještina, veza i uvjeta potrebnih za napredovanje nove tehnologije poput blockchaina.

Prvi akceleratorski program TechStarsa ​​u azijsko-pacifičkoj regiji nalazi se u Adelaideu, a poduzetnička scena napreduje u ovom australskom gradu. Dok SAD nastavlja put prema regulaciji kriptovaluta, čini se da sve manje zemlje idu ispred. Pa, ionako manje zemlje stanovništva.

2. Pionirska burza

Unatoč nedavnim najavama NYSE-ove matične tvrtke ICE i švicarske SIX-e, najveća australska burza već ima svjetlosne godine. Australska burza vrijednosnih papira (ASX) ne samo da od 2014. već navodi burze kriptovaluta i blockchain kompanije, nego zapravo cijelu svoju infrastrukturu migrira na blockchain 2020.

Australska burza vrijednosnih papira

Australska burza vrijednosnih papira / https://www.asx.com.au/

Ovdje ne govorimo samo o popisivanju Bitcoina ili drugih digitalnih sredstava. Glavna burza u zemlji u potpunosti će prihvatiti blockchain tehnologiju. Plan je provesti sustav nakon trgovanja koji se temelji na blockchainu. To će zamijeniti njihov postojeći sustav elektroničke podregistracije klirinške kuće.

ASX procjenjuje da prelaskom na blockchain tehnologiju za upravljanje australskim financijskim tržištem mogu dodati čak 50 novih značajki za trgovce, istodobno s značajnom uštedom troškova. Plan je već u tijeku i učinit će ASX prvom velikom svjetskom burzom koja je prešla na blockchain tehnologiju.

3. Državno financiranje Blockchain istraživanja i razvoja

U svibnju je australska vlada najavila da će dodijeliti 700 000 AUD (500 000 američkih dolara) za „blockchain istraživanje“ i kako ga koristiti za pružanje pouzdanijih i sigurnijih državnih usluga. Dio novca također će ići za financiranje Agencije za digitalnu transformaciju (DTA) za procjenu korištenja blockchaina za državna plaćanja.

Cilj je razumjeti kako blockchain inovacije u Australiji mogu pomoći u poboljšanju učinkovitosti i modernizaciji gospodarstva zemlje. Cilj im je također procijeniti razinu zrelosti tehnologije i probleme koje ona može riješiti. Čini se da ovo uklanja list iz knjige Malte uspostavljanjem tijela za digitalne inovacije koje će regulirati i procijeniti blockchain inicijative.

Iako ovo nije nužno ogromna svota, to nije jedino financiranje dodijeljeno za blockchain projekte. Australsko ministarstvo unutarnjih poslova (DHA) također je najavilo provizorne planove i prijedlog da se blockchain koristi uz AI i IoT za upravljati međunarodnom trgovinom i lancem opskrbe.

Zatim samo prošlog mjeseca, australska vlada nagrađeni IBM cool milijardu AUD (750 milijuna USD) za razvoj blockchain inovacija u Australiji tijekom sljedećih pet godina. To će biti posebno usmjereno na razvoj AI, blockchaina i kvantnih tehnoloških rješenja za cyber sigurnost, istraživanje i upravljanje podacima.

Neki kritičari doveli su u pitanje naizgled slijepu vjeru australske vlade u IBM nakon njihovih katastrofalnih pokušaja upravljanja popisom zemlje u 2016. (koji je pretrpio neprestane DDoS napade). Drugi sugeriraju da dugoročna suradnja sa samo jednim pružateljem usluga možda nije dobar potez. To bi moglo značiti ponavljanje pogrešaka učinjenih u dotcomu procvata na prijelazu stoljeća.

U svakom slučaju, petogodišnji ugovor s IBM-om pokazatelj je da ni tehnološki div ni australska vlada ne vjeruju da blockchain tehnologija uskoro odlazi.

4. Akademski centri izvrsnosti

Australija također stječe reputaciju vodećih akademskih centara izvrsnosti u blockchain tehnologiji. The Sveučilište RMIT, na primjer, ima već dugo uspostavljeno središte za inovacije blockchaina i već je posvetio tek stidljivih 3 milijuna dolara sredstava za blockchain inovacije u Australiji. Institucija tvrdi da je “vodeći svjetski institut za istraživanje društvenih znanosti u blockchainu”.

RMIT Blockchain Innovation Hub

RMIT Blockchain Innovation Hub / https://sites.rmit.edu.au/blockchain-innovation-hub/

Također ne nedostaje blockchain okupljališta širom zemlje, uključujući i Blockchain centar u Melbourneu, redovita okupljanja u Sydneyu, i naravno, Južnoj Australiji Tonsley.

5. Glavne blockchain tvrtke

Konačno, iz Australije izlaze i neki veliki blockchain projekti, uključujući tvrtku blockchain sa sjedištem u Perthu DigitalX koja je uvrštena na australsku burzu vrijednosnih papira (ASX) u lipnju 2014. Kao inovativna blockchain tvrtka nude ICO savjetovanje, razvoj blockchain softvera i druge konzultantske usluge.

Moćna knjiga iz zapadne Australije je energetski blockchain startup koji omogućava peer-to-peer (P2P) dijeljenje električne energije. Prikupivši ogromnih 34 milijuna dolara na svom ICO-u, Power Ledger također je dobio dodatnih 8 milijuna dolara od australske vlade. To bi trebalo pomoći razvoju svog poticajnog tržišta za obnovljivu energiju.

Blok8 je australski blockchain inkubator čiji je cilj pomoći drugim tvrtkama da ubrzaju svoje projekte dajući im pristup svojoj mreži, stručnosti i mogućnostima financiranja. I startupi Havven i CanYa također počinju pronalaziti uspjeh, prikupljajući milijune dolara ICO financiranje i razvijanje rješenja za volatilnost odnosno tržište rada na mreži.

Blockchain inovacije u Australiji cvjetaju

Budući da se vlada zalaže za poticanje inovacija i tehnologije, i sazrijevaju uvjeti za to, bit će zanimljivo pratiti razvoj događaja u Australiji. Vidjet ćemo hoće li IBM ovaj put to uspjeti i kako funkcionira ASX-ov sustav zasnovan na blockchainu. Dakle, umjesto da oko sebe tražite inovativne tvrtke, sljedeći put će vam se možda isplatiti potražiti ispod.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me