Decentralizirano financiranje postaje jedna od kripto riječi u 2019. Osim hypea, pokret DeFi nudi neke intrigantne potencijale. Cilj mu je stvoriti istinski decentralizirani financijski sustav, koji ne treba tradicionalni bankarski sustav. Sustav usko usklađen s izvornim namjerama nedostižnog tvorca Bitcoina od svega što smo prije vidjeli. Dakle, što su decentralizirane financije i što to znači za budućnost kriptografije?

Satoshi’s Vision (ne onaj Bitcoin Cash)

Prije nego što započnemo, uzmimo sekundu da razdvojimo pojam “Satoshi’s Vision”. Mnogo prije Craiga Wrighta ponovno pokrenuo svoj rat s praktički cijelim kriptoverzom slanjem pisama o prestanku i odricanju svima koji su se usudili dovesti u pitanje vjerodostojnost njegovih tvrdnji “Ja sam Satoshi”, stvarni Satoshi (kao i onaj za kojeg znamo da je izumio Bitcoin) imao je jednostavnu viziju. To nije imalo nikakve veze s hard forksima za Bitcoin Cash, a navedeno je upravo tamo u prvom retku Bitcoin bijeli papir:

“Čisto peer-to-peer verzija elektroničkog gotovine omogućila bi slanje internetskih plaćanja izravno s jedne strane na drugu bez prolaska kroz financijsku instituciju.”

Iako se Bitcoin u velikoj mjeri i dalje drži ove vizije, blockchain i kripto krajolik su se razišli. Osobito je financijski sektor brzo uočio potencijal osnovne tehnologije.

Nije iznenađujuće za sektor koji svoj kruh i maslac proizvodi od posredništva, banke, zajedno s mnogim vladama, nisu bile sklone izvornoj Satoshievoj viziji. Međutim, blockchain nudi ogroman potencijal financijskom sektoru. Tako su banke i financijske institucije, zajedno s vladama i velikim tvrtkama poput IBM-a, počele istraživati ​​što blockchain može učiniti.

IBM Blockchain

IBM – vjerojatno najveća privatna blockchain ponuda na tržištu danas

Sada postoje konzorciji koji istražuju potencijal blockchaina u gotovo svakoj industriji. Zajedno s financijama, blockchain stvara valove u lancu opskrbe i logistici, osiguranju, oglašavanju, zrakoplovstvu, zdravstvu i mnogim drugim sektorima. Međutim, mnogi od tih događaja dogodili su se na privatnim distribuiranim knjigama, koje ne iskorištavaju u potpunosti blagodati decentralizacije. Iz tog razloga, mnogi kripto puristi osuđuju odstupanje od Satoshi-jeve izvorne vizije.

Unesite decentralizirane financije.

O decentraliziranim financijama

The Pokrenut pokret za decentralizirane financije (#DeFi) potkraj prošle godine, kao mreža od petnaest projekata sa sjedištem u Ethereumu s jedinstvenim ciljem stvaranja otvorenijeg financijskog sustava. Inicijalni projekti članova uključuju MakerDAO, Origin Protocol i Paradigm. Kasniji su sudionici bili Kyber Network i Compound.

Mreža je također učvrstila neke smjernice za pridruživanje. Ovi izričito navesti da bi se sudjelovalo u #DeFi, projekt nadograđuje ili gradi uslugu za decentralizirani blockchain, unutar financijske industrije, pridržavajući se zajedničkih standarda i zalažući se za interoperabilnost, te se mora uskladiti s temeljnim načelima #DeFi-a. Načela govore o financijskoj uključenosti, dostupnosti i transparentnosti.

Trenutno članovi #DeFi uključuju decentralizirane burze, novčanike, stabilne kovanice, tržišta predviđanja, protokole likvidnosti i mnoge druge.

Što znači #DeFi za Ethereum?

Većina prvih pokretača decentraliziranog financijskog pokreta temelji se na Ethereumu. Stoga, DeFi predstavlja prilično dobre vijesti za Vitalikovu bebu.

Razbijemo to. MakerDAO je daleko najveći Ethereum projekt uključen u #DeFi ako kao mjeru koristimo uloženi ETH. U vrijeme pisanja, preko 2 milijuna ETH su uloženi u Izrađivač.

ETH uložen u Maker

ETH uložen u Maker

Sljedeći su najveći Compound i Uniswap, sa 55 i 27 tisuća.

ETH je uložio u Compound i Uniswap

ETH je uložio u Compound i Uniswap

Da ne spominjemo Bancor, koji nije čisti Ethereum projekt, ali djeluje kao mreža likvidnosti za tokene temeljene na Ethereumu. A nedavni post na blogu iz Bancor-a najavio je da sada Ethereum ima 12,8 milijuna dolara, a EOS ulazi u njegovu mrežu.

Što više ETH sudjeluje u ovakvim vrstama decentraliziranih financijskih projekata, ETH postaje sve oskudniji. Povećana oskudica ETH-a potiskuje potražnju trgovaca i investitora, što povećava njegovu tržišnu vrijednost. Stoga rast #DeFi pokreta donosi izvrsne vijesti za sve koji spekuliraju o ETH-u.

Što decentralizirane financije znače za Blockchain?

Početna grupa projekata u okviru #DeFi uglavnom se temelji na Ethereumu. Ali to ne znači da decentralizirani financijski ekosustav ne može cvjetati u svim blockchainima. Zapravo, time bi se konvergencija blockchaina i financija vratila u Satoshi-jevu izvornu viziju.

Otkako se dugotrajno tržište medvjeda pretvorilo u kripto zimu, bilo je puno kritika i naysaying usmjeren na blockchain i kriptovalute. Nažalost (ili možda, na sreću, ako ste purist decentralizacije), ovo također dovodi do mnogih nagađanja da je blockchain kao tehnologija imao svoj trenutak.

Čak samozvani “bivši vjernici” koristili su platforme visokog profila da izjave svoj stav “probali smo, nije uspjelo”. Činjenica da američki regulatori nisu odobrili Bitcoin ETF ne pomaže prodati ideju kriptografije kao uspjeha u financijskom svijetu. Ni činjenica da je regulirana ročnica koja nudi Bakkt na neodređeno vrijeme.

To se čini krajnje nepravedno. Cijena Bitcoina na najnižoj razini u 2018. godini i dalje je bila četiri puta veća nego prije dvije godine, prije procvata. Nadalje, niti jedna korporativna implementacija blockchaina za bilo koji slučaj korištenja ne djeluje dulje od godinu ili dvije. To je jedva dovoljno vremena da ga proglasimo uspjehom ili neuspjehom. Pogotovo s obzirom na brzinu kojom bruse korporativni zupčanici.

Izrada po vlastitom nahođenju

U svakom slučaju, decentralizirano financiranje odmiče se od potrebe za vanjskom provjerom valjanosti blockchaina i kriptovaluta. #DeFi ne zahtijeva od banaka i financijskih institucija da uključuju tu tehnologiju.

Umjesto toga, pokazuje da kripto svijet cvjeta sam od sebe, bez potrebe za vanjskom provjerom valjanosti ili regulacije. #DeFi stvara nove kanale za usvajanje kriptografije. Potiče novi val financijskog poduzetništva koji bi bio ugušen u svijetu tradicionalnog bankarstva.

Nadalje, #DeFi se temelji na vršnjacima koji razmjenjuju digitalnu valutu na mreži. Osim očite potrebe da se uđe u kripto iz fiat-a, nije potrebno posredovanje financijske institucije. Toliko je blizu Satoshi-jevoj viziji da kao da je čovjek sam došao na tu ideju. Što je, kad bolje razmislite, nekako i učinio.

Za sve koji su zainteresirani za detaljnije istraživanje projekata decentraliziranog financiranja, neke su ljubazne duše kuratovale prilično sveobuhvatan popis na GitHubu. Uključen je i #DeFi Telegram i Reddit.

Istaknuta slika: Pixabay