Te nacije dokazuju da veličina nije bitna u kriptovaluti

Posljednjih godina kriptovaluta je postala puno više od pukog hobija ili špekulativnog ulaganja. Postala je industrija zrela za priliku. Dok je Kina još uvijek globalni lider u rudarstvu kriptovaluta, njihova ograničenja na kripto prisiljavaju kripto poduzeća da potraže drugdje mjesto za naseljavanje. Svaka zemlja ima vlastiti stupanj zakonitosti za rudarstvo i trgovinu kriptovalutama, neki čak i zabranjuju jedno ili oboje.

Međutim, mnoge su male zemlje skočile na uspon blockchain industrije kao prilika da privuku kripto-tvrtke na svoje granice. Zemlje poput Gruzije i Malte reklamiraju se kao kripto prikladne, što tvrtkama olakšava poslovanje u njihovoj zemlji, za razliku od drugih zemalja s više ograničenja. U nastavku je navedeno samo nekoliko manjih zemalja koje prave valove u kripto prostoru.

Georgia, druga najaktivnija zemlja na svijetu za kriptokop

Gruzija se nalazi na razmeđi Azije i Europe, a čini je manje od 4 milijuna ljudi. Za usporedbu, američka država Georgia ima više od 10 milijuna stanovnika i dvostruko je veća od zemlje koja dijeli njeno ime. S obzirom na njegovu relativnu veličinu, položaj Gruzije kao druge na svijetu za rudarenje kriptovaluta nije nimalo sramežljiv.

Jeftina hidroelektrična energija i kripto-prihvatljivi propisi pridonijeli su ovom rudarskom procvatu. Gruzijski premijer i milijarder Bidzina Ivanišvili također je financirao zemlju Fond za zajedničko ulaganje, privatna investicijska tvrtka koja tvrtkama u razvoju pruža financijsku potporu.

Glavnina aktivnosti rudarstva kriptovaluta u Gruziji dolazi od američke tehnološke tvrtke Bitfury. Bezbroj manjih rudarskih tvrtki i odabranih pojedinaca također je započelo vlastite rudarske operacije. Čak je i politička stranka u Gruziji počela prikupljati sredstva rudarstvom kriptovaluta putem računala pristaša.

Prema NPR, kriptovalutne tvrtke popularizirale su proces rudarstva, potičući lokalno stanovništvo da izađu i kupe vlastite rudarske postavke. S mjesečnim primanjima u prosjeku s oskudnih 400 dolara mjesečno, mještani Gruzije rudarstvo vide kao atraktivan novi način nadopunjavanja svojih prihoda. Gospodarstvo zemlje dosad nije znatno poraslo, ali rudarstvo kriptovaluta stanovnicima je još uvijek dalo novi put za stvaranje prihoda.

Malta, vodeća zemlja u (legalnom) trgovanju kriptovalutama

Otočna država Malta je sićušna (točnije desetina veličine Rhode Islanda). Unatoč svom stasu, je postao utočište za mnoga tržišta kripto valuta i tu se odvija većina legalnog kripto trgovanja na svijetu. U Članak Bloomberg Technology, Strateginja Morgan Stanley Sheena Shah detaljnije objašnjava što je legalno trgovanje.

“Mnoge burze mogu imati korisnike u određenoj zemlji, ali to često nije mjesto gdje se tvrtka odlučila legalno registrirati”, rekao je Shah u izvješću. “Većina prometa kriptovalutama posluje iz tvrtki koje se legalno nalaze na Malti.”

Istaknutost Malte u prostoru za trgovinu kriptovalutama porasla je nakon što je Binance, jedna od najvećih svjetskih kripto burza, preselila svoje sjedište u otočnu državu. Osnovan u Hong Kongu, Binance je taj potez najavio u ožujku kao odgovor na pogranično neprijateljsko regulatorno okruženje Kine. Malteški premijer pozdravio je Binance tweetom, uključujući poziv ostalim tvrtkama sa sjedištem na kripto tehnologiji da se pridruže razmjeni..

Dobrodošli u #Malta &# 127474;&# 127481; @binance. Cilj nam je biti globalni izvođači u regulaciji poslovanja temeljenih na blockchain-u i nadležnosti kvalitete i izbora za fintech tvrtke svjetske klase -JM @SilvioSchembri https://t.co/3qtAQjOpuQ

– Joseph Muscat (@JosephMuscat_JM) 23. ožujka 2018

Malteška vlada očito vidi vrijednost u tehnologiji raspodijeljene knjige i osigurava da vlasnici burzi imaju pravnu sigurnost u prostoru koji u velikoj mjeri nema regulatornu jasnoću.

Lihtenštajn, Pokretanje kriptovaluta lagano

Lihtenštajn je šesta najmanja država na svijetu, sadrži samo jednu bolnicu i dom je više tvrtki nego građana. Ipak, inovativna zemlja već postaje još jedan glavni igrač u kripto.

Prestolonasljednik Liechtensteina Alois pobrinuo se da se poduzetnici kriptovaluta mogu useliti i s lakoćom osnivati ​​tvrtke. Stvaranje tvrtke za kriptovalute ne zahtijeva otvaranje bankovnog računa, a cjelokupnim se postupkom može upravljati s Ethereumom ili Bitcoinom putem najveće financijske institucije u zemlji, Bank Frick.

Dok je Lihtenštajn član Europskog gospodarskog prostora, ta zemlja nije dio Europske unije. To daje njihovim financijskim uslugama prednost jer mogu izbjegavati većinu propisa EU-a povezanih s blockchainom-om, a istovremeno i dalje mogu trgovati po cijelom kontinentu.

Pokušaji prijestolonasljednika Aloisa da dovede zajednicu kriptovaluta u Lihtenštajn pokazali su se plodnima. Glavni grad države Valdez održava mjesečni blockchain sastanak koji privlači stotine sudionika, uključujući lokalne kripto startupove i širok spektar drugih nadarenih ličnosti iz cijelog svemira.

Zaključak

Svaki kutak svijeta ima svoj pogled na blockchain tehnologiju, a kriptovaluta je još uvijek prilično nova za vaš prosječni potrošač. Mnoge zemlje slične gore navedenim vide digitalnu valutu kao priliku za procvat. Na primjer, za područja s niskim prihodima, poput Gruzije, kriptovaluta je nacijama pružila priliku da pozitivno promijene svoje gospodarstvo. Kako kripto zajednica nastavlja rasti, sve će se više zemalja boriti za ulaganje svojih prava, a do sada smo novac dobivali na malim dečkima.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me