Blockchain glasanje čini demokraciju transparentnijom

Postoji razlog zašto moramo ići na biračko mjesto kako bismo popunili glasačke listiće za svoje izbore. Anonimni glasački listići najlakši su način zaštite integriteta glasovanja, a istovremeno štite i privatnost birača. Digitalno glasanje predstavljalo je težak izazov jer je teško provjeriti je li svaki glasački listić valjan, a pritom ih zadržati anonimnima. Blockchain glasanje to bi moglo promijeniti svojom kriptografijom.

biračko mjesto

Zapravo, blockchain glasanje već mijenja neke izbore. Trenutno vojska iz zapadne Virginije u SAD-u koja služi u inozemstvu može glasati na svojim kućnim izborima koristeći svoj mobilni telefon. Kombinacija enkripcije i blockchain registra poklapa se s tim glasovima. Druge zemlje poput Brazila, Danske, Južne Koreje i Švicarske istražuju blockchain glasanje. Međutim, daleko prednjači Estonija. Njihovi građani imaju jedinstvene osobne iskaznice koje im omogućuju brzo i sigurno glasanje na blockchainu.

Digitalizacija najbitnijeg dijela demokracije mogla bi imati duboke i trajne učinke na globalno upravljanje. Građani mogu puno brže donositi odluke, a javni je referendum izvediva opcija. Predstavnička demokracija mogla bi biti marginalizirana za izravnu demokraciju od strane ljudi. Ali to nije sve. Drugi je rezultat namještanje izbora moglo bi postati teže, gotovo nemoguće. Ovaj članak istražuje kako blockchain glasanje funkcionira i njegove implikacije na svijet.

Osnove blockchain glasanja

Blockchain glasanje slično je analognom glasanju na koje smo navikli. Primjenjuju se isti koncepti i procesi. Da bi mogao digitalno glasati, građanin bi se trebao registrirati i dokazati svoje državljanstvo u određenoj jurisdikciji. Tada bismo mogli zabilježiti taj identitet i državljanstvo na blockchainu povezanom s ključem tog korisnika.

Dalje, građaninu treba glasački listić da bi mogao glasati. U blockchainu bi to vjerojatno imalo oblik posebnog glasačkog žetona koji bi bio deponiran na korisnikov račun. Ovaj bi token također vjerojatno imao vremensko ograničenje u kojem bi se mogao koristiti za glasanje, nakon čega bi se izgorio putem pametnog ugovora ili postao beskoristan.

Glasanje na blockchainu uključivalo bi slanje glasačkog žetona (glasačkog listića) na određenu adresu. Birači bi znali koja adresa odgovara kojem kandidatu ili referendumu. Slanje žetona na tu adresu predstavljalo bi glasanje.

Tehnički to zvuči dovoljno jednostavno. Glas se registrira na blockchainu gdje je nepromjenjiv, provjerljiv i transparentan. Lako možemo prebrojati glasove za proglašenje pobjednika na izborima. Osim toga, možemo izgraditi lijepa korisnička sučelja koja automatiziraju i sakrivaju postupak slanja tokena na određenu adresu. Umjesto toga, glasači bi vidjeli jednostavno internetsko sučelje za odabir kandidata ili prijedloga i klik na prijavu.

Provjera identiteta birača

identitet

Ako je to prvo objašnjenje zvučalo jednostavno i pitate se zašto već ne glasamo na blockchainu, samo pričekajte. Zapravo je puno složenije od toga. Mnogo je pitanja koja prvo trebaju rješenje.

Jedno od glavnih pitanja je provjera identiteta birača. Da bi blockchain glasanje funkcioniralo, potreban nam je sustav koji sprečava ljude da glasaju više puta ili glasaju na izborima na kojima nisu državljani. To je nezgodno za blockchain jer se oslanja na središnje tijelo za provjeru državljanstva ili boravišne dokumentacije.

Rješenje blockchaina vjerojatno bi se oslanjalo na podnošenje skeniranja putovnice ili vozačke dozvole. Tada bi taj identitet mogao biti povezan s mobilnim uređajem putem lozinke i dvofaktorske autentifikacije ili biometrije (poput otiska prsta). Ideja je provjeriti je li osoba koja je predala dokumente o državljanstvu ista osoba koja je aktivno bila za računalom ili pametnim telefonom u vrijeme glasanja.

Održavanje anonimnosti & tajno glasanje

Međutim, nakon što potvrdimo identitet i podobnost za glasanje, moramo ga odvojiti od samog glasačkog listića. Važno je da je jedan od ključnih dijelova demokracije tajno glasanje. Nitko ne bi trebao znati kako ste glasovali, tako da ni na koji način ne može utjecati na vaš glas.

S blockchain glasanjem, podaci koji se registriraju na blockchainu ne bi trebali sadržavati podatke koji mogu identificirati. To znači da podaci o pošiljatelju glasačkog žetona moraju biti skriveni. Postoje različiti načini da se to postigne, uključujući nula dokaza o znanju, prstenaste transakcije ili razne metode šifriranja. Svaka od njih ima svoje prednosti, nedostatke i tehničke izazove. Istinska anonimnost istodobno s provjerenim identitetom veliki je izazov blockchain glasanja.

Stručnjaci za kibernetsku sigurnost uglavnom se slažu da se blockchains ne mogu hakirati (s pravom veličinom mreže i algoritmom konsenzusa). Logički dokazi i statistika pokazuju da je sve manje vjerojatno da se blok može ugroziti kada ga mreža potvrdi. Međutim, anonimnost koja je potrebna za glasanje teže je osigurati i biti sigurni da neće biti ugrožena.

Moguće implikacije

Blockchain glasanje ima velike implikacije ako raste popularnost i upotrebljivost za širu javnost. To bi moglo temeljno promijeniti način funkcioniranja demokracije.

1. Povećana transparentnost u procesu glasanja

Najveća korist blockchain glasanja je povećana transparentnost. Trenutno, nakon što ste dali svoj glas, zapravo ne znate što mu se dogodilo. Vjerujete radnicima ankete da će ih ispravno prebrojati. Međutim, ne postoji način da budete sigurni da je vaš glas prebrojan.

Na blockchainu bi moglo biti moguće pratiti vaš glas i vidjeti da je završio na pravom mjestu. Iako uz vas ne bi bili vezani vaši podaci, vaš bi glas postojao na blockchainu za cijelu povijest.

2. Smanjena prijevara & Namještanje izbora

Nuspojava povećane transparentnosti je smanjena prijevara. Postaje teže varati sustav ili glasati u pogrešnoj nadležnosti s verifikacijom identiteta blockchaina. Štoviše, u zemljama u kojima diktatori namještaju izbore, blockchain bi mogao donijeti istinsku demokraciju. Naravno, pokretanje blockchain sustava glasanja zahtijeva kupnju trenutne vlade. Međutim, s vremenom bi blockchain mogao postati međunarodni standard glasanja, pri čemu bi se svjetska zajednica zalagala za blockchain upravljanje u svim zemljama.

3. Svakodnevno glasanje u stvarnom vremenu

Ako blockchain glasovanje učini transparentnim, tada možemo pratiti i ujedinjavati glasove u stvarnom vremenu. To znači da se izbori mogu dogoditi u mnogo kraćem vremenskom rasponu. Osim toga, ako su digitalni, zahtijevaju manje ulaganja u biračku infrastrukturu. Kao rezultat toga, izbori bi se mogli održati s kratkim rokom za brzo izglasavanje referenduma.

To bi moglo u potpunosti promijeniti svakodnevni život. Zamislite kad biste mogli telefonom glasati o tome kako bi se promet u vašem gradu danas preusmjerio ili biste li povećali porez da biste platili novi park u svojoj zajednici. Glasanje bi moglo postati visoko ciljano, čak i za susjedstvo. Bilo bi malo dodatnih troškova za češće glasanje, možda bi glasanje postalo svakodnevna pojava.

4. Korporativno upravljanje & Autonomne organizacije

Vlade nisu jedine institucije koje bi mogle imati koristi od blockchain glasanja. Zaposlenici ili dioničari mogli bi glasati i za inicijative unutar tvrtke. Moguće je i zamisliti tvrtke bez vlasnika u kojima je svaka odluka otvoreno glasanje dioničara.

5. Povećani angažman birača

Velika prednost blockchain glasanja mogla bi biti povećani angažman. Ako blockchain omogućuje digitalno glasanje sa vašeg pametnog telefona ili računala, glasanje postaje jednostavno kao prijava i glasanje u samo nekoliko minuta. To bi vjerojatno drastično povećalo odaziv birača, što bi dovelo do izravnije demokracije. Alternativno, to bi moglo dovesti do umora pri glasanju, gdje birači shvate da im se sviđa biranje predstavnika koji bi brinuli o politici za njih.

Zaključak

Blockchain glasanje još uvijek nije savršeno ili spremno za početno vrijeme. Međutim, vjerojatno će to biti masovna promjena demokracije jednom kad dostigne legitimitet. Olakšavanje i transparentnije glasanje stvorit će angažiranije biračko tijelo. Također nas može podsjetiti na to zašto predstavnici postoje da bi o politici razmišljali puno radno vrijeme i donosili mudre odluke o stvarima koje šira javnost možda neće moći u potpunosti istražiti.

Trenutno postoji nekoliko organizacija koje istražuju glasanje na blockchainu. Lakše glasanje moglo bi značiti češće predstavničke izbore ili tekuće referendume o našem vodstvu. Čak bi i to bila velika promjena za demokraciju.