Kako postajemo sve više ovisni o tehnologiji, sve je kritičnija za tvrtke i usluge o kojima ovisimo kako bi se osigurale od hakiranja i napada. Decentralizacija promiče viši standard sigurnosti. Kao rezultat toga, blockchain sigurnosne aplikacije sada postaju sve raširenije.

Za tvrtku poput Marriott hotela, udario je na naslovnice jer su to uspjeli hakeri doći do podataka s 500 milijuna vaših kupaca vrlo je loše za reputaciju marke. Stoga je kibernetička sigurnost velik posao, od kojeg se očekuje rast oko 150 milijardi dolara u 2018. do 250 milijardi dolara u roku od pet godina.

Decentralizacija nudi mnoge prednosti iz perspektive kibernetičke sigurnosti. Bez ijedne točke neuspjeha, hakeri postaju teže provaliti u sustav. Blockchain sigurnost koristi više svjedoka transakcija, što znači da bi loši akteri morali doseći kritičnu masu da bi srušili mrežu. Šifriranje radi na osiguranju digitalnih sredstava.

Sada sigurnosne aplikacije blockchaina pomažu u zaštiti od višestrukih cyber rizika. To uključuje viruse, DDoS napade, pa čak i potencijalnu zamjenu postojeće infrastrukture javnih ključeva. Evo, trenutno zaokružujemo nekoliko slučajeva upotrebe i sigurnosne projekte blockchaina.

Blockchain sigurnost koja štiti od DDoS napada

Napad uskraćivanja usluge (DoS) događa se kada napadač preplavi računalo ili mrežni resurs nepotrebnim zahtjevima, što stvarnim korisnicima otežava ili onemogućuje pristup. Distribuirani DoS (DDoS) je kada napadač za napad koristi više od jedne IP adrese. A Istraživanje Kapersky Labs iz 2017. godine izvijestio je da je 23 posto od više od 5000 tvrtki izjavilo da je izgubilo prihode i poslovne prilike kao izravna posljedica DDoS napada.

Internet of Things (IoT) tehnologija pogoršava problem jer su uređaji ranjivi na zlouporabu svojih IP adresa u zlonamjerne svrhe. A Izvještaj Deloittea, proizveden u partnerstvu s Blockchain Instituteom, naglašava kako IoT uređaji povezani kao dio decentralizirane P2P mreže mogu pomoći u obrani od ove vrste napada.

Gladius je jedan blockchain sigurnosni projekt koji želi koristiti decentraliziranu računarsku snagu kao sredstvo zaštite od DDoS napada. Platforma agregira višak širine pojasa od korporacija i pojedinaca. Ova se širina pojasa može usmjeriti na web mjesta ili usluge koje su podvrgnute DDoS napadu. Dodatna širina pojasa učinkovito drži vrata otvorena i čini napad beskorisnim.

Gladija

Početna stranica projekta Gladius

Blockchain sigurnost protiv virusa

Virusi, trojanski virus, crvi, zlonamjerni softver … čim antivirusni softver uhvati prijetnje, negativci su razvili nove. Od 2017. god, 16 milijuna američkih kućanstava je pao žrtva problema s virusom u posljednje dvije godine.

Dakle, blockchain sigurnost proširuje svoj domet kako bi prevladala probleme na tržištu za antivirusni softver. Dva su primjera projekata koji koriste blockchain za zaštitu od virusa Polisarno i OpenAVN. Oni rade slično kao što projekt poput Augur koristi inteligenciju s mnoštvom za generiranje predviđanja. Umjesto da prikupljaju podatke za predviđanja, oni u stvarnom vremenu prikupljaju podatke i informacije o svim vrstama mrežnih prijetnji.

Crowdsourcing može pružiti daleko reaktivniju razinu zaštite od centraliziranog antivirusnog softvera. Trenutno, ako upotrebljavate program poput Nortona, morat ćete pričekati da softverska tvrtka postane svjesna prijetnje i u svoj program ugradi potrebnu zaštitu. Prema tome, skupnim izvorom podataka o prijetnjama, antivirusni program zasnovan na blockchainu može se kontinuirano ažurirati kao odgovor na dolazne informacije.

Nadograđena infrastruktura javnih ključeva

Iako većina kripto entuzijasta do sada razumije što je javni ključ, infrastruktura javnih ključeva (PKI) također se u daleko opsežnijoj upotrebi na internetu. U definiciji Wikipedije stoji da je PKI „skup uloga, politika i postupaka potrebnih za stvaranje, upravljanje, distribuciju, upotrebu, pohranu & opozvati digitalne certifikate i upravljati šifriranjem javnog ključa. “

PKI je potreban za sve aktivnosti u kojima jednostavna lozinka nije dovoljna mjera za provjeru autentičnosti. Obuhvaća aktivnosti poput razmjene šifrirane e-pošte i poruka, bankarstva i financija ili e-trgovine. Tijelo za izdavanje certifikata (CA) odgovorno je za izdavanje certifikata. Iako su neki u industriji istraživali potencijal CA-a temeljenih na blockchainu, tehnologija nudi još veći potencijal.

Guardtime je jedna od najvećih i najutvrđenijih blockchain kompanija. Tvrtka je razvila inovativno sigurnosno rješenje blockchain-a, nazvano Infrastruktura potpisa bez ključa (KSI). Tehnologija prethodi Bitcoin-u, u početku koristeći povezane vremenske oznake za razvoj formalno provjerljivog sigurnosnog dokaza. Tek je kasnije 2017. godine integrirana tehnologija raspodijeljene knjige KSI stack integrirana.

Estonska vlada odlučila se za Guardtimeovu tehnologiju KSI za kontrolu pristupa zdravstvenim kartonima građana. Tako je zemlja postala poznata kao „blockchain nacija“. Svi estonski državljani imaju vlastiti digitalni ID koji mogu koristiti za pristup svim državnim službama.

Blockchain sigurnost za privatnost

S obzirom na rizike centraliziranih usluga, privatnost je sada jedna od najzanimljivijih tema dana. Razne inicijative sada koriste blockchain sigurnost kako bi osigurale privatnost u osobnim podacima, datotekama i dokumentima i transakcijama.

Projekti kao što su MaidSafe, Civic i Enigma razvijaju inovativna rješenja kako bi osigurali naš internetski život zaštićen. MaidSafe je sigurna P2P mreža za razmjenu datoteka, dok se Civic usredotočuje na samouvjereni digitalni identitet. Suprotno tome, Enigma koristi sigurno višestranačko računanje kako bi osigurala da transakcije pametnih ugovora ostanu povjerljive.

Ovdje su navedeni primjeri samo su neki od načina na koje blockchain može transformirati lice kibernetičke sigurnosti. Također je važno imati na umu da je tehnologija još uvijek relativno mlada. U budućim godinama može se dogoditi da se decentralizirane mreže razviju i postanu kamen temeljac računalne sigurnosti.