Airbnb zaslužuje bolje: zašto su IPO-ovi preuranjeni za dijeljenje ekonomije pravde

Slijedi objava gosta koju je poslao ICOBox

IPO-i već dugo predstavljaju vrh korporativnog prikupljanja sredstava. Veliki dan isplate. Make-or-break trenutak. Tvrtke mogu prikupiti milijarde preko noći, pružajući im neviđenu priliku i pristup svjetskoj pozornici, sredstva za ostvarenje njihove uzvišene vizije, ali sve to košta..

Prije nego što postanu javna, tvrtke se uglavnom priklone svojim kupcima, zaposlenicima i odabranoj skupini privatnih investitora. U ovoj je fazi pružanje najboljeg mogućeg proizvoda ili iskustva najvažnije. Nakon IPO-a, uvodi se nova stranka: dioničar, koji može biti velika gužva da udovolji.

Vrednovanje dionica postaje kraljem nakon što izađe na berzu. Zadržati dioničare sretnima znači osigurati velik povrat njihovih ulaganja. Nažalost, to ponekad ide na štetu kupaca, okoliša i dobrobiti gospodarstva, jer tvrtke teže maksimiziranju dobiti i održavanju cijena dionica prema nebu.

Idealno bi bilo da sve učinite sretnima, ali vrlo rijetko je to stvarnost. Kupci moraju snositi teret inače nepotrebnih poskupljenja. Zaposlenici bi mogli vidjeti da im se posao šalje u inozemstvo radi jeftinije radne snage. Propisi o zaštiti okoliša mogu se zaobići kako bi se smanjili troškovi proizvodnje. Komponente proizvoda mogu se isključiti zbog manje izdržljivih i jeftinijih zamjena.

Nijedan od ovih problema nije jedinstven za javna poduzeća, ali pritisak koji moraju izvršiti dioničari, bez obzira na sve, često ih pogoršava.

Rasprava o tome treba li udovoljiti kupcima ili dioničarima trajala je stotinama godina otkako je nizozemska istočnoindijska tvrtka prvi put ponudila obveznice 1602. Iako ova zagonetka nije ništa novo, pojava ekonomije dijeljenja mijenja stvari. U igru ​​je ušao novi igrač: vlasnik.

Sudionici ekonomije dijeljenja ponovno dijele onog “koga trebam da pitam”. Platforme poput Airbnb, Uber i Lyft (platforma) trebaju udovoljiti tražitelju (kupcu), vlasniku (osobi koja stvarno posjeduje / upravlja imovinom s kojom platforma povezuje tražitelja) i dioničaru.

Grafikon obveza Kyriuma 1

Ni Airbnb ni Uber ni Lyft još nisu izašli u javnost, tako da dioničar trenutno nije dio jednadžbe, ali oni će uskoro biti faktor jer će sve tri tvrtke biti spremne provesti IPO u 2019. Uber i Lyft trenutno su u utrka biti prva platforma za razmjenu vožnje koja je izašla u javnost. Airbnb nije daleko iza.

Ali postoji problem …

“IPO model ne uzima u obzir” vlasnike “, koji su vjerojatno najvažniji sudionik u ekonomiji dijeljenja.”

IPO-ovi uspostavljaju pažljivo uravnoteženje tvrtke, čineći kupce sretnima naspram investitora. To je ljestvica s jednom zakretnom točkom. Javna ponuda u svom trenutnom obliku nije primjerena da udovolji sudionicima “vlasnika”.

Zamislimo da ste vlasnik Airbnba. Iznajmljujete svoj dom za desetke tisuća dolara dodatne zarade svake godine. Trošite vrijeme i novac pripremajući svoj dom na sve, od elegantnog dekora do usluga čišćenja do dodatnih pogodnosti za goste. Airbnb vam omogućuje da zaradite novac koji inače ne biste, ali to može biti radno intenzivan proces. Ako se Airbnbov model promijeni na vašu štetu, ako niste vezani za gotovinu, nema vas. Airbnb je upravo izgubio vaš prekrasni moderni sredinom stoljeća koji se nalazi na pet minuta hoda od najtoplijeg dijela centra grada.

Zadržavanje sudionika u vlasništvu najvažniji je čimbenik za budućnost trenutnih divova ekonomije dijeljenja, a tradicionalni modeli dionica nisu opremljeni za ovaj zadatak. Vlasnici predstavljaju proizvod, životnu snagu na kojoj ove platforme uspijevaju, a IPO-ovi će prisiliti ove platforme da kleknu pred zasebnom, nepovezanom grupom. Vlasnici se moraju nekako uključiti u razmatranja koja bi obično bila usmjerena na zadovoljstvo dioničara.

Iznenađujuće je da tehnologije kriptografskih tokena mogu ponuditi rješenje samo u kratkom vremenu.

Vlasnici rade gotovo poput zaposlenika na platformama. Vlasnici pružaju uslugu od koje profitiraju tvrtke za dijeljenje. Prije IPO-a zaposlenicima se često daje prilika za kupnju dionica. Budući da vlasnici nisu izravni zaposlenici ovih tvrtki, nuđenje dionica prije provedbe IPO-a nije laka ili zakonski izvediva opcija. Međutim, provođenjem sigurnosne žetonske ponude (STO) umjesto IPO-a, divovi za dijeljenje možda će moći razveseliti vlasnike, dioničare i kupce.

Sigurnosni tokeni odgovor su na kripto svijet na tradicionalne dionice, ponovno otkrivajući model za digitalno doba. Ukratko, sigurnosni tokeni nude iste pogodnosti i usklađenost kao dionice papira, poput dividendi, glasačkih prava i vlasništva, dok istovremeno pružaju bogatstvo novih dinamičnih mogućnosti za nagrađivanje vlasnika tokena.

Te nove mogućnosti su mjesto gdje bi vlasnici i kupci zaista mogli imati koristi od STO modela, umjesto da ih se izbjegava u nastojanju da udovolje dioničarima, jer oni također dijele dio kolača.

Zbog svoje digitalne prirode, tvrtke bi mogle izdvojiti rezervu tokena odvojeno od onih prodanih investitorima tijekom STO-a. Ovi se tokeni automatski dodjeljuju vlasnicima radi postizanja određenih unaprijed zadatih prekretnica, poput niza pruženih usluga, visoke ocjene korisnika ili vremena provedenog na platformi kao aktivni član. Čak bi i vjerni kupci mogli biti nagrađeni na sličan način, izravno putem aplikacije platforme. Dionice jednostavno nemaju mogućnosti na isti način nagraditi vlasnike.

Sigurnosni tokeni mogli bi platformama za dijeljenje omogućiti stvaranje pozitivne povratne sprege između tvrtke i pojedinačnih vlasnika, dok bi istovremeno omogućili tvrtki da izađe u javnost putem STO-a. STO ima sposobnost potaknuti vlasnike na kvalitetnu izvedbu nagrađujući ih udjelom u tvrtki. Bolji učinak znači veću dobit za tvrtku, što zauzvrat znači sretne dioničare (čiji su vlasnici sada dio). Tada se ciklus ponavlja.

Obveze dionika Kyriuma P2

Javni model iznova je kritiziran zbog nepovezanosti dioničara sa stvarnim sudionicima. Uspon ekonomije dijeljenja zahtijeva bolji sustav s minimalnim prekidima veze. Sigurnosni tokeni nude vrhunski način za tvrtke da prikupe sredstva, a istovremeno zadovoljavaju sve uključene strane. IPO-i nisu spremni za izazove i suradnju potrebnu za procvat nove ekonomije digitalnog dijeljenja.

Nova klasa vlasnika mora vidjeti neke od istih povratnih udara koje će platforme za dijeljenje izvući iz javnog objavljivanja. Sigurnosni tokeni pomažu u postizanju ove ravnoteže, pokrećući isti uzajamno koristan, kapitalistički zamah koji je bio u srcu ekonomije dijeljenja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map