Putovanja i prijevoz pomoću kriptografije postaju sve dostupnije opcije jer blockchain pronalazi put u više industrija.

Konkretno za bitcoin, putovanje prvom kriptovalutom na svijetu način je na koji se valuta može prekoračiti do krajnjih granica. Nekima je putovanje na bitcoin dokaz koncepta: način da se iskuse granice koje se trenutno suočavaju s upotrebljivošću bitcoina na velikim i malim tržištima.

Osim bitcoina, blockchain ima nekoliko uvjerljivih slučajeva korištenja koji se prožimaju u industriji putovanja i transporta koji mogu pomoći u bržem i jeftinijem kretanju ljudi. Od identiteta do programa vjernosti, blockchain pronalazi novu vrijednost u etabliranoj areni.

Putovanje na Bitcoinu

Trošenje isključivo bitcoina dok putujete svijetom sve je bliže tome da postane stvarnost. Nove metode rezerviranja hotela i letova postaju sve dostupnije kako industrija otvara vrata kriptovalutama.

Uz internetske rezervacije, putnici su mogli iskoristiti rastuću zajednicu maloprodajnih poduzeća koja prihvaćaju bitcoin bez recepta za svoju robu i usluge. Kavane, trgovine prehrambenih proizvoda i noćni klubovi širom svijeta usvojili su bitcoin kao način plaćanja.

Za sada je putovanje s bitcoinima najlakše u urbanim gradskim središtima. Trgovine i dobavljači koji prihvaćaju bitcoin šire se u gradovima poput Tokija, New Yorka, Toronta, Singapura i Los Angelesa.

Rezervacija putem Bitcoina: Koristite Bitcoin za planiranje i rezerviranje putovanja putem ovih web mjesta

Prošla su vremena korištenja bitcoina na popularnoj web stranici za putovanja Expedia. Vjerojatno zbog nestabilnosti tržišta, tvrtke se sve više okreću od bitcoina kao izravnog načina plaćanja.

Međutim, budući da velike agencije za rezervaciju ostavljaju vakuum operaterima prilagođenim bitcoinima da pronađu svoju nišu, druge su uspješne web stranice za putovanja popunile tu prazninu.

web stranice za putovanja i transport blockchaina

Blockchain transportna i turistička mjesta

BTCTrip

Igrač u industriji od 2013. godine, BTCTrip je bio rani favorit među kripto zajednicom. Ključni nazivi podržali su stranicu za putovanja kao čistiju opciju putovanja s bitcoinima. Charlie Lee, Jon Matonis, Erik Voorhees i Roger Ver imali su dobre stvari za reći o ovoj internetskoj stranici za putovanja. O Vitaliku Buterinu da i ne govorimo rano op u časopisu Bitcoin.

Međutim, BTCTrip uistinu blista u svojim cijenama. Većina posredničkih usluga koje korisnicima omogućuju kupnju proizvoda iz fiat valute s bitcoinima putem proxyja naplaćujući mali postotak naknade, pa su usluge zapravo skuplje od jednostavnog izravnog plaćanja kreditnom karticom.

– Vitalik Buterin

Jeftine zrakoplovne tvrtke

Jeftine zrakoplovne tvrtke istaknuto je središte za internetske rezervacije putovanja, s opcijama za letove, hotele i automobile. Kupci mogu koristiti bitcoin kao način plaćanja za bilo koju od svojih usluga.

Cheap Airlines izbjegava upasti u kategoriju posrednika, što je Buterin komentirao, ne naplaćujući nikakve dodatne naknade za plaćanje bitcoina. Umjesto toga, oni u potpunosti iskorištavaju BTCPay poslužitelj, procesor plaćanja s otvorenim kodom. Značajno je da BTCPay ne zahtijeva KYC, sam je domaćin, nema naknade za obradu, nema posrednika i omogućen je Lightning Network.

Bitcoin.Putovanja

Bitcoin.travel je još jedna ugledna opcija za trošenje bitcoina (i altcoina) tijekom putovanja. Trenutno nude mogućnosti leta i hotela uz mogućnosti iznajmljivanja u Airbnb stilu.

Opcija najma jedinstvena je značajka u usporedbi s drugim web mjestima za putovanja koja prihvaćaju kriptovalute. Ovdje domaćini mogu unajmiti svoje rezervne sobe, nekretnine za odmor ili vikendice baš kao i kod Airbnb-a. Međutim, sva plaćanja izvršavaju se u potpunosti u kriptovaluti i nikad se ne mijenjaju u fiat. Gosti mogu platiti bitcoinima ili pregršt altcoin-a, a domaćini primaju plaćanje u sličnim kriptovalutama po svom izboru.

Kupovina, jelo i zabava

Iako veći broj dobavljača prihvaća izravno plaćanje u kriptovalutama, ovisno o tome gdje putujete, pronalazak robusnog niza opcija i dalje će možda trebati filtriranje putem Reddit i drugih bitcoin foruma.

Blockchain stranica za putovanja i transport

Toplotna karta kripto trgovaca širom svijeta s Coinmap.org

Karta novčića, međutim, agregira trgovce koje možete posjetiti s bitcoinima na praktičnu interaktivnu kartu. Brzi pogled na toplinsku kartu dobavljača bitcoina pokazuje veliku koncentraciju trgovaca u Europi, kao i Americi, Koreji i džepovima Južne Amerike.

Daleko najaktivnije područje za trošenje bitcoina je Europa. Dakle, možda je dobro vrijeme za bitcoin Eurotrip.

Alternativno, u onim vremenima kada će raditi samo lokalna fiat valuta, morat ćete pronaći bankomat za bitcoin za podizanje gotovine. Bitcoin karta bankomata, slično Coinmapu, ima interaktivnu mapu na kojoj se prikazuju aktivni bitcoin bankomati.

Imajte na umu da svi bankomati s bitcoinima ne mogu izdati vaš novac. Općenito postoje dvije vrste bitcoin bankomata, jednosmjerni i dvosmjerni. Jednosmjerni bankomat omogućuje vam samo kupnju bitcoina. Dvosmjerni bankomat je ono što vam treba i omogućuje vam kupnju i prodaju bitcoina.

Blockchain u transportnoj industriji

Osim odmora i ruksaka, blockchain stvara vrijednost u nekolicini područja perifernih do transportne i putničke industrije. Programi identiteta, dijeljenja vožnje i lojalnosti uglavnom imaju uzbudljive primjere za blockchain i decentralizirane organizacije.

Blockchain potpomognuti identitet može biti brži i sigurniji

Nedavno je Kanada nastojala pilotirati granični sigurnosni sustav identiteta koji kombinira blockchain s naprednom biometrijom. Trenutni program namijenjen je odabranom broju putnika i u partnerstvu s Nizozemskom.

U sustavu identiteta koji podržava blockchain, putnici imaju digitalnu putovnicu kojoj se vjerojatno može pristupiti iz telefonske aplikacije. Podaci o identitetu zadržavaju tijekom prelaska granica, a svoj identitet potvrđuju biometrijskim podacima poput otisaka prstiju i skeniranja mrežnice.

O specifičnostima blockchaina malo se zna. Međutim, pretpostavlja se da su identitetski blockchains koji se koriste u transportu također idealni kandidati za dokaze o nuli znanja. Ova vrsta asimetričnih informacija može uvelike poboljšati sigurnost i smanjiti zločine poput krađe identiteta.

Nadalje, nije iznenađujuće kako će vlast pokrenuti inicijativu, blockchain identiteta bit će dozvoljen i vjerojatno će biti verzija dokaza o ovlasti ili drugi sličan algoritam konsenzusa.

Korištenje sustava identiteta na blockchainu u transportu moglo bi biti korisna mjera za kretanje ljudi i paketa kroz ključne točke putovanja poput zračnih luka i graničnih prijelaza.

Za Kanadu je pilot program napor da se zaštiti od predviđenog povećanja zračnog prometa. U izjavi tijekom Svjetskog ekonomskog foruma, kanadski ministar prometa Marc Garneau rekao je: „Inovacije su ključne za jačanje globalne konkurentnosti, mobilnosti i produktivnosti. Iskorištavanje novih tehnoloških dostignuća može podržati pristupe javne sigurnosti i sigurnosti zasnovane na riziku, čineći putovanje zrakoplovom učinkovitijim, a istovremeno poboljšavajući iskustvo putovanja. “

Poboljšanje programa vjernosti

Predviđa se da će tržište rasta lojalnosti rasti na 4 milijarde USD do 2020. godine. Međutim, kako je istaknuto u izvješće iz Deloitteova centra za financijske usluge, industriju koče neki uobičajeni čimbenici:

… Programi lojalnosti i nagrađivanja ne ostvaruju [sic] puni potencijal zbog neaktivnosti računa; niske stope otkupa; vremenska kašnjenja; visoki troškovi upravljanja transakcijama i sustavom te kupci; i nisko zadržavanje klijenta.

Moguće rješenje za ove gornje granice moglo bi biti prelazak na interoperabilne mreže podržane blockchain-om. Većina programa vjernosti podržanih blockchainom ima za cilj povećati iskoristivost zarađenih nagrada. U idealnom slučaju, bodovi stečeni u jednom programu vjernosti moći će se iskoristiti u drugim ekosustavima vjernosti.

Razumljivo je da je objedinjavanje industrije ove veličine u jedinstvenu mrežu objedinjavanja znatno lakše reći nego učiniti. Međutim, tehnologije poput atomskih zamjena ili mrežnih specifičnih veza poput Peg-zona Cosmo Network-a omogućuju razmjenu vrijednosti kroz mreže.

Završne riječi

Istezanje nogu i istraživanje svijeta postaje pristupačnije svima koji žele živjeti od svojih kriptovaluta. Rezervirajte svoje odmore na web stranicama za putovanja i posjetite kafiće, knjižare i restorane širom svijeta koristeći isključivo kriptovalute.

Neće biti iznenađujuće vidjeti više projekata koji koriste blockchain u industriji prijevoza i putovanja jer tehnologija nastavlja sazrijevati u sve više slučajeva.