Iako se Ethereum nastavlja boriti protiv skalabilnosti, a EOS je i dalje na udaru kritika zbog navodnog nedostatka decentralizacije, IOST se pojavio 2018. godine tvrdeći da je imao ključ za rješavanje oboje, uz održavanje sigurnosti. IOST je sada pokrenuo svoju glavnu mrežu. Naš IOST intervju s izvršnim direktorom i osnivačem Jimmyjem Zhongom sadrži sve najnovije vijesti nakon lansiranja.

Ukratko – što je IOST?

IOST označava žeton Interneta usluga. Ime odražava viziju projekta. Cilj mu je prevladati trilemu koja muči druge blockchaine, a to su skalabilnost, sigurnost i decentralizacija.

Međutim, to nisu jedini izazovi. Blockchain i dalje pati od zapreka usvajanju zbog činjenice da je mnoge i dalje teško koristiti za netehničke ljude. IOST prepoznaje da je jednostavnost upotrebe presudna za postizanje uobičajenog usvajanja. Projekt je tehnički složen ispod haube, kako objašnjava naš vodič za IOST. Međutim, prednji kraj je dizajniran da bude što lakši za upotrebu.

IOST koristi vlastitu konsenzusnu metodu nazvanu “dokaz vjerodostojnosti” i mehanizme oštrenja kako bi se omogućio brz protok tisuća transakcija u sekundi. Istodobno, ne ograničava broj čvorova koji sudjeluju u proizvodnji blokova.

The Internet stranica IOST detaljno opisuje predanost pridržavanju načela decentralizacije i razvijanju nepovjerljive mreže koja je otvorena za sve, što je čini atraktivnim projektom za blockchain puriste. Nadalje, izvršni direktor i suosnivač projekta Jimmy Zhong nešto je poput wunderkind-a.

Dolazeći iz Pekinga, osnovao je tehnološke startupove u Silicijskoj dolini, Manhattenu, Pekingu, a sada i IOST sa sjedištem u Singapuru. Svoju prvu tvrtku prodao je za hladnih 40 milijuna dolara prije nego što je uopće završio fakultet. Prošle godine, ekonomist predstavio ga u komadu o kineskim studentima koji se vraćaju kući da grade startupove nakon studija u inozemstvu.

Jimmy Zhong, IOST

Izvršni direktor i suosnivač IOST-a, Jimmy Zhong

IOST Intervju s Jimmyjem Zhongom

IOST je glavnu mrežu pokrenuo 25. veljače i od tada razumijemo da ste postigli prilično impresivna postignuća u pogledu transakcija i korisničkih brojeva. Možete li nam dati još pojedinosti?

Otkako je IOST lansirao svoju glavnu mrežu spremnu za aplikacije 25. veljače, pokrenuli smo ukupno 12 DApps-a, privukli više od 200 000 registriranih računa i obradili preko 26 milijuna transakcija. Također smo 6. travnja uspjeli nadmašiti ukupne dnevne transakcije Ethereuma za 20.000, pokazujući svoju sposobnost da se pobijemo, pa čak i premašimo neke od najutvrđenijih protokola danas. To služi kao snažan pokazatelj potencijala IOST-a i njegovog budućeg rasta, a uvjereni smo da će ove brojke rasti i u narednim mjesecima.

Koji je tajni umak za privlačenje toliko novih korisnika na platformu tijekom ovog prvog mjeseca? Znate li nešto o svojim korisnicima, npr. jesu li iz određene geografije ili ciljaju upotrebu bilo kojeg određenog dapp-a?

Dizajniran da bude glavna mreža prilagođena aplikacijama danas, IOST cilja svakodnevne korisnike sa svojim paketom DAppsa u igrama, zabavi i financijama s kojima korisnici mogu lako komunicirati. Podržava ovo besprijekorno iskustvo naš jedinstveni Konsenzusni mehanizam za potvrdu vjerodostojnosti (PoB) koji omogućuje mreži da podržava veliku propusnost i podržava DApps, osiguravajući skalabilnost do 8.000 transakcija u sekundi uz zadržavanje značajne decentralizacije i sigurnosti. Vjerujemo da je to ključno za izgradnju blockchain ekosustava koji je sposoban za uobičajeno usvajanje, a naš uspješan početak svjedoči o tome.

Korisnici su naravno važni, ali cvjetajući blockchain ekosustav također treba privući programere. Kako IOST radi na privlačenju i njegovanju talenta programera?

IOST neprestano radi na dovođenju najboljih razvojnih programera na rast ekosustava, pružajući podršku zajednici i potičući ih da daju svoj doprinos mreži. IOST-ov partnerski program i Bounty Developer Program nagrađuju i potiču programere i timove da igraju aktivnu ulogu u razvoju kvalitetnih DApps-a na IOST mreži. Također podržavamo rast DApps-a na platformi kroz projekte inkubacije kao što je Theseus, posvećeni guranju omotnice u blockchain tehnologiji i utire put vještim programerima da grade na mreži. Kroz takve programe želimo podržati i nadahnuti više programera, zauzvrat promovirajući rast IOST blockchain zajednice programera.

IOST je također nedavno uspostavio partnerstvo s Ehangom, tvrtkom za dronove. Možete li nam reći više o partnerstvu i onome što svaka strana donosi drugoj?

Partnerstvo s Ehangom dolazi u sklopu novog uzbudljivog zrakoplovnog projekta Kineske uprave za civilno zrakoplovstvo (CAAC) radi testiranja vrijednosti koju će digitalni potpisi i blockchain donijeti podacima operativnog sustava leta. Ehang može računati na sigurno i pouzdano upravljanje podacima isporučenim putem IOST platforme i primati točne podatke o letu i analitiku svakog leta.

Ovo predstavlja glavnu prekretnicu za IOST i potvrđuje našu tehnologiju u služenju etabliranim B2B projektima poduzeća kroz praktične slučajeve stvarne upotrebe. Takva su partnerstva katalizator za daljnju suradnju s vladama i poduzećima za izgradnju kolektivne budućnosti tamo gdje je blockchain dostupniji i opipljiviji za javnost.

Blog IOST nedavno je službeno objavio pokretanje OASIS-a, „tajnog oružja“. Što je OASIS i zašto je tajno oružje za IOST.

OASIS će povezati blockchain sa širim korisnicima smanjenjem trenutnih prepreka za pristup DApp-u, osiguravajući da korisnici koji ne razumiju novčanike i blockchain tehnologiju mogu aktivno sudjelovati u IOST ekosustavu. To se postiže omogućavanjem izuzeća od registracije računa i čuvanja privatnih ključeva, eliminacijom potrošnje resursa, pružanjem poštenih, transparentnih i nepromjenjivih transakcija, omogućujući provjerljivu pravednost igre i omogućujući lak i nesmetan prijenos DApp-a. Više će se objaviti u mjesecima koji dolaze, pa pripazite!

Tradicionalna trilema blockchaina je skalabilnost, sigurnost i decentralizacija. Čini se da neki blok lanci poput EOS-a stavljaju niži prioritet na element decentralizacije, dok je IOST, čini se, riješio tu trilemu. Koliko čvorova trenutno upravlja IOST mrežom? I po vašem mišljenju, koliko je decentralizacija važna u cijeloj raspravi o trilemama blockchaina?

Mnogi blockchain protokoli druge generacije favoriziraju samo skalabilnost, što ostavlja mali broj supernodija pod kontrolom i omogućuje im da diktiraju budućnost ekosustava. Međutim, decentralizacija i sigurnost jednako su važni kao i skalabilnost. IOST-ov PoB konsenzus mehanizam osmišljen je da zadrži sve tri.

Na našoj mreži imamo više od 200 čvorova koji svaki dan sudjeluju u proizvodnji blokova. 17 od ovih čvorova čine odbor za proizvodnju blokova koji obrađuje transakcije u svakom krugu, a zatim se okreću između ostalih čvorova svakih 10 minuta kako bi proizveli blokove i zatražili nagrade. Prema ovom mehanizmu, svakodnevno se mogu odabrati stotine različitih čvorova za odbor. Ovo nudi stupanj decentralizacije i sigurnosti koji je puno veći od ostalih javnih generacija druge generacije danas.

Imate impresivan životopis kao osnivač tvrtke, koji je prije IOST-a bio uključen u pet drugih tvrtki. Prema vašem iskustvu, ako biste morali odabrati jedan čimbenik koji razlikuje uspješan startup od neuspješnog, što bi to bio?

Snažan, talentiran tim faktor je koji razlikuje uspješno poslovanje od manje uspješnog. U relativno novonastaloj industriji kao što je blockchain, tehnička izvrsnost i iskusni voditeljski timovi ključni su za osiguravanje održivog rasta projekata i poduzeća.

Nedavno ste na Twitteru objavili svoje uvjerenje da je “tehnologija besmislena bez usvajanja”. Prema vašem mišljenju, koja je trenutno najveća prepreka usvajanju blockchaina? Što se treba dogoditi da bi se to prevladalo?

Najveća prepreka uobičajenom usvajanju trenutno je upotrebljivost tehnologije i DApps-a koji dolaze s njom. Uz ogromnu količinu tehničkog znanja potrebnog za interakciju s tehnologijom i razumijevanje upotrebe blockchaina putem novčanika, razmjena i pametnih ugovora, korisnici često mogu biti prezadovoljni i odvratiti ih od usvajanja blockchain platformi.

Blockchains, programeri i zajednice trebaju srušiti i eliminirati ove prepreke izgradnjom više DApps-a koji su značajni i sposobni predstaviti blockchain i kriptovalute korisnicima na jednostavne i pristupačne načine. Jedan od primjera za to je Bermi, društvena mreža koja nagrađuje korisnike za gledanje i interakciju s virusnim videozapisima na mreži. To omogućava korisnicima da zarađuju kriptovalute na njima poznat način, a istovremeno dobivaju priliku da saznaju više o pametnim ugovorima.

Naša nadolazeća značajka, OASIS, također će povezati blockchain sa širim korisnicima smanjenjem trenutnih prepreka za pristup DApp-u, osiguravajući da korisnici koji ne razumiju novčanike i blockchain tehnologiju mogu aktivno sudjelovati u IOST ekosustavu.

Što slijedi za IOST? Što možemo očekivati ​​od ostatka 2019. i dalje?

Za sada nam je prioritet eksponencijalno rasti IOST ekosustav dovođenjem najboljih programera, burzi i tvrtki. Kroz ova partnerstva želimo se nadovezati na naš rani uspjeh i surađivati ​​s našim partnerima kako bismo široj javnosti predstavili više slučajeva stvarne upotrebe blockchaina, gradeći budućnost u kojoj je tehnologija dostupna i opipljiva za sve. Pratite nas dok radimo na ovom cilju!

Hvala na vremenu, Jimmy!