Ethereum Classic zgrabio je naslove nedavno nakon što je pretrpio 51-postotni napad na svoj blockchain. Razvojni tim Ethereum Classic brzo je umirio svoje korisnike putem društvenih mreža. Međutim, neke su se burze poput Gate.io javile kako bi potvrdile da su izgubile sredstva za hakiranje. Inženjeri iz Coinbasea također su sastavili izvještaj koji je potvrdio napad. Izvještaj je otkrio da su dvostruka potrošnja i reorganizacije blockchaina doveli do gubitka od najmanje 1,1 milijun dolara.

Inače, razvojni tim Ethereum Classic bacio je ručnik prije mjesec dana pozivajući se na nedostatak sredstava. Tim je objavio 3. prosinca da su napori na financiranju bili neuspješni i da nije u mogućnosti financirati svoje aktivnosti. Dalje je pripisao borbu za financiranje novčanoj krizi u tvrtki i krahu tržišta 2018. godine.

Nažalost ETCDEV ne može nastaviti raditi u trenutnoj situaciji i mora najaviti zaustavljanje naših trenutnih aktivnosti pic.twitter.com/N6xWnpBNJJ

– ETCDEV (@etcdev) 3. prosinca 2018

ETC-ov razvojni tim nije bio jedini tim kojem je bilo izuzetno teško raditi u trenutnim uvjetima. Budući da je Bitcoin smanjen za više od 80 posto u odnosu na najvišu razinu iz 2017. godine, financiranje je glavni izazov.

Nitko nije vidio da dolazi

U 2017. godini kripto tržište je bilo u najboljem poslu do sada. ICO-i su prikupljali milijarde dolara, investitori su kupovali kripto-proizvode, ne preispitujući njihove vrijednosti, a cijene kripto-cijena su rasle svakim danom. Ništa nije moglo poći po zlu. Osim što nešto jest.

Od siječnja 2018. kripto cijene kreću se prema dolje. Doduše, između toga je bilo nekoliko pozitivnih skokova cijena. Međutim, oni su bili kratkog vijeka i nisu ni blizu prethodnoj godini.

Većina kripto startupa novac je prikupljala putem ICO-a. U to je vrijeme metoda dobila pohvale zbog svoje sposobnosti da smanji posrednike i pruži svakom investitoru priliku da investira u perspektivne startupove. ICO-i su sredstva uglavnom prikupljali putem Bitcoina i Ethereuma. S obzirom da su obje valute pale za 80 posto, većina startupa je imala drastično smanjenje sredstava. To je neke natjeralo na zatvaranje, dok su drugi morali otpustiti dio svog osoblja.

Čak ni divovi nisu pošteđeni

Kriza je zahvatila svaki drugi kripto startup, od divova do manjih tvrtki. Jedan od divova koji je osjetio pad je Bitmain. Proizvođač rudarskih čipova sa sjedištem u Pekingu bio je jedna od najprofitabilnijih tvrtki u industriji u 2017. Bitmain kontrolira više od 75 posto ASIC tržišta. Također posjeduje dva najveća bazena za rudarenje bitcoina, Antpool i BTC.com.

Bitmain

Rudarski teškaški Bitmain teško je pogođen kriptološkim padom.

Bitmain je nedavno podlegao padu cijene i smanjenoj likvidnosti, otpuštajući ogroman broj svog osoblja. Tvrtka posjeduje ogromnu zalihu kriptopisa, među kojima su ključni Bitcoin i njegova vilica Bitcoin Cash. Dok je Bitcoin pad za 80 posto, Bitcoin Cash je prošao lošije i bilježi pad od 96 posto.

U prosincu prošle godine Bitmain je zatvorio svoj istraživački i razvojni centar u Izraelu. Centar je imao 23 zaposlenika, a svi su otpuštali na neodređeno vrijeme. Također su se pojavila izvješća da će tvrtka otpustiti gotovo polovicu svog trenutnog osoblja. Otpuštanja se pripisuju nedostatku sredstava zbog pada cijena kriptos. Većina osoblja koje treba otpustiti potječe iz ne-osnovnih poslovnih odjela kao što je umjetna inteligencija.

ConsenSys je također postao žrtva medvjeđeg tržišta, otpuštajući dio svog osoblja u pokušaju restrukturiranja poslovanja. Tvrtku sa sjedištem u New Yorku osnovao je suosnivač Ethereuma Joseph Lubin. Inkubira startupe Ethereuma. U prosincu prošle godine tvrtka je potvrdila izvještaje da će otpustiti 13 posto radne snage. Tri tjedna kasnije pokazalo se da bi otpuštanja mogla utjecati na čak 60 posto radne snage.

Manje tvrtke spaljuju još brže

Iako si velike tvrtke mogu priuštiti da istjeruju tržište medvjeda, manje tvrtke nisu te sreće. Mnogo manjih kripto startupa je popustilo, otpustivši većinu svog osoblja ili potpuno zatvorivši.

steemit

Steemit je otpustio 70 posto svoje radne snage.

Jedan od njih je Steemit, decentralizirana aplikacija za društvene medije koja se usredotočila na poštenu naknadu za tvorce sadržaja. Steemit je otpustio 70 posto radne snage u prosincu prošle godine. Osnivač Steemita, Ned Scott objasnio je putem post na blogu:

S obzirom na slabost tržišta kriptovaluta, rezultat se smanjuje na našoj automatiziranoj prodaji STEEM-a i rastući troškovi pokretanja punih Steem čvorova, bili smo prisiljeni otpustiti blizu 70% tima. Ostatak tima ostaje na tome da se usredotoči prvenstveno na smanjenje troškova infrastrukture koja pokreće steemit.com

Krvoproliće nije poštedjelo ni kripto burze. Jedna od žrtava je Shapeshift, kripto razmjena koju je osnovao i vodio Erik Voorhes. Burza je prije samo nekoliko dana otpustila 37 zaposlenika, smanjivši svoj tim za preko 30 posto. U post na blogu, Voorhes je kripto zimu naveo kao razlog otpuštanja. Također je zahvalio zaposlenicima koji su razmjenu katapultirali na trenutnu razinu.

Ovako završava priča?

Bilo je mnogo drugih tvrtki koje su otpustile osoblje, ali većina ih je bila ispod radara. Uključuju Kraken, Coinfloor, Huobi i Spankchain.

Iako su ovo neka značajnija imena na koja je kripto zima utjecala, bilo ih je stotine. Prema a izvješće Sky News, Velika Britanija vidjela je nevjerojatnih 340 blockchaina i kripto tvrtki kako zatvaraju svoja vrata.

Pa, završava li ovo priča? Nadam se da ne. Kripto industrija je u proteklom desetljeću jako napredovala. Od koncepta niše prije nekoliko godina, kripto su porasli na stotine milijardi dolara. Što je još važnije, utjecali su na vrlo mnoge sektore gospodarstva.

Kako nova godina započinje, možemo se samo nadati da će se pogođene tvrtke vratiti u nekadašnju slavu.