U današnjem svijetu svi žele sve na brzinu. Što brže, to bolje. U svijetu digitalnih plaćanja u tijeku je veliko natjecanje između blockchaina i PayPala. Blockchain je relativna novost, dok PayPal postoji otprilike dva desetljeća. Evo pogleda nekoliko prednosti i nedostataka oba sustava za prijenos novca koji će vam pomoći da odlučite dugoročnog pobjednika u debati o blockchainu i PayPalu.

Blockchain tehnologija i drugi svjetski mijenjači

Blockchain tehnologija jedna je od onih digitalnih revolucija koja se dogodi samo jednom ili dva puta u svakoj generaciji. Važan je izum kao integrirani sklop (1958.), mikroprocesor (1971.), osobno računalo (MITS Altair 8800, 1975.), internet (ARPANET, 1969.), Windows (1985.) i pametni telefoni (2007.). Blockchain-ova tehnologija raspodijeljene knjige (DLT) nudi novu, decentraliziranu infrastrukturu za obradu plaćanja, transakcije na financijskim tržištima, računovodstvene zadatke i mnoge druge osobne i javne funkcije vođene podacima.

PayPal bi također mogao biti uključen u gore spomenutu tehnološku počast, jer je zasigurno otvorio put rastu e-trgovine vratolomnom brzinom. Također je svijetu pružio alternativu tradicionalnim bankarskim uslugama, Western Unionu i slično. PayPal je također pomogao potrošačima i tvrtkama da se osjećaju ugodnije s idejom elektroničkog novca, odvikavajući ih od oslanjanja na gotovinu.

Prednosti i nedostaci blockchain plaćanja u odnosu na PayPal

Prednosti plaćanja putem blockchaina:

 • Decentralizacija: Nijedna točka neuspjeha ne može uništiti sadržaj glavne knjige.
 • Nepromjenljivost: Jednom kada se podaci unesu u blockchain, oni se ne mogu mijenjati, osim u rijetkim slučajevima, i to samo uz dogovor svih pogođenih strana.
 • Peer-to-peer: Prekogranična plaćanja uzimaju manje vremena s blockchainom zbog manje kontrolnih točaka.
 • Dozvoljeno: Za uplate nije potrebno odobrenje banke prije nego što se mogu poslati. Platitelj i primatelj plaćanja kontroliraju postupak transakcije, a ne treća strana.
 • Nema ograničenja veličine plaćanja: Trebate nekome poslati Bitcoin vrijedan pet milijuna dolara, pronto? To možete učiniti na blockchainu. Samo provjerite jeste li svjesni svih primjenjivih fiat-to-crypto troškova (i obrnuto).

blockchain vs. paypal

Blockchain tehnologija čini ono što peer-to-peer međunarodna plaćanja odvijaju brzo i učinkovito. Foto Craig Cooper na Unsplash

Nedostaci blockchain plaćanja

 • Sporije brzine transakcija (transakcije u sekundi) u usporedbi s PayPal, Visa i Mastercard.
 • Skupe pogreške: Ako pogriješite i pošaljete sredstva (kripto) na pogrešnu adresu, nemojte tražiti bilo kojeg državnog regulatora koji će vas spasiti.
 • Troškovi pretvorbe u fiat u kripto: Ako se sva vaša plaćanja ne dogode unutar kripto ekosustava, morat ćete svoje USD, EUR ili GBP itd. Pretvoriti u Bitcoin, Ether itd. Kada primate uplate u kripto, snosit ćete i transakcijske troškove za pretvorbu sredstva natrag u fiat.
 • Transparentnost: Blockchain knjige su javno poznato, utoliko što svatko s ispravnim pristupnim kodovima može vidjeti detalje svake transakcije unutar. Pojedinci i tvrtke koji vode računa o privatnosti možda neće biti ugodni s tim aranžmanom.

PayPal prednosti

 • Pošaljite novac bilo kome u najviše 26 različitih (fiat) valuta s adresom e-pošte. Pa, sve dok imaju bankovni račun i prijavili su se za PayPal, tj.
 • Regulacija i nadzor: Korisnici PayPala zaštićeni su barem nekim pravilima i propisima koji uređuju tradicionalne banke, kao što su Propis E i USA PATRIOT Act. Plaćanje kreditnom karticom na vašem PayPal računu pruža daleko veću zaštitu potrošača od plaćanja debitnom karticom ili gotovinskim saldom PayPal-a.
 • Brze transakcije: PayPal korisnicima nudi mogućnost prijenosa njihovih PayPal sredstava na njihov bankovni račun za samo 30 minuta kada se izvrše putem debitne kartice.
 • Fiksne naknade: Primanje plaćanja za vašu robu i usluge koštat će vas fiksnih 2,9 posto naknade, plus 30 centi po transakciji. Međutim, kupnja robe i usluga putem PayPal-a ne naplaćuje se. Slanje novca obitelji i prijateljima također je besplatno. No, naknade za pretvorbu valute primjenjivat će se ako sredstva šaljete međunarodno.
 • eProvjeri: Ovo je još jedna besplatna PayPal opcija plaćanja. Slična je transakciji ACH-a u tradicionalnoj banci, ali može potrajati još nekoliko dana. Ovo je izvrstan izbor za primatelje primatelja koji žele izbjeći udarac uz naknadu od 2,9 posto. Uvijek možete zatražiti od svog platitelja da koristi eCheck umjesto uobičajene PayPal uplate.

blockchain vs. paypal PayPal OneTouch

PayPal nastavlja rasti bazu svojih klijenata, koja sada povezuje korisnike u 200 zemalja s milijunima trgovačkih web stranica. Slika: mohamed_hassan na Pixabayu

Nedostaci PayPal-a

 • Tečajevi pretvorbe valuta: PayPal će odrediti tečaj koji ćete primiti. Taj dodatni trošak morate uzeti u obzir prilikom izračunavanja krajnjih naknada za transakcije u PayPalu.
 • Ograničenja plaćanja: Možete poslati samo najviše 10.000 USD u bilo kojoj PayPal transakciji.
 • Sredstva na čekanju: Kada primate sredstva putem eChecka, očekujte da će vaš novac ostati u zaostatku barem nekoliko radnih dana. Ovo je loša strana primanja sredstava bez ikakvih naknada. Također je velika zarada za PayPal, jer prikupljaju kamate na plovak.

Blockchain vs. PayPal ili novi hibrid?

Danas PayPal još uvijek može obrađivati ​​transakcije brže od blockchaina, ali to u budućnosti možda neće biti slučaj. Zapravo, PayPal je definitivno zainteresiran za blockchain i njegov potencijal za poremećaj u financijskom svijetu.

Mogu li se PayPal uplate slati putem DLT-a u bliskoj budućnosti? Nitko ne zna, ali to je sigurno mogućnost koju vrijedi razmotriti jer se ovo desetljeće brzo približava kraju. Koliko svatko zna, blockchain i PayPal mogu se pretvoriti u nešto poput BlockPal ili PayChain.

Wild Card u kombinaciji

Stope raspršivanja bitcoina nastavljaju se penjati, iako polako od početka 2019. Sve je više trgovaca koji su spremni prihvatiti kriptore kao plaćanje. S mogućnošću velike američke (svjetske?) Recesije koja se nazire u 2019.-2020., Moguće je da će trgovci željni prihoda pozdraviti bilo koji oblik plaćanja koji mogu dobiti, uključujući i glavne kripto.

Međutim, što će se dogoditi ako 100 milijuna Amerikanaca odluči svakodnevno koristiti kripto za obavljanje svojih osobnih i poslovnih transakcija? Dalje, što ako većina tih potrošača jednostavno odluči zadržati svoja sredstva u kripto ekosustavu, nikad više ne pretvarajući svoje kovanice u fiat?

Budite optimistični, a ipak uvijek budni

Sve u svemu, budućnost izgleda sjajno i za blockchain i za PayPal kao svjetske platne sustave za plaćanje. Međutim, uvijek budite svjesni potencijala državnih ograničenja za upotrebu kriptopisa (za kupnju potrošača, a ne za stvarno kripto trgovanje). Ako su kripto kupnje ograničene vladinom uredbom, tada će to također utjecati na blokchain i njegov bi se razvoj mogao usporiti.

Čini se da je PayPal imun na takvu hipotetsku akciju ako kriptos ne počnu nuditi kao dodatnu valutu. Bez obzira na buduće događaje, blockchain vs. PayPal saga trebala bi se pokazati zanimljivim natjecanjem u 2020-ima i kasnije.