Izgledi su da već posjedujete Bitcoin ili druge kripto-datoteke. Dugoročno, ove decentralizirane digitalne valute mogu se pokazati kao isplativo ulaganje. Međutim, možda ćete htjeti razmotriti i nekretnine za svoja dugoročna financijska ulaganja.

Što mudrije diverzificirate svoje financijske poslove, to ćete biti izoliraniji od rizika od neočekivanih preokreta na bilo kojem tržištu. Možda je vrijeme da sada ovdje i sada uveličate raspravu o bitcoinima i nekretninama.

Ovaj će članak otkriti usporednu relativnu snagu (RS) Bitcoina u odnosu na ključni fond kojim se trguje nekretninama (oznaka: ITB, iShares US Home Construction ETF) tijekom šest ključnih vremenskih razdoblja.

Vidjet ćete kako se BTCUSD snašao u odnosu na ITB u proteklih tri, šest, 12, 24 i 36 mjeseci. Vidjet ćete i kako je Bitcoin dramatično nadmašio ITB u posljednjih pet godina. Vidjet ćete da je Bitcoin čak nadmašio dionice dvaju najvećih američkih graditelja kuća.

Konačno, steći ćete uvid u to zašto investirati u Bitcoin i Posjedovanje vlastitog doma (ili iznajmljivanje nekretnina) još je uvijek zvučna dugoročna financijska strategija.

Bitcoin nasuprot nekretnina: ključne RS statistike

ITB odabran je kao opunomoćenik američkog tržišta stambenih nekretnina (RE) iz nekoliko razloga:

 • Trguje cjelodnevno (930 do 1600 ET), od ponedjeljka do petka (osim praznika).
 • Kao i Bitcoin, možete ga kupiti, prodati ili prodati na kratko u stvarnom vremenu, za razliku od transakcije za dom.
 • Ovaj ETF dobro obavlja posao (neizravno) prateći izvedbu US RE-a.
 • Kad graditelji domova zarađuju, a cijene kuća rastu, ITB će gotovo uvijek rasti.

Statistika Bitcoina (BTCUSD) u odnosu na ITB RS od vrhunca kripto tržišta u prosincu 2017. trenutno je pristrana u korist ITB-a. Oba su tržišta u padu, ali ITB-ovi su bili manje ozbiljni. Bez obzira na to, bikovi znakovi života i dalje se pojavljuju za BTCUSD. Što se tiče ITB-a, čini se da se usmjerava na vrlo pouzdan multiciklistički nizak obrazac koji često donosi razmjenjive dobitke.

Kratkoročna statistika (godinu dana ili manje)

Tromjesečna izvedba BTCUSD-a: (41,76) posto

Tromjesečna izvedba ITB-a: (13,41) posto

Pobjednik RS-a: ITB

Šestomjesečna izvedba BTCUSD-a: (41,81) posto

Šestomjesečna izvedba ITB-a: (22,13) ​​posto

Pobjednik iz RS-a: ITB

12-mjesečna izvedba BTCUSD-a: (75,00) posto

12-mjesečna izvedba ITB-a: (33,20) posto

Pobjednik RS-a: ITB

bitcoin u odnosu na ITB cikluse nekretnina

ITB, dvotjedni grafikon: Ciklično djelovanje u američkim zalihama graditelja kuća posebno je pouzdano već više od pet godina. Slika: MotiveWave Ultimate.

Jasno je da nije bilo nadmetanja na kratkoročnoj ljestvici RS-a. Istina je da je ITB opadao u vrijednosti kroz sva tri kratkoročna vremenska okvira. Međutim, izgubio je vrijednost znatno sporijim tempom nego BTCUSD.

Dugoročna statistika (dvije godine ili više)

Učinak BTCUSD-a u trajanju od 24 mjeseca: + 265,07 posto

24-mjesečna izvedba ITB-a: + 18,67 posto

Pobjednik u RS-u: BTCUSD

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: + 784,12 posto

36-mjesečna izvedba ITB-a: + 14,42 posto

Pobjednik u RS-u: BTCUSD

Petogodišnja izvedba BTCUSD-a: + 371,97 posto

Petogodišnja izvedba ITB-a: + 22,28 posto

Pobjednik u RS-u: BTCUSD

bitcoin vs BTCUSD oscilatori za nekretnine

BTCUSD, tjedno: Bitcoin i dalje trguje iznad svog jednostavnog pokretnog prosjeka od 200 tjedana (SMA). Potražite otpor blizu padajućeg 50-tjednog SMA sredinom 2019. Slika: NinjaTrader 8.

Ključne dionice za graditelje doma: Bitcoin također pobjeđuje

Da ste ulagali u dionice DR Horton (DHI) i BTCUSD 3. siječnja 2016., vaš kripto holding bio bi znatno veći od vaših DHI dionica:

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: + 784,12 posto

36-mjesečna izvedba DHI-a: + 15,60 posto

Pobjednik u RS-u: BTCUSD

Evo pregleda trogodišnje usporedbe performansi Lennar Corp. (LEN) i BTCUSD:

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: + 784,12 posto

Učinak LEN-a u trajanju od 36 mjeseci: (15,33) posto

Pobjednik u RS-u: BTCUSD

Bez obzira uspoređuje li se s ITB-om, DHI-jem ili LEN-om, dugogodišnji nastup BTCUSD-a doslovno krade show.

Svi podaci putem TradingView.com Konačni datum prekida podataka bio je 3. siječnja, 2019, za BTCUSD, DHI, ITB i LEN. Provizije, proklizavanje i dividende na dionice koje se ne uzimaju u obzir.

Ulaganje u kojem živite

U redu, Bitcoin je vrhunsko dugoročno ulaganje u većinu ostalih klasa imovine, ovisno o tome koliko je rano netko ušao zbog svojih astronomskih skokova cijena, uključujući ITB i ključne dionice domaćih graditelja. Što kažete na vlasništvo nad kućom u odnosu na Bitcoin? Kako je to uspjelo? U stvarnosti je slična priča onoj o Bitcoin-u protiv tehnoloških dionica, zlata i RE-a. Kratkoročno, Bitcoin je jako pogođen, ali u razdoblju od dvije do deset godina unatrag, Bitcoin ima malo ravnih u svemiru financijskih tržišta.

bitcoin vs ITB i BTCUSD korelacija nekretnina

ITB i BTCUSD, tjedno: Dionice graditelja kuća i Bitcoin dijele umjerenu količinu koreliranog usmjerenog kretanja. Oboje bi mogli biti u poziciji za snažni reli Q1 2019. Slika: NinjaTrader 8.

To su dobre vijesti za Bitcoin, a koliko svi znaju, Bitcoin će uskoro moći povratiti vrh kratkoročnog RS mjesta u odnosu na sve ostale konkurente na financijskom tržištu. Međutim, posjedovanje RE-a kao ulaganja nudi vam nešto vrijedno što niti jedna kripto, dionica, obveznica ili roba podmirena u gotovini ne mogu. A to je sposobnost da svakodnevno živite i uživate u svojoj investiciji.

Čak i ako vaš dom od 400 000 američkih dolara izgubi pola vrijednosti u dolarima u sljedećih pet godina, još uvijek možete živjeti u njemu i uživati ​​u njemu kao da se ništa nije dogodilo. Samo na vrijeme platite porez na RE, održavajte svoj dom i imovinu i opustite se.

Ako ne trebate zaposliti se u drugom gradu, jednostavno možete pričekati nazadovanje tržišta RE. Čak i ako ti učinio trebate se preseliti na drugo mjesto kako biste pronašli posao, uvijek možete najam svoj dom dok ga ne prodate.

Živa živica – obično

Tijekom ere inficirane inflacijom koja je trajala od 1966. do 1981. godine, RE je stekao vrijednost na mnogim područjima SAD-a. Na primjer, dom naše obitelji na Long Islandu porastao je sa 16.490 na 30.000 američkih dolara između listopada 1964. i kolovoza 1972. Još jedan od naših domova u Novom Meksiku porastao je s 19.500 na 52.000 američkih dolara između rujna 1972. i lipnja 1980. Mnogi naši susjedi i rođaci doživjeli su slične dobitke od RE-a tijekom tog istog miljea prije Reaganomije.

Očito je da je položaj igrao glavni faktor u tim dobicima (ekonomije New Yorka i Novog Meksika tada su bile vrlo zdrave). Ostali dijelovi SAD-a (uključujući tzv Remen hrđe) zapravo je vidio stagnaciju RE (ili čak pad) tijekom različitih recesija koje su potresle SAD između studenog 1973. i lipnja 1982..

Niže cijene, veliki reliji

Jednom kada su kamatne stope dosegle vrhunac u razdoblju 1981.-1982. (Sjećate se tih 16% kamatnih stopa na novčanice američke riznice?), Hipotekarne stope počele su opadati, a glavne su cijene bile kuće. Na primjer, moji su roditelji kupili kuću s tri spavaće sobe za 72 000 američkih dolara u Hartfordu u saveznoj državi Connecticut početkom 1983. Hipotekarna kamatna stopa bila je 12% tijekom 30 godina. Nedugo zatim, kamatne stope su brzo opadale, neprestano se spuštajući još nekoliko godina.

Odjednom su svi željeli dom, a RE u području Hartforda više je od četiri godine neumoljivo koračao. Moji su roditelji dvaput refinancirali novčanicu, dramatično smanjivši mjesečnu uplatu u banku. U srpnju 1987. taj je dom prodan za 172 000 američkih dolara, što je dobitak od 139% prije ponovne prodaje i provizija za prodaju. Nije loš povrat za 52-mjesečno ulaganje!

Za mnoge američke obitelji i investitore, RE se pouzdano pokazao kao dobra zaštita od inflacije. To je također jedno od najboljih sredstava za posjedovanje kad ciklusi kamatnih stopa dosegnu vrhunac i počnu nizati. FYI, dugoročni pad kamatnih stopa nedavno je završio kada je desetogodišnje bilješke Trezora izvelo ključni tehnički preokret. Moguće je da je 37-godišnje medvjeđe tržište kamatnih stopa konačno gotovo.

Uložite u Crypto i Vlastiti dom

Evo nekoliko ključnih prednosti posjedovanja vlastitog doma čak i dok ulažete u Bitcoin i druge kripto-datoteke:

Vaš vlastiti dom:

 • Izgradite kapital, umjesto da plaćate stanarinu iznajmljivaču.
 • Potencijal za velike kapitalni dobici za vrijeme ekonomske ekspanzije (i posebno u okruženjima pada kamatnih stopa).
 • Iznajmite svoj dom ako bolja ponuda posla u drugom gradu (državi) zahtijeva hitan potez.
 • Uživajte u svom domu bez obzira na oscilacije njegove vrijednosti.
 • Jedna od rijetkih investicija u kojima možete živjeti i od koje biste potencijalno mogli profitirati.

Vaše ulaganje u Bitcoin:

 • Za razliku od vašeg doma, Bitcoin je likvidan. Možete ga odmah prodati ako vam treba novac.
 • Bitcoin ima dugoročni potencijal za dobitak, možda i višestruki iznad onoga koji je dostupan u vlasništvu kuće.
 • Vaša Bitcoin investicija nikada neće trebati nove tretmane krova, perilice posuđa, tepiha ili termita. Poštedjet ćete se čak i troškova preuređenja kuhinje.
 • Ne postoji 30-godišnja hipoteka potrebna za kupnju Bitcoina. Ne postoje niti troškovi zatvaranja niti 6-postotna provizija za RE.
 • Kretanje kamatnih stopa ne utječe izravno na vrijednost Bitcoina.
 • Povijesno mnogo rizičniji od većine ostalih klasa imovine

Tada, sada i budućnost

Na temelju povijesnih podataka, posjedovanje Bitcoina i vlastitog doma često se može pokazati zvučnim dugoročnim ulaganjima. Iako nitko ne zna kakva je budućnost Bitcoina ili RE-a, čini se da obje investicije nude veliki dugoročni potencijal rasta. Još bolje, posjedovanje kuće i Bitcoina može vam pomoći da uživate u jedinstvenom nizu prednosti koje mogu pomoći u nadoknađivanju nekih manjih nedostataka drugih.