Plaćanje računa obično nije zabavno iskustvo. Vjerojatno obrađujete i plaćate nekoliko računa koji se ponavljaju svakog mjeseca. Budući da je kripto plaćanje računa sve lakše, možda biste željeli istražiti prednosti i nedostatke toga. Usluge plaćanja kripto računa dolaze sa širokim rasponom struktura cijena, u rasponu od blagih do divljih. Jedna usluga čak polaže pravo na prepoznatljiv naslov nikakvih naknada. Evo kratkog pregleda četiri natjecatelja u kripto svemiru plaćanja računa.

Platite račune s Crypto

Ovdje govorimo o plaćanju računa, a ne o nužnom plaćanju potrošačke robe u trgovini ili na mreži. Za te transakcije taj zadatak može riješiti bilo koji broj kripto povezanih debitnih kartica. U ovom članku fokus je na tome ima li financiranje smisla plaćanje računa kripto kriptorom ili ne.

Recimo da na kraju određenog mjeseca morate platiti komunalne usluge, mobitel, kabel, internet, porez na imovinu, automobil i zdravstveno osiguranje. Kako uzeti dio svog Bitcoina, Ethereuma itd. I koristiti ga za plaćanje mjesečnih računa? Brojne su usluge kripto plaćanja računa koje to lako mogu riješiti.

Na primjer, u Coinbills.com možete “platiti bilo koji račun bilo koje tvrtke u SAD-u”.

Pogodnost dolazi po cijeni

To zasigurno zvuči prekrasno, ali naknade uključuju sve samo ne. Pogledajte naplatu za plaćanje vašeg hipotetičnog računa za elektriku od 120 dolara. Ogromnih je 15 posto, ili 18 dolara. Dakle, sada vam račun za električnu energiju iznosi do 138 USD. Možda želite platiti godišnji porez na imovinu. Poreznici žele 2900 dolara, po mogućnosti na vrijeme. Coinbills će vam naplatiti naknadu od 5 posto, povećavajući tako efektivni porezni račun na 3.045 američkih dolara. To je naplata od 145 dolara, samo za plaćanje računa Bitcoinom.

Ali ako imate redovan bankovni račun ili tekući račun, pisanje čeka ili plaćanje računa putem interneta debitnom / kreditnom karticom može značiti malo ili uopće naknade. Čak i jednostavan ACH-Rutina plaćanja računa temeljem mnogih banaka je besplatna i plaćanja se obično dovršavaju u roku od jednog do tri radna dana.

Litebills.com čini se da je sestrinska tvrtka Coinbillsu. Ovdje možete izvršiti istu funkciju plaćanja računa koristeći Litecoin. Međutim, naknade su identične onima koje naplaćuju Coinbills.

platiti račune kripto Coinbill dot com

Novčane naknade se kreću od 5 do 15 posto, ovisno o veličini vašeg računa. Slika: Ovom uslugom možete platiti bilo koji račun bilo koje tvrtke u SAD-u. Slika: Web stranica Coinbill.com od 29. prosinca 2018.

U zemlji dolje bez naknade

Ako ste Aussie, možete koristiti Dnevna soba Satoshi(LROS) za pokrivanje svih vaših računa putem kriptografije. Prema web stranici LROS:

“Ne postoje zasebne naknade, izračunat iznos razmjene koji vidite na početnoj stranici uključuje sve i jedini je iznos koji trebate platiti. Dnevna soba Satoshi zarađuje od namaza od valuta. “

platiti račune kripto dnevnom sobom Satoshi

Klijenti dnevnog boravka Satoshi mogu poslati do 50 000 AUD na vlastite bankovne račune. Ograničenja plaćanja računa iznose 1.000 AUD po transakciji, ali dopuštene su višestruke transakcije. Slika: Dnevna soba web stranice Satoshi.com od 29. prosinca 2018.

LROS omogućuje korisnicima plaćanje računa u više od 19.000 australskih tvrtki. Osim toga, klijenti mogu poslati novac na bilo koji australski bankovni račun.

Ako ste Kanađanin, Bylls.com usluga plaćanja kripto računa nudi skromne naknade. Na primjer, plaćanje prethodno spomenutog računa za porez od 2.900 USD koštalo bi vas samo 0,75 USD plus 0,95 posto dodatka. Ukupna naknada iznosila bi 28,30 USD (CAD). To je puno manje od 145 dolara koje Coinbills naplaćuje za sličnu transakciju u vrijednosti od dolara. Bylls će izvršiti uplatu za vas u roku od jednog radnog dana.

platiti račune kripto Bylls dot com

Kanadski bylls.com nudi skromne naknade za plaćanje kripto računa. Ovom uslugom možete platiti račune više od 7000 kanadskih tvrtki i pravnih osoba. Slika: Web stranica Bylls.com od 29. prosinca 2018.

Budite svjesni poreznih događaja

Kada platite račun u kripto, kripto se oduzima iz vašeg novčanika. Međutim, tvrtka zapravo prima plaćanje u fiat valuti. Stoga, kada usluga plaćanja računa pretvori vašu kripto u fiat, dolazi do oporezivog događaja. Ovu transakciju morate dokumentirati u porezno vrijeme.

Recimo da ste prošli mjesec kupili Bitcoin po cijeni od 4000 USD. Odlučili ste platiti svoj kabelski, telefonski i internetski paket od 90 dolara koristeći Coinbills. Pretpostavimo da se Bitcoin trguje po cijeni od 5000 USD kada platite račun. Upravo ste generirali 18 USD u kratkoročnoj kapitalnoj dobiti koja se mora prijaviti Poreznoj upravi. Evo matematike:

Aprecijacija bitcoina s 4.000 na 5.000 USD = 25%

Osnova za trošak od 90 dolara za plaćanje računa: 90 / 1,25 = 72 dolara

Neto prihod = 90 USD

Osnova troškova = 72 USD

Kapitalni dobici = 18 USD

Ako kripto platite pet računa mjesečno, na kraju godine imat ćete 60 takvih oporezivih događaja. Dodajte svoje ostale kupnje kripto potrošača (Starbucks, preuzimanja glazbe itd.) Tijekom cijele godine, a pred vama će biti vrlo zauzeta sezona priprema za porez.

Morate biti sigurni da pogodnost plaćanja kripto računom premašuje očite nedostatke naknada za plaćanje računa i dodatno vrijeme i troškove pripreme poreza.

Potencijalne blagodati plaćanja računa u Crypto

Plaćanje računa kriptogramom može imati smisla za vašu situaciju ako:

  • Ili nemate ili ne želite koristiti tradicionalni fiat bankovni račun.
  • Radije financijski trgujete unutar kripto ekosustava.
  • Vi ste Australac i možete pristupiti dnevnoj sobi Satoshi (bez naknade).
  • Kanađanin ste i možete koristiti Bylls (skromne naknade).
  • Vaš račun kripto banke nudi značajku plaćanja računa.
  • Nije vas briga za naknade za transakcije.
  • Kapitalni dobici i gubici, porezna priprema i računovodstvena pitanja jednostavni su za vas.

Tradicionalna alternativa

Kako sve više konkurenata uđe u prostor za plaćanje računa, možda će naknade za transakcije opadati. Međutim, tradicionalne fiat banke već nude mrežne usluge plaćanja računa. Mnogi su besplatni. Dakle, dvojbeno je da li se platitelj čistog kripto računa (osim dnevnog boravka Satoshi) može mjeriti s brzinom i niskim transakcijskim troškovima vaše lokalne fiat banke. Na primjer, JPMorgan Chase nudi svoju internetsku uslugu BillPay. Račune možete plaćati jednokratno ili postaviti mjesečna plaćanja. Ne trguje kripto, ali računi se plaćaju i ne trošite nikakve naknade prilikom korištenja ove usluge. Drugim riječima, nije cool, ali je jednostavan, brz, besplatan i pouzdan.

Cool ili prevaren

Uvijek je zabavno primijeniti novu tehnologiju, pogotovo kada je brza i prikladna. Međutim, pobrinite se da uključeni troškovi imaju smisla za vašu ekonomsku situaciju. Plaćanje dodatka od 15 posto samo za plaćanje jednostavnog računa kojim možete besplatno (putem ACH-a) upravljati u vašoj fiat banci jednostavno se ne zbraja. Zašto umjesto toga ne držite taj dodatak od 15 posto u svom džepu?

Među platišama kripto računa, bez naknade Dnevna soba Satoshi izgleda da je jasni pobjednik. Ako i kada ponude svoje usluge širom svijeta, druge skupe usluge plaćanja kripto računa mogu biti prisiljene smanjiti svoje naknade ili riskirati gubitak kupaca. To će biti velika blagodat za potrošače usmjerene na kripto. Konkurencija među uslugama plaćanja računa pomoći će poboljšati brzinu i pouzdanost, čak iako smanjuje transakcijske troškove.