Bitcoin umire. Svatko tko postoji oko kriptopisa više od nekoliko godina, to neće prvi put čuti. Nedavno je CNBC-ov segment Fast Money održao a lažni sprovod za Bitcoin. Kako se nastavlja najduže tržište medvjeda u povijesti kriptovaluta, ironično naslovljen poslovni show proglasio je kraj Bitcoina.

Gostima emisije nije nedostajalo kripto pozitivnih predviđanja cijena, posebno utjecajnih teškaša poput Mikea Novogratza iz Galaxy Digital-a i Toma Leea iz Fundstrata. Još jedna izjava o smrti Bitcoina stiže kao tradicionalna američka tržišta poput S&P 500 inča bliže novim maksimumima svih vremena.

Dobivanje neke perspektive

Njihova zasluga, emisija CNBC prešla je na bika Briana Kellyja koji je argumentirao slučaj kralja kripto. Srećom, Kelly je napravio domaću zadaću o Bitcoinu. Ovo nije prvi put da tržište bilježi tako drastičan pad. Kelly je nastavila objašnjavati: „Znate kad se pojavila ona greška u Bitcoin-u, koja je bila negdje na vrhuncu. Pa kad počnemo proglašavati sprovod i stvari postanu doista užasne, sentiment se približava najnižim razinama. ” Mudre riječi kao što zna svatko tko je prošao kroz veliki pad Bitcoina.

Iako nije u potpunosti prikazan na ovom grafikonu, prvo veliko propadanje Bitcoina zapravo je bilo njegovo najgore. Od lipnja do studenog 2011. Bitcoin je pao nevjerojatnih 93 posto. Sljedeća dva značajna pada zabilježila su 57, odnosno 83 posto.

Glavni padovi u eksponencijalnom rastu cijena Bitcoina između 2012. i 2014

Glavni padovi u eksponencijalnom rastu cijena Bitcoina između 2012. i 2014

Takva bi volatilnost preplašila nikoga. Stoga ne čudi da su mainstream mediji okolo nazivali smrt Bitcoina Zapravo 347 puta, prema nekima. I dok takve vrste kritika često čujete na mnogim mjestima diljem Interneta i doista na ulicama, mnogi ljudi ne shvaćaju jednu važnu stvar: ovo je eksponencijalno bikovo tržište.

Drugim riječima, kupnja i dugoročno držanje ostvarili bi povrat koji premašuje deset, dvadeset ili čak stotine puta više od vašeg ulaganja. Ako vaše vrijeme nije proročansko, brzo obogaćivanje nije održiva strategija. Možda su HODLER-ovci doista za nešto ovdje.

Povratak na posao

Stvarnost je takva da se ništa ne postiže kad cijene iz dana u dan porastu dvoznamenkastim postotkom. Na tržištima kripto bikova, tvrtke koje grade portfelje za praćenje portfelja vjerojatno se smješkaju od uha do uha. Twitter je prepun snimaka zaslona i hvalisavih natjecanja. Gotovo je nemoguće ne zaraditi novac. Nemojte mrziti medvjeda. Svakako, špekulanti osjećaju bol kad stigne, ali vjerojatno najvažniji doprinosioci ovom pokretu (programeri) zapravo rade stvari.

#BUIDL https://t.co/DKoPtTnLWD

– Vitalik koji ne daje eter (@VitalikButerin) 7. ožujka 2018

Razmjena kriptovaluta Coinbase čak je i drsko pokušala podnijeti patent za popularni izraz za razvoj kripto industrije „BUIDL“. Kasnije su napustili tu ideju, ali to samo pokazuje da industriji treba zdrava ravnoteža između izgradnje proizvoda i usluga i gledanja da njihova vrijednost dugoročno raste.

Definiranje uspjeha

Možda je najveći problem u definiranju uspjeha Bitcoina u metrici koja se koristi za njegovo mjerenje. Nažalost, mnogi se neugodnici usredotočuju isključivo na cijenu. To je pomalo površan način mjerenja blockchaina i njegovih mnogih funkcionalnih dijelova. Vrijeme je da se malo dublje kopa. Među nizom drugih korisnih analitičkih alata koje bilo tko može koristiti je i dnevni grafikon transakcija Bitcoina.

Bitcoin svakodnevno potvrđene transakcije

Bitcoin svakodnevno potvrđene transakcije (Izvor: Blockchain)

Ovo bilježi broj potvrđenih transakcija na Bitcoin mreži otkad je pokrenuta 2009. Primjećujete li nešto? Iako je cijena Bitcoina u 2018. godini niža u trendu, dnevne transakcije nisu. Zapravo se dogodilo upravo suprotno. Usvajanje nastavlja rasti i ponovno se približava svevremenskoj visokoj upotrebi.

To ima potpuni smisao kad se uzme u obzir financijska situacija nekoliko zemalja. Južnoamerikanci u Argentini i Venezueli nastavljaju trgovati kriptokriptom više nego ikad prije. Zapanjujuće stope inflacije prisiljavaju sve više i više građana širom svijeta da se okrenu alternativnim zalihama vrijednosti prkoseći ovoj takozvanoj kripto zimi koju tržište trenutno proživljava.

Osim toga, druge metrike poput brzine raspršivanja, iako su izvan svojih maksimuma, još uvijek pokazuju zdravu ukupnu sliku ekosustava Bitcoin. Nijedna metrika nije savršena, ali široko prihvaćanje vjerojatno je sjajnija vizija Satoshi u usporedbi s Bitcoinovom špekulativnom vrijednošću.

Bitcoin je mrtav, živio Bitcoin!

Poznata izreka dolazi iz doba monarha kada bi smrt jednog kralja vidjela da je novi zauzeo njegovo mjesto. Dovitljivost programabilnog novca znači da koncepti poput forkinga uvode način da se kriptovalute iznova otkriju. Bitcoin maksimalisti vole mrziti altcoin-ove, ali u najmanju ruku postoji jedna važna usluga koju pružaju: držanje programera Bitcoina na nogama.

Nesumnjivo je da su mnogi altcoini i ICO ispunjeni vrućim zrakom i usnama. To, međutim, ne znači da programeri ne stvaraju neke zanimljive ideje i alate u alternativnom prostoru. Ako Bitcoin želi ostati ispred paketa, razvojni tim neprekidno će morati inovirati.

Revolucija neće biti izgrađena preko noći. I sigurno se neće graditi na temelju jednosmjernog kretanja cijena. Možete zamisliti kako bi prvi pad cijena od 90 posto 2011. godine dao zajednici ozbiljnu pomoć u postavljanju pitanja: “Umire li Bitcoin?”

Sada u svojoj devetoj godini rada i petom ili šestom ozbiljnom povlačenju, bilo kojeg iskusnog HODLera vjerojatno jednostavno nije briga. Oporavak kriptovaluta ipak zapravo nije oporavak. Unatoč padu od 84 posto s vrha na najniži nivo od prosinca 2017., Bitcoin je i dalje u porastu nekoliko stotina posto u odnosu na prije samo nekoliko godina. Ti radiš matematiku.

Bitcoin ne umire, on samo hibernira. A kad se medvjed probudi, vjerojatnost je izuzetno velika da će se opet pretvoriti u bijesnog bika.