Trgovanje kriptovalutama u 2019. godini prilično se dugo putovalo od svojih divljih zapadnih dana kada su kitovi i neformalni investicijski fondovi mogli ugurati slučajne kovanice u dvoznamenkasti postotni dobitak u roku od nekoliko kratkih sati, ponekad i minuta.

Promjena u trgovanju kriptovalutama uglavnom je posljedica slamane težine proširenog medvjeđeg tržišta (“kripto zima” za one koji imaju smisla za dramu). Trgovački bazeni, naizgled neformalna varijacija strukturiranijih investicijskih fondova, koji se sastoje od zajednice investitora koji svoj trgovački kapital stavljaju pod povjerenje jednog subjekta (pojedinca ili grupe).

Možda će biti teško odlučiti što napraviti od bazena za trgovanje kriptovalutama i jesu li zdravi za kriptovalutnu industriju. Uz raširene špekulacije 2017. u retrovizoru, trgovački su bazeni vjerojatno izgubili ulagače tonu novca. Ljudi s novcem vjerovali su ljudima s ograničenim uspješnim rezultatima, a sve ih je opeklo brzo padanje cijena u 2018. Stotine nefunkcionalnih projekata prikupile su stotine milijuna dolara prodajom tokena, a prevare su pobjegle s milijunima zahvaljujući nedostatku dubinske pažnje na dio operatora bazena.

Čovječji instinkt kaže da trgovanje bazenima u nestabilnoj industriji kriptovaluta može biti smrtonosno i da bi ga se općenito trebalo izbjegavati, ali možda ta ideja ima više nego što se čini na prvi pogled.

Čini se da su u svojim korijenima bazeni za trgovinu kriptovalutama formalniji odnos s influencerom. Kripto-utjecaji od prošlih godina uglavnom su radili s nedostatkom integriteta i krili su projekte lijevo i desno za paušalne naknade i postotke tokena, i mislim (nadamo se) kao industrija, iz toga smo naučili. Čišćenje krvoprolića kripto zime možda nas je promijenilo nabolje, a trgovački bi puli mogli ponovno imati zdravu funkcionalnu ulogu.

Trebamo li pristupiti bazenima za trgovanje kriptovalutama iz drugog kuta?

U zajednici kriptovaluta postoji svojstveni društveni aspekt trgovanja. Decentralizirana priroda same industrije (s obzirom na to da nema niti jednu jedinstvenu instituciju koja odgovara središnjem Wall Streetu) dobro se podudara s konceptom trgovačkih bazena. Pejzaž se trenutno sastoji od nebrojenih Slack, Telegrama, Signala itd., Kanala koji se kreću od nevjerojatno ekskluzivnih do otvorenih svima koji imaju vezu.

Problem socijalne trgovine je taj što se većina nje igra uglavnom na lažno pozitivne osjećaje u industriji. Formaliziraniji aspekt društvenog trgovanja, nadamo se, omogućio bi trgovcima da donose pametnije odluke tamo gdje odluče smjestiti svoj novac.

Kako se mogu zaštititi ulagači u bazenima za trgovanje kriptovalutama?

Početni pristup uključivao bi tvorce bazena koji vlastiti novac stavljaju u isti bazen kao i investitori i imaju “kožu u igri”, kako bi ih spriječili da svjesno djeluju na način koji bi mogao naštetiti investitorima.

Drugo, sav novac trebao bi biti zaključan u trgovanju i može se koristiti samo za trgovanje, kojim se upravlja pametnim ugovorima, gdje zaradu mora raspodijeliti sama platforma. Stvoritelj bazena trebao bi moći trgovati samo s tim sredstvima i ničim drugim.

Uvijek će postojati rizik kad god nečiji novac napusti svoj bankovni račun (ili knjigu, ispod madraca, itd.), A trgovački se pulovi u industriji kriptovaluta rangiraju malo više na Totemovom polu rizičnosti. To bi se reklo, formalnija struktura za nešto što već postoji mogla bi uvelike sazrijeti krajolik ulaganja u kriptovalute.

U demokratiziranom svijetu trgovanja kriptovalutama, najbolji voditelji bazena (i platforme s bazenima) neizbježno će se popeti na vrh. Ulagači imaju ograničenu količinu kapitala i vjerojatno će biti stotine ili tisuće bazena. Ključna komponenta je izgradnja strukture povjerenja na tržištu s divljim oscilacijama koje se čine bez razloga, poput slučajnog tokena koji leti do 40% u 60 minuta.

To je rečeno, veliki fond investicija imat će sve što je relevantno za njegov tim i strukturu na popisu i provjeri platforme. Nekoliko pitanja koja se nameću na pamet: Koja je njihova investicijska filozofija? Jesu li to provjerene osnove ili veliki niz rizičnijih projekata poput visoko rizičnog VC-a s visokom nagradom u ranoj fazi? Koliko su njihova ulaganja vezana za određeni ekosustav? Kako će raspodijeliti svoja sredstva na temelju određenih kriterija (npr. 50% protokola, 10% aplikacija, 40% rješenja plaćanja). Kako će i koliko često ulagači u trgovanje biti obaviješteni o napretku?

Završne misli

Kontekst je važan. Omogućuje vam da znate gdje ste i koliko su dobre vaše performanse. Ipak, u današnjem trgovanju to je teško doći.

Ako nedavno ulazite u prostor za trgovanje kriptovalutama, toplo se preporučuje da započnete s simulator kripto tržišta ili nešto što vaš novac ne dovodi u opasnost. Razumjeti tijek tržišta. Prije bilo kakvih odlučnih radnji obratite se profesionalnom financijskom savjetniku s licencom. Obvežite se da nikada nećete riskirati ništa više nego što si možete priuštiti da izgubite. Tek tada bi se trebali početi baviti nečim poput trgovanja bazenima.

Međutim, jednom kad se nađete u području trgovanja, pobrinite se da postavljate prava pitanja i pobrinite se za detaljnu analizu operatora bazena, njihovih kriterija ulaganja i sagnite se u socijalni aspekt razumijevanja gdje je krema od usjeva uistinu.

Sposobnost uspoređivanja povrata s vršnjacima je od vitalne važnosti. Omogućuje vam da znate gdje se nalazite i potiče trgovce da se poboljšaju. Također, pomaže zaroniti u psihologiju trgovaca kako biste razumjeli kako se ponašaju najbolji trgovci i u skladu s tim povećati vaš pristup. Val transparentnosti koji su donijeli bazeni za društvenu trgovinu može uvelike razumjeti finije unutarnje djelovanje industrije koja je dugo bila obavijena misterijom i divljim oscilacijama. Bez poziranja, bez lažnih brojeva, samo stvarni rezultati.