Kada mjerite relativnu snagu (RS) Bitcoina u odnosu na zlato ili druge metale i glavna financijska tržišta, svjedočite nepristranom pogledu na njegovu usporednu snagu (ili slabost). Ove statistike mogu vam pomoći u donošenju kritičnih investicijskih odluka. Čak vam mogu pomoći u predviđanju glavnih prekretnica na tržištu, omogućujući vam vremenski preciznije unose u trgovinu (ili izlaze).

Ovaj će članak otkriti RS Bitcoin-a protiv zlata (oznaka: GLD, SPDR-ove dionice zlata) tijekom šest ključnih vremenskih razdoblja. Vidjet ćete kako se BTCUSD snašao u odnosu na GLD u proteklih tri, šest, 12, 24 i 36 mjeseci. Vidjet ćete i kako je Bitcoin u posljednjih pet godina dosljedno nadmašivao GLD.

Vidjet ćete da je Bitcoin čak nadmašio dionice dviju najvećih svjetskih kompanija za vađenje zlata. Napokon, steći ćete uvid u to zašto bi uključivanje Bitcoina i zlata u vaše portfelje za trgovanje i ulaganje moglo biti dobra ideja.

Bitcoin protiv zlata: ključne RS statistike

Statistika Bitcoina (BTCUSD) u odnosu na GLD RS od puhanja u prosincu 2017. u velikoj je mjeri u korist GLD-a. Trenutno, u svakom slučaju. Istina je da je BTCUSD na medvjeđem tržištu, ali bikovi znakovi života i dalje se pojavljuju za ovaj novac. Što se tiče GLD-a, možda se priprema za snažni višemjesečni (ili godišnji?) Skup, koji bi također mogao iznenaditi nagore 2019. godine.

Kratkoročna statistika (godinu dana ili manje)

Tromjesečna izvedba BTCUSD-a: (39,16) posto

Tromjesečna izvedba GLD-a: + 7,36 posto

Pobjednik RS-a: GLD

Šestomjesečni BTCUSD učinak: (30,97) posto

Šestomjesečna izvedba GLD-a: + 2,40 posto

Pobjednik RS-a: GLD

12-mjesečna izvedba BTCUSD-a: (71,82) posto

12-mjesečna izvedba GLD-a: (1,46) posto

Pobjednik RS-a: GLD

bitcoin vs zlatni GLD ciklusi

GLD, mjesečno: S oscilatorima ključnih ciklusa u bikovskom načinu, potražite GLD kako bi pokušao proboj početkom i sredinom 2019. Pomični prosjeci grafikona od 50 i 200 mjeseci također su u bikovskoj konfiguraciji. Slika: NinjaTrader 8

Jasno je da nije bilo nadmetanja na kratkoročnoj ljestvici RS-a. GLD je pobijedio BTCUSD u sva tri kratkoročna vremenska razdoblja. Lako. Međutim, nakon što prijeđete na dvogodišnja i petogodišnja mjerenja RS-a, BTCUSD jednostavno briše pod GLD-ovima, relativno osrednjim brojevima performansi:

Dugoročna statistika (dvije godine ili više)

Učinak BTCUSD-a u trajanju od 24 mjeseca: + 311,02 posto

Izvedba GLD-a u trajanju od 24 mjeseca: + 11,20 posto

Pobjednik iz RS-a: BTCUSD

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: + 860,84 posto

36-mjesečna izvedba GLD-a: + 18,37 posto

Pobjednik iz RS-a: BTCUSD

Petogodišnja izvedba BTCUSD-a: + 466,16 posto

Petogodišnja izvedba GLD-a: + 3,29 posto

Pobjednik iz RS-a: BTCUSD

bitcoin u odnosu na zlatni BTCUD ciklusi

BTCUSD, dvotjedni grafikon: Moguće je da će najniži ciklus Bitcoina u prosincu 2018. dovesti do značajnog porasta u 2019. godini: MotiveWave Ultimate

Ključne dionice zlata: Bitcoin također pobjeđuje

Da ste 28. prosinca 2015. ulagali u dionice Barrick Gold (ABX) i BTCUSD, vaše kripto jedinice povećale bi se znatno više od vaših dionica ABX:

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: + 860,84 posto

36-mjesečna izvedba ABX-a: + 74,24 posto

Pobjednik iz RS-a: BTCUSD

Evo pregleda trogodišnje usporedbe performansi Newmont Mining Corp. (NEM) i BTCUSD:

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: + 860,84 posto

36-mjesečna izvedba NEM-a: + 92,46 posto

Pobjednik iz RS-a: BTCUSD

Svi podaci putem TradingView.com Konačni datum preseka podataka bio je 28. prosinca 2018. za ABX, BTCUSD, GLD i NEM. Provizije, proklizavanje i dividende na dionice koje se ne uzimaju u obzir.

Nije nužno Ili Ili

Da, Bitcoin je u posljednja 2-, 3- i 5-godišnja razdoblja uvelike nadmašio i GLD (i spot zlato, futures na zlato). S druge strane, GLD je lako pobijedio Bitcoin od kraja prosinca 2017. Ako steknete jedan uvid ovdje je ovo: nikada se nemojte kladiti na ranč ni na jednom tržištu, bez obzira koliko bičački (medvjeđi) to osjećali. Tržišta nisu racionalna, a većina temeljnih čimbenika koji utječu na cijene vjerojatno su uključeni u vaše tehničke karte.

bitcoin vs zlatna korelacija GLD i BTCUSD

GLD i BTCUSD, tjedno: Zlato i bitcoin imaju tendenciju prijelaza iz nekoreliranih u visoko korelirane faze. Trenutno je možda u tijeku prelazak na potonji scenarij, s velikim dobicima mogućim za oba tržišta u 2019. godini. Slika: NinjaTrader 8

Bez obzira na kripto, dionice ili ETF-ove kojima trgujete, na snazi ​​su tržišne sile koje nitko ne može točno shvatiti u 100 posto slučajeva, a još manje izvesti savršene prognoze cijena iz.

Stoga koristite neku vrstu racionalnog plana raspodjele imovine (možda na pet do osam nekoreliranih financijskih tržišta, uključujući Bitcoin i zlato), pogotovo ako ste dugoročni investitor. To će vam pružiti puno veće šanse za preživljavanje bilo kakvih majmunskih ključeva koje će gospodin Market neizbježno baciti u smjeru vašeg investicijskog portfelja.

Intrinzična naspram vanjske vrijednosti

Bitcoin analitičar nedavno je sugerirao da je Bitcoin a spremište vrijednosti:

“(Bitcoin) je najveća zaliha vrijednosti ikad stvorena.”

– Lou Kerner iz CryptoOraclea, 21. studenog 2018., intervju CNBC-a

Poput američkog dolara (USD), Bitcoin ima unutarnji vrijednost nula. USD nije poduprt zlatom i srebrom kao što je prethodno (prije 15. kolovoza 1971.) tražio američki Kongres. USD proizvoljno dodijeljena jedinica vrijednosti ili vanjski vrijednost. Vlada kaže da će dolar valute kupiti dolar robe i usluga, a vi jednostavno prihvatite tu istinu i bavite se svojim poslom. Naravno, USD varira u vrijednosti u odnosu na druge suverene valute, ali to ne utječe na vaše svakodnevne transakcije u USD.

Bitcoin, poput USD-a, nema nikakvu opipljivu robu poput zlata ili srebra. Transcirate Bitcoin za robu i usluge, potpuno svjesni da se njegova vrijednost može brzo promijeniti. Trgovci bitcoinima dogovaraju se o njegovoj fer vrijednosti tijekom cijele sesije trgovanja. U prosincu 2017. trgovci su se složili da vrijedi 19.870 američkih dolara, no u prosincu 2018. ta je točka sporazuma pala na 3.215 američkih dolara. Cijena bitcoina je svi vanjska vrijednost. Vrijedno je ono što se kupac i prodavač na burzi mogu dogovoriti.

Vremenski počasno skladište vrijednosti

Međutim, zlato je stoljećima prepoznato kao opipljivo skladište vrijednosti. U davna vremena zlato je uvijek bilo smatra stvarnim novcem, s unutarnjom vrijednošću. Možete zlato razmjenjivati ​​za hranu, zemlju, odjeću, lijekove, ulje, kolekcionarstvo, motorna vozila, kuće itd. To je također opipljiv predmet koji možete odložiti u trezor banke, sef u svom domu ili čak zakopati u limenku za kavu u stražnjem dvorištu.

Suprotno tome, bitcoin je elektronička, nematerijalna valuta. Čak i pored činjenice da ima nulu nužnu vrijednost, čini se nevjerojatnim da bi se mogao koristiti za razmjenu robe i usluga u izvanmrežnom okruženju. Zamislite da je električna mreža isključena zbog EMP napad. Svi oblici komunikacije mogu biti poremećeni. Internet bi mogao potamniti. Kripto burze bi se mogle privremeno zatvoriti, zajedno sa svim ostalim financijskim tržištima.

Bitcoin, sve ostale kripto i dionice bile bi beskorisne kao oblik valute u stvarnom svijetu. Čak bi i vaše bankovne debitne i kreditne kartice bile beživotna plastika. Zlato ne treba električnu energiju niti komunikacijsku mrežu da bi podržalo svoju inherentnu vrijednost. U takvom apokaliptičnom scenariju čini se da bi posjedovanje fizičkog zlata bilo poželjnije od posjedovanja Bitcoina. Čak bi i fiat valuta bila poželjnija, ako ne bi postojala hiperinflacijska ekonomska pozadina.

Živa živica

Tijekom inflacijskih 1970-ih zlato je poraslo s 35 dolara po unci na 875 dolara po unci (za manje od osam godina), čak i kad su se potrošačke cijene (obično nazvane inflacija) udvostručile u SAD-u (1970. do 1979.). Zapravo, zlato od 35 dolara iz 1972. sada vrijedi više od 1.275 dolara za uncu, nakon što je lako nadmašilo inflaciju potrošačkih cijena u proteklih 46 godina.

Potrošačke cijene porasle su za 501 posto od 1972. (osnova: 1972 = 100 i 2018 = 600,71). Ipak, zlato je poraslo za faktor 39,84 puta ili 3,884 posto u istom vremenskom rasponu (1.275 USD podijeljeno s 32 USD). Stoga je zlato nadmašilo stopu inflacije omjerom 7,75 prema 1 (3.884 podijeljeno s 501). Zlato se apsolutno pokazalo dugoročnim zalihom vrijednosti u odnosu na sve veće troškove života.

Najbolje od oba svijeta

Možda će se Bitcoin jednog dana smatrati zalihom vrijednosti. Možda ne. Stvarno, koga briga? Sve što je važno ovdje i trenutno je da možete trgovati Bitcoinom. Cijeli dan i cijelu noć. Dugo i kratko. Možete kupovati i prodavati Bitcoin terminske ugovore. Možete čak i kupiti svaki Bitcoin svakog mjeseca, predviđajući još jedno trčanje do svih vrhunaca.

Još bolje, svoje aktivnosti trgovanja i investiranja u Bitcoin možete voditi s jasnom kontrolom rizika i ciljevima ostvarivanja dobiti. Možete čak postići bolji dugoročni povrat od onih koji zlato drže kao zaštitu od inflacije. Međutim, imajte na umu da Bitcoin ima nulu unutarnju vrijednost. Zlato posjeduje tu inherentnu vrijednost i uvijek se može smatrati utočištem investitora.

Koristeći i zlato i bitcoin

Razmislite o njihovoj trgovini:

  • Swing trgujte Bitcoin-om (gotovinom, polugom ili terminskim ugovorima) s provjerenim mehaničkim sustavom
  • Zamijenite zlatno trgovanje (GLD, GLD opcije, terminske i terminske opcije) sa sličnom, 100-postotnom objektivnom metodologijom

Sklonite neke kao ulaganja:

  • Prosjek cijene dolara (DCA) u dugoročno ulaganje u Bitcoin
  • DCA u dugoročnu investiciju u zlato (fizičko zlato od brokera ili koristite GLD kao proxy)
  • Nikada ne koristite poluge ili terminske ugovore za dugoročna ulaganja

Blizanci preokret?

Na temelju njihovih odgovarajućih uzoraka grafikona, 2019. bi mogla biti glavna godina zaokreta i za Bitcoin i za zlato. Stvorite čvrst plan trgovanja i ulaganja koji će svoje potencijalno moćne preokrete moći primijeniti u vašem vlastitom portfelju.