U različito vrijeme tijekom proteklog desetljeća i dionice Bitcoina i tržišta u usponu uživale su znatne dobitke. Ipak, ponekad je svaki pretrpio i neka divlja premlaćivanja od strane gospodina Marketa. Dakle, ispitajmo performanse dionica Bitcoina u odnosu na dionice tržišta u nastajanju, ispitujući relativne snage i slabosti ova dva ključna financijska tržišta. Posjetiti Mudrost gorivo za najbolje vodiče o učenju novih vještina.

Ovaj će članak pokazati usporednu relativnu snagu (RS) Bitcoina u odnosu na ključni fond kojim se trguje na burzi (oznaka: EEM, iShares MSCI Emerging Markets ETF) tijekom šest ključnih vremenskih razdoblja. Vidjet ćete kako se BTCUSD snašao u odnosu na EEM u proteklih tri, šest, 12, 24 i 36 mjeseci. Vidjet ćete i kako je Bitcoin dramatično nadmašio EEM u posljednjih pet godina. Vidjet ćete da je Bitcoin čak nadmašio dionice velike brazilske rudarske tvrtke i ogromne azijske tvrtke za poluvodiče koja je isporučila sjajnu Popis načina pronalaska knjiga o kripto kovanicama gdje ćete pronaći vrlo vrijedne informacije.

Konačno, steći ćete uvid u to zašto investirati u Bitcoin i ulaganje u dionice tržišta u razvoju (EM) moglo bi stvoriti dobru kombinaciju dugoročnog ulaganja.

Bitcoin naspram novih tržišta: ključni RS podaci

EEM je odabran kao opunomoćenik dionica na tržištima u razvoju iz ovih razloga:

 • Trguje cijeli dan (930 do 1600 ET), od ponedjeljka do petka (osim praznika).
 • Među najlikvidnijim je od svih neameričkih ETF-ova dionica.
 • Njezini fondovi uključuju raznolik niz od više od 900 dionica.
 • Nudi opsežnu paletu likvidnih call i put mogućnosti.
 • Kao i Bitcoin, u stvarnom vremenu možete ga kupiti, prodati ili prodati na kratko.
 • Ovaj ETF nudi investitorima realan pogled na mogućnosti ulaganja na burzi koje nisu iz SAD-a.

Statistika Bitcoina (BTCUSD) u odnosu na EEM RS od vrhunca kripto tržišta u prosincu 2017. trenutno favorizira EEM. Oba su tržišta od tada u padu, ali rasprodaja EEM-a bila je manje ozbiljna. Bez obzira na to, nekoliko bikovskih tehničara sugerira skori BTCUSD skup. Što se tiče EEM-a, ponovno je stvorio ključnu multiciklističku nisku formaciju koja se trenutno može pohvaliti nizom sedam za sedam.

Kratkoročna statistika (godinu dana ili manje)

Tromjesečna izvedba BTCUSD-a: (39,99) posto

Tromjesečni učinak EEM-a: (3,17) posto

Pobjednik RS-a: EEM

Šestomjesečna izvedba BTCUSD-a: -39,99 posto

Šestomjesečni učinak EEM-a: -7,31 posto

Pobjednik RS-a: EEM

12-mjesečna izvedba BTCUSD-a: -73,91 posto

Učinak EEM-a za 12 mjeseci: -18,52 posto

Pobjednik RS-a: EEM

Jasno je da nije bilo nadmetanja na kratkoročnoj ljestvici RS-a. Istina je da je EEM postigao nekoliko pogodaka u sva tri kratkoročna vremenska okvira. Međutim, vrijednost je erodirala puno sporije od BTCUSD-a.

Dugoročna statistika (dvije godine ili više)

Izvedba BTCUSD-a u trajanju od 24 mjeseca: +247,04 posto

Izvedba EEM-a u trajanju od 24 mjeseca: +11,18 posto

Pobjednik iz RS-a: BTCUSD

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: +813,58 posto

36-mjesečna izvedba EEM-a: +26,76 posto

Pobjednik iz RS-a: BTCUSD

Petogodišnja izvedba BTCUSD-a: +370,82 posto

5-godišnji učinak EEM-a: 0,13 posto

Pobjednik iz RS-a: BTCUSD

Dionice ključnih tržišta u razvoju: Bitcoin također pobjeđuje

Da ste 4. siječnja 2016. ulagali u dionice Taiwan Semiconductor and Manufacturing (TSM) i BTCUSD, vaš kripto holding bio bi znatno veći od vaših TSM dionica:

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: +784,12 posto

36-mjesečna izvedba TSM: +58,31 posto

Pobjednik iz RS-a: BTCUSD

Evo pogleda trogodišnje usporedbe performansi brazilskog rudarskog diva Vale, S.A. (VALE) i BTCUSD:

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: +784,12 posto

36-mjesečna izvedba VALE: +343,67 posto

Pobjednik iz RS-a: BTCUSD

Bez obzira uspoređuje li se s EEM-om, TSM-om ili VALE-om, dugoročne performanse Bitcoina impresivne su. Tijekom dugog razdoblja, pitanje Bitcoin u odnosu na tržišta u razvoju definitivno pronalazi svoj odgovor u decentraliziranom, digitalnom umovanju gospodina Nakamota.

EEM: potencijalne prednosti i nedostaci

EEM drži široku paletu dionica iz zemalja u razvoju, poput Argentine, Brazila, Kine, Indije, Indonezije, Malezije, Meksika, Filipina, Rusije i Tajlanda, između ostalih. Također zauzima pozicije u dionicama koje dolaze iz naprednijih zemalja poput Južne Koreje i Tajvana, plus nekoliko više. Pojedinačne dionice EM-a mogu investitorima i špekulantima ponuditi potencijal za velike dobitke. Međutim, ove hlapljive dionice također mogu brzo opadati u vrijednosti, uzrokujući ozbiljna smanjenja portfelja. S obzirom na ove stvarnosti, trgovanje a košara diverzificiranih dionica EM putem EEM-a može rezultirati nešto glađom krivuljom vlasničkog portfelja.

Dodavanje EEM-a vašem investicijskom portfelju može vam ponuditi sljedeće prednosti:

 • Izloženost međunarodnim ulaganjima za američke investitore
 • Zastupljenost dionica i industrijskih grupa u svijetu
 • Minimiziranje rizika specifičnih za tvrtku (loši izvještaji o zaradi, skandali u poduzećima, regulatorna ili trgovinska pitanja)
 • Iznadprosječni potencijal rasta, ovisno o ekonomskim ciklusima država koje predstavljaju zalihe sadržane u EEM-u

Sad, samo zato što postoje prepoznatljive prednosti držanja nekih dionica EEM-a u vašem portfelju, nemojte zanemariti potencijalne rizike:

 • Valuta specifična za zemlju propada ili hiperinflacija (Argentina je nedavni primjer)
 • Politička nestabilnost (vojni pučevi, predsjednik koji preuzima diktatorske ovlasti, itd.)
 • Međunarodni trgovinski ratovi također mogu uzrokovati pustoš s dnom i cijenama dionica tvrtki sa sjedištem u EM-u.

Trenutna tehnička pozadina EEM-a

Tehnička karta koju ćete pregledati jedna je od jedinstvenijih koju ćete ikada vjerojatno susresti. EEM se može pohvaliti jednim od najpouzdanijih ritmova cjenovnog ciklusa među glavnim ETF-ovima. Izuzetno je rijetko za vidjeti sedam uzastopni najniži nivoi bicikla koji se formiraju točno na vrijeme, na bilo kojem financijskom tržištu. Ipak, EEM je još jednom uspio postići ovaj zapanjujući podvig:

bitcoin u odnosu na tržišta u razvoju EEM ciklusi

EEM, dvotjedni grafikon: Ovaj ključni ETF na tržištima u nastajanju upravo je smanjio još jedan multicikl. Hoće li ovaj postupak dna dovesti do nove mogućnosti kupnje? Slika: MotiveWave Ultimate.

Čini se da će šansa u narednim danima pogodovati trgu koji se može trgovati, ali samo će vrijeme pokazati. Zapamtite, samo zato što se obrazac grafikona ponavlja iznova (i s uspješnim investicijskim rezultatom), ishod bilo koje trgovine ili mogućnosti ulaganja je potpuno slučajan ishod, koji nije povezan ni s jednom serijom dobitnika ili gubitnika koji su mu prethodili. Zbog toga se nikada ne kladite na ranč ni na jednu trgovinsku postavku ili tržište, bez obzira na to koliko bi se prilika mogla prikazati kao bikova ili medvjeda..

Najnoviji uzorak grafikona Bitcoina

Bitcoin se naizgled stabilizirao nakon pada 2018. (pad od gotovo 50% u pet tjedana). I on ima nominalno bikovski ciklički uzorak, a trgovanje okupljanjem na površini od 5000 dolara izgleda kao realna mogućnost u prvom tromjesečju 2019:

bitcoin naspram novih tržišta BTCUSD aligator

BTCUSD, tjedno: Bitcoin ponovno trguje u uskom rasponu. Njegovi ciklusi sugeriraju da skup uskoro dolazi, a malo je režijskih zaliha koje bi ga zaustavile prije nego što postigne 6.500 dolara. Slika: MotiveWave Ultimate.

Trenutna akcija bočnih cijena Bitcoina često se vidi prije nego što se krene bikovski proboj. Budući da se očekivalo da će novčić doći do dna negdje u siječnju 2019. godine, a golema ‘rupa za volumen’ nazire se malo iznad razine od 4.000 dolara, nekim velikim trgovcima neće trebati puno da ovdje održe lijep miting. Bez ulaska u cjelovit tutorial ovdje, Bill Williams Aligator Pokazatelj (tri pomaknuta pomična prosjeka na grafikonu) izvrsno vam pomaže u potvrđivanju raspona trgovanja i trendnih tržišta. Ako vaša trgovačka platforma nudi Alligator, svakako provedite neko vrijeme učeći ga kako ga koristiti. Vjerojatno ćete od sada to smatrati tehničkim alatom.

Sada svi zajedno

Gledajući BTCUSD i EEM zajedno, očito je da ovaj određeni tržišni par nije pretjerano povezan. Kad se jedan okupi, drugi može stagnirati ili čak ići u drugom smjeru. Ponekad se na jednom tržištu trguje u uskom rasponu, čak i kad drugi trendovi imaju snažnu tendenciju. Pod pretpostavkom slične dugoročne nekorelacije, BTCUSD i EEM mogli bi se pokazati izvrsnim diverzifikatorima za vaš portfelj:

bitcoin u odnosu na tržišta u razvoju Bitcoin i EEM korelacija

BTCUSD i EEM, tjedni: Bitcoin i dionice na tržištima u nastajanju uglavnom nisu u korelaciji, što ih čini atraktivnim komponentama unutar raznolikog portfelja ulaganja. Slika: NinjaTrader 8

Trenutno i Bitcoin i EEM izgledaju spremno za okupljanja, ali njihovo vrijeme i trajanje su, naravno, nepoznati. Očiti je pomak rallya u nastajanju pojava širokih raspona probojnih cijena i natprosječnih količina trgovanja. Ako planirate kupiti bilo koje tržište, pripazite da rizik po trgovini bude mali, 2 posto vrijednosti vašeg računa ili manje.

Zakon o uravnoteženju

Možda ste predani držanju Bitcoina na duge staze. Možda biste čak htjeli zadržati svoju poziciju u Bitcoinima sve dok prošlogodišnja najviša razina ne pređe faktor tri ili čak pet puta (ili više). To je zasigurno divan cilj, ali pripazite da ne polažete svu nadu (ili novac) na taj jedan, samo bikovski ishod.

Razmislite o uravnoteženju portfelja ulaganja u kriptovalute s nizom drugih financijskih instrumenata koji nisu ili obrnuto povezani, poput zlata, tehnoloških dionica, nekretnina i dionica na tržištima u nastajanju. Možda nećete doživjeti uzbuđenje kada ćete vidjeti svoj skup portfelja samo za Bitcoin za 300 posto (dobro, jednog dana). Međutim, niti ćete pretrpjeti užas i zaprepaštenje zbog dodatnih 85 posto povlačenja Bitcoina, čak iako druge klase imovine cijene ili doživljavaju samo manje padove. Igranje dobre obrane ono je što pobjeđuje u velikim igrama u sportskom svijetu. Isto vrijedi i za igru ​​inteligentnog ulaganja i špekulacija na financijskom tržištu.

Svi podaci putem TradingView.com. Konačni datum presijecanja podataka bio je 4. siječnja, 2019, za BTCUSD, EEM, TSM i VALE. Provizije, proklizavanje i dividende na dionice koje se ne uzimaju u obzir.