Širom svijeta su u tijeku blockchain zemljišnoknjižni programi. Prozirna priroda ove tehnologije čini je savršeno pogodnom za upotrebu u sustavima javnih evidencija. Danas vidite sve veći broj vlada koje žele integrirati blockchain u svoje zemljišnoknjižne protokole. Integracija ima smisla kad smatrate da je blockchain učinkovitiji, pouzdaniji i isplativiji od trenutnih modela koji se koriste.

Postojeći postojeći sustavi zastarjeli su. Teško je pratiti tko posjeduje neke dijelove imovine kad imate stotine ili čak tisuće godina zemljišnih knjiga. Uobičajeno je naići na odstupanja unutar papira, uključujući krivotvorene dokumente, krivotvorene naslove i, u nekim slučajevima, potpuni gubitak sve dokumentacije. Kada se te situacije pojave, to može dovesti do skupih sudskih borbi između sukobljenih vlasnika, koji oboje vjeruju da su oni zakonski vlasnici određenog dijela imovine.

Zemlje u razvoju

Zemlje u razvoju trpe zbog notorno loših zemljišnih knjiga zbog kombinacije čimbenika. Korupcija vlade, uporaba sustava samo na papiru i prirodne katastrofe doprinose rastućim problemima s kojima se suočavaju službenici zemljišnih knjiga u tim zemljama. Blockchain tehnologija isplativo je rješenje za ove probleme.

Blockchain rješenja

Ulagači traže transparentniji način potvrde vlasništva nad određenom zemljišnom parcelom. Vlade nastoje smanjiti troškove povezane s praćenjem, ažuriranjem i potvrđivanjem evidencija o vlasništvu nad nekretninama. Kao što ćete tek naučiti, obje strane vjeruju da je blockchain rješenje za njihove trenutne nedaće.

Wyoming

Okrug Teton, Wyoming, potpisao je Memorandum o razumijevanju 20. prosinca 2018. s blockchain podružnicom tvrtke Overstock.com Medici Land Governance (MLG). The partnerstvo fokusira se na migraciju trenutnih zemljišnih knjiga u županiji na novi sustav zasnovan na blockchainu. Prema priopćenju za tisak, sustav će koristiti MLG-ov blockchain za praćenje, evidentiranje i javni prikaz županijske zemljišne knjige.

Kao dio programa, svi zapisi datirani nakon 1996. godine prelaze na novi blockchain sustav. Govoreći o partnerstvu, dugogodišnji kriptozastupnik i izvršni direktor Overstock-a, Patrick M Byrne, opisao je važnost budućih zemljišnoknjižnih sustava blockchain-a. Također se dotaknuo moći tehnologije da ublaži zabrinutost zbog povjerenja na tržištu.

Vermont

U siječnju ove godine, ured ureda Južnog Burlingtona najavio je partnerstvo sa startupom Propy, Inc. sa sjedištem na blockchainu. priopćenje za javnost, Propy je zadužen za izradu sigurne raspodijeljene knjige podataka o vlasništvu grada. Gradske vlasti žele znati koju vrstu uštede u jednadžbu donosi sustav zasnovan na blockchainu.

Trenutno grad troši tisuće na pohranu i zaštitu tih zapisa. Digitalni sustav mogao bi eliminirati ove troškove i osloboditi prijeko potrebna sredstva za grad. Gradska službenica, Donna Kinville, objasnila je kako se South Burlington ponosi pronalaskom inovativnih rješenja koja će služiti njihovim građanima.

Država Vermont i dalje bilježi sve veći interes za blockchain tehnologijom. Prošle je godine država stvorila kripto grupu za daljnje istraživanje slučajeva korištenja nove tehnologije.

Indija

A partnerstvo između Blockchain Learning Group, Blockscale Solutions i Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj mogu transformirati način zauvijek pohrane zemljišnoknjižnih zapisa u Indiji. Panchkula, Indija, mali grad smješten u državi Haryana, poligon je za testiranje ovog novog zemljišnoknjižnog sustava blockchain-a.

Haryana India putem The Financial Expressa

Haryana India putem The Financial Expressa

Istraživači žele dokaz o konceptu. Ovi podaci omogućuju programerima pristup većim gradovima u cijeloj zemlji. Koncept koristi Ethereum blockchain za stvaranje distribuiranog sustava glavne knjige posebno dizajniran da odgovara sve većim indijskim zemljišnim potrebama.

Podaci o svim nekretninama koje se prodaju unutar županije dodaju se u blockchain u gotovo stvarnom vremenu. Uz to, upotreba pametnih ugovora omogućuje automatsku odjavu i od strane kupca i od strane prodavatelja kada transakcija dosegne konačnu fazu odobrenja. Kao jedna od najnaseljenijih zemalja na svijetu, Indija pati od brojnih zemljišnih sporova koji proizlaze iz sukobljenih papira.

Nizozemska

Nedavno je arhitekt poduzeća iz Nizozemske, koji se bavi zemljišnim knjigama, Koen Huisstede izjavio da će se blockchain rješenje integrirati u zemljišnoknjižni protokol zemlje u narednih godinu do tri. Ovaj je potez u skladu s državnom odlukom iz travnja da potpiše deklaraciju kojom se podržava stvaranje EU Blockchain partnerstva.

Nizozemska zemljišna knjiga želi istražiti kako blockchain tehnologija može pojednostaviti trenutne sustave. Ovi sustavi pokrivaju hipotekarna prava i sve podatke trećih strana koji se odnose na tržište nekretnina. Programeri traže fleksibilniju organizaciju koja više odgovara zadacima potrebnim u današnjem gospodarstvu.

Švedska

Wall Street Journal izvijestio u ožujku ove godine da je švedsko tijelo za vlasništvo nad zemljištem (Lantmäteriet) dostiglo završnu fazu ispitivanja svog dvogodišnjeg programa istraživanja zemljišnih knjiga u blok lancu. Osnovan 2016. godine, program koristi privatni blockchain tvrtke ChromaWay za registraciju prodaje zemljišta i imovine.

Glavni arhitekt rješenja u tvrtki ChromaWay, Jörgen Modin, opisao je kako trenutni sustavi mogu potrajati tri do šest mjeseci od trenutka potpisivanja ugovora do stvarnog prijenosa vlasništva nad nekretninom. Novi sustav smanjuje ovo razdoblje čekanja na nekoliko sati.

UK

1. listopada 2018. zemljišna knjiga u Velikoj Britaniji objavila je javnost izjava u vezi s novim partnerstvom s tvrtkom Methods koja se temelji na blockchainu. Partnerstvo nastoji pojednostaviti rastuću zabrinutost Velike Britanije oko zemljišnih knjiga. Naziv projekta je Digitalna ulica i mogao bi smanjiti mnoge probleme s kojima se danas susreću službenici zemljišne knjige u Velikoj Britaniji.

Ured za zemljišne knjige u Velikoj Britaniji putem Glasnika pravnog društva

Ured za zemljišne knjige u Velikoj Britaniji putem Glasnika pravnog društva

Projekt koristi R3-ov otvoreni izvor Corda blockchain za pojednostavljivanje tradicionalnih zemljišnoknjižnih procesa. Govoreći o partnerstvu, izvršni direktor državnog registra, Graham Farrant, govorio je o želji svoje zemlje da bude svjetski lider u blockchain zemljišnoknjižnim sustavima.

Kolumbija

Latinska Amerika ima povijest notorno teških zemljišnoknjižnih sustava. Kolumbijski dužnosnici nastoje promijeniti taj stereotip integracijom blockchain tehnologije. U kolovozu 2018. zemlja je najavila pokretanje sustava vlasništva nad zemljištem i sustava registracije na bazi Ethereuma.

Projekt je zajedničko ulaganje Nacionalnog sveučilišta u Kolumbiji, španjolskog UST Global-a i kolumbijske vlade. Sveučilišni istraživač Mauricio Tovar objasnio je kako će novi sustav spriječiti gubitak dokumentacije i povećati učinkovitost i sigurnost. Ovaj je manevar u skladu s nedavnim naporima kolumbijske vlade da bude transparentnija u odnosima sa svojim građanima.

Dubai

Dubai je dugo bio leglo kripto aktivnosti. Zato ne bi trebalo biti veliko iznenađenje kada se sazna da ova prokripto zajednica već radi na zemljišnoknjižnom sustavu blockchain-a. Novi registar dio je većeg zalaganja za blockchain u zemljama, nazvan Dubai Blockchain Strategy.

Novi gradski blockchain sustav pohranjuje i kupoprodajne i zakupne ugovore. Te su informacije dostupne javnim i privatnim investitorima na uvid. Dubai nastoji uključiti bazu podataka o stanarima u svoj sustav i u bliskoj budućnosti.

Blockchain zemljišna knjiga: novo dijete na bloku

Blockchain zemljišna knjiga i dalje je područje velikog razvoja. Zemlje širom svijeta prepoznaju neporecive prednosti koje blockchain tehnologija pruža tržištu. Možete očekivati ​​da će i druge države slijediti njihov primjer jer rezultati ovih pilot programa i dalje pokazuju napredak.