Ako kripto za početak nije bila visoko špekulativna i tehnička industrija, zamislite da je kombinirate s AI-jem. Umjetna inteligencija vjerojatno je dobila istu količinu hipera. Po definiciji, umjetna inteligencija je stvaranje strojeva koji će oponašati ili nadmašiti ljudske sposobnosti prepoznavanjem govora, rješavanjem problema, matematičkim proračunom, reprogramiranjem i tako dalje.

Jasno je da su nas strojevi pobijedili u mnogim situacijama. Kada je riječ o industriji poput proizvodnje automobila ili skladištenja, strojevi su puno učinkovitiji i sigurniji od nas. Također su zastrašujuće vješti u mnogim scenarijima koji se temelje na logici.

AlphaGo i njegov samouki nasljednik AlphaZero takvi su primjeri. Digitalna ideja djece Googleove divizije DeepMind AI u Londonu podižu rješavanje problema na sljedeću razinu. AlphaZero se smatra najboljim Chess and Go igračem svijeta. Vrijeme je da se preispita budućnost kada su AI programi sami po sebi postali majstori igara.

Pa gdje se kripto uklapa?

Google ima ratnu škrinju za financiranje ideja poput samoupravnih automobila i programa neuronskih mreža. No, ima li strukturu upravljanja koja omogućuje bilo kome da revidira kodeks za te ideje? Malo vjerojatno. Ljepota Bitcoina, naravno, nalazi se u njegovom modelu otvorenog koda. Svatko s nekim programskim rezovima može kopati po kodu i provjeriti namjere programa. Blockchain sustavi, kada su dobro dizajnirani, također potiču korisnike da doprinesu mreži i budu nagrađeni za svoj trud.

Te brige možda nisu u prvom planu u svijesti većine ljudi, no kako bi se izbjegla distopijska budućnost koju predstavljaju mislioci poput Georgea Orwella ili filmova o Terminatoru, društvo će možda htjeti mogućnost revizije umjetne inteligencije prije nego kasnije. Za sada to znači da će javnost samo morati vjerovati da Google ima njihove najbolje namjere u srcu. Srećom, postoje projekti koji idu putem digitalne valute. Pogledajmo nekoliko i doznajmo kako im je cilj integrirati kripto AI u svoj proces.

SingularityNET

Vjerojatno najpoznatiji i najcjenjeniji kripto AI projekt u svemiru je SingularityNET. Za razliku od većine ICO-a, tim već ima radne prototipove koji se mogu iskoristiti, barem sa stajališta AI-a. SingularityNET je u osnovi blockchain ogranak tvrtke Hanson Robotics. Njihov AI robot, Sophia, prikazan je u brojnim televizijskim emisijama, a čak se pojavio i u Ujedinjenim narodima.

Uvođenjem AI u blockchain, SingularityNET se nada stvoriti prvu platformu AI-kao-usluga. Tim je objavio brojne Sophijeine AI module za javnost pod licencom otvorenog koda. Istodobno, svatko tko ima vještine može stvoriti AI usluge i unovčiti ih na platformi pomoću AGI tokena.

Već možete pregledati brojne usluge AI dostupne za interakciju putem Beta Dapp. U konačnici, tim želi automatizirati samu mrežu koristeći najbolje prakse AI. Zanimljiva, ako ne i malo zastrašujuća misao. Slijedite naš opsežni vodič o projektu.

Autonio

Drugačija vrsta kripto AI-a, Autonio je samoproglašena decentralizirana aplikacija za trgovanje AI-jem za kriptovalute. Aplikacija vam omogućuje izgradnju vlastitih algoritama trgovanja i ponovno testiranje na brojnim parovima kriptovaluta. Algoritmi koji postižu dosljedni tjedni povrat od 10 ili više posto mogu se prodati drugim trgovcima na platformi. Osim simbolične prodaje NIO-a koja je prikupila oko 50 000 USD, tvrtka također ostvaruje prihod od mjesečne usluge pretplate od 50 USD.

Primjer Autonio aplikacije na djelu

Primjer Autonio aplikacije na djelu

Aplikacija vam omogućuje povezivanje s većinom glavnih burzi, uključujući Binance, Bittrex, Bitstamp i još mnogo toga. Prediktivni algoritmi trgovanja brzo postaju zasićeno tržište u kripto prostoru. Automatizirano trgovanje odavno je značajka na Wall Streetu. U nedavnom intervjuu na TV Real Vision, istaknuti kripto investitor Mark Yusko naglasio je kako više od 80 posto ukupne trgovine ovih dana obavljaju strojevi.

Uvijek postoje dvije strane svake trgovine, ali za svakog pobjednika postoje mora biti gubitnik (osim ako tržišta ne idu samo u jednom smjeru). Tada se postavlja pitanje: “Koji će algoritam biti najpametniji?” Srećom, platforme poput Autonio omogućuju vam stvaranje vlastite, u osnovi bez znanja programiranja. Hoće li to biti dovoljno za nadmudrivanje programera s dubokim poznavanjem tržišta? Žiri još uvijek nije izašao.

DateCoin

I na kraju, niti jedan pregled ne bi bio potpun bez zabavnog projekta koji će vam zauvijek promijeniti život izlaska. DateCoin i njegov token DTC žele biti sljedeći Tinder, ali na blockchainu. Projekt tvrdi da dovođenjem upoznavanja na blockchain mogu riješiti temeljne probleme drugih platformi poput lažnih računa i reklamnih botova. Kako? Uz neuronske mreže i tehnologiju prepoznavanja lica. To također znači integriranje nekakvog blockchain sustava za identifikaciju, što je težak nalog s obzirom na to da su projekti poput Civic-a i SelfKey-a već uvelike u trci za to tržište..

Upoznavanje putem interneta posao je u usponu, tako da potencijal sigurno postoji. Programi strojnog učenja već su dokazali da mogu nadigrati najbolje svjetske i go i šahovske igrače, ali mogu li pružiti učinkovitije utakmice na sceni zabavljanja? Tko zna. U međuvremenu, projekt će možda htjeti razjasniti svoje marketinške vještine:

“DateCoin stvara novu stvarnost internetskih upoznavanja, kombinirajući napredne, provjerene tehnologije i plodno iskustvo upoznavanja.”

Crypto AI: Završne misli

Umjetna inteligencija i automatizacija nisu budući trend. Već je ovdje i utječe na naš svakodnevni život. Na primjer, Amazon ima preko 100 000 skladišnih robota koji sakupljaju, organiziraju i otpremaju robu širom svijeta. Kao i svaka nova tehnologija, i AI je samo alat. Nije suštinski dobro ili loše. Na kraju, sve se svodi na namjere kreatora i korisnika te tehnologije.

Nažalost, velika većina projekata kriptovaluta infuziranih umjetnom inteligencijom trenutno usmjerava svoju pozornost na predviđajuća tržišta. Ali kako kažu, “Jedine sigurne stvari na ovom svijetu su smrt i porezi.” Predviđanje tržišta vjerojatno nije najbolje korištenje ove tehnologije.

AI je pomalo poput Kinder iznenađenja. Bez obzira koliko puta otvorili omot i pogledali čokoladnu dobrotu, nikad ne znate što ćete pronaći unutra. Međutim, Crypto ima potencijal pravilno upravljati AI postupkom i ujedno pružiti prave poticaje za to.