Iako je osnovan 2017. godine, doba kada su u prostoru za razmjenu kriptovaluta već postojale tvrtke, Binance je brzo postao vodeća burza kriptovaluta i nadmašio svoju konkurenciju.

Mnogo je čimbenika koji utječu na trgovce pri odabiru razmjene: likvidnost, volatilnost, dostupnost određenih trgovinskih parova itd., a također je neophodno da razmjena ima istaknuto prisustvo medija i pouzdanu reputaciju.

Ako jedna tvrtka dominira tržištem i širi svoj doseg u sve krajeve industrije, to može stvoriti opasan presedan. Ako jedna tvrtka uspije monopolizirati tržište, moći će diktirati koje mogućnosti im stoji na raspolaganju.

To bi moglo stagnirati zdrav razvoj industrije i naštetiti kvaliteti krajnjeg proizvoda. Gledajući Binance imajući to na umu, pogledajmo kako se platforma razvijala i privlačila nove korisnike tijekom godina dok je blokirala svako moguće natjecanje i koje su taktike koristile da bi tamo stigle.

Povijest Binancea

Binance je osnovao Changpeng Zhao, koji je svoj početak započeo na polju blockchaina radeći za Blockchain.info kao šef razvoja, a zatim je neko vrijeme proveo u OKCoinu kao glavni tehnološki direktor. Njegova ideja za Binance bila je stvoriti trgovačku platformu koja je bila neovisna o fiat valutama.

Usko surađujući s Bitcoin evanđelistima poput Rogera Vera i Bena Reevesa, otkrio je da bi mogao izbjeći određene regulatorne komplikacije koje su nastale korištenjem fiat valuta na platformi za razmjenu ako bi potpuno ukinuo fiat jer povećava rizik od pranja novca.

Binance ICO započeo je u srpnju 2017. u industriji koja je brzo napredovala, a investitori su sretno uložili iznos od 15 milijuna dolara. U samo prva tri mjeseca svog postojanja, tvrtka je izvijestila o dnevnom iznosu transakcija od 500 milijuna dolara. Uz naknadu od 0,1% koja se primjenjuje na svaku transakciju, Binance je samo do listopada 2017. prikupio oko 7,5 milijuna američkih dolara provizija.

Na pravom mjestu u pravo vrijeme

Tvrtka nije mogla odabrati bolje vrijeme za ulazak na tržište. U 2017. godini tržišna kapitalizacija Bitcoina povećala se za 15, a ukupna kapitalizacija kripto tržišta porasla je s približno 17,5 milijardi na 612 milijardi, što je porast od 3.400%.

U to se vrijeme Bittrex smatrao jednom od vodećih altcoin burzi, s više od 190 ponuđenih kriptovaluta i dnevnim volumenom transakcija od oko 2,6 milijardi dolara, što ga je činilo trećom najvećom razmjenom po metričkim pokazateljima CoinMarketCap. Međutim, zbog naglog interesa javnosti, Bittrex nije uspio podnijeti sve veći promet i suočio se s puno kritika zbog tehničkih problema prije nego što je na kraju zaustavio registraciju na platformi za nove korisnike. U to je vrijeme Binance već ponudio 230+ trgovačkih parova i naknade su mu bile znatno niže od 0,25% Bittrexa.

Igrom slučaja, iste je godine Kina započela s napadima na kripto i mnoge su kineske burze patile ili su zatvorene. Samo tjedan dana prije najave zabrane, Zhaov tim preselio je sve svoje poslužitelje s kontinentalne Kine u novi ured u Hong Kongu. Ovaj lanac događaja učinio je Binance sigurnim od nadzora kineske vlade i postao je vodeća razmjena altcoina do kraja 2017., samo 6 mjeseci od svog postojanja.

Kršenje sigurnosti

Do 2018. godine Binance je s 2 milijuna korisnika prešao na preko 10 milijuna korisnika na platformi. Njegova je popularnost izazvala neke kontroverze u veljači 2018. godine, kada je kriptozastupnik i osnivač McAfee Associates, John McAfee, došao do zaključka da je razmjena hakirana zbog brojnih izvještaja o tehničkim poteškoćama korisnika Binancea. Da bi dokazao da je pogriješio, tvrtka javno objavljeno adrese novčanika kako bi dokazali da su sva korisnička sredstva sigurna.

Molim vas samo nekoliko pitanja: Planirani prekidi obično se unaprijed najave korisničkoj bazi tvrtke. Vaš aspekt iznenađenja tiče se mene. Dalje, tu su slike zaslona – moguće fotošopirane – od različitih ljudi koje ukazuju na hakiranje. Možete li komentirati?

– John McAfee (@officialmcafee) 8. veljače 2018

Međutim, McAfee nije tvrdio da su hakeri ukrali novčana sredstva, ali je implicirao da je platforma ugrožena zbog sigurnosne povrede koja je dovela do iznenadne najave o održavanju.

Javne adrese koje je tvrtka podijelila također su bile predmetom nadzora. U an istraga objavio Bellingcat, ove su adrese podvrgnute klaster analizi koja je otkrila veze s adresama koje je Al-Qassam, teroristička skupina pod embargom SAD-a i EU-a, koristila za primanje donacija. O tim glasinama se nikad nije govorilo. Međutim, mjesec dana kasnije Binance se udružio s tvrtkom za analizu blockchain CipherTrace kako bi ojačao svoje politike protiv pranja novca (AML).

Kasnije u svibnju, Binance je pretrpio potvrđeni napad s hakerima koji su ukrali Bitcoin u vrijednosti od 40 milijuna dolara. Prema a izjava objavio Binance, hakeri su koristili phishing taktike kako bi dobili pristup API ključevima za korisničke račune i istodobno izvršavali napuhane narudžbe za kupnju i prodaju. Ažuriran je sigurnosni sustav burze i podijeljeno 50 000 BNB je najavljeno za one koji su imali količinu trgovanja preko 1 BTC u nastojanju da zadrže korisnike na platformi. To, naravno, nije pomoglo pridobiti manje trgovce. Hakiranje je također dovelo u pitanje jesu li McAfeejeve prethodne sumnje imale osnova, a ovo je zapravo prvo narušavanje sigurnosti Binancea.

Naknada za unos ili “Dugoročno plaćanje”?

2018. je spremila još jednu polemiku za Binance. Brzo je postalo očito da je Binance otvoren za brzo uvrštavanje novih kriptovaluta s gotovo 400 ponuđenih trgovačkih parova.

U kolovozu iste godine Christopher Franko, suosnivač Blockchain platforme Expanse, otkrio u tvitu da je Binance ponudio popisa Expanse (EXP) za 400 BTC. Još jedan korisnik, navodno volonter Vertcoina, tvrdio da je Binance tražio 90 tisuća dolara za naknade. Naravno, Zhao branio reputacije njegove tvrtke, ukazujući na navodnu e-adresu Binance odakle je ponuda uvrštena kao lažnu e-poštu.

Međutim, prijava BlockStacka američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) otkrio izvršio je uplatu u iznosu od 250.000 američkih dolara Binanceu radi popisa svog STX tokena. Blockstack je također trebao izvršiti tri plaćanja u iznosu od oko 250 000 USD kako bi se pokrilo dodatno trogodišnje razdoblje uvrštavanja, uz dodatnu marketinšku naknadu. Ukupno bi platili oko 1,1 milijun dolara naknade, svota koja je izravno u suprotnosti s Binanceovim prethodnim izjavama u vezi s naknadama za uvrštavanje na listu.

U jednom trenutku čak obećao da sve svoje stečene naknade za kotiranje doniraju u dobrotvorne svrhe. Glasnogovornik tvrtke odgovorio da je primljena uplata marketinška naknada koja je bila ideja Blockstacka: „Naknada za dugoročno plaćanje poticaj je koji je Blockstack predložio za Binance da zadrži token naveden na burzi.

Ovo je nova naknada za plaćanje koju je predložio Blockstack. ” Budući da se ovo ne smatra naknadom za uvrštenje, nije donirano u dobrotvorne svrhe. Kao odgovor na kontroverzu, predstavnici kripto burzi OKEx i Kraken komentirao ta procjena uvrštavanja trebala bi uključivati ​​puno procesa i razmatranja te da za postupak ne naplaćuju nikakve naknade za uvrštavanje. Istodobno, Binance DEX naplaćuje standardnu ​​paušalnu naknadu od 1.000 BNB, što je neophodno kako bi se spriječilo dodavanje tokena s malo ili nimalo ekonomske i tehničke održivosti, prema Changpeng Zhao.

Tužba za oduzetu imovinu

To nas dovodi do 2020. godine, koja je započela drugom kontroverzom. Bivši zaposlenik Binancea, Steven Reynold, podigao je tužbu protiv tvrtke tražeći da mu sud dosudi ne manje od 337.500 dolara naknade.

Steven je bio uključen u službene Binance Telegram kanale, konkretno u „Binance Support“ (@binance_support), gdje je bio zaposlen od srpnja do prosinca 2017. godine kao moderator zajednice. Navodno je dotična grupa Telegram ostavljena pod nadzorom Stevena. Tada je Binanceov tim stupio u kontakt s njim kako bi izbrisao grupu i iz nje uklonio bilo kakav spomen tvrtke. Reynolds je udovoljio ovom zahtjevu, navodi prigovor.

Reynolds protiv Binance Holdings Ltd

Reynolds protiv Binance Holdings Ltd

Predstavnik Binancea tvrdio je da se Steven nije pokorio i protupravno prisvojio grupu i njene korisnike radi svojih osobnih dobitaka. Iako nisu uspjeli zaštititi korisnike u grupi, Binance je Stevenu zamrznuo račun na platformi sa svim svojim udjelima, postavivši ograničenje povlačenja na 0, čime je ilegalno oduzeo njegovu imovinu. Zastupnik je također tvrdio da su htjeli tužiti Reynoldsa, ali ga nisu mogli pronaći. Još se nisu pojavile nikakve vijesti u vezi s ovom žalbom, pa čekamo sudsku odluku.

Neovisno prikupljanje podataka

Ovo malo štucanje nije spriječilo Binance i njegovog izvršnog direktora Changpeng Zhao da krenu naprijed s akvizicijom CoinMarketCap-a, najvećeg agregatora kripto podataka. Kupnja je objavljena 31. ožujka. Uplaćeni iznos nije objavljen, ali se pričalo da iznosi čak 400 milijuna dolara.

Prije toga, tvrtka se pokušala natjecati s CMC-om, lansirajući vlastiti agregator podataka Binance Info. Međutim, nije stekao toliko korisnika kao najreferentniji izvor praćenja cijena u kripto industriji. Stoga je CZ započeo pregovore s Brandonom Chezom, osnivačem CMC-a, koji su finalizirani u dosad najvećoj kupnji koju je izveo Binance. U to vrijeme, Zhao jasno dao do znanja da novo vlasništvo neće ugroziti neovisnost CoinMarketCap-a: „Binance nema utjecaja na ljestvicu CoinMarketCap-a. CoinMarketCap ostaje predan pružanju najtočnijih, pravovremenih i najkvalitetnijih podataka o kriptovalutama u industriji, a istovremeno koristi Binanceovu stručnost, resurse i razmjere. “

Međutim, stvari su se brzo promijenile s metodama rangiranja CoinMarketCap-a. The najznačajnije ažuriranje prije kupnje bila je CMC-ova metrika likvidnosti. Pozicioniran je kao precizniji rang za kripto burze koji su izbjegavali izračunavanje u mogućim napuhanim količinama. Od trenutka kada je ova značajka implementirana, HitBTC se učvrstio na vrhu ljestvice s vodećom likvidnošću u industriji, ali je izgubio mjesto zajedno s većinom ostalih čelnika nakon kupnje. Binance je, naravno, pokazao brzi rast broja.

Službena pripovijest o metričkoj promjeni glasila je da je, spuštanjem novčanih vrijednosti i uvođenjem nove ljestvice od 0 do 1000, zbirno mjesto moglo pojednostaviti podatke za korisnike. Međutim, nikada nije objašnjeno zašto su se pozicije burzi tako drastično promijenile.

Još jedno veliko ažuriranje bilo je uvođenje nove metrike “Faktor web prometa”. Objavljeno je 31. svibnja u post na blogu od CoinMarketCap. U ovom trenutku Binance čvrsto sjedi na vrhu ljestvice s ocjenom 1000 od mogućih 1000. Kombinirani rezultati također su smjestili Binance na prvo mjesto na ukupnoj ljestvici razmjene.

Opravdana kritika uslijedila je kad se javnost prisjetila prošlih izjava glavne direktorice strategije CoinMarketCap Carylyne Chan, koja je sada privremena izvršna direktorica. Prethodno je kritizirala ovu metriku, rekavši: “Vidjeli smo kako drugi ljudi rade stvari kao što ste rekli, web promet kao način [kako bi se potvrdilo da su razmjene legitimne], ali ljudi trguju koristeći API ključeve, pa zato web promet nije dobar indikator.” Ipak, uvjerava da je CoinMarketCap neovisna cjelina i da je ne pokolebaju interesi novog vlasnika. “Ne ažuriramo algoritme ili ljestvice kako bi odgovarali ničijim dnevnim redima, ovo je u potpunosti u suprotnosti s poviješću i vrijednošću CoinMarketCap-a”, rekla je.

Biraj mudro

Ovo duboko uranjanje u kratku povijest Binancea čini se vrlo uzornim nekoliko uobičajenih niti u industriji kriptovaluta. Neke se tvrtke okreću ograničenim praksama u ime rasta. Iako ovo nije optužnica protiv Binancea kao takve, gornje istraživanje upućuje na nekoliko značajnih događaja vrijednih razumijevanja.

Mnogo Binanceova rasta može se pripisati nevjerojatnom PR timu i glasnom izvršnom direktoru koji svoje ime drži u naslovima. Međutim, čini se da postoji razlika u reputacijskim očekivanjima između tradicionalnog svijeta financija i onog u kriptovalutama. Na kraju, vjerujući bilo kojoj kriptovaluti, koja je vjerojatno centralizirana kao u slučaju Binancea, reputacija bi trebala igrati važan čimbenik koji vrijedi uzeti u obzir.