Možete računati na to. Kad god se veliko financijsko tržište bori za opstanak na dubokom, trajnom medvjeđem tržištu, pogrebnici s pristupom financijskom tisku sa zadovoljstvom izgovaraju njegovu predstojeću propast. Za Bitcoin, takve strašne izjave stižu stalnim tempom od ljeta 2018. Istodobno, mnoštvo velikih imena u financijskom svijetu predviđa Bitcoin kao nezaustavljivu, univerzalnu digitalnu valutu koja će koristiti svakoj osobi na Zemlji. Pa, tko je u pravu? Je li netko u pravu u vezi s bilo čim od ovoga? Je li bitcoin budućnost široko prihvaćena? Ili je to zauvijek odbačeno u sjenu svjetskog financijskog sustava?

Možda se istina krije negdje između ove dvije krajnosti.

Zašto takva Bitcoin Pundit polarizacija?

Evo nedavnih odlomaka koji to pokazuju crno ili bijelo, ali definitivno ne siva način razmišljanja:

“Crypto je majka ili otac svih prevara i mjehurića.”

– Nouriel Roubini, 11. listopada 2018

“(Bitcoin) je najveća zaliha vrijednosti ikad stvorena.”

– Lou Kerner iz CryptoOraclea, 21. studenog 2018., intervju CNBC-a

“Došao sam pokopati Bitcoin, a ne da bih ga pohvalio.”

– Paul Donovan, glavni ekonomist u UBS-u, studeni 2018

“Ne dajem značajna predviđanja cijena. Ali to će (Bitcoin) zasigurno vrijediti puno više nego što vrijedi danas. Dugo sam na tržištu. “

Jeremy Allaire, Izvršni direktor, Circle.com, intervju CNBC-a, 14. prosinca 2018

“Trebali biste to staviti izvan zakona (kripto). Osobno sam iznenađen da regulatori nisu jače uskočili. “

– Andreas Utermann, izvršni direktor, Allianz Global Investors, 11. prosinca 2018

“To (Bitcoin) nisu bili tulipani. Bila je to manija izgrađena na nečemu što je stvarno. Većina mjehurića gradi se oko stvari koje su stvarne. Internetski mjehur osjećao se kao manija i, eto, je li Internet promijenio naš svijet. Kad gledam unaprijed, prilično sam konstruktivan. “

– Mike Novogratz, intervju Bloomberg televizije, 17. prosinca 2018

Ne pokušavajući nikoga prozvati za guranje dnevnog reda, možda ne stoje neki financijski ili ideološki motivi iza tako važnih pontifikacija?

Naysayers

Paul Donovan i Andreas Utermann ključne su osobe velike banke, odnosno investicijske kuće. Njihove tvrtke vjerojatno uspijevaju u vrijeme financijskog poticaja središnje banke (tiskanje novca). To je zbog povećanih financijskih špekulacija i veće potražnje za kreditima. Središnje banke ne vole Bitcoin (i kriptos općenito) jer se boje konkurencije njihovim centraliziranim načinima planiranja u svjetskom gospodarstvu i financijskim tržištima. Nouriel Roubini je ekonomist, profesor i bivši savjetnik Svjetske banke, MMF-a i Federalnih rezervi. Nijedna od tih monetarnih velesila nije poznata po izljevima pohvala i obožavanja Bitcoina.

Uvijek nadajući se

S druge strane, svjedočite navijačima Bitcoina. Lou Kerner nedavno je rekao da je Bitcoin “najveća zaliha vrijednosti ikad stvorena”. Pokušajte hraniti tu liniju siromašnom HODLR-u koji je uskočio u Bitcoin na 10.000, 15.000 ili čak 19.000 dolara u 2017. godini. Nije li sada ostalo puno vrijednosti u njihovim portfeljima?

bitcoin budući bitcoin mjesečni grafikon

BTCUSD, mjesečno: Nikada nemojte zasnivati ​​svoje bitcoin odluke na jednostranim, guru ili naysayer predviđanjima. Odluke o trgovanju Bitcoinima temeljite na provjerenim tehničkim kriterijima, nakon procjene svih osnova. Slika: Motivewave.com

Što kažete na Mikea Novogratza i njegovu nedavnu izjavu, “Nisu to bili tulipani.” Grafikon cijena Bitcoina mogao bi imati izraženo neslaganje s gospodinom Novogratzom. Njegova tehnička karta jezivo podsjeća na poznatu kartu mjehurića tulipana iz 1600-ih, usprkos njegovoj suprotnoj tvrdnji.

Jeremy Allaire, izvršni direktor Circlea, čini se vrlo uvjerenim da će Bitcoin vrijediti “puno više” nego danas.

Realnija procjena?

Negdje u Bitcoinu dosadno, dosadno, siva područje može boraviti najbolji depozitorij za istinu Bitcoin. Neke od tih istina potencijalno uznemiruju. Drugi se nadaju, dok treći sugeriraju vrlo svijetlu budućnost za Bitcoin.

Početkom 2018. godine, književnik i profesor Paul De Grauwe naslikao oštru sliku nesposobnosti Bitcoina da funkcionira kao univerzalna valuta. Kao glavni kamen spoticanja naveo je ograničenja opskrbe Bitcoina. Primjerice, u financijskoj krizi 2008. središnje banke dodale su velike količine likvidnosti (novčane jedinice) kako bi ojačale bankarski i gospodarski sustav. Kaže da bi se Bitcoin, s fiksnom opskrbom, pokazao beskorisnim kao lijek za financijsku krizu.

Njegovim vlastitim riječima,

Općenitije, problem je bitcoin ekonomije u tome što u vremenima financijske krize, za koju se može biti siguran da će se ponovno pojaviti, dolazi do generaliziranog bijega u likvidnost. Tada je potrebna središnja banka koja će osigurati svu potrebnu likvidnost. U njegovom odsustvu, pojedinci koji se trude za likvidnošću prodaju imovinu, što dovodi do deflacije i nelikvidnosti mnogih. Bitcoin ekonomija nema tu fleksibilnost i stoga neće podnijeti financijske krize. Bitcoin ekonomija neće potrajati u kapitalističkom sustavu, koji redovito generira financijske krize.

De Grauwe također tvrdi da bi fiksna opskrba Bitcoina stvorila masovnu globalnu deflaciju, umjesto inflacije koja se obično viđa u vrijeme ekonomske ekspanzije. Na kraju, ogromnu potražnju za električnom energijom potrebnom za potporu rudarstvu Bitcoina ističe kao rasipnu. Većina valuta danas je digitalna (gotovina je mali postotak svjetskih transakcija) i treba joj manje prirodnih resursa za proizvodnju i održavanje nego što je to papirnati novac ili Bitcoin. Stoga De Grauwe na Bitcoin gleda kao na suvišno, neučinkovito i nepraktično sredstvo zamjene trenutne, digitalne inkarnacije fiat valute koju sponzorira država.

Optimističniji pogledi

Bitcoin i dalje dobiva naklonost trgovaca koji su spremni prihvatiti novčić kao plaćanje. Transakcije s robom široke potrošnje u Bitcoin-u su slabe u odnosu na početak 2018. godine, ali su i dalje značajne. Procesori plaćanja poput Square i Circle (može li Triangle biti daleko?) U potpunosti su prihvatili cryptos kao mehanizam plaćanja i jednog dana mogu postati značajan postotak njihovog poslovanja.

Ti to znaš veliki novac ima veliku riječ o onome što se događa u politici, poslu, pa čak i u vašem životu. Stoga uzmite u obzir činjenicu da postoje planovi za dva nova Bitcoin terminska ugovora za 2019. godinu. Jedan će trgovati na burzi NASDAQ, drugi na ICE-ovoj burzi. SEC se i dalje poigrava odobrenjem Bitcoin ETF-a. Perma-bikovi Tom Lee, John McAfee i drugi bitcoin bitgigovi i dalje nude racionalne (obično) razloge da Bitcoin ide na nove vrhunce svih vremena.

Možete li zamisliti potres kojim bi novoodobreni Bitcoin ETF mogao blagosloviti cijenu Bitcoina? Zamislite da se nekoliko milijardi dolara slije u taj ETF u roku od samo trideset dana. Mislite li da su terminski ugovori za Bitcoin iz 2019. slučajna ideja? Ili su to pažljivo promišljena zamisao ulagača s velikim novcem koji žele zaraditi tonu gotovine od špekulanata Bitcoina?

Bitcoin kao službena valuta naspram čiste špekulacije

Dakle, recimo da budućnost Bitcoina kao suverene valute može biti sumnjiva. Barem zasad. Dobro, ali što onda?

Bitcoin i dalje izgleda kao da ima sjajnu budućnost kao sredstvo trgovanja i ulaganja. Veliki novac neće biti uskraćen zbog njihove percepcije dospijeća, a ako se spigoti doista otvore i institucionalni novac utrkuje u Bitcoin, Bitcoin fjučerse i Bitcoin ETF, nova generacija može prihvatiti kripto tržišta na isti način na koji su Baby Boomers nekad prihvatili američke dionice tržište.

bitcoin buduća trgovina bitcoin signali

BTCUSD, svakodnevno: Održavajući otvoreni um, još uvijek možete profitirati od akcije bitkovih cijena i cijena medvjeda. Slika: Motivewave.com

Razmislite o američkom tržištu dionica. Stoljeće su zajednički fondovi, brokeri, pa čak i vlada, promovirali ideju ulažući u Ameriku, ili od odobivanje dionica u korporaciji, itd. Tada je kasnih 90-ih stigla era dnevnog trgovanja. Tada su trgovci shvatili da posjedovanje udjela u tvrtki zauvijek nije toliko privlačno kao okretanje dionica za pet ili deset posto tjedne dobiti. Vlasništvo? Koga je bilo briga? Dividende? Tko ih trebaju? Tržnica bikova ili medvjeda? Za trgovca uopće nema razlike.

Ima li Bitcoin budućnost?

Nemojte se toliko uhvatiti u idealizmu koji tjera neke ljude da dugoročno ulažu u Bitcoin. Svakako, stavite neke na posao za svoje mirovinske ciljeve, ali isto tako shvatite da je trgovanje i ulaganje s Bitcoinima poput stavljanja novca na kocku u velikom kasinu. Možete sami napraviti svoje šanse. Imate priliku upotrijebiti swing trgovanje, praćenje trendova i strategije prosjeka troškova dolara. Kao profesionalac, možete čak i kratiti Bitcoin kad je to potrebno, štiteći svoje dugoročno vlasništvo. Najbolje od svega je što možete naučiti kako zarađivati, bez obzira na to kakva je budućnost Bitcoina. Naučite osnove određivanja veličine položaja, kontrole rizika i upravljanja novcem. Pronađite dobrog mentora za trgovanje Bitcoinima i naučite sve što možete od njih.

Naučite razmišljati i ulagati za sebe i nikada vjerujte bilo čijem pogledu na budućnost Bitcoina više od svog dobrog mišljenja. Tada možete uživati ​​u potencijalno prosperitetnoj budućnosti, bez obzira na to kakva je konačna sudbina Bitcoina.