Napomena urednika: slijedi post gosta koji je poslao ZenLedger.

Knjigovodstvo je kamen temeljac bilo kojeg posla. Potrebna vam je organizirana evidencija svih transakcija koje se događaju unutar organizacije da biste mogli razumjeti novčani tijek u vašem poslu. Zbog toga svi, od samostalnih praktičara do neprofitnih organizacija, do multinacionalnih konglomerata, povjeravaju profesionalnim CPA-ima vitalnu zadaću uravnoteženja knjiga.

Toliko knjigovodstva odnosi se na klasificiranje i evidentiranje transakcija. Klijenti se oslanjaju na CPA-ove kako bi demistificirali egzotične klase imovine i osigurali poštivanje poreznih zakona, zakona i propisa. S porastom potražnje za kriptovalutama, isplati se biti informiran.

Ako ste CPA, samo je pitanje vremena kada će vas klijent pitati o poslovanju s kriptovalutom.

Što se događa kada primate uplate u kripto? Kako klasificirate kupnju, prodaju i trgovanje kriptovalutama? U ovom ćemo odgovoru odgovoriti na ova i druga pitanja. Evo 8 savjeta o knjigovodstvu za Crypto CPA.

Što je kriptovaluta za CPA?

Za ostatak svijeta kriptovaluta je digitalna valuta koja koristi enkripciju za reguliranje svog “ispisa”, provjeru transakcija i održavanje transparentne, distribuirane knjige pod nazivom blockchain.

Za CPA, kripto nije valuta, već vlasništvo. Porezna uprava, zajedno s poreznim organizacijama većine razvijenih zemalja, klasificira kriptovalutu kao imovinu koja podliježe porezu na kapitalnu dobit.

To znači da čak i ako se vaš klijent kripto odnosi kao prema valuti i, recimo, kupi Bugatti Veyron s bitcoinima, i dalje bi na transakciju mogao biti dužan pozamašan porez na kapitalnu dobit. Kupnja se tretira kao prodaja imovine. Ako su bitcoini cijenili vrijednost otkako ih je klijent kupio, duguju porez na kapitalnu dobit na temelju vrijednosti bitcoina u trenutku prodaje.

I dok su nekada postojale neke dvosmislenosti oko “razmjena sličnih vrsta” jedne kriptovalute za drugu, novi američki porezni zakon mijenja IRC odjeljak 1031 (a) (1), zatvarajući tu zakonsku rupu i čineći sve trgovine kriptovalutom oporezivim događajem.

Savjeti za knjigovodstvo za kripto CPA-ove

Dakle, znamo da dugujemo porez na sve kripto transakcije, uključujući kupnju robe i usluga i razmjene sličnih vrsta. Budući da se ostatak svijeta kriptovalutom odnosi kao valutom, ali porezne organizacije tretiraju je kao vlasništvo, vaše knjigovodstvo može postati prilično složeno. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da svoje knjige držite ravno i usko.

Savjet 1 – Svaka kripto transakcija oporezivi je događaj. Vrijedno je ponoviti da kupnja, prodaja ili trgovanje kriptovalutama rezultira kapitalnim dobicima ili gubicima. To vrijedi čak i ako kupujete robu i usluge koristeći kripto (to se računa kao prodaja imovine) ili trgujete jednom kriptovalutom za drugu (npr. Bitcoin za Ethereum).

Savjet 2 – Držite kripto više od godinu dana.

Kao oporezivi događaj koji generira kapitalne dobitke ili gubitke, moguće je iskoristiti nižu stopu poreza na dugoročnu kapitalnu dobit na transakcije kriptovaluta.

Savjet 3 – Plaćanja u kripto sustavu tretiraju se kao uobičajeni prihod.

Ako se nalazite na kriptiranom kraju u zamjenu za robu, usluge ili kao plaću, to možete tretirati kao uobičajeni prihod po fer tržišnoj vrijednosti kripto u trenutku primanja.

Savjet 4 – Nema poreza na kapitalni dobitak na kripto doniranje dobrotvornim ustanovama oslobođenim poreza u SAD-u.

Ne morate plaćati porez na kapitalnu dobit na kripto donacije dobrotvornim ustanovama koje su oslobođene poreza (npr. 501 (c) (3)). Možete čak i odbiti donaciju od poreza na temelju fer tržišne vrijednosti kriptovalute na datum transakcije.

Savjet 5 – Kapljice, vilice i rudarstvo tretirajte kao oporezivi prihod.

Izgleda da zračne kapljice, vilice i kriptokop generiraju novac iz zraka, ali i dalje podliježu porezima. Politika IRS-a je tretirati novu kripto kao oporezivi prihod na temelju fer tržišne vrijednosti u trenutku transakcije. Oprema za kriptokopavanje može se odbiti kao poslovni trošak.

Savjet 6 – razmislite o trenutnoj promjeni kriptografije u gotovinu.

Ako dopustite klijentima da vam plate u kriptovaluti, dostupno je mnogo usluga koje vam omogućuju da ih odmah pretvorite u gotovinu. To smanjuje rizik od volatilnosti bavljenja kriptovalutama i može pojednostaviti vaše knjigovodstvo, a istovremeno vam omogućava da prilagodite zakonsko sredstvo plaćanja koje korisnici preferiraju.

Savjet 7 – Obratite pažnju na regionalne zakone i propise.

Kriptovaluta je nova klasa imovine. Zakoni i propisi razlikuju se od zemlje do zemlje. Države mogu imati svoje dodatne porezne propise koji okružuju kripto. Važno je da razumijete svoje lokalne porezne propise u vezi s kriptovalutama i da biste trebali izračunati svoje kripto poreze.

Savjet 8 – Koristite softver za računovodstvo poreza na kripto.

Važno je biti proaktivan, a ne reakcionaran u radu s IRS-om. Precizno samoprijava najbolji je način za napredak i izbjegavanje zakonskih kazni i naknada. ZenLedger kripto porezna usluga omogućuje vam uvoz kriptovalutnih transakcija, izračunavanje dobitaka i prihoda te automatsko popunjavanje poreznih obrazaca poput 8949, Prilog D, FinCen114 & FBAR.