Zcash (ZEC) jedan je od najpoznatijih novčića za privatnost u kripto. Uz tehničke implementacije poput zk-SNARKS, ova je kriptovaluta neprestano ostala u razgovorima jer je jedna od najdominantnijih kovanica za privatnost na tržištu. Od 2016. održava top 30 ljestvica na tržištu.

U ovom ćemo vodiču objasniti kako kupiti Zcash na raznim burzama i razgovarati o mogućnostima Zcash novčanika.

Najbolje razmjene

Gledajući statistiku opsega trgovine ZEC-a, postoje stotine opcija trgovinskih parova na raznim berzama. Coinbase Pro, Biance, Huobi, OKEx, HitBTC i još nekoliko podržavaju ZEC trgovanje. Evo nekoliko prednosti i nedostataka ovih vrhunskih opcija.

Coinbase Pro (GDAX)

Prednosti: Coinbase Pro (poznat i kao GDAX) nudi korisnicima mnogo niže naknade od Coinbase.com. Za novije trgovce možda će trebati više vremena da shvate trgovačko sučelje, ali ovo nije previše strma krivulja učenja. Najvažnije je da Zcash možete kupiti i prodati pomoću USDC stablecoina. Tada USDC možete mijenjati za USD. U osnovi, ZEC možete mijenjati za fiat s minimalnim koracima. Uz to, lako možete slati i primati depozite putem ACH-a, devizne doznake ili čak Paypala.

Mane: Za razliku od ostalih kriptovaluta (tj. BTC, ETH, ZRX) na ovoj burzi, još uvijek nema izravnih trgovačkih parova ZEC-USD od 14. prosinca 2018. Naknade od 0,3 posto za proizvođače i preuzimače na GDAX-u relativno su visoke u usporedbi s drugim burzama.

fotografija sučelja za trgovanje Coinbase pro

Coinbase Pro navodi ZEC-USDC trgovački par.

Binance

Prednosti: Kao najveća kripto-kripto-razmjena na svijetu po količini trgovanja, Binance olakšava trgovanje ZEC-om i ima dobru evidenciju o zaštiti sredstava. Binance također ima mobilnu aplikaciju, kao i veliko povjerenje zajednice. Ova će razmjena uskoro imati vlastiti blockchain i decentraliziranu razmjenu. Naknade za trgovanje relativno su niske i iznose 0,1 posto.

Mane: Kao kripto-kripto-razmjena, Binance ne nudi fiat depozite, trgovanja ili isplate.

Binance osnovno trgovačko sučelje

Binance ima niže naknade za trgovanje ZEC-om od većine ostalih vodećih burzi.

Huobi

Prednosti: Huobi ima znatno bolje ocjene korisničke podrške od gotovo svake druge burze. Huobi također nudi mogućnost trgovanja maržom, nešto što mnogi njegovi konkurenti ne nude.

Mane: Naknade za tvorce i preuzimače na Huobiju utvrđene su na 0,2 posto. Sve u svemu, ovo nije previsoko. Ipak, druge su burze postavile naknade za trgovanje ZEC-om na 0,1 posto ili niže. U prošlosti je burza morala privremeno zaustaviti trgovanje ZEC-om. Na primjer, 25. lipnja 2018. razmjena je to učinila očekujući ZEC hard fork.

Huobi trgovačko sučelje

Huobi ima jedan od najboljih timova za korisničku podršku bilo koje vrhunske burze.

OKEx

Prednosti: Naknade na OKEx niže su od većine vrhunskih burzi. Naknade proizvođača se kreću od 0,02 do 0,15 posto. Naknade za igrače kreću se od 0,05 do 0,2 posto. OKEx podržava fiat valute: USD i CNY.

Mane: Slično Huobiju, OKEx je morao prekinuti trgovanje tijekom hard forka u lipnju 2018. godine. Prema službeno priopćenje, “Molimo vas da NE polažete bilo koji ZEC na postojeće OKEx adrese tijekom Hard Forka. U suprotnom, polog neće uspjeti i sredstva neće biti vraćena. ” Iako je dobro imati upozorenje, moguće je da su neki korisnici koji ovo nisu pročitali mogli samo poslati ZEC sredstva u provaliju, da se nikad ne povrate.

ZEC trgovačko sučelje

Kombinacija niskih naknada i fiat trgovine čini OKEx glavnim kandidatom za ZEC trgovanje.

HitBTC

Prednosti: HitBTC je pogodniji za početnike od većine burzi. Ako želite kupiti puno ZEC-a, naknada za povlačenje novca bit će jednaka bez obzira povlačite li 1 ZEC, 100 ZEC itd..

Mane: Iako na burzi ima puno altcoina, nema previše njih izravnih trgovačkih parova sa ZEC-om. Naknade za povlačenje na HitBTC-u obično su skuplje od ostalih razmjena ako povlačite manji iznos ZEC-a.

HitBTC trgovačko sučelje

ZEC ima brojne opcije trgovinskih parova na HitBTC-u. To uključuje BTC, ETH, USDT, EURS i EOS.

Mnoštvo drugih razmjena i trgovačkih parova

Ako ne želite koristiti jednu od gore navedenih opcija, ne morate brinuti. Postoji mnoštvo drugih burzi koje nude ZEC trgovanje.

Zapravo, manje poznate burze poput Lbank, Bit-Z, Sistemkoin i BitOnBay stalno se visoko kotiraju u smislu obujma trgovine za ZEC. To općenito znači da imaju visoku likvidnost, što pojednostavljuje postupak trgovanja i skraćuje vrijeme završetka transakcije.

Da, vjerojatno ćete otkriti da ETH i BTC čine većinu ZEC-ovih parova kripto trgovanja. Međutim, postoje i drugi izbori koje treba razmotriti. Na primjer, Cryptopia nudi ZEC / DOGE trgovanje. Waves Platform nudi ZEC / LTC, ZEC / DASH i mnoge druge. Blizanci pružaju ZEC / BCH i ZEC / LTC.

Osim toga, neke razmjene omogućuju vam izravno trgovanje s fiatom, a ne samo USD i EUR. Neki primjeri uključuju PLN, TRY, RUB i UAH.

Opcije novčanika Zcash

Ako razmišljate o kupnji ZEC-a s burze, vjerojatno se pitate koje mogućnosti novčanika Zcash postoje.

Dobra vijest je da Zcash podržavaju i Trezor i Nano, dva vodeća hardverska novčanika za kriptovalute na tržištu.

Jaxx podržava ZEC za stolna računala, mobitele i web. Cryptonator i Freewallet solidne su mogućnosti za mobitel i web. Napokon, Zcash ima vlastiti matični novčanik za pohranu ZEC-a.

Zcash novčanik za ljuljanje

Zcash Swing Wallet izvorni je klijentski novčanik za pohranu ZEC-a na Linuxu.

Često postavljana pitanja

Moram li kupiti cijelu jedinicu Zcash-a (ZEC)?

Ne, ovo nije potrebno. Baš kao i Bitcoin, Zcash je djeljiv do osam decimalnih mjesta.

Ako kupim Zcash na burzi, je li transakcija stvarno privatna?

To ovisi o razmjeni. Na primjer, neke razmjene zahtijevaju da svaki korisnik prvo ispuni KYC dokumentaciju. Ostale burze nemaju ovaj zahtjev. Pod pretpostavkom da ne postoji KYC, tim iz Zcash-a rekao je da postizanje pune privatnosti pri korištenju razmjene zahtijeva kombinaciju TOR-a i VPN-ova da bi se prikrila IP adresa korisnika. Uz Zcash, kao i druge novčiće za privatnost, privatnost je još uvijek relativan pojam.

Kako se Zcash uspoređuje s ostalim novčićima za privatnost?

Zcash je u povijesti bio drugi ili treći rangirani novac za privatnost u smislu tržišne kapitalizacije. Monero (XMR) i crtica (DASH) također su glavne mogućnosti.

Što se tiče privatnosti, svaki od ovih novčića koristi različite tehnologije za postizanje sličnih ciljeva. Zcash ima mogućnost transakcija i računa učiniti javnim s “t” adresama ili privatnim s “z” adresama. Monero uvijek ostaje privatan. U međuvremenu, računi su uvijek vidljivi na Dash-u; međutim, transakcije su zamagljene tehnologijom zvanom CoinJoin.

Od prosinca 2018. broj mogućih transakcija u sekundi je sljedeći: Monero (1.700), Dash (10) i Zcash (6).

grafika koja prikazuje više vrsta ZEC transakcija

Pomoću ZEC-a korisnici mogu izvršiti transakcije javnim ili privatnim.