Zamislite dan kada se vaš automobil potpuno autonomno vozi, parkira i toči gorivo. Iako ovo možda zvuči poput stvari znanstvene fantastike, tehnologija je već u izradi. Ako glavni svjetski proizvođači automobila imaju svoj put, blockchain će u bliskoj budućnosti upravljati puno više od pukih tržišta.

Ove se godine dogodila tiha revolucija u automobilskom sektoru kad su više proizvođača pokrenuli inicijative temeljene na blockchainu. Ti su se koncepti kretali od ažuriranja logističkog sustava do međusobno povezanih autonomnih vozila. Ovdje su glavne tvrtke koje kovaju novo doba automobilske industrije.

Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI)

U svibnju 2018. vodeći svjetski proizvođači automobila udružili su snage kako bi stvorili najveću automobilsku blockchain grupu ikad zamišljenu, MOBI. MOBI je vrhunac napora više proizvođača da maksimaliziraju svoja ulaganja u blockchain tehnologiju.

Među osnivačima MOBI-a su automobilski teškaši Ford, BMW, GM, Bosch, ZF i Renault. Skupina također uključuje blockchain tvrtke Suglasnosti, Hiperledger, i računalni div IBM.

Cilj MOBI-a je stvoriti standardiziranu blockchain mrežu koju sve strane mogu koristiti. Ova će standardizacija uštedjeti proizvođačima automobila veliko vrijeme na istraživanju i razvoju. Uz to, omogućuje tržištu brži razvoj i inovacije.

Chris Ballinger putem Blockchaina East

Izvršni direktor MOBI-ja Chris Ballinger putem Blockchaina East

MOBI također zanimaju različiti načini unovčavanja podataka koje stvarate kada upravljate svojim vozilom. Ti podaci mogu pomoći oglašivačima u stvaranju učinkovitijih marketinških strategija. Izuzetno je vrijedan, a skup je prioritet mnogih danas viđenih velikih tehnoloških tvrtki.

Google, Amazon i Apple svi su ove godine objavili automobilske proizvode, pokazujući koliko je traženo tržište automobilskih podataka. Ovi proizvodi uključuju Android Auto, Echo Auto i Apple CarPlay. Kao što vjerojatno već znate, ove tvrtke koriste podatke koje njihovi proizvodi prikupljaju na više različitih načina. Blockchain tehnologija mogla bi pomoći vozačima da zadrže vlasnička prava na ove podatke i oslobode potrošače današnjih poslovnih sustava za skaliranje podataka.

MOBI-jev predsjednik, osnivač i izvršni direktor, Chris Ballinger, nedavno je razgovarao o važnosti blockchain standarda u automobilskoj industriji. Ukratko se dotaknuo kako automobili budućih automobila trebaju moći komunicirati, identificirati se i vršiti plaćanja putem standardnog skupa protokola.

Ford

Ford svojim najnovijim blockchain patentom nastoji ublažiti zagušenja na cestama u budućnosti. Prema patentu podnesenom 2016. Fordovi inženjeri razvijena sustav prometne razmjene “suradnja od vozila do vozila”. Sustav nadzire vozače i druga vozila na cesti korištenjem razmjene podataka putem blockchain tehnologije.

Platforma koristi sustav zajedničkog upravljanja spajanjem i prolaskom (CMMP) za praćenje aktivnosti na cesti. CMMP tokeni omogućuju vozilima komunikaciju u stvarnom vremenu. Blockchain pohranjuje sve podatke koje vozila prikupljaju. Zanimljivo je da sustav omogućuje potrošačima (redovnim vozačima) pristup brzim trakama, dok trgovačka vozila ostaju u sporijem prometu.

Slijedom toga, koncept omogućuje korisnicima kupnju dodatne brzine na putovanjima. Korisnici jednostavno primjenjuju više CMMP tokena kako bi stekli mogućnost prolaska kroz više trgovačkih vozila. Plaćanje nekoliko dodatnih CMMP tokena za preskakanje prometa većini ljudi ne zvuči loše.

mercedes

28. lipnja 2017. Daimler, Mercedesova matična tvrtka, službeno je ušao u blockchain prostor na glavni način. Tvrtka otkrio pokretanje blockchain pilot programa vrijednog 110 milijuna dolara. Mercedes nastoji pojednostaviti financijske aspekte svojih poslovnih sustava korištenjem blockchain tehnologije.

Govoreći javno, Kurt Schäfer, Potpredsjednik Daimler riznice razgovarao je o tome kako integriranje blockchain tehnologije uvelike poboljšava odnose s kupcima, prodaju, marketing, upravljanje lancem opskrbe i financijske usluge. Digitalizacija financijskih ugovora na papiru ključni je cilj projekta.

Porsche

U veljači 2018. Porsche otkrio partnerstvo s tvrtkom koja se temelji na blockchainu XAIN. Partnerstvo je testiralo više aplikacija za tu tehnologiju, uključujući otvaranje vrata putem dapp-a i šifriranje dnevnika podataka vozila. Podaci prikupljeni projektom pokazali su da se vrata automobila šest puta brže otvaraju kada se koristi sustav zasnovan na blockchainu.

U budućnosti bi vozači mogli privremeno dopustiti pristup svojim vozilima kada nisu prisutni. Zamislite da vam službe za dostavu paketa ostavljaju paket u prtljažniku kad niste kod kuće. Oliver Döring, Porscheov financijski strateg, kaže da blockchain tehnologija njihovim klijentima daje veći “mir.” Tvrtka je također istražila integriranje blockchaina u njihov postupak revizije.

BMW-a

Direktori tvrtke BMW okrenuli su se blockchain tehnologiji kako bi bolje nadzirali kilometražu svoje flote iznajmljenih vozila. Tvrtka udružio s blockchain-pokretanjem DOVU putem BMW-ovog laboratorija za inovacije. Programeri koji stoje iza ovog projekta žele da vozači budu plaćeni za svoje doprinose podacima.

Koncept je jednostavan. BMW predprogrami označavaju nagrade u svojim blockchain pametnim ugovorima. Vozači zarađuju žetone za sudjelovanje u DOVU sustavu i izvršavanje potrebnih zadataka. Nakon što zarade određenu količinu žetona, mogu svoje žetone zamijeniti za automobilske usluge kao što su popravci, nadogradnje ili čak novi set guma.

Tesla

Davatelj električnih automobila Tesla i popularna kriptovaluta EOS otkrili su strateško partnerstvo u travnju ove godine. Cilj projekta je istražiti integraciju Interneta stvari (IoT) u Teslin ionako uspješan program autonomnih vozila.

Interijer Tesla Model S putem automobila Autocar

Interijer Tesla Model S putem automobila Autocar

Ako projekt uspije, vaš bi Tesla mogao postati puno korisniji u narednim godinama. Zamislite da vaš automobil vozi do trgovine kako bi vam donio još jedan galon mlijeka, jer je vaš pametni hladnjak rekao vozilu da ste pri kraju. Zvuči poput znanstvene fantastike, ali s IoT-om je sve ovo i više moguće.

Tesloop Izvršni direktor i suosnivač Rahul Sonnad objasnio da će Teslini automobili koji dijele vožnju isprva sudjelovati u projektu. Ova je strategija postupna, jer je ovo vrlo mali postotak Tesla na putu. Objasnio je da IoT još uvijek ima ograničenja u obradi podataka koja se moraju prevladati prije nego što se projekt pokrene u punom jeku.

Za sada vozila samo dodaju podatke u EOS blockchain. Ti podaci uključuju lokaciju, brzinu, performanse vozila i ostale relevantne informacije. Tesla se nada da će uzeti ove podatke i poboljšati učinkovitost njihovih trenutnih sustava autonomne vožnje.

DAV mreža

Sjedište u Švicarskoj Zaklada DAV nastoji stvoriti okosnicu automobilske blockchain revolucije. Tvrtka misli da je decentralizirana navigacijska mreža upravo ono što automobilskom svijetu treba. DAV je razvio decentraliziranu aplikaciju za navigaciju koja koristi izvornu kriptovalutu platforme, DAV Token.

DAV tokeni registriraju sve aktivnosti vozila i podatke na blockchainu. Ove informacije omogućuju vozilima postizanje nekih prilično cool stvari. Osim samostalne vožnje, automobili s pogonom na DAV mogu rezervirati parkirna mjesta na planiranom odredištu, pratiti zatvaranje cesta, preusmjeriti i automatski dopuniti gorivo. Govoreći javno, CTO tvrtke i suosnivač, Tal Ater, decentralizaciju nazvao “ključem budućnosti prijevoza”.

DAV pruža startupovima mogućnost razvoja novih tehnologija koristeći mrežu platforme. To je važna značajka jer mega pružatelji usluga poput Ubera nastoje monopolizirati autonomni prostor vozila.

Blockchain Automotive: Match Made in Heaven

Blockchain tehnologija transformirat će automobilsku industriju na načine koji su se činili nemogućima prije samo deset godina. Automobili budućnosti neće raditi na benzin, vozit će na podacima, a blockchain će biti ceste kojima putuju. Brzo se bliži dan u kojem će se klasična TV serija Knight Rider smatrati ništa više od emisije o normalnom automobilu.