Blockchain se obično povezuje s kriptovalutom, ali to je puno više od toga. Vrijedno je zapamtiti da je blockchain u svojoj osnovi tehnološki protokol koji može rukovati svim vrstama podataka i ugovorima. To znači da blockchain ima slučajeve korištenja u većini postojećih industrija u kojima su neophodni podaci o praćenju i izvršavanje ugovora. Ima čak i slučajeva upotrebe u najstarijoj svjetskoj industriji: proizvodnji hrane. Prijelaz na blockchain poljoprivredu je pred nama.

Ako ste ikada bili na farmi, znate da su to komplicirani ekosustavi s puno pokretnih dijelova, pažljivim rasporedom vremena i sezonskim strukturama financiranja. Međutim, nakon što hrana napusti farmu, ona postaje dijelom širokog lanca opskrbe s puno stranaka. Kupci, prodavači, distributeri i lanci prehrambenih proizvoda svi žele znati gdje se hrana nalazi na putu. Vjerojatno želite znati i gdje je bila vaša hrana prije nego što je poslužite na stolu.

Trend prema blockchain poljoprivredi obećava pojednostavljenje svakog koraka uzgoja i distribucije hrane. Ponudit će svim uključenim stranama jedan izvor istine za poljoprivredni lanac opskrbe. U ovom ćemo članku pokriti četiri ključna načina na koje blockchain mijenja poljoprivredu.

Praćenje nabave

Veliki izazov za poljoprivrednu industriju je praćenje i plaćanje isporuke proizvoda. Obično se to ima u obliku velike multinacionalne korporacije koja daje ili prima narudžbu za tisuće tona određenog proizvoda. Cijene koje se uzimaju u obzir za kupnju i prodaju zaliha uključuju i ostale raznolike proizvode promocija za postojeće korisnike 2020 i druge neviđene optužbe. Danas se u većini slučajeva ovaj proces oslanja na lokalnu treću stranu koja koordinira isporuku robe. Prodavač bi imao agenta koji osigurava isporuku robe, a kupac agenta koji bi pregledao isporuku i preporučio plaćanje.

Korištenjem blockchaina, ovaj sustav regionalnih prodajnih agenata može se pojednostaviti u jednu distribuiranu knjigu. Kupci robe mogu se izravno dogovoriti s dobavljačem i odmah prenijeti sredstva. To ubrzava nekada papirnati postupak koji bi mogao trajati tjednima da se podmiri plaćanje. Uz to, tvrtke štede na naknadama za agente, a poljoprivrednik koji je uzgajao usjeve može dobiti veći udio prihoda od prodaje.

proizvoditi tržište

Napisao Dungodung – Vlastito djelo, javna domena

Tvrtka Louis Dreyfus nedavno je provela prvu blockchain poljoprivrednu trgovinu robom. Kineskoj su vladi prodali 60.000 tona američke soje. Prema onima koji poznaju posao, upotreba blockchaina smanjila je ukupno vrijeme za logistiku za 80%. Cijela transakcija trajala je samo tjedan dana.

Štoviše, ovi poslovi isporuke često uključuju složene ugovore s uvjetima isporuke i plaćanja. Savršeni su kandidati za upravljanje pametnim ugovorima. Kako se pametni ugovori sve više koriste u poljoprivredi, moguće je da poljoprivrednik može proizvod prodati izravno restoranu ili čak pojedincu bez potrebe za distributerima posrednika.

Podrijetlo proizvoda & Lanac opskrbe

Kako znate da su organski proizvodi koje ste kupili stvarno organski?

usda organskaProšle godine američki generalni inspektor otkrio je da potencijalno milijune kilograma lažni organski proizvodi svake godine ulaze u američke supermarkete. Ovo nije problem samo za potrošače. To također pojeftinjuje napore poljoprivrednika koji proizvode prave organske proizvode.

Slijedom toga, raste interes za sustave koji mogu provjeriti autentičnost opskrbnog lanca proizvoda. Blockchain je izvrstan izbor za ovu aplikaciju. Farme bi mogle koristiti blockchain za dodavanje provjerenih organskih proizvoda u knjigu. Tada bi potrošači mogli koristiti mobilnu aplikaciju za provjeru povijesti proizvoda u trgovini u stvarnom vremenu.

Uz blockchain praćenje, ako dobavljač tvrdi da zrna kave potječu s etičke farme u Keniji, svatko to lako može potvrditi. Blockchain poljoprivreda omogućila bi vam praćenje graha od farme do kafića izravno s vašeg telefona dok čekate u redu.

Iz regulatorne perspektive, to uvelike olakšava i poslove USDA-a i FDA-e. Ako postoji kontaminacija opskrbe hranom, postaje puno lakše pratiti odakle je došla i opozvati povezane proizvode. Kao rezultat toga, regulatori mogu vrlo brzo izolirati bolesti koje se prenose hranom.

Decentralizirajuća moć multinacionalnih tvrtki

Multinacionalne korporacije dominiraju trenutnom poljoprivrednom industrijom. Često su najveći kupci na tržištu, pa mogu odrediti cijene i reći poljoprivrednicima što će uzgajati u određenoj sezoni. Međutim, blockchain poljoprivreda može učiniti mala poduzeća i poljoprivredu sponzoriranu zajednicom raširenijom.

csa tanjur povrća

Po thebittenword.com – Clagett Farm CSA 11. tjedan, CC BY 2.0

Trenutno postoje male poljoprivredne zadruge sponzorirane od strane zajednice širom zemlje. Ideja je da kupite udio na farmi, a zatim farmer isporučuje proizvode izravno vama tijekom cijele sezone. Prednosti ovog pristupa imaju dva smjera. Prvo, poljoprivrednici na početku sezone dobivaju financijska sredstva koja im omogućuju ulaganje u farmu i stabiliziranje financija tijekom cijele godine. Drugo, potrošači upoznaju svoje poljoprivrednike i imaju koristi od jeftinih, sezonskih, lokalno uzgojenih proizvoda.

Blockchain poljoprivreda može riješiti neke izazove upravljanja, distribucije i dioničkog upravljanja upravljanjem poljoprivrednom inicijativom koju sponzorira zajednica. Uz tokenizirano dioničarstvo i distribuciju zasnovanu na pametnim ugovorima, poljoprivreda sponzorirana od zajednice mogla bi se znatno učinkovitije povećati, povezujući poljoprivrednike izravno s potrošačima. Čitav ovaj poljoprivredni prijelaz koji podržava zajednica mogao bi čak biti automatiziran, s poljoprivrednim gazdinstvima bez vlasnika širom svijeta.

Izjednačavanje cijena

Trenutno tržišta za kupnju roba kontroliraju velike tvrtke i nisu transparentna. Kao rezultat toga, cijene mogu jako varirati ovisno o potražnji, vremenu, regionalnoj razini proizvodnje i odnosima s posrednicima. Blockchain poljoprivreda mogla bi učiniti cijene rasutih roba transparentnijim za poljoprivrednike i kupce.

Tržište temeljeno na blockchainu omogućilo bi kupcima i prodavačima da uspoređuju svoje trenutne pregovore s informacijama o sličnim nedavnim transakcijama. Poljoprivrednici širom svijeta mogu odrediti vrijednost njihove žetve i provesti prodaju u stvarnom vremenu.

Blockchain poljoprivreda može promijeniti način na koji razmišljamo o hrani

Što više postane proizvodnja hrane transparentnijom, potrošači će imati više informacija za donošenje pametnih odluka o hrani. Blockchain poljoprivreda mogla bi hranu učiniti jeftinijom, ali olakšat će i praćenje odakle dolazi naša hrana. Blockchain bi mogao biti ključ za stvaranje stvarnih, organskih proizvoda iz lokalnog izvora pristupačnih i dostupnih svima.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me