Dopunski program pomoći u prehrani (SNAP), prije poznat kao Program pečata za hranu, najveći je program američkog Ministarstva poljoprivrede u pogledu broja primatelja i proračuna.

Zahvaljujući SNAP-u, preko 40 milijuna (2018) Amerikanaca s niskim primanjima može dobiti financijsku pomoć za kupnju hrane, nudeći prosječnu mjesečnu isplatu od 125 dolara po kvalificiranom članu.

U 2018. godini SNAP je koštao američke porezne obveznike preko 65 milijardi dolara. Međutim, mali, ali izvodljiv dio ove ogromne svote otišao je na prijevaru. Kugle, tvrtka koja je stvorila hibridni javni blockchain dizajniran za velike potrošačke aplikacije, nedavno je objavila post na blogu naglašavajući kako se SNAP često zlostavlja.

Izvještaj o državnoj aktivnosti SNAP-a to je otkrio otprilike 592,7 milijuna dolara u SNAP-u pogodnosti su bile “Dolari prijevare”, što znači da su vjerojatno zlouporabljeni, trguje se za novac, neodobrene stavke poput kontroliranih tvari. Druge zlouporabe SNAP-a čak uključuju i neke maloprodaje koji bi EBT-u naplatili određeni iznos u zamjenu za diskontirani novčani iznos ili jednostavno prekomjerno naplatili EBT za prodaju neodobrenih predmeta..

Iako se prijevara može činiti malom kao postotak ukupnih izdataka (oko 0,8%), 592,7 milijuna USD i dalje je značajan iznos koji bi se mogao bolje iskoristiti ili za pružanje više koristi kvalificiranim sudionicima SNAP-a ili za druge javne programe.

Orbs čini argument za blockchain besprijekornim rješenjem za uklanjanje SNAP prijevara s ograničenim preuređivanjem masivne javne platforme.

Povezali smo se s Nettom Korin, suosnivačicom Orbs za razgovor.

Kako SNAP koristi od prevare koja utječe na obitelji u potrebi?

Prijevara dovodi do smanjenja pogodnosti koje primaju kvalificirani primatelji koji ne zlostavljaju sustav.

Najviše pogođeni prijevarom uključuju one čija se naknada prikuplja u njihovo ime, a većinu čine djeca i osobe s invaliditetom.

Nadalje, zloupotrebe sustava od strane primatelja usluga pružaju pojedincima lobiranje protiv SNAP-a i opće socijalne beneficije streljivom; što zauzvrat može utjecati na smanjenje pomoći i posvećenost obiteljima u potrebi.

Možete li objasniti na koji se način širi prijevara sa SNAP-om?

SNAP prijevara obično se definira kao razmjena pogodnosti za gotovinu ili druge neprihvatljive predmete (trgovina ljudima) ili namjerno lažno predstavljanje podataka u vašoj SNAP aplikaciji s ciljem primanja dodatnih pogodnosti.

Iako je ukupni postotak sudionika programa još uvijek relativno nizak (, 9%) – opseg je u porastu. Prema podacima iz Američko Ministarstvo poljoprivrede, korist prijevara povećala se za nevjerojatnih 61% u 2016. s 367,1 milijuna USD u 2012.

Kao rezultat povećane prijevare narasli su administrativni troškovi i troškovi povezani s izvršenjem protiv prijevare. Ako bi se ovi troškovi sveli na minimum, postale bi dostupne veće beneficije za osobe koje ispunjavaju uvjete.

Kako blockchain može usporiti SNAP od prevare ili je potpuno zaustaviti?

Sudionici SNAP-a već ostvaruju svoje pogodnosti putem kartice za elektronički prijenos pogodnosti (EBT), koja je de facto digitalni novčanik. Predlažemo premještanje EBT platforme na blockchain, umjesto da je ostavljamo centraliziranom.

Značajno je da ova migracija ne bi uzrokovala štetne promjene u svakodnevnom iskustvu korisnika. Korisnici bi također mogli koristiti svoje EBT kartice kao digitalne ID-ove koje pruža američka vlada, što ih u osnovi čini dvostrukom svrhom.

Naš nedavni post na blogu naglašava kako se različitim saveznim programima podrške upravlja odvojeno. Ovo razdvajanje često dovodi do zabune među prijaviteljima koji nisu svjesni svoje prihvatljivosti za potporu iz drugih programa, kao i odbojnosti prema upisu zbog uključenih prepreka.

Platforma Digital ID, temeljena na podacima prikupljenim iz određenih programa, mogla bi smanjiti zbunjenost i frustraciju prijavitelja pomažući im u navigaciji kroz aplikacije i automatskim usklađivanjem s dodatnim programima u kojima ispunjavaju kriterije – čineći cjelokupni postupak mnogo bržim, lakšim i učinkovitijim.

Ukratko, migracija EBT platforme na blockchain ima dvije ključne prednosti:

  • Direktno – Nadogradnja na digitalni ID koji djeluje kao ključ za dodatne pogodnosti, a ne “samo” digitalni novčanik za SNAP pogodnosti, odmah će povećati suštinsku vrijednost EBT kartice u očima njezinog vlasnika. Nakon toga će vlasnici EBT kartica imati manje šanse da će je “prometovati” za gotovinu, što je jedan od uobičajenih oblika SNAP prijevare.
  • Neizravno – Ako sudionici ispunjavaju uvjete za pomoć iz dodatnih programa socijalne skrbi, mogu se lako i učinkovito prijaviti, smanjujući birokraciju na minimum.

Vidite li da se to provodi u razumnoj budućnosti?

Da. Vidimo sve više i više vlada, nevladinih organizacija i poduzeća koja traže rješenja zasnovana na blockchainu Digital ID. Zbog usredotočenosti Zaklade Hexa na blockchain za socijalni utjecaj, pozvan sam da se pridružim WEF-ovom globalnom vijeću za humanitarne sustave koje se sastalo u Dubaiju u studenom.

Jedan od ciljeva Vijeća je otključavanje novih tehnoloških rješenja za povećanje učinkovitosti globalnih humanitarnih napora. Značajan dio naše rasprave uključivao je kako koristiti rješenja poput digitalnog identiteta kako bi se omogućila veća učinkovitost programa.

Iako postoje određeni aspekti koji zahtijevaju pažljivu pažnju, poput privatnosti, propisa itd., Cjelokupni je trend jasan: Blockchain pruža solidno rješenje za upravljanje vlastitim ID-om i ove organizacije to shvaćaju. Tmigracija na blockchain također se može provoditi postupno, omogućavajući agencijama da ga usvoje u malim koracima, kojima se lako može upravljati.

Uz SNAP, prvi korak preporučujemo kao prelazak EBT kartica na platformu koja se temelji na blockchainu; zatim dodavanje slojeva Digital ID kasnije. Rješenje koje predlažemo čini upravo to.

Koje su glavne prepreke koje moramo prevladati kako bismo vidjeli kako se blockchain koristi u javnom sektoru?

Obrazovanje javnog sektora. Još uvijek postoji duboka zbrka oko blockchaina, uključujući ono za što je dobro, a za što nije dobro, pa smo potrošili puno vremena ulažući u obrazovanje i studenata i međunarodne zajednice kroz naše članstvo u Mousebelt Blockchain Education Alliance i naše sudjelovanje u hackathonu Ujedinjenih naroda za društveni utjecaj gdje je pobijedilo rješenje izgrađeno na kuglama!

Većina ljudi i dalje ima tendenciju brkati blockchain s kriptovalutama, pa su stoga odvraćeni od toga. Drugi pokušavaju predstaviti kao rješenje “popraviti sve”. Zauzimamo realan pristup – to može napraviti veliku razliku u rješavanju određenih slučajeva korištenja, ali nije uvijek najbolje rješenje za sve.

U tehnološkom smislu još uvijek postoji put koji treba prijeći, ali već imamo dovoljno za pokretanje i podršku uspješnih projekata iz značajnih razloga. Neprestano smo razgovarali o ovoj temi koja se može naći u prethodnim publikacijama naše Zaklade, poput one o blockchain pomoć za izbjegličku krizu.

Mnogo vremena i truda trošimo educirajući globalne lidere o dodanoj vrijednosti blockchain tehnologije kako bismo omogućili pouzdanije, učinkovitije i transparentnije sustave kao dio naše Hexa Foundation.

I na kraju, važno je napomenuti da je javni sektor spreman za blockchain inovacije jer je u većini zemalja transparentnost postupka već propisana zakonom.

Koji su drugi paralelni slučajevi jednostavne upotrebe, za koje se može koristiti slično rješenje blockchaina?

Blockchain se može koristiti za poboljšanje transparentnosti i pristupačnosti na razne načine. Na primjer, migracijski državni centralizirani registri. npr. vlasništvo automobila, nekretnine, zaštitni znakovi, certifikati, u registre temeljene na blockchainu. Uz to, natječaji za javnu nabavu, koji bi osigurali transparentnost korištenja javnih prihoda, kao i raspodjela humanitarne pomoći u izbjegličkim kampovima, osiguravajući da je krajnji korisnik primi.

Hvala ti, Netta!