Tradicionalna industrija izdavanja knjiga i dalje bilježi niže isplate, licenciranje i prava za autore u nizu kategorija. Nekoliko projekata i organizacija usmjerenih na blockchain objavljivanje ima za cilj promijeniti ovu industriju nabolje. Evo nekoliko primjera trenutnih izazova i predloženih rješenja za objavljivanje blockchaina.

Pad tradicionalnog izdavanja knjiga

Već nekoliko godina traje rasprava o tome hoće li e-knjige zastarjeti tiskane knjige ili ne. Iako je fokus industrije i potrošača na ovu raspravu važan, još je presudniji aspekt sveukupni pad prodaje knjiga općenito. Dani samoga bogaćenja od prodaje knjiga u osnovi su prošli, uz moguću iznimku nekolicine odabranih autora. Prema mišljenju stručnjaka, autori uglavnom zarađuju između 0,34 i 2,00 USD po knjizi.

Ako autor, na primjer, želi ući na listu najprodavanijih u New York Timesu zapravo može koštati i više od 200 000 USD da bi “prevario sustav”. Ovo je uobičajeno prihvaćena praksa koja ne bi smjela biti slučaj. Iako je, na primjer, putem Amazona moguće odabrati jeftinije mogućnosti samoizdavanja, privlačnost čitatelja vjerojatno neće biti ista. Također, trenutnim okvirima za postajanje “najprodavanijim autorom” lako je manipulirati, što dokazuje Eksperiment Brenta Underwooda gdje je stvorio knjigu na jednoj stranici pod nazivom “Putting My Foot Down”, koja sadrži samo fotografiju njegovog stopala.

Umjesto da prihvati da je izdavanje knjiga samo marketinški alat za govorne ture uz plaćanje ili automatizirani postupak koji se može namjestiti, blockchain bi mogao poboljšati sposobnost autora da zarade više novca od izravne prodaje visokokvalitetnih knjiga.

ALLi – Zaklada za blockchain izdavaštvo

Organizacije poput Savez neovisnih autora (ALLi) pojavili su se kao podrška razvoju izdavačke industrije blockchain-a koju vode kreatori. Studija koju je proveo ALLi opisuje kako bi blockchain mogao promijeniti budući krajolik objavljivanja izravnim praćenjem autorskog intelektualnog vlasništva i novčanih prava, kao i stvaranjem i decentraliziranom trgovinskom platformom.

Prema web stranici organizacije „Samoizdavaštvo 1.0 bilo je stolno izdavaštvo. Samoobjava 2.0 bila je e-knjiga i mrežne knjižare. Samoizdavaštvo 3.0 održivi je poslovni model za autore. “

ALLi

Po.et i izdavačka prava

Postoji nekoliko blockchain projekata koji već rade na uspostavljanju decentraliziranih sustava za izdavanje knjiga. Pjesnik je jedna takva platforma. Omogućuje autorima da registriraju imovinu sadržaja na blockchainu, kao i da atribuciju metapodataka učine sigurnom, provjerljivom i nepromjenjivom.

Platforma također omogućuje vlasnicima sadržaja da kreiraju vlastite prilagođene licence, kao i da imaju mogućnost prijenosa vlasništva nad licencama u bilo kojem trenutku putem Po.et. Ovo je vrlo sličan model sustavima prijavljivanja patenata temeljenih na blockchainu o kojima je raspravljano u prethodnom postu.

Vrlo vjerojatno najsvjetliji dio ovog projekta je njegova sposobnost integriranja u dobro uspostavljene standarde za stvaranje sadržaja. Na primjer, autori koji koriste WordPress mogu koristiti Po.et WordPress dodatak za automatsko registriranje novih književnih djela u blockchain Po.et u nekoliko jednostavnih koraka. Da bi projekti poput Po.et-a mogli funkcionirati, blockchain izdavački projekti moraju se usredotočiti na integraciju, nužno je za usvajanje u stvarnom svijetu.

pjesnik

ICO izdavača i publikacija

Publica nudi drugu vrstu poslovnog modela za izdavače knjiga. Cilj mu je stvoriti “knjigu ICO”. Za pisce, Publica se može koristiti kao vrsta crowdfunding događaja, tako da se ne treba oslanjati na tradicionalne izdavače.

Čitatelji imaju mogućnost kupnje žetona za knjige, što će im omogućiti financiranje projekta prije nego što započne i moći će otkupiti tokene za primjerak knjige nakon što bude objavljena. Autori mogu lako postaviti vlastite pametne ugovore na blockchainu Publica bez potrebe za tehničkim znanjem.

Bit će zanimljivo vidjeti kako funkcionira token ekonomija. Modeli za grupno financiranje na web lokacijama poput Kickstartera pokazali su se uspješnima, posebno za razvoj tehnoloških proizvoda. Publica je projekt koji bi mogao koristiti ovaj koncept i kombinirati ga s blockchain tehnologijom kako bi iz temelja promijenio način na koji autori promoviraju svoj rad. Predlaže rješenje koje će autorima omogućiti da odmjere opseg javnog interesa za nove ideje za knjige i potaknuti razvoj nove vrste modela distribucije knjiga, potencijalno istisnuvši tradicionalne izdavačke tvrtke.

publika

Stvaranje boljih sustava za distribuciju sadržaja

Blockchain objavljivanje u konačnici može pomoći u sprječavanju nekoliko problema poput piratstva, kršenja autorskih prava i nedostatka transparentnosti u distribuciji autorskih prava. Cilj gore spomenutih platformi je stvoriti bolju budućnost autorima putem blockchain tehnologije. Međutim, važno je shvatiti potrebu da steknete i interes čitatelja.

Bit će zanimljivo vidjeti mogu li platforme za stvaranje sadržaja temeljene na blockchainu natjerati čitatelje da promijene percepciju zbog čega knjigu vrijedi kupiti. Primjerice, mora li knjiga biti označena kao najprodavanija u New York Timesu kako bi privukla pažnju potencijalnih čitatelja? Ako je to slučaj, blockchain projekti u konačnici neće moći generirati veći prihod izravno prodajom knjiga. Bez obzira na to, blockchain projekti mogu utjecati na trenutno tržište samostalnih izdavača za nišne teme.

Utvrđene platforme za samoizdavanje poput Amazona sada imaju stroga pravila koja određuju isplate autorskih prava. Nadalje, plaćanja nisu toliko unosna jer nude različite provizije na temelju nekoliko čimbenika poput geografskog položaja, bez obzira objavljuje li knjiga na drugim platformama, pa čak i veličine datoteke e-knjige. Na kraju, provizije za autore su samo 35 do 70%.

Zaključak

Platforma za distribuciju sadržaja zasnovana na blockchainu značila bi veću sigurnost za autore koji traže pouzdane isplate autorskih prava. Umjesto da se moraju brinuti o stvarima poput različitih cijena koje se temelje na zemlji u kojoj kupac ima sjedište, autori mogu mnogo lakše postaviti jednu globalnu cijenu. Uz to, autori bi mogli dobiti veću transparentnost putem licenciranja i pametnih ugovora temeljenih na blockchainu.

Tek će se utvrditi hoće li veličina datoteke odrediti cijene e-knjiga na blockchainu, ali vrlo je moguće da bi decentralizirana pohrana datoteka mogla učiniti izdavačke platforme temeljene na blockchainu mnogo jeftinijima za održavanje od centraliziranih.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me