Blockchain tehnologija tiho transformira industrije na načine koji su bili nezamislivi prije nekoliko godina. Transakcije kojima su nekada trebale dane i više sustava provjere treće strane sada se mogu obavljati učinkovitije. Tvrtke i dalje prepoznaju moć blockchaina u usmjeravanju njihovog financijskog poslovanja.

Danas su FinTech blockchain aplikacije uobičajeni dio poslovnog svijeta. Prostor blockchaina sada je star više od deset godina, a testiraju se brojni vladini blockchain programi. Evo nekoliko načina na koje je FinTech blockchain promijenio opseg globalne e-trgovine.

Globalna plaćanja

Svatko tko je upoznat s postupkom međunarodnog prijenosa novca razumije da je to skup i dugotrajan postupak. Tijekom postupka prijenosa dragocjena sredstva mogu se izgubiti uslijed kolebanja globalnog tečaja fiat valuta.

Stopa pretvorbe USD u odnosu na euro putem XE

Stopa pretvorbe USD u odnosu na euro putem XE

Prepoznavši ove nedostatke u trenutnom sustavu, kriptovalute poput Ripple stvorile su međunarodni sustav prijenosa novca koji omogućava gotovo trenutni prijenos neograničenih iznosa gotovo u bescjenje. Danas postoji čitav sektor kriptovaluta usredotočen na pružanje međunarodnih rješenja za prijenos novca pojedincima i tvrtkama.

U rujnu 2017. šest glavnih banaka, uključujući Barclay’s, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC i State Street, udružio kako bi stvorili vlastitu izvornu kriptovalutu koja se naziva kovanica za poravnanje komunalnih usluga. Ova odluka naglašava sve veći interes banaka za uštedu troškova postignutu integracijom blockchaina.

P2P plaćanja

Blockchain tehnologija pruža istinsko iskustvo peer-to-peer plaćanja. Bitcoin, prva kripto valuta i najveći blockchain na svijetu, opisan je kao “peer-to-peer elektronički sustav gotovine” u bijelom dokumentu Satoshi Nakamoto o Bitcoinu. Ova je razlika važna jer je upravo suprotna načinu na koji funkcionira trenutni financijski sustav.

U tradicionalnom financijskom okruženju zapravo ne šaljete sredstva izravno. Umjesto toga, pitate banku mogu li poslati sredstva u vaše ime. Ako vaša banka odobri vaš zahtjev i samo ako odobri, sredstva se šalju banci druge osobe. Ovaj je postupak skup i zahtijeva više strana da nadgledaju transakciju. Svaka od ovih organizacija dodaje malu naknadu.

Blockchain tehnologija eliminira potrebu za sustavima za provjeru treće strane jer čvorovi mreže nadgledaju transakcije. Prozirna priroda tehnologije uvelike smanjuje rizik od prijevara. Sve dok 51 posto čvorova nije oštećeno, blockchain ostaje zaštićen. Slijedom toga, ovo također eliminira većinu naknada za transakcije na koje se nailazi prilikom poslovanja ili slanja novca.

Slanje sredstava

U slučaju novčanih doznaka, naknade trećih strana mogu biti veće od 10 posto iznosa pošiljateljeve transakcije. Na mjestima koja uvelike ovise o uplatama doznaka, poput Indije i Afrike, pojavile su se alternative temeljene na blockchainu.

Nedavno partnerstvo između SBI Remita i BitPesa ističe kako tvrtke žele smanjiti te troškove integriranjem FinTech blockchaina. Partnerstvo omogućuje kupcima SBI Remita da novac iz Japana šalju u Afriku pomoću sustava temeljenog na blockchainu. Troškovi su znatno manji, a transakcija kupca dovršava se mnogo brže od tradicionalnog plaćanja doznakom.

Trgovinske financije

Sektor financiranja trgovine još je jedna industrija koja vidi integraciju FinTech blockchaina. Upotreba blockchaina u sferi trgovanja uvelike se razvila od prvi uspješnu blockchain transakciju proveli su Barclays i Ornua u 2016. Ova transakcija dokazala je da blockchain tehnologija smanjuje prosječno razdoblje čekanja da se trgovačka transakcija završi, s tri dana na četiri sata.

Uz to, upotreba pametnih ugovora smanjila je opterećenje ovih transakcija automatizacijom. Danas postoje tokeni koji izravno integriraju propise o financiranju trgovine. Ti se tokeni nazivaju sigurnosnim tokenima.

Sigurnosni tokeni

Sigurnosni tokeni mijenjaju način na koji tradicionalne korporacije prikupljaju sredstva. Ovi tokeni integriraju regulatorne standarde izravno u svoj protokol kako bi omogućili spajanje tradicionalnih financijskih tržišta i blockchain sustava.

Revizije

Revizije su dugotrajan i često skup postupak koji može potrajati tjednima. Blockchains su izvrsni za reviziju zbog svoje nepromjenjive prirode. Sve transakcije smještene na blockchainu trajne su i ne mogu se mijenjati ili brisati bez odobrenja većine mreže.

U rujnu 2018. otkriveno je da su se četiri najveće računovodstvene tvrtke na svijetu pridružile tajvanskom blockchain konzorciju kako bi dodatno istražile integraciju ove tehnologije u svoje trenutne računovodstvene sustave. Blockchain tvrtka Digital Asset još je jedan primjer tvrtke koja nudi usluge revizije blockchaina na razini poduzeća.

Digitalni identitet

Kako banke nastoje smanjiti operativne troškove, postaje očito da velika većina troškova proizlazi iz zahtjeva za provjeru identiteta. Ti se zahtjevi mogu razlikovati od banke do banke. Nedostatak bilo kakvih standardiziranih zahtjeva čini tržište otvorenijim za prijevare jer prevaranti nastoje iskoristiti zbrku.

Zbog ove zabrinutosti, banke se sada okreću blockchain tehnologiji za svoje buduće potrebe za osobnom identifikacijom. Blockchain-based sustavi za identifikaciju razvijaju se godinama. Microsoft Azure projekt je jedan od najznačajnijih od ovih koncepata u razvoju.

Značajke Microsoft Azure putem Comparex-a

Značajke Microsoft Azure putem Comparex-a

Programeri Microsoft Azure žele uzeti vaš digitalni identitet koji je trenutno pohranjen na više platformi, aplikacija i web lokacija i vratiti vam kontrolu nad tim informacijama. Programeri planiraju jedinstveno mjesto koje će pohraniti sve vaše digitalne identifikacije sigurno i na pristupačan način. Tada biste mogli kontrolirati tko ima pristup tim osjetljivim podacima.

Usklađenost

DIP vokaliziran mnoge zabrinutosti u vezi s ICO tržištem i nedostatkom propisa tijekom posljednje dvije godine. Ova zabrinutost pogodila je groznicu kad su višestruka odobrenja propalih ICO-a postala javno poznata, poput sage o paragonskim kovanicama.

U ovom su slučaju poznati reper The Game i Miss Iowa, Jessica VerSteeg, promovirale lažni blockchain projekt marihuane. Ulagači tvrde da je prikupljeni novac išao za ulaganja u nekretnine, a ne za sustav kvalitete blockchain-a koji se bave sjemenom, a koji su opisale slavne osobe.

Blockchain tehnologija treba prilagodljivu verziju kako bi premostila jaz između tradicionalnih financijskih institucija i nove digitalne ekonomije. Sigurnosni tokeni popunjavaju ovu prazninu. Zahvaljujući razvoju sigurnosnih tokena, propisi o usklađenosti su ispunjeni bez potrebe za trećim stranama.

Želja za ovim spajanjem stvorila je uspješno tržište sigurnosnih tokena. Danas više tvrtki poput Polymath nudi tvrtkama jednostavan način da ugoste vlastitu ponudu sigurnosnih tokena (STO).

Bodovanje bodova

Kreditni sektor je još jedno područje koje će u sljedećoj godini doživjeti drastične promjene. Danas ne postoji univerzalni globalni kreditni sustav. Ovaj nedostatak standardizacije šteti putnicima jer žele ulagati u nove regije i kao rezultat toga prisiljeni su obnoviti svoje kredite s kvadrata.

Nedavno Forbes komad je naglasio kreditnu tvrtku Bloom sa sjedištem na blockchainu. Bloom nastoji razviti robusnu globalnu infrastrukturu kako bi smanjio troškove povezane s praćenjem, ažuriranjem i obradom kredita. Programeri se nadaju da njihov međunarodni kreditni ured može zamijeniti postojeće sustave s odjeljcima koji su danas na snazi.

Ograničenja Blockchaina

Iako je blockchain tehnologija od neporecive važnosti, trebali biste znati da ova tehnologija ne može uhvatiti svaku pogrešku. Pogreške počinjene tijekom unosa podataka na blockchain mogle bi biti druga točka zabrinutosti ovog sustava. Također, neki protivnici tehnologije vjeruju da bi zabrinutost zbog skalabilnosti mogla ograničiti upotrebu FinTech blockchaina u budućnosti.

Bitcoin je pretrpio velike probleme s skalabilnošću tijekom probijanja kripto-a 2017. godine. U jednom su se trenutku zagušenja toliko pogoršala na blockchainu da bi trebalo poslati sate i koštati visoke naknade da se pošalje i mala količina Bitcoina. Danas programeri koriste brojne kreativne taktike za uklanjanje zagušenja blockchaina, poput sekundarnih slojeva i privatnih portala za plaćanje.

FinTech Blockchain: pametna kocka

Iako su zabrinutosti protivnika blockchaina valjane, čini se da je pred tehnologijom vrlo svijetla FinTech budućnost. U poslovnom svijetu pobjeđuje najučinkovitiji sustav. Drugim riječima, ako je sve u osnovi, ne možete zanemariti blockchain tehnologiju.