Blockchain tehnologija već počinje imati velik utjecaj na poslovni svijet, stvarajući potpuno nove industrije. Rudarstvo bitcoina vrlo je vjerojatno najzanimljivija i najisplativija od ovih novih prilika. Bez obzira jeste li poduzetnik s ograničenim proračunom ili imate veliku zalihu kapitala koji ćete potrošiti na rudarsku operaciju, evo nekoliko važnih stvari koje treba razmotriti prije početka rudarske operacije i kako možete imati koristi od uspješne rudarske operacije.

Stvari koje treba razmotriti prije početka

Pravni rizici

Jedan od prvih koraka koji treba razmotriti je je li rudarstvo bitcoina legalno tamo gdje živite ili ne. U nekim zemljama operacije rudarenja bitcoina u potpunosti su zatvorene. Prije nego što formulirate strategiju, trebali biste bolje razumjeti neke pravne rizike i regulatorne izglede pokretanja rudarske operacije u vašoj zemlji.

Ulaganje u hardver

Sljedeći važan čimbenik koji treba uzeti u obzir je prepreka ulazu u rudarstvo. Imajte na umu da se odabir između CPU-a, GPU-a ili ASIC-a ne temelji samo na tome koliko novca morate potrošiti, već ga često diktira koje vrste rudarstva dopuštaju sami projekti. Na primjer, BTC dopušta ASIC hardver, ali BCG ne. Sve više kriptovaluta počinje koristiti algoritme otporne na ASIC. Ovi novi algoritmi za raspršivanje oduzimaju prednosti ASIC-a i čine GPU-ove ekonomičnijim izborom. Ovo može biti dobra stvar za početnike koji ne žele uložiti 1.000 USD za kupnju rudarske opreme. Međutim, poduzetnicima s puno novca otežava mogućnost rudarstva u razmjerima.

Odabir najboljih ruda za kriptiranje

Trendovi konsenzusnog algoritma

Jedna od najvećih stvari koju treba razmotriti je koji konsenzusni algoritam kriptovalute koju ste zainteresirani za rudarstvo planira koristiti u budućnosti. Naravno, ako projekt trenutno koristi Proof-of-Stake, njegova se kriptovaluta ne može minirati. Također, više projekata Proof-of-Work kreće se prema PoS ili hibridnim algoritmima konsenzusa. Važno je osigurati da ste svjesni tih promjena. Samo zato što je određeni kripto trenutno moguće iskoristiti, ne znači da će takav ostati zauvijek.

Vrijednost nasuprot riziku

Važno pitanje koje trebate postaviti pri odabiru ulaganja u bilo koji posao jest kako će današnji uloženi napor i kapital dovesti do dugoročnih koristi u budućnosti? Na primjer, možda nije nužno dobra ideja iskopati kriptovalutu za koju mislite da bi mogla biti precijenjena. Međutim, ovo bi i dalje mogla biti bolja opcija od rudarenja kriptovalute koja je podcijenjena. To je zato što ponekad drugi čimbenici poput povećanje poteškoće i smanjenje blok nagrade može značiti da troškovi (tj. kupnja hardvera i plaćanje računa za energiju) potrošeni na rudarstvo nekih kriptovaluta zapravo mogu dovesti do neto operativnog gubitka.

Novčana opskrba

Ponuda određene valute mogla bi biti najvažniji odlučujući čimbenik kada se gleda koju kriptovalutu treba iskopati. Hoće li novi projekti kriptovaluta imati veliku ili malu ponudu žetona, tema je o kojoj se žustro raspravlja. Ipak, jedna statistika koju bi neki noviji rudari možda zaboravili pomno ispitati jest cirkulirajuća opskrba u odnosu na maksimalnu opskrbu.

Neki veći projekti poput Ethereuma i Monera nemaju maksimalnu opskrbu. Kao rezultat toga, čak i uspješni rudarski postupci ne moraju nužno doseći očekivanu vrijednost rudara zbog sve veće dostupnosti. S druge strane, neke kripto-datoteke s maksimalnom ponudom koje možda neće moći zadovoljiti normalnu potražnju za inflacijom. U oba ekstremna scenarija, rudarstvo takvih kripto valuta kao dio dugoročne strategije izgradnje portfelja može biti rizično.

Prednosti

HODL ili Trgovina

Jedna od najvećih prednosti rudarstva kriptoa nad njegovom kupnjom jest činjenica da rudar može, u nedostatku boljeg izraza, stvoriti novac koji prije nije postojao. Zbog toga je odluka o tome što učiniti s iskopanim novčićima donekle manje osjećajna od odluke o tome što učiniti s kupljenim kovanicama. Međutim, budući da su cijene u povijesti bile vrlo nestabilne, rudarstvo bitcoina često može biti mač s dvije oštrice. U nekim bi slučajevima bilo dobro zamijeniti kripto valutu za drugu kriptovalutu ili za fiat valutu. U drugim slučajevima, možda bi bilo najbolje HODL iskopati kriptovalutu i pričekati hoće li vremenom dobiti na vrijednosti.

Moguće je napraviti tehničku analizu i pročitati očekivane kratkoročne i dugoročne dobitke određenog tokena. Ali postoje mnogi nepredvidivi tržišni čimbenici koji utječu na određivanje vrijednosti cijene. U većini slučajeva donošenje najbolje odluke (HODL ili trgovina) nije sve tako očito. Rudar može zahtijevati malo subjektivnosti.

Skalabilniji od kupnje

Još jedna prednost rudarstva u odnosu na kupnju kriptovalute su stalni troškovi. Rudarstvo zahtijeva više troškova unaprijed (kupnja rudarske opreme), a kasnije manje troškova (visoke naknade za zamjenu). Ako se pravilno izvede, rudarstvo može biti puno jeftinije, skalabilno rješenje od kupnje kripto. Rudari također kažu da je rudarstvo sveukupno manji rizik od kupnje. To je zato što kupnja kriptovalute koja na kraju gubi vrijednost znači da investitor gubi novac. Suprotno tome, čak i ako se ispostavi da iskopana kriptovaluta dugoročno nema vrijednost, barem će i dalje postojati vrijednost u rudarskoj hardverskoj opremi. U najgorem slučaju moguće je prodati ili prenamijeniti rudarsku opremu. Dakle, rudari i dalje imaju nešto vrijedno.

Zaključak

Rudarstvo bitcoina može biti dobar način za poduzetnike koji se zanimaju za kriptovalute da zarade. Postoji nekoliko prepreka i važnih čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru najboljih kriptova za rudarstvo. Međutim, ako se pravilno izvede, moguće je stvoriti uspješno poslovanje s rudarstvom kriptovaluta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me